Mesterdetektív (Sleuth)

Ilyen meglepetést. Abszolút nem vártam ilyen jó filmet. A hazai bemutatókor so-so, húztam picit a számat, valami nagyon unalmas napra eltolva terveztem be, erre enyhén szóval is végig lekötött. Tudom, hogy remake, de nem láttam az eredetit, majd megnézem valamikor, mert ez baromi jó. Ha jól olvasom abban Caine volt a fiatal csábító, itt meg az elcsábított nő férjének szerepe jutott rá.

Mesterdetektív - Sleuth (2007) - Michael Cain és Jude Law a felvonóban

A történet nagyon nagy vonalakban annyi, hogy a fiatal csábító kérvényezi a vidéken elzárkózott író férjtől, hogy fogadja. Az ezt megteszi, a fiatal azt kéri tőle, hogy váljon el a feleségétől, mert ő szereti, és innen egy brutálisan jó szellemi párbajba bonyolódnak. Mondtam, nagyon nagy vonalakban, mert párbaj néhány fordulata kikövetkeztethető lenne többől, és hát az itt végzetes hibának bizonyulna.

Valaki valahol azt írta rá, hogy élőszereplős sakkjátszma, és erre csak bólintani tudok. Michael Caine hatalmasat játszik néhol, és Jude Law tartja vele a szintet. Nem mellesleg, gondolom a női nézők enyhén szólva is bólintanak arra, hogy baromi jól néz ki. Ő csábítaná be a fiatalságot gondolom, csak hát maga a film nem egy könnyű popcorn darab, és még a vége is kellően nyitott további témákhoz. Sajnos nagy párbeszéd nem alakult ki róla, de én a bejegyzés végére fogok most írni egybazinagy spoilert.

Mesterdetektív értékelés

Pontozásilag egy 7/10-et kiszórok a Sleuth-ra. Majdnem nyolc, de idén szőrösszívűbb vagyok. Szóval ajánlott film. Valójában otthon, dvd-ről javasolt a film megtekintése, hiszen végigdumálós, 1 helyszínen játszódó kamaradarab, jól betakarózva ebben a szélben, ami most kinn van, például kellemes szórakozás. Esetleg egy pohár borral, úgyis annyit alkoholizálnak közben.

És akkor most a SPOILER ne olvass tovább ha nem láttad – Aki spoileresen ezt fejtegetné, az jelezze a kommentje előtt, hogy más szórakozását nehogy elrontsuk.

Szerintem a fiatal férfi nyerte a megalázás csatát. Beismertette az idősebbel, hogy szüksége lenne rá, ha nem is azért mert szép, hanem mert intellektuálisan izgatja. Erre amikor Law haját simítja, akkor az ellöki magától. 2-1 a fiatal javára, még ha a harmadik játszma kicsit furára sikerült, akkor is. Amúgy érdekes, hogy amikor a falba lő a második játszma alatt, akkor azt mondja, hogy látod, vaktöltény volt, a következő már nem az lesz, mi viszont tisztán látjuk, hogy lyukat fúrt a lövedék a falba. Ebből én arra jutottam, hogy a végén vaktöténnyel lőtt Caine. Főleg, hogy Law otthagyta a pisztolyt neki az ágyon, felkínálva számára a könnyű kiutat.

24 hozzászólás a “Mesterdetektív (Sleuth)” bejegyzéshez

  1. Én itthon láttam színházban (talán a Merlin) Mácsai Pállal és Jordán Tamással (Mácsai volt a csábító) és frenetikus volt. Úgy jöttem ki a színházból, hogy azt se tudtam hol vagyok. Annyira jó úgy se lesz a film, de nagyon kíváncsi vagyok rá.

  2. oo, ez 7/10? ket baratommal neztem, mindketten kimentek kb a felenel a mozibol, es nekem se jott be. max egyszer nezos, de nem ajanlanam senkinek.

  3. Durva hogy mennyire nincs igény a jó filmekre, a netes blogok többségéből csak a rambo, a diehard és hozzá hasonló popcorn filmek ömlenek, és az olyan erős műveket mint a sleuth meg nem tudják értékelni. Én valahogy jobban tudok “szórakozni” pár színész hatalmas alakításán és egy remek történeten mint a száugoldós, robbantós filmeken.

  4. Nem arrol van szo, hogy lovoldozes, verfrocsoges, ilyesmi kell. Egyszeruen ez nem a tuti film kategoria, es kesz. Ha olyan kell, nezzetek meg a Yeopgijeogin geunyeo -t (My Sassy Girl), a barataim azt sem birjak, pedig nagyon jokis vigjatek:) persze szigoruan eredetiben szabad, max magyar felirattal.

