Charlie Wilson háborúja (Charlie Wilson’s War)

Ez most egy kicsit elfogult írás lesz, hiszen Sorkin az az ember, akinek a munkásságára nem tudok elfogultság nélkül nézni. Nekem az ő neve adta el a filmet, pedig Julia Roberts simán elijesztett volna, és hát enyhén szólva nem bántam meg, hogy Roberts kisasszony jelenléte ellenére rászántam magam. A néhol túl hősies West Wing érzést már a bevezető után gyorsan elfelejthetjük, amikor két sztriptízcsaj beugrik Charlie Wilson képviselő mellé egy jakuzziba.

Charlie Wilson's War (2007) - Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman

A Charlie Wilson’s War igaz történet alapján készült, ami gondolom azt jelenti, hogy 1-2 tény stimmel, a többit meg egyszerűen hozzá költötte mind az eredeti könyvet író George Crile, mind a forgatókönyvet író Aaron Sorkin. Arról szól, hogy Amerika segít megbuktatni a szovjet birodalmat, és amikor ezt megteszik, akkor elkövetik az egyik legnagyobb baklövésüket. A film végén meglátjátok mit. A szovjetek legyőzéséhez csak pénz kell, és a filmbeli történések nagyjából ezen pénz megszerzéséről szólnak. Na jó, ez túlzás, de nem akarok többet elárulni.

A kidolgozás pedig odacsap. Nem azt mondom, hogy Bradley Whitford meg Rob Lowe például nem jó Az elnök embereiben, de azért egy Philip Seymour Hoffman és egy Tom Hanks páros vászonhosszal lehagyja őket. A Julia Roberts utálókat meg is nyugtatnám rögtön, hogy a hölgyemény összesen talán 10 percet szerepel, és akkor lehet, hogy sokat mondtam. Helyette van sok Amy Adams, aki gyönyörű, és van még rengeteg eyecandy titkárnő, mivel a Tom Hanks által játszott képviselő csak szép nőket hajlandó foglalkoztatni az irodájában. Éljen a szexizmus?

Mint mondtam, nekem Sorkin neve tette fel a várt filmek listájára, a két főszerelő csak a hab volt a képzeletbeli tortán. A rendező Mike Nichols filmográfiáját elnézve – hiába van ott a Closer is -, pont tőle nem vártam egy ilyen könnyed komédiába bújtatott politikai szatírát. Még ha a szatíra nem is meglepő tőle, ez a könnyedség, ami a Charlie Wilson’s Warban volt, az valamennyire igen.

Charlie Wilson's War (2007) - Tom Hanks

Van egy jelenet a filmben, amikor Charlie először találkozik a Seymour által játszott CIA ügynökkel, ami annyira zseniális és Sorkinos volt, hogy ha a Studio 60 fiaskója után esetleg végleg leszámol a tévével, akkor is várhatjuk a filmeket ezerrel. Három perc alatt úgy kever két szálat, a szokásos “egymás gondolatait szinte látják” társalgással, hogy pislogni is alig mertem, nehogy lemaradjak valamiről. És el kell ismernem, egy-két szinttel a tévések fölött van mindenképp az a teljesítmény, amit ott Hanks és Seymour Hoffman hoz.

Charlie Wilson háborúja értékelés

Bár 30-án láttam, de “átcsaltam” az értékelést idénre, mert nem akartam, hogy elvesszen a toplista árnyékában, vagy esetleg berakom elsőnek, mert akkora élmény volt. Legszívesebben 10/10-et adnék rá, és nem azért nem adok, mert jönne a “fanboy” oltás, hanem mert az utolsó harmadra kicsit elveszetette a lendületet, és átment felsorolásszerűbe, ami egy filmnél nem előny. A kicsit komolyabb skálámon viszont a 8/10 elmegy rá. Aki West Wing, Sports Night, Studio 60 rajongó, annak kötelező, aki pedig csak szórakozni akar egy jót úgy, hogy nem nézik teljesen hülyének, annak is ajánlott. Nincs baj az “alsóbbrendű” ponéokkal sem, de azért néha kell a stílus és felüdülés.

13 hozzászólás a “Charlie Wilson háborúja (Charlie Wilson’s War)” bejegyzéshez

  1. “Arról szól, hogy Amerika segít megbuktatni a szovjet birodalmat, és amikor ezt megteszik, akkor elkövetik az egyik legnagyobb baklövésüket. A film végén meglátjátok mit. ”

    mi az a bizonyos baklővés?

