Út a vadonba (Into the Wild)

Ezért nagyon irigylem az amerikaiakat. Na nem azért, mert már hónapokkal ezelőtt láthatták ezt a csodálatos filmet, hiszen nem haltam bele a várakozásba (bár nem is örültem neki..), hanem mert a roadmovie hangulat nekik akár valóság is lehet. Akármikor útrakelhetnek, és hajthatnak a kocsival napokig, tengertől tengerig, és még akkor sem látták az egész országot, sőt, csak egy darabja száguld el a szemük előtt. Egyik reggel, akár egy különösen szép napon, fogja magát az ember és útrakel. Nyilván mostanra már nem annyira a szabadság országa, de még így is marha szórakoztató lehet. Vagy csak innen, magyarországról tűnik úgy, nézve a roadmoviekat, olvasva az Útont. Költői na.

Into the wild poszterből egy darab

Ez a film amúgy arról szól, hogy egy fiatalember, a borzasztó családja és az előre látható materialista élete helyett a szabadságot választja. És útrakel, bejárja az országot, végül Alaszkában köt ki, a természetben. Újta során sok érdekes és kedves emberre hozza össze a sorsa, akik mind alakítják életszemléletét, és akiknek életét ő változtatja meg valamilyen módon. Hát ennyi.

Bármennyire is kezdtem megunni Sean Penn arcát, a kamera mögött most nagyot alkotott. Néha picit túlművészieskedte, olyankor elkapta az olyan érzés az embert, hogy ide valami “nagyon mélyet” akart, de szerencsére kevés ilyen pillanat van. A többi viszont gyönyörű, őszinte, feelgood. A tájak egyszerűen fantasztikusak. Említettem a bevezetőben, de itt is kitérnék. Kóborol a sivatagban, tengerparton, kajakozik egy vad folyón, és mind gyönyörűen van fényképezve. Egyszerűen beszarás szép az egész film. Természetesen a végcél, Alaszka a legszebb. A vadállatok, a hegyek, a tél után feléledő természet.

Mindezek közben folyamatosan csöpögtetik az információkat, hogy mi is sodorta főszereplőnket erre az útra, hiszen nyilván sokkal árnyaltabb, nem olyan egyszerűen leírhat mint ahogy a történethez beírtam ide nem sokkal feljebb. Hogy a szereplőkről is essen szó, a főszereplő srácot én az utóbbi évek legjobb tinivígjáték filmje, a Girl Next Door óta kedvelem. Most természetesen más a szerep, de meglepően könnyedén veszi az akadályt. Furcsa lesz ezután a Speed racerben látni, azt hiszem. A mellékszerepekre pedig egy hatalmas jó gárdát trombitáltak össze, látni kell.

Út a vadonba értékelés

Lehet, hogy kicsit túl lett misztifikálva egy fiatal és önfejű ember döntése, de ha épp hagyod magad, akkor ez a film meg fog érinteni. Egy 8/10-et kiosztanék rá könnyű szívvel. Most pedig utánanézek a soundtracknek.

45 hozzászólás a “Út a vadonba (Into the Wild)” bejegyzéshez

  1. A film zenéjét Eddie Vedder (Pearl Jam) szerezte és Golden Glob-ot kapott érte, nem véletlenül.

  2. Köszi, Human, vártam nagyon már az írást! (kicsit féltem, hogy kihagyod, de most megint bizonyítottad, hogy nem csak Batman foglalja le a gondolataid :) )

    Tengap néztem meg, nálam felkerült az örök ranglistára.
    Helyenként tényleg túl “mély” szeretne lenni, sokszor kiszámítható és abban sem vagyok biztos, hogy Emile Hirsch a tökéletes választás, de majdnem 10es.

  3. Én is vártam a kritikát, mert nem tudtam, mit várjak a filmtől, pedig már megnézhettem volna. A zenéje fogott meg engem is először, amire meg hh-nak köszönhetően figyeltem föl. Eddie Veddert amúgy is nagyon bírom, úgyhogy most már tuti megnézem a filmet.

  4. gyönyörű film, pont tegnap este néztem meg. én is egy nagyon erős 8/10-et adnék rá, de azt simán.