  5. Sztem irtó szar volt! Ilyen moziban még nem voltam, Westendben néztem és amikor vége lett a tömeg hangos nem tetszését nyilvánitotta egy sürű bhuuuuuuuuuuuu-val.
    Katasztrófa..

  6. Szerintem remek film, kitűnő a két színész. Gyakran azért húzzák le a kritikusok (én nem szeretik a birkák), mert tulajdonképpen inkább színház, mint mozi. Pl még a ház is díszletszerű, a színészek pedig sokszor súrolják a színházi játék határát (értsd: erős gesztikuláció, enyhe ripacskodás). Persze ez szándékos, és én személy szerint szeretem a kamaradarabokat; főleg ha ilyen erős dialógusok vannak benne.

    Csak egy dolog hagyott rossz szájízt maga után, mégpedig a felénél elvárt “leap of faith” amit én nehezen tudtam bevenni.
    ***SPOILERke***

    Jude Law felismerhető és Cain túl hamar adja meg magát a hekusnak. De még egyszer mondom: a pinteri párbeszédek MINDENÉRT kárpótoltak és pár perccel az eset után ismét csak sikerült elmerülnöm a sztoriban :)

  7. Westenben tényleg sok a birka és sem örültem, hogy oda foglaltaka többiek, de nem segített volna rajta semilyen más mozi..

  8. Megnéztem, nekem tetszett (bár előtte az eredetit is és az jobban) – bár igaz egyik sem moziban-nézős. De az, aki erre buuzik az így látatatlanban is birka.

  9. most néztem meg itthon, szerintem is nagyon jó film ANNAK ellenére hogy nem vagyok a kategória hívője, de nekem a vége furcsa, nem mondom hogy nem tetszett, mert jó ez így hisz nincs lezárva, lehet hogy,

    SPOILER

    tudta hogy a vaktöltény jön, és direkt esett le vagy csak megijedt de nem tudjuk hogy meghalt-e,lehet csak elájult.. szerintetek?

  10. Túlmennek a fújolók a célon. Ezzel a filmmel nincs semmi baj. Ötletes, csavaros, és eszelős. Megdolgoztatja a nézők agyát is, a zene kiváló, a színészek kiválóak, a dialógusok pedig tökéletesek. A rendezés és az egy helyszín sajátos, feszült légkört teremtenek. Ez a film azoknak nem való, akik az akció és látványfilmek szerelmesei, és egy érdekes, nem teljesen közönségmozi “szar” meg “buziság” a szemükben.

  11. Nem világos nekem, hogy az öregúr, aki végig a ribanc neje picsája után sóvárgott, a végére miért váltott át hirtelen buzi-módba?!

  12. Zseniális film! Csak most írok ide, de láttam januárban…. fentebb írta valaki, hogy látta színházban Mácsaival és Jordánnal… én is láttam (nem is egyszer). Ízlések és pofonok, szokták mondani, de ez a film klasszisokkal jobb rendezés, és színészileg is jobb teljesítményeket láthatunk, mint anno a Merlin Színházban.
    Más: a vége sokféleképpen értelmezhető. de persze nem csak a vége, hiszen közben is vannak jó “beszólások”, amiket szintén többféleképpen lehet értelmezni. Ez Harold Pinter sajátossága. A lényeg, hogy a drámáit, és ezt a forgatókönyvet sem lehet egyféleképpen értelmezni. Kvázi mindenki úgy értelmezi, ahogy neki a legmegfelelőbb. Egyetlen megoldókulcs Pinternél nem létezik. Folyamatosan lebegtetve van a vége, a homoerotikus vonal, Milo halála-nem halála. Lehet csűrni-csavarni, de szinte mindegyik értelmezés zsákutcához vezet, ami meg akarja fejteni a film végét. Ez adja meg az alapfeszültséget, és erre még rátesz a két nagyszerű színész. Caine visszafogott angol úriember, belülről őrjöng, Law harsány, néhol színpadias Milo.
    Sajnálom, hogy a film tulképpen “bukásnak” könyvelhető el. Mindenesetre Law-nak nagy gratula, hogy összehozta ezt a remek csapatot (Pinter, Brannagh és Caine)!

