The Astronaut Farmer

Gyerekek, mi a fene történt itt? Valaki Hollywood-ban mert arról álmodni, hogy Amerikában még van olyan aki mer álmodni, de legalábbis a forgatókönyv író szerint még létezik ilyen ember. Pedig innen is látszik, hogy a “bárki lehetsz ha mindent beleadsz” amerikai álom az elég nagy kamu. Mondhatnám, hogy eltértem a témától, pedig nem. Itt ez a filme, amit szinte senki nem várt, és megpróbálja azt mondani, hogy de, mégiscsak érdemes álmodni. Na jó, azért remélem páratok várta, a többieknek meg a trailer, ami elég kellemesre sikerült.

The Astronaut Farmer azaz Billy Bob Thorton

A film röviden arról szól, hogy Farmer-nek, aki nem csak hogy tényleg farmer, de még a vezeték neve is ez, és Billy Bob Thorton játssza (akinek tök furcsa volt megszokni a beszédstílusát, első pár percben elvesztettem párszor a fonalat szövegértésben). Szóval Farmer ki akar menni az űrbe és tenni egy kört a föld körül, ezért épít a pajtában egy rakétát, amivel ezt megteheti. És ez komoly. Persze a tudása meg van hozzá, hiszen ezzel foglalkozott, mielőtt visszavonult volna apja halála miatt, vagy valami ilyesmi. Többet nem árulok el.

Szóval Billy Bob hozza a szokásos tök nyugodt figurát, a film pedig eléggé feelgood többnyire, vagyis inkább olyan szerethető mozi, erre nem feltűnik egy kisebb szerepben még Bruce is? Mostanában ilyen meglepetéseket okoz, mivel itt sem szólt senki, hogy szerepelni fog, a neve nincs külön emlegetve a trailerben, erre egyszercsak feltűnik. És én most elrontottam ezt a meglepetést, hát ez van.

The Astronaut Farmer értékelés

Egy 7/10 simán jár neki, mivel én jobban éreztem magam a megtekintése után és ez bizony fontos szempont. Egyszerűen feldobott ez a történet, egy olyasvalakiről, akinek még vannak álmai.

17 hozzászólás a “The Astronaut Farmer” bejegyzéshez

  1. Hmm.., nekem tetszik aranyosnak tűnik. Thortont pedig Az ember, aki ott sem volt óta szeretem.

  2. én is várom ezt a filmet. Én Thortont a Szörnyek keringője óta szeretem, persze a Tapló télapó miatt is nagy kedvenc.

  3. még nem is hallottam erről a filmről semmit, de baromi nagy kedvet csináltál hozzá nekem human…

  4. Hehe, télleg aranyos kis filmecske, és ahogy említetted jó volt nézni meg utána is.

    Will Beacon: Mr. Farmer, how do we know you aren’t constructing a WMD?
    Charles Farmer: Sir, if I was building a weapon of mass destruction, you wouldn’t be able to find it.

    :)

  5. hmm…

    sehol nem látom megemlítve ray bradbury nevét.
    pedig van neki egy marsbéli krónikák névre hallgató elbeszélés kötete (asszem 1953.), amiben szerepel egy “the rocket” – ra keresztelt elbeszélés.

    engem ez kísértetiesen arra emlékeztet. sőt- mit emlékeztet?- majdnem tökugyanaz.

    ennyit azért megérdemelt volna az öreg.

  6. nem lehet rossz sztem, jobb mint a northfork ami nekem nem igazán jön be Polish azé itt összeszadte magát na majd holnap meglessük, de amiben kellemeset csalodtam ma az a Fantastic Four Rise Of The Silver Surfer ami már több az elő résznél ámbár az is tetszett de ez sztem jobb kiváncsi vok mire nyitnak a következő résszben na de a kielmezést majd az oda valo témában

  7. heyday, nekem is ray bradbury ugrott be! a marsbéli krónikák az egyik legjob novelláskötet ami valaha is a kezem ügyébe került, a kedvenc részem belőle pedig pont az, ami a film alapjául szolgál(hatott): ugye arról szól, ahogy az apa “felépít egy rakétát” a kertben, és a gyerekeinek ezzel életre szóló élményt szerez…

    bár lehet jobb így, megszokhattuk, hogy a bradbury-adaptációk messzív elcs.szésre vannak ítélve mostanság(lásd a mennydörgő robaj című borzalmat a még borzalmasabb edward burnssel a főszerepben)

    hol van már a fahrenheit 451…

  8. Már előre tudtam, hogy biztosan nyál lesz a film. Nem volt nehéz kitalálnom, hiszen a sztori és a trailer is ezt sugallta. Ettől függetlenül élvezhető volt, főleg a kilövés. Néhány vontatott, giganyál résznél beletekertem, de nem bántam meg, hogy megnéztem.

