Cloverfield kritika

Hát ez is megjött, és bár baromi sokat tudtam előre a filmről (az egyik meglepetést is), mégis ütött. Ellenben mindenképp azzal kezdeném a posztot, hogy aki szerint a Bourne-ban idegesítő volt a kamerarángatás, az szerintem ne is próbálja megnézni ezt a filmet. Ha már a Bourne-t hoztam fel, akkor akár úgy is mondhatnám, hogy az padlóhoz rögzített kamera ehhez képest. Főleg, mert itt egy amatőr tartja, akinek ugye ez a szerepe is. Azaz rengeteg 45 fokosan megdöntött kamerával felvett beszéd, meg meg 30x zoomon mutatott jelenet van itt. Pont ahogy mindannyian csinálnánk, életünkben másodszor kamerát fogva a kezünkbe.

Még mielőtt a filmre térnék, egy figyelmeztetéssel is jönnék. Ezt most csak azért írom le, mert én például szeretek a “filmben ülni”, azaz 6. sor környékén. És nem, sosem fáj a nyakam, vagy kell jobbra-balra forgatnom a fejem, hanem pont kitölti a valóságot a vászon. Namost a Cloverfieldnél ez felejtős, ne mondjátok, hogy nem szóltam. Bár tudtam előre, és hátra ültem kivételesen, de hátha valaki nem figyelt eddig véletlenül.

Cloverfield - buli a háztetőn

Szóval, az van, hogy a sok előzetes infó ellenére is ütött a Cloverfield. De ezt már említettem. Az egész “egy digitális kamerával készült”. Nyilván nem, de érzésre így rántanak be minket, mintha egy teljesen átlagos New York-i fiatal kerülne a csihi-puhi közepébe, egy búcsúztató buli kamerázása közben. Szépen rögzíti a bulit, amikor megremeg a föld, erre egy kicsit magasabbra mennek, hátha látják onnan, hogy mi van, ekkor egy hatalmas robbanás rázza meg Manhattant. Az egész film arról szól, hogy mi is csak annyit tudunk, mint a menekülő fiatalok. Olyasmi, mint a Világok harca, de szerencsére még nem kopott el az a formula.

Tudom, hogy J.J. Abrams neve egyesekben heves rángást okoz, de nem kell félni. Bár a film lényege az, hogy semmit nem tudunk, mintha mi is menekülnénk, és csak pár elkapott híradó tudósításból tudnánk meg pluszinfókat, de a szörnyet azért fogják mutatni. Amíg ez nem történik meg, addig sem unatkozunk, van történés ezerrel, hiszen hőseink gyarló emberként persze hogy nem követik a kiürítési tervet, hanem mást csinálnak inkább. Hülye amerikaiak? Én nem tudom hogy döntenék hasonló helyzetben.

Van egy jelenet, ami különösen tetszett. Tudjátok, a trailerben is bennevan, hogy az utcára dobja valami a szabadságszobor fejét. Full káosz van, erre csomóan odamennek és lefotózzák a mobiljukkal, meg ilyesmi. Mennyire készek már az emberek?

Cloverfield - mondj valami széplány

Mivel további poénokat nem akarnék lelőni, ezért inkább a CGI-re dobnék még pár jó szót. Nekem eszméletlenül bejött az egész, ahogy sikerült többnyire tényleg valóságosra csinálniuk. Nem hiszem, hogy ez így kézikamerára szabva bármivel is könnyebb lenne, de végig olyan volt, hogy az odacgi-zett tárgyak, meg lények, tényleg ott is voltak. Szinte érezted a fizikai valójukat, nem pedig súlytalan CGI cucc volt. Remélem sikerült jól leírnom, hogy sikerült a valóságérzetből nem kirázniuk vele, ellentétben pár filmmel, ahol menekülnek a kétgrammos szörny elől, és vicces az egész.

Cloverfield értékelés

This is how it went down. 8/10, ezt köszönheti annak is, hogy 80 perc az egész, és addig szinte nincs is megállás. A Cloverfield 2-t viszont nem tudom ésszerűen elképzelni, vagyis mindenképp “hagyományos” film kell hogy legyen, nem pedig ilyen kamerarángatós. Vagy talán pont a más szemszögből mutatjuk be ugyanezt vonalat fogják követni? Na majd meglátjuk, vagy ilyesmi. Ellenben vicc, hogy ez a film PG-13-mat kapott. Itthon már 16-os a korhatár, és absz egyetértek vele. Szerintem amerikának is kéne valami köztes kategória, az R elé, de hogy a 13 éves ezt nyugodtan nézheti, az vicc.

Átugrotta a Cloverfield a vírusmarketing által generált hype segítségével magasra tett lécet? Bár épphogy, de szerintem igen. Pont azt hozta, amire számítani lehetett már a kezdetektől, nem többet, de szerencsére nem is kevesebbet. Ezzel zárnám is, szerintem ne hagyd ki, ha a kézikamerázással ki tudsz békülni.

191 hozzászólás a “Cloverfield kritika” bejegyzéshez

  1. Nem csak a kamerarángatást kell megszokni. Hanem még 1-2 hülyeséget:
    1. a legfontosabb a kamerázás, még akkor is ha fejedre dől a város, rohanni kell, satöbbi…
    2. a kamera meg a batterije god mode-ban van

    Amúgy korrekt film.

  2. azért aki azon nem tud túllépni, hogy vagy “10 órát ment a kamera”, azt nem szabad filmek közelébe engedni :)

  3. Cellpax, a battery miért ne bírná ki a 2 órát?
    vagy nem tűnt fel hogy nem 8 órás a film, hanem ki-be kapcsolgatják a kamerát?
    az ilyen embereknek mint te olyan “edition”-t kéne nézni ami csak 10 perces, mert a film elején széttörik a kamera..
    inkább fog fel hogy a “reality feeling” ellenére is, ez csak egy film, még pedig az igen jófajtából!

  4. ez tök jogos scorn, hiszen annyit ment a kamera amennyit felvett. mondjuk film alatt engem nem zavart a god mode, de belegondolva nem is volt god mode, max fizikailag bírta jól

  5. amúgy nem is oly drágán simán lehet kapni 5óráig is kitartó aksikat, legalábbis jó pár éve még lehetett ;)

  6. Én nem merem megnézni moziban… :( Tengeribeteg leszek a kézikamerázástól.
    Bár furcsa, hogy nem is a Blair Witch-en voltam legszarabbul, a dogma-filmek eddig valahogy mindig még émelygősebbek voltak. Pedig Lars von Trier a király!

    Ja, meg a 28 grammon még rókáztam is, de valszeg inkább amiatt, mert szörnyen másnapos voltam. :)

    Szóval kézikamerásat csakis képernyőn, kikapcsolhatóan nézek. Sajnos…

  7. hehe..én egyel kevesebb csillagot adtam a cuccnak, de tényleg jó, bár moziban kegyetlen zavaró lehet a kamera rángatás. O_o

    és most ocsmány mód más oldalán hírdetem magam ->

    http://feroxxkritika.freeblog.hu/

    Najó igazából csak kiváncsi lennék, hogy kritizálják le a kritikáim. :)

  8. jó a cikk de tök olyan mintha a mozi után beültetek volna sörözni ami durva piálásba torkollott ami után hazamentél és megírtad volna ami eszedbe jutott. és most ez pozitiv kritika az ilyenek miatt nézkélem az oldalt már ideje. emberi az egész nem nagyképű sznob kritikus lófasz.

    de bocs a kicsit offért. A filmet én is megnézném mozibe, de az átlag filmnéző, mozibajáró erre vhogy nem gerjed és nemtok senkit elránngatni. ez a hype amcsiknál durva lehetett itthon nemsok mindenkihez jutott el.