  13. Azt hittem nem lesz jó,mert több volt a negatív vélemény,de kellemesen csalódtam.Akik a moziban buu-ztak azoknak nem sok észt osztottak szerintem.Pedig én sem vagyok egy okoska alkat. Meg én is sok látványfilmet nézek. Valóban nagyon erősek benne a párbeszédek és jó látni a két éles elmét ahogy próbálják egymást legyőzni fejben. Mondjuk igazából nekem a rendőrős rész végéig tetszett igazán,aztán kicsit erőltetettnek éreztem a párharcot,de azért nem rossz a vége sem. Mondjuk Caine első győzelme szerintem mindent üt. Azt nem lehet überelni. Nagyon megeteti Law-ot. Bár Law is elég jól visszavág. Nekem mondjuk kicsit furcsa volt,hogy Law az elején elég gyenge jellemnek tűnik és naivnak,aztán hirtelen,klasszisokkal erősebb lesz és nagyon jól előadja a szerepét. Igaz színész a filmben is,tehát van gyakorlata. A visszavágás után viszont kicsit idegesítő,hogy az éles elméjű Caine,kicsit butának tűnik,ami nem épp realisztikus. Már a rendőrös dolognál is nem értem miért kételkedik amikor tudja az igazságot. De mondjuk az még bewlefér,mert elég meggyőző a rendőr. De később viszont amikor már tudja,hogy mindent be fog vetni az ellenfele,hogy átverje,és mégis elhiszi az már kicsit túlzás. A vége pedig kettős értelmezésű lehet. Kinek mi jön le,hogy ki a győztes. Nekem Law az,mert Caine fejben már nem tudja legyőzni és így az én szememben veszít. De megszabadul az ellenfelétől így van aki győztesnek gondolja.
    Mondjuk számomra furcsa,hogy először sokkal erősebb jellem Caine és egyre inkább “elbutul” a végére,és a gyenge jellem pedig felerősödik. Ez nem valósághű számomra.

  14. Most néztem meg, és nem csalódtam. Van egy két hiba benne, és én is úgy érzem, ahogy előttem Gábor már megfogalmazta.

    SPOILER

    A végén két dolog is eszembe jutott. Az egyik, hogy a feleség is benne van, Caine oldalán. Szinte vártam, hogy mikor jelenik meg. Elvégre azt mondja a telefonba, hogy visszatér a férjéhez, és elhagyja Milo-t. A másik pedig -ettől függetlenül, mint egy újabb alternatíva- ,hogy döntetlenre végződik a harmadik “szett”. Egész végig úgy éreztem, hogy Caine tőrbe akarja csalni Milot kecsegtető ajánlatával (aki válaszképp buzulásba kezd), de Milo hamarabb szembesíti Caine-t a trükk-kel, ezért az nem tehet mást, minthogy meghúzza a ravaszt.

    Az eredmény végülis: 7/10.
    Ha még erősebbek, hétköznapibbak lennének a párbeszédek, akkor akár újranézős 8/10 is lehetne, de nem.

  15. Az én álláspontom szerint Law valóban meghal a végén, de a játszmát ő nyeri, mert Caine karaktere intellektuálisan már nem tud visszavágni, csak nyers erőszakkal képes az “alázást” elviselni. Persze ez is csak egy értelmezés.

    Ja, és a zene kegyetlen jól fokozta feszültséget.

  16. Tegnap este néztük nejemmel. Szerintem igen jó volt, Ő bánta, hogy nem olvasott inkább… A nyomozós átverős law részéről eszméletlen ötlet volt, a film csúcspontja. Viszont a “homokos” résznél leesett a színvonal nálam, elegánsabb visszavágást képzeltem a végére az első két összecsapás alapján. 7/10 nálam is, ha nem ilyen “meleg” a vége akár 9/10 is lehetett volna, mert nagyon bírom a dumás, kevés szereplővel, de nagyon ötletes fényképezéssel megoldott filmeket.

  17. Az IMDb-n is nagyon kevés pontot kapott, pedig nem szabad ezt a filmet lenézni, nagyon egyedi (pl az elején a zseniális kamerabeállítások), csak nem sikerült 100%-osra megcsinálni. Az első fele sajnos izgalmasabb, mint a vége, és egy hangyányit a legvége lóg a levegőben, nincs csúcspont. A párbeszédek tényleg nem olyan hétköznapiak.
    Caine játszott az eredetiben is, ami ezzel szemben benne van az IMDb top 250ben. Talán azt is megnézem.
    Nekem 8/10 simán, mert intelligens, és elgondolkodtató, ami elég ritka mostanság egy filmnél.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.