  9. The Astronaut Farmer

    Charles Farmer nem csak nevében, hanem foglalkozását tekintve is farmer. Hasonló hívatást űző társaitól mindössze annyiban különbözik, hogy az ő istállójában egy házilag bütykölt rakéta áll, ami csak a kilövésre vár. Charles egy örök álmodozó, gyermekkori elhatározásáról még mindig nem mondott le, eldöntötte, hogy bármi áron ki fog jutni a világűrbe. Bár az ismerősök és ismeretlenek nagy része őrültnek tartja, Charlie családja maximális támogatását élvezi és még azt is eléri, hogy felesége és gyermekei együtt álmodjanak vele. Egy titkoban épített űrhajóra a kormány és a NASA is hamar felkapja a fejét, el is lepik a farmot újságírók és a kormány emberei. Charlie nem riad vissza semmitől, saját élete mellett kockára teszi családja biztonságát és a tökéletes apa-kép is veszélybe kerül. A történet részletesebb ismertetése már rontana az élvezhetőségen, úgyhogy ettől most inkább eltekintek. Inkább térjünk át a színészekre.
    Billy Bob Thornton Az ember, aki ott se volt óta élvez nálam kitüntetett figyelmet és most sem okoz csalódást. Karaktere kisebb mértékben hasonlít Hopkins tavalyi motoros álmodozójára, de ez mit sem von le érdemeiből, kifogástalan alakítást nyújt Charles Farmer-ként. Virginia Madsen a Sideways után ismét remekel és ugyanez elmondható a gyerekszínészekről is.
    M. David Mullen neve nem csengett ismerősen, viszont amit itt a kamerával művelt, azok után feltétlenül megjegyzem. Lélegzetelállítóan szép képek egészítik ki az amúgy is szívmelengető történetet, a mesés környezet már-már önálló szereplőként van jelen.
    Ugyanez mondható el Stuart Matthewman filmzenéjéről is, az érzelmek fokozásában és a széles mosoly megtartásában nagy szerepe van.
    Mark és Michael Polish egy rendkívül szerethető és felemelő történetet alkotott, ami a szórakoztatás mellett még mondanivalóval is szolgál. Hopkins tavalyi motorozásához és a Morgan Freeman-Paz Vega duó idei találkozásához hasonlóan egy újabb feel-good movie-hoz volt szerencsém és szívesen látnék még több ilyen alkotást, ugyanis ezekből valahogy sosem elég.

    Értékelésem: 9/10

  10. Tudjatok mi a kulonbseg alom es cel kozott? Alom az amirol van nemi elkepzelesunk h de jo lenne ha sikerulne, de jo lenne ha meglenne stb. stb. A farmernek celja volt raketat epiteni es pontosan tudta milyen erzes lesz az amikor a Foldet az urhajobol fogja latni, edesseget fog majszolni, a fia fogja navigalni. Pontosan tudta hogyan kell epiteni urhajot, egyszeruen apro reszletekig kidolgozott terv. A mondanivalo? Ha elakarsz erni barmit, nem eleg almodni.. minden nap dolgozni kell azon h a celod valora valjon, pontos terved kell h legyen h tudd kiertekelni jo iranyba haladsz e, es tartani magad ehhez a tervhez. Minden egyes elvesztegetett nap csak csusztat az idoponton. Es ugye itt johetnek a kifogasok, mint pl. nekem nicsn eselyem milliomos lenni, mert szegeny csaldban szulettem; a korulmenyek nem engedik h foldkoruli utra menjek; nem epithetek raketat, mert a fu zold es hasonlok. Napoleont ideznem: “Milyen korulmenyek? En vagyok a korulmeny!” Mindent elerhetsz, minden lehet beloled, ha kemenyen dolgozol a celjaidon nap mint nap, lasd. Farmer.
    Na es nem utolso sorban vedd korul magad olyan emberekkel akik tudnak veled almodni !
    Szep napot :)

  11. nem olvastam el minden hozzászólást
    SPOILERES
    alapvetően tényleg kellemes film volt, de az elcseszett kilövés után, hogy újra megcsinálja a rakétát nekem sokat rontott az összképen. ha az a 20 perc nem lenne a filmben, sokkal jobban tetszene.
    -hoppá odalett egy több százezer dolláros rakéta és majdnem meghaltál, de itt van az örökségem, nyugodtan baszd el ezt is csak hogy kisshíjján megint megölhesd magad.
    nekem egy ilyen szájízt adott a filmnek ez a mozzanat. sokkal jobb lett volna, a keservesen hosszú idő alatt megvalósított álom megvalósulása mint ez. így olyan mintha csak úgy pikkpakk néhány hónap alatt meg lehetne csinálni az egészet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.