  9. Csak nekem volt utána olyan Blair Witch utáni “mármegintátb*sztak” érzésem? Bár az még be is jött… Nem rossz de ez a kézikamerázás… Én azt akarom élvezni, ahogy egy vérprofi operatőr betölti a “szín”-t a képeivel, nem pedig egy ilyen ‘mű-amatőr’ baromkodást. Pedig a Bourne-ban bejött. Remélem a második rész-t egy kézikamerás, éppen szabadságon lévő születettzseni operatőr szemszögéből mutatják be, aki éppen filmet forgatott mikor beutött az ‘eset’, különben a közelébe sem megyek.

  10. egyébként én is vegyes érzelmekkel jöttem ki a filmről, de ez nem gáz..
    amiről úgy jössz ki, hogy k*rvajó volt, azt lehet hogy 1 hét után elfelejted..
    ez meg ez a “minek nevezzelek”, “tetszik-e vagy nem” érzés azt eredményezi hogy az ember agyal rajta, agyal rajta, és még mindig agyal rajta….

  11. Abszolút egyetértek a kritikával. Nekem is nagyon ütött. A barátnőm parázott rajta rendesen, de sztem még mindig kevésbé mint az I’m Legend-en.
    A legviccesebb az h lehet h ugyanakkor néztük meg a filmet mert én is az Arénában voltam tegnap :-)

  12. volt szerencsem(?) tegnap latni a filmet
    erdekes en nem voltam rosszul :) meg poenok is voltak benne, vagyis en jokat rohogtem a kameras srac probalkozasain marlenanal :D amikor feljottek a metrobol es elkezdodott az a nagy harc az baromira tetszett..

    SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44444444444444négy

    nem volt rossz, de engem megis zavart, hogy nem derult ki kifele mifele ez a szorny, honnan jott miert es megis mi a fenet akar, hogy pusztitottak el stb. mert a vegso bombazast is siman tulelhette, ha elotte annyit kibirt…

  13. Tegnap megnéztem, nekem nagyon tetszett. Úgy látom, a képről, kameráról esett szó, a hangról még nem. Ugye nem volt zene, max az elején a partyban. Ebben a filmben egyáltalán nem is hiányzott. Két kiemelkedő részt említenék meg: az egyik a metró alagútban hallottak, amikortól már lesz “night-vision” :P (csakhogy ne spoilerezzünk :), a másik pedig egy olyan rész, ahol kiérnek egy nyitottabb területre (asszem amikor megérkeznek a helikopterekhez). Elsőnél ámuldoztam, hogy lehet ennyire ÉLETHŰ hangot kreálni, másodiknál is flasheltem, szinte éreztem, hogy körülöttem történik az egész. Lehet, követem Human példáját, és megnézem a 6. sorban is… :D Nekem kellett ez a sok inger egy ugyancsak városos, szörnyes I am Legend után. :P

    Amúgy jah, olyan 8-9-et érdemel, bár én 10-et szórok rá. Haverral annyira átéltük, hogy film után kerestük, hová bújhatnánk itt Szegeden, ha vmi mégis kijönne a Tiszából és betámadná a dómot… :D:D:D

  14. én csak azt szeretném tudni,hogy ez milyen tipusú kamera volt :) Mert elég jól birta az eséseket :)

    Nem mondom,hogy rossz volt,de szerintem nem nézem meg többször …

  15. Jani, illetve a többieknek is szól akik majd csak ezután nézik meg a filmet:
    Érdemes kivárni a Creditset mert az útcsó bekezdésben lévő dologra választ kapsz. Legalábbis a második felére. :-)) Amúgy aki lemaradt róla az youtubon is utánanézhet. ;-)
    Amúgy hatalmas film, profi hangvágással. Nagyon hajaz a Világok harca hangeffektjeire. :-) Kíváncsian várom a második részét.

  16. Tegnap láttam a filmet, és elsőre csak ültem, ültem és vártam hogy bevillanjon az énem kritikai oldala. Csak másnapra kristályosodott ki az egész és az egy szóval foglalható össze: ETALON

    Eleinte hiányoltam a magyarázatokat, a hagyományos értelemben vett befejezést, bántott a felvétel rángatózása ugyanakkor nagyon elragadott a hatáskeltés! Csak később jöttem rá, hogy miről is volt itt szó: ez nem is film, hanem egy “kézikamera felvétele”. :D Ne értsetek félre tudom hogy ez csak egy film és azt is tudtam kezdettől fogva hogy ez egy kézikamerás felvételt vázol. Én arra céloztam, hogy aki erre a filmre beül az ne egy filmre üljön be, hanem képzelje el, hogy a kezébe kerül egy ilyen felvétel és most elöször megtekinti….

    Ebben a tekintetben a film még egy jelzőt kiérdemelt:

    FENOMEÁLIS!!!!

    Ez a véleményem….

  17. Madness-nek üzenem h én láttam a filmet és volt egy olyan érzésem h a feliratok végéig ott kéne maradnunk de barátnőm siettetett :-)
    pontos youtube.os linket megköszönném! érdekelne…

  18. youtubeos: hát ez alapján felesleges volt várni, annyi az egész, hogy volt a végén egy “help us help us” és Lost-osan megfordítva a szöveget azt lehetett hallani, hogy “it’s still alive”

  19. Nekem bejött a Cloverfield. Azt hozta, amit elvártam tőle. A kézikamerázás, ugyanúgy bejött, mint a Bourne filmeknél, meg az Ideglelésnél. Észrevette valaki, hogy a főszereplő srác ugyanolyan öltönyben volt mint Jack/Matthew Fox a Lost pilotjában????Vagy csak én vagyok túl Lost-fanatic???J.J.Abrams egy isten..Lost,Alias..Forever..Bár ehhez a filmhez nem sok köze lehetett, rábólinthatott a skriptre, kiválasztotta a haverját rendezőnek..oszt csá. Mindenesetre a film sokkal jobb, mint Emmerich Godzillája volt még 98-ban.10 csillagból 10 jár neki,mert ahhoz képest hogy 30 millába került eszméletlen látványos kis filmecske. A világok harcánál is jobban bejött, mivel itt nem voltak idegesítő gyerekszereplők a’lá Dakota Fanning,Justin Chatwin.

  20. Meg szabad kérdezni h a Bourne meik részében és hol van kézikamera???
    mert akkor ott megnézném, és ha attól nem vok rosszul akkor elmeek és moziba nézemm ha már az is sok lesz akkor nemtom :D

  21. Szóval. Akit érdekel, hogy honnan jött a monster, annak érdemes még egyszer megnézni a filmet, mert a végén, amikor az óriáskeréken ülnek és videózzák a tengert, ott látszik valami érdekes. Aki nem akarja megnézni, annak leírom, de aki igen, az most a következő sort ne olvassa:
    ***A lény az űtből jöhet, mert a vízbe esik bele, nem messze egy hajótól. Tehát egyértelműen földönkívüli.***
    A film pedig nagyon ütős volt. A legjobb szerintem nem a CGI, hanem a hanghatások. Moziban kell megnézni, vagy egy felsőkategóriás házimozin. Majd. :)
    De gratula a CGI-seknek is! Ilyen filmet nem nagyon csináltak még. És 30 millió dollárból?
    Jaaa, és a színészek. Sokan fikázzák őket, mert nem nyújtottak olyan teljesítményt, mint Al Pacino a Sebhelyesarcúban pl. Azoknak mondanám, hogy a film egy áldokumentum, tehát ne várjunk magasztos színészi teljesítményt, mert nekik úgy lett kiosztva a szerep, hogy egy átlagembert játszanak el. És azt nagyon is jól csinálták.
    Bakik. Hááát volt benne egy pár, de szerintem tudatosan tették bele. Pl. amikor a tetőn vannak (nem árulok el nagy titkot, a trailerekben is benne van), akkor a robbanás hangját egyből lehet hallani. Ami ugye azért érdekes, mert a hang sebessége 300 m/s kb. :) Nem tudom milyen messze lehet a detonáció, de biztos nem 2 háztömbnyire. Bár ez a rész szerintem inkább közönségcsalogatásnak lett szánva, mintsem a film lényeges elemének.
    Mindent összevetve: üt, szúr, hasít és nagyon durva! Tízből tíz!