  5. Nálam 10. Chris McCandless igaz története alapján készült a film, John Krakauer könyvéből. Amikor megláttam az utolsó fotót Chrisről a busz előtt, hát… elgondolkodtató történet…

  6. A felvételek nagyon tetszettek, de a történet maga annyira nem. Megértem, hogy a csávónak töke tele van mindennel, de az elég fura, hogy erre az a megoldás, hogy csak úgy céltalanul kell lézengeni a világban. Érdekes, hogy a csávó mennyi ilyen emberrel találkozott útja során. Nem is tudtam, hogy a kilencvenes években volt a hippikorszak reneszánsza. Sean Penn se faszkodott azzal, hogy ne a kliséket használja fel a társadalomkritikájához.
    Emile Hirschet én is a girl next door óta birom, biztosan jól jött neki ez a szerep. Érdekes, hogy nem rajongtak érte Oscarék, minden benne van, ami kell egy oscar jelöléshez.

  7. Kösz az írást, ez alapján tuti megnézem. (((Viszont a Magyarország kis betűvel nem szép, izé.)))

  8. Nekem valahogy a Girl Next Doorból Timothy Olyphant 20 percén kívül semmi nem maradt meg. Viszont a csávót a Dangerous Lives of Altar Boys óta bírom, ezt meg már nagyon vártam.

    Az ilyen utazás jól hangzik. Hallottam olyanról, hogy itthon amerikai diákok egy buli után eldöntötték, hogy ők autóznak egy “kicsit”, aztán mikor már napja eltűntek, és elkezdték kerestetni őket, kiderült, hogy Palermóban vannak. Persze nálunk van közben 3 országhatár.

  9. Köszi az “értesítést” a filmről, éppen most néztem meg! Engem megfogott, főleg azért meg éppen hasonló a hangulatom és én is inkább a magányt és a természetet választanám ebben a mai világban! Zene is kiváló, be kell szereznem!!!

  10. Óriási élmény volt számomra megnézni ezt a filmet, már csak azért is, mert volt szerencsém moziban látni, ráadásul úgy, hogy nem is tudtam arról, mit fogok látni. Ugyanis egy hónapja kint voltam Münchenben és votl egy szabad estém, sörözni nem volt kedvem, de kiszúrtam napközben egy mozit, amit meglátogattam. Különleges vetítés volt aznap este, úgynevezett “Sneak Preview”, amire jegyet váltva nem tudja az ember, hogy mit fog megnézni, de mivel a mozi csak amerikából hozott eredeti tekercseket vetít, így biztos, hogy valami különlegeset. Kint ez a vetités nagyon népszerű, én sem hagytam ki, és ezen a vetítésen botlottam a filmbe. Addig nem is hallottam róla, de teljesen letaglózott. Ebben a filmben nincs semmi bonyolult, ez a film úgy ahogy van szép, sőt, gyönyörű. A gyönyörű dolgokból meg erőt lehet meríteni. És ez a film nem is akar többet, mint erőt adni. Akár egy igazi, vérbeli mese, a szó legnemesebb értelmében. Hiszen elmeséli egy fiú történetét, aki ki mert lépni az elvárások rengetegéből bele az igazi vadonba. Nem akarom elemezni a történetet, nincs értelme, mindenki személyesen szürhet le belőle azt, amit szeretne, feltéve persze ha megnézi, de én csak ajánlani tudom. A film nem rövid, sőt kifejezetten meglepődtem, hogy milyen hosszú, bár ez nem tünt fel közben, annyira magával ragad. De minden egyes perce megéri,
    A film nagyon lágyan éri el azt a hatást, mint amit az Inland Empire elég erőszakosan és megterhelően csinál, azaz kikapcsolja az ember agyát, és felerősti a belső érzékelését, csak míg az Inland Empire az emberek sötét titkaival szembesít, addig ez a film az együvé tartozást hangsúlyozza. Mégis mindkét film megtekintésre méltó, hasonlóan nagy katarzisélményt jelentett számomra az elmúlt időszakban.
    Remélem itthon is lesznek ilyen mozik és vetítések, biztos lenne rá ígény, de amíg a sima filmeket is alig forgalmazzák itthon, addig nem túl sok esély van rá, hogy valódi mozis élményként tapasztalhassuk meg ezeket a filmeket, pedig ránk férne.

  11. Ma láttam csak a trailert, utána rögtön arra gondoltam, hogy ezt látnom kell. Korábban olvastam már a kritikát, de ma jött a végső lökés, hogy megnézzem a filmet.

    Egészen sokáig vigyorogtam, és tele voltam olyan gondolattal, hogy pakolunk és indulunk valamerre. Ez az egész szabadság feeling nagyon elkapott.

    Aztán a vége felé, vagy az utolsó 30 percben kb. elkapott egy olyan erzés, hogy azért itt sokkal többről is szó van, és egészen eddig, tudatlanságomat felfedve, teljesen más befejezésre számítottam. Így viszont…egyszerűen csodálatos.!

    Ezt a filmet (is) látni kell!

