Idiocracy

Azt nem tudom neked megvan-e még az Office Space című film, ami itthon a Hivatali Patkányok keresztséget kapta, de nekem még igen. Méghozzá kiemelt helyen tartózkodik az emlékeimben, hiszen egy elég kellemes kis vígjáték volt. Előfordulhat, hogy a Beavis és Butthead nevű duóról is hallottál. Namost mindkettő említett mögött Mike Judge áll, mint ahogy az Idiocracy is részben az ő keze műve, és hát néhol beüt.

Idiocracy - Miniszterek

Most olyat mondok, várjatok: az eddigi legrealistább jövőkép. És mindezt egy scifi komédia hozza el. Na jó, nyilván viccelek, de az alapötlet olyan szinten megvett, hogy nem tudom igazán lehúzni a filmet. De komolyan, lehet nem szeretni azt, amiben arra építik a filmet, hogy az idióták sokkal durvábban reprodukálják magukat mint az intelligensek, és az átlag IQ csökkenni fog idővel. De tényleg, ez az alapfelállás itt. Tessék, nézzük a bevezető szöveget, vagy a bekezdés fölötti képet, ahol a fehér házban levő főmuftik láthatóak.

Most science fiction of the day predicted a future that was more civilized and more intelligent. But as time went on, things seemed to be heading in the opposite direction. A dumbing down. How did this happen? Evolution does not necessarily reward intelligence. With no natural predators to thin the herd, it began to simply reward those who reproduced the most, and left the intelligent to become an endangered species.

Erre épít a film. Mindezt úgy mutatják be, hogy hősünket meg egy kurvát (wtf!?) a hadsereg hibernál. Azt tervezik, hogy 1 évre, de beüt a gikszer, és 500 évig alszanak. Amikor felébrednek, akkor meg jön a koppanás, mert bár a hibernált férfi 2006-ban teljesen átlag intelligenciával rendelkezett, a jövőben az már magasan átlagon felüli, azaz ő a föld legokosabb embere. A “nagy” bonyodalmakat majd meglátjátok ti is.

Idiocracy - Luke Wilson egy szemétdomb mellett

Kiemelkedő alakítás nem nagyon van. A főszereplő Luke Wilson-on kívül talán a kórházban a mac guy az akit még elsőre kiszúrtam. Meg voltak még ismerős arcok, de olyan nem tudom honnan. Lehet cska a butulás alatt nem ismertem fel őket (közben megnéztem, az ügyvéd srác a Zathurából). Dögös maca viszont egy sem akadt, mondjuk 50-es IQ-val akármilyen dögös lehetne…

Idiocracy értékelés

Annyira sok pontot nem akarok adni neki, mert nem bődületesen jó vígjáték, de a jövő oscar díjas filmjét azért üti. Ez most utalás volt a filmre, de nem baj, ugye? Mennyi legyen? 80 perc az egész, és könnyed szórakozás, szóval egy 6/10 mindenképp jár neki, és még gondolkozni való is marad utána. Mármint ha ez lenne a jövő az durva lenne. Egyszerüen beüt, de komolyan. Nehéz lesz kiverni a fejemből amikor idiótákat látok.

human
írta
2007. 01. 04. 03:07
megjelenés
19
hozzászolás


19 hozzászólás a “Idiocracy” bejegyzéshez

  1. Nem egy nagy durranas, de az automata mozgaserzekelos borton kijaratot vedo fegyverek nalam sirva rohogosek voltak. Egyedul talan ott rohogtem, de ott nagyon :)
    Es tetszett a szemethegy, mint grafikus nekem nagyon bejott. Jol megcsinaltak.

  2. Mike Judge óriási! Ahogy az Office Space is. Sajnos ez a film kevésbé látszik nagy durranásnak… az ötlet béna… de remélem a helyzetkomikumok jók lesznek.
    Egyébként azt hiszem az Office Space még mindig nincs idehaza DVD-n, csak VHS-ként egyes tékákban.