  22. spoiler

    ** és ott lapult vagy 1 hónapot a tengerben mire elszabadult? szerintem inkább te nézd meg a felvezető kapmányt újra -> http://www.freevlog.hu/video/10284.html

    valszeg itt ébresztik fel épp, vagy tart amerika felé, nem pedig Coney Islandnél esik a tengerbe és ott pihen 1 hónapot **

  23. Fú, én is megnéztem, nagyon jó. Tényleg rángatják a kamerát, homályos meg ferde, de nem számít, mert éppen ettől lesz hiteles. Mindent a hitelességnek rendeltek alá, és nem cseszték el, jó lett a végeredmény. Állat, nagyon. Őszintén, ezt a történetet nem lehetett volna normálisan elmesélni, mert akkor übergagyi lenne, Godzilla-utánzat. Jön egy szörny, rombolja a várost, és lövi a hadsereg: ennyi a lényeg, és ezt látjuk is. Ami naggyá teszi a filmet, az a kézikamera, és a 100%-os hitelesség. Imádom.

  24. lehet, hogy SPOILER

    Az eddig általam látott kézikamerázós filmekben van egy retenetesen elrontott, közös jellemző. Egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a végével, mert ugye köti őket a kamera… és mindig marad a legkézenfekvőbb, emiatt leglaposabb megoldás.

    Lehet, hogy csak nekem van problémám ezzel, de örülék, ha az ilyen filmek utolsó egy perce nem lenne előre lejátszott. Bízom benne, hogy a Diary of the Dead kinövi ezt a gyermekbetegséget.

    Ettől eltekintve a Cloverfield élvezhető.

  25. Human Insect
    tudnal meg adni linkeket ezekhez felvezeto videokhoz? ha van meg
    mert nekem ez a furotornyos teljesen uj..

  26. erre van a cloverfield címke a cím alatt ennél a bejegyzésnél is. Ottvan az összes cloverfield írásom, mindenfél kiszirvárgott cuccal meg vírusmarketing agymenéssel.

  27. SPOILER

    Kérdés: mi lett a lánnyal akin karmolás volt és egy kis sátorba berángatták a katonák? Kikelt belôle valami a sátorban rögtön, vagy mi? Csak lelôtték mert fertôzött volt vagy mi?
    Köszi

  28. Megnéztem én is tegnap. Nagy film, látvány odabasz, kézikamera nem zavaró sztem. Egyetértek a kritikáddal Human.

  29. Jó film. Kib****ott élethű. Kicsit zavart hogy nincs történet de jobban belegondolva nem is naon kell. 9/10 mert kicsit rövid volt nekem…

  30. Human Insect! Én ezt a magyar blogon olvastam, hogy valami bele fog esni valamibe. Meg a jutúbon is láttam egy videót, ahol ezt mutatják. És moziban is észre lehet venni, de csak akkor ha előtte megnézed a neten, mert úgy nem fogod tudni, hogy hol keresd. Lehet, hogy pont nem a szörny az, de akkor minek mutatnák a tengert?
    Kíváncsi leszek a C2-re. Lehet, hogy az is kézikamerás lesz, de szerintem uncsi lenne megint egy amatőr szemszögéből. Jó lenne, ha mondjuk híradós lenne. Vagy olyasmi. Amiből többet megtudhatunk. Bár a hadsereg sem tudja mi az, hát akkor egy riporter? Mindegy. Úgy olvastam, hogy a második rész is ugyanabban az időpontban játszódik, csak más szemszögből. Mondjuk elég is volt a házibulikból. :)

  31. djohny:
    Tök jó lenne megint látni a szörny megérkezését + a rombolást ezúttal egy másik szemszögből, de én arra is kíváncsi vagyok, hogy mi történt az első csata után. Hogy igaz-e, amit a suttogó hang mond a stáblista végén. Fú, remélem, hogy jól megcsinálják, és hamar. :)

  32. ha jól tudom Abrams mondta hogy ami beesik a vízbe az csak egy műhold, de az éleszti fel az évezredek óta “alvó” szörnyet
    a neten meg olyan teóriák mennek hogy szándékos volt, és az egész mögött a Slusho (az italgyártó cég, ők vették fel Rob-ot) áll
    http://en.wikipedia.org/wiki/Slusho

    nagyon jó film volt szerintem amúgy, viszont nem tudom hogy kéne a következő részt…előzmény/folytatás? kézikamera/rendes? bár ahogy olvasom ugyanez lesz csak egy olyan ember szemszögéből aki a híd másik oldalán volt

  33. Ez volt az első olyan film, ami után a 3/4-ig teli moziteremben mindenki a helyén ült méla kussban, miközben már vagy 1 perce ment a stáblista.

    Bárki bármit mondhat erre a filmre, de ilyen közönség-reakciót még nem láttam. És emiatt 10/10.

  34. Gondoltam rá hogy megnézem, de ezek után hogy tudom hogy kézikamerás, kizárt dolognak tartom. A bourne-t is alíg bírtam ki.

  35. spoiler

    Vki mondja el nekem mit kell nézni a végén az óceánnál vagyis melyik oldalt nézzem ahol a szörny álítólag lezuhan :D youtuben voltam ott is van a videó a végéről, de ott se sikerült rájönnöm a kommentekből meg sokat értek:D amúgy télleg nagyon j ófilm pedig nem szeretem ha kamerát mozgatják ,de itt jó volt olyan élethű :)

  36. chabba:

    amikor mi néztük 7en voltunk a mozi legnagyobb termében, és 2 ember kiment vége előtt 10 perccel :D ilyen reakciót nem láttam a boldogság nyomában óta :D

  37. Bennem nagyon vegyes érzelmeket keltett, először is hosszúnak éreztem a bevezetőt, aztán végre történt valami, utána rohangásztak ugye a városban, jöttek a katonák és ott volt a szörny is de a csávókám NYILVÁN a kis barátait filmezte megállás nélkül, na és a műszaki üzletben is amikor mindenki a TV-ben bámulta, hogy mi a franc is van ő NYILVÁN a főszereplőt utána meg az utcát filmezte…végül is tetszett, de néhány apróságon felhúztam magam, na meg a kamerarángatástól a végére megfájdult a fejem. Pedig lehetett volna sokkal jobb élmény is, de nem tudtam beleélni magam. Ez nem feltétlenül a film hibája. Hehe.

  38. Azt kell hogy mondjam elkapott a Húúúbazdmeg érzés. A szemeim jojóztak még egy fél óráig a film után de megérte elmenni moziba. Otthon biztos nem ütött volna ekkorát. :) Annak aki azon agyal hogy az aksi hogy bírta reggelig azoknak azt üzenem hogy gondolkozzanak el azon hogy a kézikamera mióta vesz 5.1-es térhangal? :)

  39. Avikuzin ez igaz. Bár moziban tényleg nagyot üt. a trailerben nem lehet annyira élvezni a hangokat, mint egy moziteremben. A legjobb az a rész a filmben, amikor a katonák megtámadják egy sikátorban, vagy hol a szörnyet. Na, azt tényleg érdemes moziban nézni és hallgatni.
    Még egy dolog. A kézikamerás megoldás azért hatásos, mert ez a technika adja vissza azt az élményt, mintha a kamera (bocs a hülye kifejezésért) a saját szemünk lenne. És ezért érzed azt, amikor nézed, hogy Te is benne vagy a filmben. Féltem, hogy moziban nem lesz olyan élvezhető, mint otthon mondjuk a tv-ben.
    Valaki tudja kb. mikor jön ki a DVD?