  2. West Wing rajongoken akkor ezt berakom a kotelezo filmek toplistajara, mert mar nagyon hianyzoznak a vicces, frappans es levegovisszatarto parbeszedek, amilyen az elnokemberei is. Josh Lymannel jobb alakitas? Hmm, erdekes lesz akkor! (szinkronja van olyan jo mint a WestWingnek vagy MOM-ba kell elmenni erte?)

  3. nem tudom a szinkronját, anglul fergeteges volt (a WW-nek a szinkje amúgy tele van tárgyi tévedéssel, de néha még a szövegen is érződik, hogy ide lövése sem volt a fordítónak, hogy oldja meg kellő tagszámmal – viszont a magyar hangokat jól választották)

    Hazai bemutató amúgy február eleje.

  4. maximálisan egyetértek a leírtakkal, a zsenialitása magával ragadott. Tuti DVD-vételes, midnenkinek bátran ajánlom.

  5. Human: köszi a tippet! Az ajánlód nélkül azt sem tudtam, hogy létezik ez a film, sosem került volna fel a listámra.

    Pedig MEKKORA hiba lett volna: zseniális film a maga könnyed stílusában. Jók az alakítások, jó a rendezés, intellektuális, de nem okoskodó a stílus, nevetve lehet tanulni belőle. Nem mondom, hogy olyan rettenetes sok újdonságot mond annak, aki a kötelező történelemleckéknél egy picivel jobban érdeklődik a téma iránt, de az egész biztos, hogy a történtek _hátteréről_ ezalatt a 1,5 óra alatt többet lehet megtudni, mint az iskolai törénelemkönyvekből. Ugyanakkor ezt nem viszik túlzásba, nem akarnak dokut csinálni belőle: életszerű, sok szempontból hibás, de szerethető és helyenként igazi “badass” karakterekkel, intelligens beszólásokkal és poénokkal oldják a hangulatot, és az egyébként nem túl vidám mondanivalót. A vége valóban kicsit darálós lett, lehetett volna kicsit nyújtani és részletesebben kifejteni. Így talán egy picit súlytalan lett az egyébként teljesen jogos odamondás a legvégén: aki eddig is egyetértett azzal, annak semmi új infót nem ad, aki pedig nem, azt ennyi nem fogja meggyőzni, de még csak kérdéseket sem vet fel (legfeljebb bután néz majd, hogy WTF?).

    De összességében tényleg zseniális film lett, a 8/10 szerintem a minimum, amit ér :)

  6. Jah, külön kiemelendő, hogy milyen zseniális, elegáns fricskákat szórnak a jelenlegi amerikai vezetésnek. Pl. cowboycsizmás jelenet? :))

  7. nekem is tetszett. a végén kívül még volt pár feledhető jelenet (pl. menekülttábor látogatás köh-köh), de jól össze volt rakva, párbeszédek remekek, alakítások nemkülönben. PSH-t jó volt szerethető szerepben látni, azt eddig is tudtuk mekkora színész, ráadásul zen mesteres sztorija is volt :)

    CIA felvételin alapkövetelmény volt a dohányzás?

  8. Lám, ebből is látszik, hogy Amerika nagyhatalom. Náluk büntetlenül kimondható: elkúrtuk.

  9. Most néztem a filmet. Annyira azért nem vagyok a hatása alatt… De végülis összességében tetszett.
    Oscar díjakat nem nagyon osztogatnék érte(bár pár óra múlva kiderül), de ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg!
    Nálam is 8/10!

  10. “Náluk büntetlenül kimondható: elkúrtuk.”

    nem büntetlenül, és nincs olyan általánosságban véve, hogy “Amerika”. a film legjobb példa arra, hogy az országon belül milyen különböző az emberek véleménye és hozzállása (itt most például) külpolitikai ügyekben. nekem pont amiatt tetszett a film, mert ebből is lehet látni: felvállalják a film készítői (mint ameriakiak) az elkövetett hibákat. filmet készítettek róla és bemutatták.

    a gyurcsános analógia pont nem illik a film végén elhangzó nagyon jó lezáró idézethez. teljesen más jellegű és más minőségű idézet. meg már halálosan unalmas az öszödi beszéd ominózus mondatának a reflexszerű előhúzása, sok esetben tök indokolatlanul.

    béke.

  11. A film nekem nagyon tetszett, de könyvben jobban ütött… eszméletlen a szöveggondozás, vicces és alig bírtam letenni. Általában jobban szeretem az eredeti szöveget, de kivételesen nekem a magyar jobban tetszett… bár nem tudom a szinkron vagy a felirat milyen lehet, a könyv után viszont már nem is érdekel :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.