  3. Valóságalapja van,de olyan bődületesen szar egy film…élvezhetetlen.
    Tény,h a börtönkijárat az egyetlen poén benne,ott mosolyra szontyolodott a szám,de amúgy szenvedés volt az egész. Nem éri meg a 80 percet,szerintem nézzetek inkább valami értelmes filmet helyette.

  4. hát ez egy szép nagy hülyeség volt,azért néztem meg, mert az origo ajánlotta, mint tök jó vígjátékot, de én max. kétszer ha találkoztamm poénnal…( azért a legeslegvégén megjelenő strici nem volt rossz :) )
    viszont az iq kérdés tényleg érdekes lehet

  5. Hát engem meglepett, hogy ennyire nem tetszett senkinek, de ez szerintem annak tudható be, hogy elb@ták a szinkront.

    Én feliratosan láttam, és a szöveg úgy nagyon beüt.
    Mondjuk ezt a gyogyós szlenget nehéz is hitelesen visszaadni. Nekem sokkal jobban tetszett, mint az Office Space, ott az alapötlet jó volt, de a végére kezdett ellaposodni a film.

    Másrészt lehet azért nem olyan vicces, mert pl az amerikai társadalom már most szinte ugyanilyen.

    Nos végülis mindegy, lehet úgy sem fog tetszeni nektek, de én eredeti hanggal ajánlom megnézni mindenképp.

  6. Látom itthon már hamarabb elkezdődött az esés… A film humora nem feltétlenül klasszikus poénokból áll. Rengeteg stíluspoénok van (baszki, annyira zseniális akcentusok és beszédstílusok vannak benne!), miközben tükröt tart a mai társadalomnak (zseniális a félmeztelen, kigyúrt bemondó!), a politika színjátékká válásának (isteni utalás, hogy az elnök egy rapsztár, egy pankrátor és egy gospel-énekes keveréke). Kurvára üt még az altesti humor paródiája is.

    Ahogy írták máshol is, sajnos érződik rajta, hogy valami köcsög producer kivette a rendező kezéből (állítólag újraszinkronizáltak bizonyos felvett részeket… – a youtube-on nézve nem erre figyeltem, felirat nélkül meg nagyon kell figyeljek a hangra) és benyálasította, hogy “biztos siker” legyen. Nagyon érdekelne a Director’s cut verzió, ha egyszer lesz. Mindenkinek ajánlom. Az alapötlet BÉNASÁGáról meg álljon itt a wikipedia-ról egy link:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dysgenics
    További olvasmány: March of the morons.
    És igazán sajnálom azokat, akik annyira primitívek, hogy nem jött át a film (közben persze sajnálatos, hogy egy barom producer kivette a rendező kezéből a befejezést).

  7. Ugh, szinkronizáltan biztos borzasztó. Még valami, aminek elbaszták a szinkronját durván: Az Élet értelme.
    Mondjuk, ha Szőke Andrást kérik fel szinkron-rendezőnek… A Roncsfilm is milyen zseniális volt.

  8. Maga a film pocsék, alig röhögtem rajta, inkább ásítoztam. De az első 5 perc ahol levezetik, hogy miért hülyül el az emberiség! Ott én ledőltem a székből és 5 percig nem tudtam felkelni. Vicces, mégis fájdalmasan igaz. A téma megérdemelne egy jobb filmet szerintem.

  9. brutálisan komoly kritikája van, ettől hasraestünk, sokszor nézős, jelenet boncolgatós, hátterek kielemezhetők, pl rendelőben, a fehérházban, Frito lakásán, tessékcsak újranézni, mindig van mit felfedezni ebben a műalkotásban.

  10. Üdv a jövőből, 2021-ből. Én tegnap néztem meg ezt a filmet, azóta is szomorkodom. Mert tényleg efelé halad a világ…

    “ Dögös maca viszont egy sem akadt” — Dehogynem, a hibernált kurva szerintem gyönyörű <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.