  40. Sparrow mit mond a hang a stáblista végén? Én nem vártam meg a végét. Bár ennél a filnél ez bűn. :) Itt minden olyan dolog új info lehet, amiről nem is tudsz.

  41. hihetetlen hogy az emberek nagyrészt még mindig nem fogja fel hogy teóriagyártás, “nem értem hogy..”, meg egyéb agymenés előtt:

    1) imdb-n faq olvasni
    2) wikipédián szétnézni
    3) ha már nem tudsz angolul akkor olvasd el a filmbuzin már írtakat

  42. Akkor én most szembe megyek a többség véleményével: Szerintem iszonyat szenny lett a film. Semmivel sem kaptam többet, mint a trailer megnézése után. Sajnos borzasztó hülyeségekkel van tele. Inkább csak ideges voltam a moziból kijövet: erre volt az a nagy hype? Inkább forgatókönyv-írót kellett volna szerződtetni.

  43. Remélem JJ Abrams nem cseszi el a Star Trek filmet, mert ez nagy csalódás volt és a Treket sokkal jobban várom.

  44. Ez a film nézhetetlen, GAGYI, kézikamerázás ürügyén nincsen benne sztori, nem tudsz meg belőle semmit, ráadásul nem is izgalmas.
    Mekkora ötlet, hogy a nagy szörny szétrombolja a várost és a hadsereg nem tudja elpusztítani!Ilyet még nem láttunk!Eredeti!Kézikamerával meg sokkal jobb!
    Nem hittem volna, hogy életemben egyszer leírom ezt a mondatot:inkább John Rambo…

  45. Ki mondta hogy eredeti? Egyszerűen csak faszán felhasználta ami eddig volt.

    Az a lényeg, hogy nem tudunk meg semmit, mert mi is ott menekülünk velük, erről szól. Nem a szörnyről, hanem a kis csapatról, aminek mi is kvázi tagja vagyunk, és ha kitörne egy ilyen, marhára nem tudnánk meg többet, ez fix.

  46. pontosan. áh, a feeling, a látvány, a hangok, a befejezés.. tökéletes :) 9/10 simán.

    jöhet a blu ray-en :)

  47. nem tudom ki irta, hogy fent van az allitolagos erkezes a youtubon, ott latszik mikor a coney islandon vannak
    egy linket kernek mert en nem talalom sehogy

  48. vicces, h szinte boritekolhato volt nehany ember reszerol az “ez egy szar volt, nem tudtunk meg a vegen semmit a szornyrol” reakcio. vannak, akik egyszeruen igenylik, h a szajukba ragjanak mindent.

    btw, reszemrol a film olyan 7/10, ertem en a koncepciot, de nagyon kiszamithato volt (abramshez kepest kulonoskepp) a cselekmeny, a kamerarangatas ot perc utan mar nem izgi, csak idegesito, es ami a legfontosabb lenne egy ilyen szemelyes nezopontu filmnel, h egyutterezzunk a szereplokkel, az (nekem legalabbis) nem sikerult, sot, kimondottan drukkoltam erte, h vmi nyirja mar ki oket.

  49. Nem szeretem a szájbarágós filmeket, sőt kimondottan szeretem, ha nekem, mint nézőnek kell rájönnie bizonyos dolgokra, de itt még ezt a lehetőséget sem adták meg. Lehet fantáziálni, de az az érzése van az embernek, hogy maguk a készítők se nagyon tudták – nem is érdekelte – őket, hogy mi a fene folyik Manhattanben. Én elismerem, hogy a CGI nagyon jó volt, de a történet gagyi mivolta miatt azt se nagyon lehetett élvezni.
    A film sokszor inkább kínos mosolyra ingerelt, minthogy a székembe préselt volna. Én többet vártam. -sok/10

  50. Visszatérve a kamerás vitára. Az egyik nagy szórakoztató-elektronikai cég honlapjáról loptam ezt az infót:
    “Akár 2 óra 55 percnyi nagy felbontású felvétel kivehető Memory Stick™ kártyára. ”
    A film pedig 77 perces…
    És gondolom a búcsúbuli előtt Jason nem volt olyan hülye, hogy ne töltse fel az akksit.

  51. Lássuk be, hogy aki azért fikázza a filmet, mert nem tetszik neki az egyesszám-első-személlyel járó nézőpont, a klasszikus bevezetés-tárgyalás-befejezés dramaturgia teljes hiánya és bosszantotta, hogy a karakter kétségbeesésében rángatja a kamerát és összevissza filmez …….. az a 100 évnyi filmgyártás megfásult és unalmas marhaságait majmolja. Ez a film egész egyszerűen etalon… csináltak már ehhez hasonlót, de ez az első igazi nagy dobása ennek a műfajnak.

    Ezen túl szokványos értelemben a hangzás döbbenetesen jó volt. Én még mindig borzongok ha eszembe jut a jelenet, amikor a kis csapat éppen a metróaluljáróhoz siet és fölöttük bőg a szörny meg a csata zaja. Mintha én magam is ott lettem volna velük. A szék remegett alattam a teremben, és a dübörgés az agyamig zúzott!!!
    Kit érdekel a kamerarángatás!!! Ki nem szarja le hogy semmit sem tudunk meg a végéig… én ezernyi filmet láttam moziban (pl Godzilla, Kör, Függetlenség napja stb….) de ennek a filmnek a csúcsjelenetei romba alázzák az összeset akármelyik viszonylatban.

    Mindenkinek hello….

  52. Nem azt mondtam, hogy a Godzilla, Kör meg Függetlenség napja jó film volt (bár ez utóbbi persze sablonos, kiszámítható tisztelgős ami-gagyi, de ’96-ban nagyot néztünk ahogyan meg volt csinálva, később persze, ahogy idősebb leszel, már látod, hogy mennyire kiszámítható az egész ), sőt kimondottan rosszak. Félreértés ne essék attól lehet egy film jó, ha nem tökéletesen lineáris a dramaturgia, ahogy egy formabontó elemeket tartalmazó film is lehet sz*r. Ez az utóbbiak közé tartozik.
    A technika, a cgi, a hangzás szuper volt, de ez nem visz el a hátán egy filmet.

  53. HELYESEN:Félreértés ne essék attól még lehet egy film jó, ha nem tökéletesen lineáris a dramaturgia, ahogy egy hagyomáynos elemeket tartalmazó film is lehet sz*r, és fordítva.

    Na most már korrekt

    punktum

  54. Mi az hogy nem tudunk meg semmit? Meg hogy nincs vége a filmnek? Néhány komment olyan mintha egy texasi redneck írta volna. :) Szerintem elég egyértelmű az egész, vagy ha valakinek nem az inkább történelem könyvet olvasson, az elég szájbarágós… 9/10

  55. Nekem elég friss még az élmény, tegnap láttam moziban, még mindig a film egy két jelenete pereg a szemem előtt.
    A 15 perces bevezetőre szükség volt, egyáltalán nem éreztem unalmasnak, és ami ezek után következett: OMG!!
    Rég éreztem ilyen hatásosnak egy filmet, a 20. perctől beszippant, és a végéig nem ereszt, majd kapunk egy olyan befejezést, hogy órákig nézünk még: Mivan?
    ——SPOILER————SPOILER—————-
    Nagyon bejött a Brooklyni híd leomlása, ahol csak a farka látszik a lénynek, ahogy lecsap a hídon menekülőkre, amikor az egyik TV-s boltban mutatták egy helikpoter képéről a szörny pusztítását, a kis “pókszerű” lények megjelenése, a METRO-s jelenet valamint a film lezárása, amikor teljes nagyságában láthatjuk a monsztert.
    —-SPOILER————–SPOILER—————-

    Sokan fanyalognak, hogy nem lehet látni semmit, nem tudunk meg semmi infót. Ennek a filmnek az volt a lényege, azért hozták létre, hogy úgy nézzen ki, mintha egy személy vette volna fel az egészet egy kézi kamerára. Ha lett volna bármiféle magyarázás, csak elvesztette volna az egész a lényegét.
    A mozgó kamera sem idegesített túlságosan, fejem sem fájdult meg tőle.