  12. A srác túl sokat gondolkodott, és keveset élt. Könyvekben kereste a válaszokat az élet értelmére. Ezekből kiragadott, jól hangzó idézetek mögé bújt. És mikor rájött, hogy a világ soha nem lesz olyan, mint amilyennek szeretné, akkor elindult a világba. És messze elkerült minden korlátozó dolgot.
    Élete végén száz valahány napot tök egyedül töltött. Az elején élvezte, de aztán rájött, hogy magányos. És az utolsó napokon az asztalba véste, hogy “semmit nem ér a boldogság, ha nincs kivel megosztani.”
    Ennek ellenére szerencsés volt, hogy ott élt, ahol, és meg merte tenni, amit megtett. Más egész életében csak vár ilyen dolgokra, és olvassa tovább a könyveket…

  13. ma néztem meg másodszor a filmet, és… érdekes, mert mást mond először és kicsit mást másodszor. :) az ember mindig más részleteket fedez fel, amik elsőre lehet nem tűntek fel, pedig fontosak.. csodálatos film, komolyan, egyik kedvencem, 10/10

  14. hu msot hallottam a petőfiben h elindult eddie wedder száma és egy kisbogyó hang magyarul akiről végül rjöttem h az into the wild főszereplőjénke lehet a magyar hangja. rohantam netre megnézni h akkor msot fog-e menni nálunk is mozikban, ráadásul szinkronosan? másrészt szégyen h így féléves késéssel. a film zene tökéletes, nem véletlen és a film is nagy kedvencem lett! tökéletes! ***

  15. Megneztem, alig birtam felallni a szekbol es hazamenni. Fajt emberek koze menni. Otthon egy pohar bor es Wagner tarsasaga ban sirattam a fiatalsagot a meg nem tett dolgokat…Brutal szentamentalizmus – gyonyoru, egy csoda! Meg sokszor meg fogom nezni. 10/10!!! Ja es zsenialis filmzene.

  16. Csatlakozom az elöttem szólóhoz. Olyan hangulat lett rajtam urrá, mint más film után még sose. Végre nem az a happyendes amerikai csip csöp film. Nem hagyott érzelmileg hidegen az biztos. Elgondolkoztatott. A filmzene pedig… Fantasztikus. Nagy MŰALKOTÁS! Mindenkinek ajánlom.

  17. 10/10!

    Sok-sok éve nem láttam ilyen jó filmet moziban. A hangulata teljesen magával ragadott… azóta az film zenei albumát hallgatom.

  18. Egyedül néztem.
    Nagyon mély film. Rá kell hangolódni. Nem sétagalopp.
    A film legszebb része amikor rádöbben a dolgokra…a végén.
    Elhomályosult a tekintetem akkor – szép vagy nem szép egy 3. x felé közelítő férfitól.

    10/10

    Sean Penn respect a megfilmesítésért!

  19. Hello!

    Nagyon jól sikerült, kifejezetten tetszette, mikor belevigyorgott direktbe a kamerába a srác!

  20. Hello!
    nekem is nagyon tetszett a film(igaz 3 részletbe néztem meg :$,de majd megnézem még1x egybe is)
    érdekelne h dvd-n mikor lehet megvenni v moziba hol lehet megnézni?mer rákerestem mozikra de sehol nem láttam :( (borsodi vagyok)

  21. játszották mozikban, szóval kb 4 hónap múlva meg lehet majd venni magyar dvdn is.

  22. hatalmas film, én tegnap este néztem meg, de vmi irto jó volt, természet gyönyörű volt, történet is nagyon jó volt, elgondolkoztató film. abszolúlt 10/10-es. Soundtracket honnét lehet beszerezni?

  23. 10/10 es a film. Magával ragadó és egyben szomorú is.
    Valóban a lényege hogy kezdjünk el élni! Kezdjünk el utazni, és ne avval törödjünk hogy a társadalmi normáknak megfeleljünk….

  24. REndkívül magával ragadó film! Fantasztikus alkotás! Életem egyik ha nem legjobb filmjét tisztelhetem benne! Mindenkinek ajánlom. Már pár embernek odaadtam a filmet és mindenkit ugyanúgy mint engem végigérintett. 10ből 11et adnék rá annyira szép film…jah és az a szám Eddie Vedder-Guaranteed…gyönyörű

  25. Azt mondom azon túl, hogy fantasztikus mű lett filmen (is), igen is van mély mondanivalója. Amit tán csak azok vesznek észre, akik részesültek hasonló lelki tusában, cívódásban, helyzetekben. És ehhez nem kell Amerikáig menni. Fel lehet ismerni a mélységét. Aki befogadja és gondolkodóba esik, még jól is jár, hiszen igazi önismereti talajon járhat. Ez ma fokozottan fontos.