    Mindent összevetve nagyon bejött a film, igazi csemege.

    Részemről 9/10

  56. Nekem tetszett, miért? Igaz, hogy az ilyen New York-os szörnyes, meg katasztrófás filmekkel tele a padlás, meg a pince is lassan, de mégis ez valahogy más. Épp a kamerázás miatt, tök egyedi, hogy “kézikamerával” lett felvéve, elején kicsit bántotta a szemem, de megszoktam egy idő után. És egyet értek, tényleg olyan, mintha velük menekülnénk, és mi is ott lennénk a helyszínen.
    8/10

  57. Nos kedves Checkpount Charlie!

    A nevem is mutatja, hogy nagy Lovecraft rajongó vagyok :D tehát szeretnék némi Lovecraft-i pozitivumot felhozni az ellen amit te irtál.
    A legtöbb horror műben (írott vagy film mindegy) azzal rontják el a hangulatot, hogy minden lineáris és követhető….. ugyanis az ember legmélyebb félelme abban van (és ezt bizonyítja számomra Lovercaft a műveiben), hogy az előtte álló problémának ismeretlen a háttere.
    Másképpen fogalmazva nem azért félünk a sötétben jó néhányan, mert a sötétben természetszerűen több az ellenséges megnyilvánulás, hanem hogy nem vagyunk képesek információt gyüjteni a lehetséges veszélyforrásról.

    Ezt azért irtam le, mert azzal a húzással hogy teljesen nyilvánvalóan DIREKT kihagyták a magyarázatokat a Cloverfieldből, ezzel megteremtették a titokzatosság légkörét. Hát ha nagyobbat ütött volna a vásznon a szörny hogy ha mindent tudunk róla, akkor Abramsék csak nem olyan hülyék, hogy kihagyják a tudósos-visszaemlékezsős részeket a filmből…..ami fényt derit a szörny kilétére.

    És van itt még valami: Számomra egy mű pontosan akkor koherens és életképes, ha nem mond ellent saját logikájának. Ennek a filmnek a tökéletlenség szemszögéből de nagyon is realisztikusan és emberközelien bemutatott élet halál harc volt az alapvető eleme, valamint a megdöbbentés és a félelemben tartás…. nos én úgy érzem ezeknek a tételeknek a film egyetlen pillanatra sem mondott ellent, és minthogy hozzám közel áll a SciFi-kaland-horror elegye, ezért számomra a film nemcsak hogy 10/10-es de eleddig bevallom életem legjobb moziélménye volt…..

    De persze ez csak az én egyéni véleményem…. kiki máskéépen gondolja és ezzel semmi baj nincs (A függetlenség napjha különben pont olyan volt ahogyan leirtad… eleinte nagyot nézős aztán visszazsugorodott az évek alatt egy amcsiüberes-tanmesévé a nagy amcsi büszkeségről….. csakhogy el ne felejtsük soha, hogy a maga idejében ez utóbbi film maga volt a NO. 1 minden korombeli akkor kb 14 évesnek.

  58. Minden valamirevalo kameran van kepstabilizator. Ezt azert valamilyenszinten itt is szimulalhattak volna:) A film jo, de egyszeruen tul sok volt a sekikem. 6/10 (-2 a kameramozgas miatt)

  59. Én tök véletlenül keveredtem be erre a filmre a moziba (valami mást akartam megnézni, de éppen nem játszották). Semmit nem tudtam róla előtte, csak egy gyors kritikát olvastam el a PE-ben. De nagyon bejött. Bennem végig megvolt a “húb*zmeg, most mit csinálnék” fíling.. És szerintem ez volt a fő cél. Nagyot ütött szerintem. A film után kifelé a moziból meg jót mosolyogtam a döbbent arcokon.

  60. Tegnap láttam a témát,a János Rambót akartam de ezt korábban vetítették így erre másztam be.
    Aszittem ratyi kis múvi lesz,de sztem nagyon ott volt,a hánytatás is majdnem sikerült mikor nagyobb tempóra állt a kameraman(Hud),de végeredményben még jót is tett a filmnek ez a doksi jellegű recept.
    A hangzás meg odab*szott,dolbyból *-os 5-ös.
    Nézzemeg mindenki,a Godzilla bekahatja.

  61. Kedves Cthulhu6!

    Egyetértek veled, hogy a különböző horror-szerű művek leggyakoribb hibája a kiszámíthatóság. De erre tényleg az a válasz, ha nem is lehet megtalálni,megsejteni és még minimális támpont sincsen? Természetesen a titokzatosság fennmarad, jót tesz egy filmnek, de nagyon rossz, amikor láthatólag nem tudnak kikeveredni belőle ( látványos példa az X-akták, és lehet, hogy most sokan megbotránkoznak de a Twin Peaks is )
    Más kommentelők meg nem tudják, hogy a tökéletesen gagyi szájbarágás és a történet és ötlet nélküliség között azért van még pár lehetőség…

  62. Én néhány részlettel állnék ki a film mellett:

    1, A CGI minimum Transformers minőségű azaz minden más tényezőt figyelmen kívül hagyva ezen szempontból a film 8/10

    2, A hangok még ennél is jobbak voltak, dübörgött,sivított,ropogott,bömbölt, de mindenek előtt szinte szétvetette a levegőt a teremben a történés mindenféle zaja. 10/10

    3, A “kézikamerás” “benne vagyunk-os” dizájn akár jó akár nem, mindenképpen ritkaság ezért a film egyedi 10/10.

    4, És a lényeg: Sokan mondják hogy a szereplők gagyik voltak, hát ez szerintem nem igaz: Ennél élethűbben játszani az egyszerű embert egy ilyen helyzetben nem is lehetett volna jobban. Engem az az ésszaerű és mégis romantikus jelenet ragadott meg (pedig a tanulatlanabb néző ezt észre sem veszi) amikor a futástól ziháló Rob üveges tekintettel azon töpreng, hogy meneküljön-e vagy elinduljon Beth-ért, még azt sem veszi észre, hogy körülötte áll a bál. Aztán szinte látni a felvillanó elhatározást a szemében, hogy ha a fene fenét eszik is ő bizony elmegy a csajért, bármibe is kerüljön…. és ezt mindenféle szóbeli magyarázat nélkül elsőre megértettem pusztán a csávó mozgásából és tekintetéből… A Sindler listája féle szimbolikus és agyonmagyarázott erőltetett, lélektelen hoolywood-i darabok pont emiatt kerültek ezen film mögé az én listámban. 9/10

    5, Végül sokan mondják, hogy nem volt story…. Hát én nem tudom, de a Rómeó és Júlia arról szólt, hogy egy pár leküzdi a nehézségeket és végül mégis elbuknak és meghalnak…. Hát kérem ha ez Shakespear-ét naggyá tette, akkor a Cloverfieldnek is kijár a dijjazás…… 7/10

    Minden összerakva a film 9/10

  63. Abban igazad van, hogy végülis a filmnek hiányzik a mindenféle magyarázata, de szerintem ez szándékos húzás volt. Olyan könnyen találhattak volna egy egyszerű és mégis kielégítő fantáziamegoldást a szörny hátterére és a katonabázisos részben tehettek is volna a szereplők egy kurta kirándulást (Marlena kipukkadása előtt:D) miközben pár “fehérköppenyes” tudós statiszta tehetett volna nekik okos megjegyzéseket. A film mindössze 5 percel lett volna hoszabb és semmibe sem került volna Abramséknak. Miért nem tették mégsem?
    Szerintem azért, mert az volt a koncepció, hogy a rajongókat (pl engem) azzal tartsanak lázban, hogy mindenféle önjelölt magyarázóként egymással vitatkozzanak. Feltettek a net-re néhány jelet, a film is habzik a rejtett jelektől, amik bevallom semmit sem mondanak és igazából csak az orrunknál fogva vezetnek, de a fantáziáló rajongók képzeletét gerjeszti. Ez egy ritka és kissé fura megoldás, de én oda vagyok ezekért. Ilyen volt a “Donnie Darko” is vagy a “Vanilia égbolt”. Ezzel a húzással a 85 percnyi filmből néhány hónapon vagy éven belül egy könyvtárnyi rajongói vélemény és elképzelés fog születni. Így születik az igazi legenda.

  64. Erősen tiltakoztam a film ellen a már említett kamera-rángatás miatt, illetve a rövidsége miatt, de…

    Szóval ma megnéztem, és nagyon bejött, megadtam magam a hype-nak és nem tettem mindhiába. nagyon jó kis film lett szerintem, élvezetes végig, és annak is örülök, hogy semmilyen magyarázatot nem kaptunk a dolgokra.

    Mármint Chulhu6 véleményét osztom, csak így lehetett azt elérni, hogy elég sok teória szülessen a filmel kapcsolatban, amik miatt, ha még elég erős fogalmazás, de így “születhet igazi legenda”!

  65. Idézek: “Annak aki azon agyal hogy az aksi hogy bírta reggelig azoknak azt üzenem hogy gondolkozzanak el azon hogy a kézikamera mióta vesz 5.1-es térhangal? :)”

    Válasz: van ilyen kézikamera, nem is egy, már régóta.

  66. Az utóbbi évek legmozisabb élménye. Egyszerűen kirázott a hideg egy tucat jelenetnél, három nap múlva aztán újra meg is néztem és még akkor is ütött! :)

    Bár durván gáz, hogy az Aréna Plaza után a Westend olyan, mint egy átlagos projektor – teljesen homályos volt az egész, kirakták szélesvászonra, és sötétebb volt, mint az Arénában, ahol 4:3-ban nyomták. Utóbbinál minden részletet láttam, Westendben meg úgy kellett figyelni most ki-kivel van, meg jé ott a szörny farka(?).

  67. Nekem is tetszett, egyetértek a kritikával, de sztem korántsem volt annyira zavaró a handycam mint várható volt. Haverok, akiket zavart a Bourne-ben is azt mondták bírható volt, szal emiatt ne hagyja ki senki.
    Viszont csodálkozom, hogy még senki sem irta a film első percében szereplő kis easter egget: még a monoszkóp szerűségen felvillan jobb oldalt pár képkocka erejéig egy Dharma logó! Youtube-on se találtam, szal nemtom bitosra, hogy mi volt a közepén (így akár fengshui cucc is lehet. bár nyilván valszínűbb a Dharma)

  68. Azt kell mondanom, hogy az idei évek egyik legnagyobb moziélményét nyújtotta, iszonyatosan jó volt a hangulat, és a látványtól néha tényleg padlót fogtam, annyira jól nézett ki a szétrombolt Manhattan képe. Mindenképpen ajánlom.

    ps.: és csak nekem tűnt fel, h a szörnynek olyan a hangja, mint a Stridereknek a Half Life 2ből?

  69. Nos én a halflife 2-vel nem játszottam soha, mert a gépem sajna túl régi példány hozzá :( és nincs pénzem újra, de a film egyes részeiben pont a half life 1 élménye villant föl. Pl amikor a metróban sétáltak, de valami oknál fogva még inkább amikor a félre dőlt felhőkarcolóban voltak. Már rájöttem, hogy a hangok (a pityegések és a szél hangja) és a megvilágítás (a villódzások) miatt volt így, valamint azért mert tipikus FPS nézetű maga a film.:D Különben is a katonák és azok akciói is mintha a half life-ból ugráltak volna elő. Eddig ezt mondani sem mertem mert azt hittem csak én érzem így :D

  70. …én csak annyit írnék hogy eddig 5x néztem meg…
    …és még mindig nem unom…
    10/10

  71. Tegnap este néztem. Nem akartam róla rögtön írni, inkább hagytam hogy kicsit letisztuljanak bennem a dolgok.
    Hát először is, nem volt alaptalan a hype. Vagyis amit a mozi kampánya ígért, azt hozta is. Nem is értem azokat akik kidolgozott cselekményt vagy látványos karakterfejlődést vártak, mert akkor ők fél éven keresztül valami más promóciós anyagot kaptak mint én. Ez a film egyszerűen azért jó, mert “szórakoztat->kikapcsol”! Ezért találták ki a mozit. Hogy beleéld magad a főhős helyzetébe, és hát nem kell hogy mondjam, a Cloverfield-nek ezt maximálisan sikerült elérnie ezzel a FPE (First Personel Escape) nézőponttal.
    A látvány persze valóban felkavaró volt (gyomor+fejfájás megvolt), de engem nem is annyira a kamerarángatás, mint inkább a zoomolás és a homályos-éles képek közötti fókuszálás szédített meg. De ennek ellenére nagyon “feelinges” mozi.

    Pár !!!SPOILER!!!-es megjegyzés/kérdés:

    – Nem tudtam nem észrevenni hogy az amcsi csajok nagyon szívósak, ha nem is pukkanásállóak! :D Ilyen sérülésekkel továbbmenekülni?
    – Egy-két helyzetben viszont szokatlanul nyugisak maradtak (Lily pl. tök hamar túlteszi magát Jason halálán)
    – Marlena halála durva volt és megrázott, talán az egyetlen karakter akivel végig szimpatizáltam.
    – Hud halála viszont jogos volt, már vártam hogy kinyiffanjon, mert elég hülyén viselkedett bizonyos szituációkban (kivéve talán Marlena halála után a sikátorban)
    – A helikopteres mentés utáni rész már nem tetszett, azt hittem csak szimplán megmenekülnek és elkobozzák tőlük a kamerát.
    – Apropó, vajon Rob és Beth túléli a robbanást, és ki talája meg a kamerát?
    – Jah, és ugye akkor Lily túlélte!
    – Miért támad a szörny? Mi a célja? Élelemszerzés, fészekrakás (haha) vagy egyszerűen invázió? És miért robbanak fel azok, akiket megmarnak a kisebb lények?
    – És hát Hud is elég hülye, hogy miután látja szörnyet a TV-ben, rákérdez mikor lemenekülnek a metróba előle, hogy “What the fuck was this?”

    Na, ennyi! Bocs a sok spoilerért…

  72. Megnéztem. Aki az első 10 percben meg tudja szokni a kameramozgást, az élvezheti is a filmet. Nekem bejött.

    SPOLER

    Ez a monszta nagyon strapabíró lett. Telibe bombázzák és semmi baja. Azt hittem, ott vége lesz, amikro felszállnak a helivel, erre a heli nem távolodott a szörnytől, hanem mellette repült. Ott éreztem, nem itt lesz vége a filmnek.
    Szóval egészen addig a pontig tetszett, de szerintem nagyon elcseszték a végét.

    Piszama:
    “Apropó, vajon Rob és Beth túléli a robbanást, és ki talája meg a kamerát?”
    Gondolom a katonaság, vagy a mentők. Valószínű kampec lett nekik, a végén rájuk omlik a híd, vagy micsoda.