  26. Egy kedves Ismerősömtől kaptam a filmet, remélte, hogy teszeni fog…És tényleg.Az ember soxor szakadna ki a hétköznapokból és keresné önnön magát…mindegy merre, mindegy, hogy hol…valahol.Mindenkiben él egy ilyen Ember, legalább is jobb esetben…10/10. ´(Köszönöm Neked…)

  27. A film közben végig Kerouac – Dharma hobó c. könyve járt a fejemben amit épp az elmúlt hetekben olvastam, és egyből égetni kezdte a bakancsom talpát. Vacak idő volt, nem mentem sehová, de ez a film most elvitt az öreg hobókhoz és azon is túl. 10/10

  28. Ez a film valami fantasztikus volt.Még a mozifanatikusok éjszakáján néztem meg éjjel kb 3kor de megérte fenn maradni miatta:)

  29. Nagyon szép munka Sean Penn-től. Hal Holbrook nagyon megérdelmelte első Oscar jelölését 82évesen. A zene is fantasztikus. Egyetlen dolog zavar, mégpedig az, h nem kellett volna így végződnie:

    SPOILER
    A srác nem akart meghalni. Ha van nála egy térkép, akkor simán át tud kelni a folyón és nem hal éhen. Értelmetlen volt meghalnia, pont mikor rájött, h így magányos. Persze akkor nincs ez a film, meg az egész legenda körülötte, de így szerintem nagy butaság csinált, mivel nem akart meghalni.

  30. Tudom, ilyet csak 16 évesen szokás írni, de szerintem ez a film 11/10 Nálam legalábbis mindenképpen, pedig két hónapja láttam. Gyönyörű, és engem nagyon vonz. Azt hiszem a közeljövőben elmegyek a Tátrába…
    Az egyetlen, amivel nem értek egyet, hogy egyedül volt. Ezen kívül szinte teljesen tudok vele azonosulni.
    És kéne már egy magyar roadmovie a Bakonytól a Zemplénig. Vagy mittomén. (Na jó, ott a másfélmillió lépés, node mégis)

  31. Rendkivűl erőteljes film sztem, eléggé felkavaró és gyönyörű is.
    Néha jó érzés lenne csak úgy eltűnni mint ő, bejárni az országot és tapasztalatokat szerezni az életben, nem csak a ránkosztott úton lépkedni hanem kitörve belőle a magunk ösvényét felfedezni.

    “Nem az a lényeg, hogy erős légy, hanem hogy erősnek érezhesd magad…”

  32. SPOILER

    Én nem szerettem, mert nem tudtam azonosulni a főhőssel. Útkeresésnek gondoltam volna a vándorlást, amit véghezvitt, ha nem kész ideológiákkal, alázat nélkül vágott volna neki. Nagyokos kölyök, aki azt hiszi, mindenkinél okosabb, és lenézi az embereket. A szülők hibáztatása nagyon szájbarágós volt. Hiába ábrázolták azt, hogy a halál küszöbén “megvilágosodott”, és ráébredt a tévedéseire, a filmet ez nem tette számomra jobbá. A fiú elmesélt 2 éve gyakorlatilag egy nagyon romantikus, de buta hiba volt.
    4/10

  33. ahhh, marcilu, végre… komolyan, azt hittem csak én szedek valami dilibogyót :) ez egy nagyon szépen megcsinált film egy ostoba emberről – nem azért volt ostoba, mert elindult a vadonba, hanem mert azt hitte ő a Jani, és majd ő megmutatja mindenkinek fúj fúj materialista világ. De azért hordta a ruhát, vitette magát a kocsival, és így tovább. Adok rá egy 6/10-et, mert volt ami tetszett benne, bár inkább technikailag, nem történetileg, de én már elejétől fogva rossz érzéssel néztem a filmet, mert kb ott megutáltam ezt a faszit, mikor SPOILER elégette a pénzét. Persze, neki ez egy szimbolikus szabadulás volt, de mindeközben ékes bizonyítéka annak is hogy milyen meggondolatlan buta ember. Sokkal korábban is elpatkolhatott volna, pl mikor evez a folyón (nem is lenne film az életéről). Ja igen, és persze már nem is olyan romantikus a befejezés, ha mindenki szépen elolvassa, mi is volt valójában a jegyzet amit a buszban találtak: “S.O.S. I need your help. I am injured, near death, and too weak to hike out of here. I am all alone, this is no joke. In the name of God, please remain to save me. I am out collecting berries close by and shall return this evening. Thank you, Chris McCandless.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.