  73. Az milyen király Call of duty-s hangulat volt mielőtt lementek a metróba és a katonák lőtték a szörnyet hát az a pár perces jelenet ütött a legjobban ott igencsak profi volt minden még a kamerakezelés is(ami persze lehet tök véletlen:)

  74. Pizsama: nem a kamera élte túl, hanem a szalag. Bár túlélhették, de nem úgy nézett ki a dolog.

  75. Ha SD kártya lett volna, akkor nem marad régi felvételrészlet benne (szerintem). Ha SD kártya lenne, akkor file-kat ment és nincs olyan, hogy ottmarad beékelődve egy régi darabka. Meg mintha mondták vona, hogy kazetta. Még az elején, mikor meglérdezi a csávókám: “Ez nam az én kamerám?” “Cseréltetek benne kazettát?” de végülis mind1. Majd kiderűl a köv. részből, vagy sem:)

  76. Ha nagyobb köveket egymásra dobálunk, bizony vannak közöttük akkora rések ahova szerencsés esetben befér egy kamera többé kevésbé sértetlenül. Engen inkább az érdekelt, hogy egy rommá bombázott városban mi alapján túrták fel éppen azt a kőhalmot, mikor senki sem tudhatta, hogy van alatta bármi érdekes dolog is. De ez is bőven magyarázható számtalan módon.

    SPOILER

    Én úgy állapodtam meg magammal, hogy a 4 fős csapat és Beth közül csupán Lily éli túl a történteket (persze ki tudja… remélem jól emlékszem ő volt a félvér csaj).

  77. Human, nekem mintha rémlene valami SD Card felirat az elejéről, a “formerly known as Central Park” kiírásnál, de lehet rosszul emlékszem, na mindegy.

  78. Spoiler várható:
    Most végeztem vele de még nem vagyok túl rajta.
    Kicsit leverve 38.5tel kezdtem el nézni és nem szédültem el, lehet mert már alapban szédelegtem :)

    SD kártya az amiről mi nézzkük amire lementették a szalag tartalmát.

    Aki tényleg tudni akarja hogy mi a bánat ez a lény az, hog stilusos legyek menjen oda egy kézikamerával és lesse meg :) Ha jobb felvételt csinál róla mint a srác akkor mehet is a stúdiókhoz vele kilincselni :)

    Ez egy Godzilla mozi kicsit túl közelről, és igen is mondhatni szájbarágós, mert egy a végén a kamera még oda is bekerül és van ott némi nemű csócsa is :))

    Ez a maga nemében tökéletes film, amiért érdemes lehet moziba menni, mindent megad amiért az egész filmezés műfajt kitalálták 10/10

    Kamerarángatásos szédülésre még annyit hogy : Chaplin aranyláz :))

  79. A maga nemében semmilyen film, inkább vmi survival reality féleségnek titulálnám.
    CGI, hangok király, ebben ott van a film.
    A történet inkább olyan ami jobban illene egy számítógépes játékba:

    INNENTŐL SPOILEREKET ÍROK, ELSŐRE NEM JELEZTEM (mert minek!!!) DE HUMAN SEGÍTETT

    Story:
    A nagy szörny megtámadja a várost.
    Primary mission:
    Próbálj meg kijutni élve.
    Secondary mission:
    A hűtlen barátnő megmentése.
    Endsequence:
    Ketten maradnak és nem egyértelmű befejezés. Jóhet a C2 ami bigger, faster,better…stb,.stb.
    Még a filmről:
    Az angol nyelv változatossága semmihez se fogható:
    Kb ezer OH MY GOD meg SHIT! (tudom, tudom pont azért mert ilyen helyzetben senki sem fog Shakespeare-i mondatszerkezeteket alkalmazni ha gyün a nagy SZÖRNY)
    5/10 Egyszer nézhető délutáni mozi, minimális parafaktorral

  80. Amúgy feltűnr nektek a film indulásakor (monoszkóp) a vászon jobb alsó sarkában a Dharma logo?:)

    Mondtam is a barátnőmnek, meg, hogy tutira azért, mert a lostos csávó rendezte. És akkor a másik sorban egy srác: “Hú, tényleg ezt a lostos rendezte:)”

    A sugárban néztem, este 21.15kor, kb 10en voltunk a termben és nagyon ütött a hangulat. Amúgy ha rakétatámadás érné manhattant, az ott lakók reakciója hasonló lenne szerintem.

  81. Igaz hogy 1,5 hónap eltelt a bemutató óta, de szerda este westendben simán megvolt a terem 40%-a is.

    Ennyire baszott kurvajó filmet nagyon régen nem láttam, ez vmi hihetetlen jó volt, első pár percben még a “WTF?” érzés, majd a 20. perctől amikor indul a zúzás… a végéig… sőt még mostis. beszippant és ott tart és nem enged.

    ez akkora 10/10 amilyet ritkán látni

  82. Az első öt percben rendszeresen a szomszéd félig üres popcornos doboza felé kacsintgattam, ( a másik fele elfogyott a kb fél órányi reklám alatt)hogy azért mégse hányjam telibe az előttem ülőt, arról nem is beszélve, h a takarítónéni sem díjazta vna a dolgot. Viszont ahogy hozzászoktam a rángatózáshoz és beindult az akció, totálisan elhűltem. Nekem nagyon átjött az a pánik ami ilyenkor uralkodna a városon. Egy-két jelenetnél a hideg is kirázott. Lehet, h én vagyok túlságosan beleélős, de az utolsó szamuráj óta ez volt az első film ami után elismerően bólogattam, még a buszon is hazafelé:D Vannak hibái, de melyik filmnek nincsenek…

  83. Egyedül néztem meg tegnap este moziba:))) nagyon állat , ha a transformers is ilyen lett volna akor azt is dicsérném,

    jah ésa kritika is jó h pozitiv lett erről a filmről, és sztem se hülyék az amerikai fiatalok…vagyis én se tudnám mi lenne a helyes ilyen helyzetbe de aahogy simerem magam én is kamerát fognék:)

  84. Minden eddigi szidás,dicséret után, ha a jövőben ez lesz a filmes trend akkor én is elkezdek forgatni. Ennél 100x jobbat dobnék össze. Egy pozitivum volt benne: A kamera, ha tudja valaki a tipusát irja le, amúgy egy vicc az egész. Kezdjük el nézi a magyar filmeket. Azok ehhez képest 5 oscaros alkotások.

  85. Nna, szóval tegnap este néztük meg a filmet. Kritikákat direkt nem olvastam róla, bár a trailereket megnéztem.
    A film nálam egyértelműen 10/10! Hihetetlenül berántott a világába, a cgi, a hangok, hatalmas élmény volt. Nem sokan voltunk a teremben, de a film végén szinte mindenki a helyén maradt, és elég lassan szedték össze magukat. Hát mi is. Azt mondom, megérte várni rá!

  86. Már több hete hogy megnéztem a filmet és azóta is kristályosan ezt tartom a filmgyártás legjobb darabjának. Jó lehet hogy ezt valaki túl erős fogalmazsának tartja, de én akkor is kimondom. Ez az én véleményem.
    Talán évtizedekkel ha nem egy századdal ezelőtt amikor a filmgyártás megfogant, akkor ronthatták el az egész metódust és most kezdenek néhányan rájönni, hogy ez a megoldási forma az igazi. Amikor a kamera szárnyal és egyszer innen egyszer onnan mutatja az adott jelenetet, abba ki éli bele igazán magát? Én mindig is azt hittem hogy a “film” mint műfaj sajnos már csak ilyen. Erre bedobják ezt és rögtön megértettem, hogy csupán a perspektíva hibázott.
    Kit érdekel, hogy a kamera rángatózott… ha te lennél ott abban a szituban te is bizony rángatóznál!
    Kit érdekel hogy semmi sem derül ki nagyléptékben… ha te lennél ott vajon te mire jönnél rá?

    Szóval továbbra is nálam ez a film az egyetlen 10/10 amit valah is láttam. Egyszerűen tökéletes.
    És ne higgyétek hogy filmipari provokátor vagyok :D egyszerűen csak filmrajongó és eddig ez a NO. 1 nálam.

  87. hidd el, ha mindenki ezt használná akkor nem ezt tartanád az egyetlen és igaz útnak. Viszont így hogy alig van ilyen, simán marhajó volt, egyetértünk.

  88. én is émelygek a film után. Nekem is nagyon bejött!!
    szegényeknek milyen hirtelen vége lett.. A mozi nem akart felállni és kivonulni nem eszmélt senki. jó volt! ;)

  89. Csupán annyi okosat tennék hozzá a fentiekhez, hogy:

    aki arra figyel, hogy a kézikamerát lehetőség szerint bekapcsolva tartsa, az arca előtt, hogy mindent láthasson, miközben épp mellette dől romba a fél város, ahelyett, hogy zsebrevágná, és menekítené a szaros valagát amilyen messze csak bírja, az sikeres ember lehet-e?

  90. aki még mindig sikeres emberezik (főleg egy filmnél) az borzasztó. Csak ennyit tennék hozzá.

  91. Ma ott voltam az utolsó mozi vetítésen a Sugárban (tudtommal holnaptól sehol nem játszák).Egyedül, du. negyed háromkor. Kb. 7 ember volt rajtam kívül. Szívem szerint, állva tapsoltam volna a végén. Egészen tegnap estig azt sem tudtam, hogy létezik ez a film. Valahogy teljesen elkerült. Valami rémlett még télen, de átsiklottam rajta. Talán a King Kong volt az utolsó olyan film amítől többet kaptam, mint vártam, ebben a témában. Hiteles és beleköthetetlen. Talán egyedül ez az SD kamera bizonyíték zavar. Az elején SD kamerát ír a “főcím” a filmet meg ugye szalagról nézzük. Igen nagy lehet az az SD kártya amire ráfér 80 perc tuti minőségben. Ezért van HDD is az SD kamerákban. Már most elvonásom van. Leülök és megnézem a Godzillát aztán a Blair-i boszit. :) ….és várom a folytatást

  92. miért? mondjuk 4 gigás kártya, az 1 dvd minőségű filmet jelenthet, vagy h264-el tömörítve még többet. De ezen sztem felesleges fennakadni.

    A lényeg h tetszett

  93. Szerintem is teljesen élvezhető volt ez a film, ahogy haladt előre én úgy közeledtem a képernyőhöz. :P

    És utána, ahogy olvastam, hogy lenne egy második rész, annak még inkább örülök. Ha nem lenne, akkor, azért túl sok dolog maradna a levegőben amit nem szeretek. És egy jó (háttér)történet szükséges egy ilyen filmhez, nem elég a kivitelezés meg a hangulat (ami itt jó volt). Egy más szemszögű epizódban majd esélyük lesz kibontani a történetet, amit itt a kézi kamera miatt nem lehetett belevinni. Vagy persze elkúrhatják az egészet, de mindenesetre jól eltudják majd adni.

    Ami nem tetszett az az idegen lények kinézete, lehet hogy szépen oda voltak varázsolva, de az art design-erük szar lehetett. Semmi különleges nem volt bennük ami egyedivé tenné. A bogarak mintha egy az egyben HL2 játékól lennének, a nagy darabban meg tényleg semmi fantázia.

    Aki meg az olyan apróságokat piszkálja mint a kamera stb., azok őszintén szánalmasak, egyszerűen nem értem az ilyen embereket. Csinálj te egy filmet amiben egy tök élethű bevásárlás lesz. Ez szórakozásra van, és ha nem szórakoztat akkor csinálj/nézzél mást.

    A film a menekülésre koncentrált és nem a támadásra meg a háborúra. A szereplők viselkedése és döntései pedig jó életszagúak voltak. De annyi minden mégsem történt benne, hogy beteljek vele.
    A film így magára 7, a második rész pedig még javíthat.

  94. Előre is mindenkitől bocsánat kérek akinek tetszett, de most egy negatívabb kritika fog követekzni… Ne vegye senki személyes sértésnek pls! :)
    Maga az alaptörténet nagyon jó lenne. DE! Az első 15 perc teljes halál, de egész a film alatt végéig az órát néztem, hogy még mennyi van belőle hátra, számomra annyira unalmas volt. A valódiság hatását elérni akaró, de ugyanakkor agyon vágott, de még így is rendkívül vontatott storyvezetésen túl, annyira idegesítő volt a sok klisé és idiótaság is (pl. bekapcsolom az infrát és ott vannak a lények; véletlenül sem repülünk olyan magasan a helikopterrel, hogy túléljük; stb stb), hogy az valami borzalom.
    Sorry, de ez számomra teljesen hiteltelen volt.
    Alapvetően imádom a sci-fiket, fantasy-ket, meg jóformán minden jót, Children of Men például nagy kedvenc, de ez meglehetősen hulladékra sikeredett szerény véleményem szerint…
    Értékelés: 3/10.

  95. Teljesen rendben volt a film.Megérdemli a 8/10 et.Amivel nem vagyok kibékülve az a szabadságszobor feje.Nekem nagyon kicsinek túnt ott az utcán.Majdnem olyan magas volt mint egy ember, holott ugye turisták elvileg fel tudnak menni a fejbe és onnan bámészkodhatnak.Tehát ez elég aránytalan volt.

  96. Nem értem azokat, akik erre azt mondják, hogy szar. Nállam 10/10. Nem kell semmi féle tudományos értelem a film mellé, ez nem akarja megmagyarázni, honnan is jöttek a lények (mert ugye az sem derül ki, egyálltalán csak 1 van e a városba?), nem adtak neki semmi kitalált hülye nevet a tudósok (akik hál isten nicsenek is a vásznon). Ez a film maga a valóság, ha ez megtörténne valójában a földön és ezt valaki amatör véletlenül felvenné, az pont ilyen lenne. Te pedig ezt látod, nincs mit ezen nem megérteni. Az egyetlen történet, hogy a kazettát megtalálták és az amcsi hadsereg arhívumából kaparták elő, te pedig megnézheted. Ennyi a történet, a többi már cselekmény. Ehez képest a többi katasztrófa filmet amit láttam már semmire sem tartom. Mert túl mázasak. Végignézed őket, aztán jaj de jól nézett ki a szörny, milyen jók voltak a hangok. Milyen jól megcsinálták a majmot (King Kong), mekkora állat ez a Godzilla stb.
    Itt viszont teljessen a flmmel együtt voltam, mintha a srácokkal együtt menekültem volna, végig magával tartott és nem eresztett. A végén pedig a CNN-re akartam kapcsolni, hogy akkor most tényleg megtörtént ez? NA EZ A JÓ FILM!

  97. most néztem meg. élveztem a filmet az elejétől a végéig, olyan világok harcához hasonló élményt adott. a kamera az elején egy kissé furcsa volt, de kb 5 perc után már azon járt az agyam, hogy bár hasonló filmet már csináltak, ilyen rohadt jól összerakva még egy sem volt. mintha én tartottam volna a kezemben a kamerát, bele voltam süllyedve a székbe és csak a végén vettem észre, hogy a karfát szorongatom. :) nálam 10/10.

  98. És Diesel-nél a pont! Nem kell ide tudományos magyarázat a lényekről! Aki télleg ilyenekre van ráhangolva annak ajánlom figyelmébe a Hullajót! Na ott aztán van magyarázat a zombik létére!:)))

  99. Ebben a filmben engem egyvalami fogott meg a HANGULAT, na az nagyon ott van. Lehet itt vitatkozni a good batteryről, meg hogy béna az operatőr, meg miért nem magyaráznak meg semmit,stb…De egy a lényeg, hogy ennek a filmnek piszkosul ott van a hangulata, misztikus, látványos, feszültséget gerjeszt, gondolkodásra késztet. Ennyi.Pont. Nekem ez a fontos egy filmben, hogy átérezzem, együtt verjen a pulzosom a szereplőkkel és ez itt nagyon-nagyon megvolt. Nálam is 10/10!

  100. szomorú, hogy ennyire lehurrogják azokat, akinek nem tetszett a film. mintha mindenkinek kötelező lenne szeretnie. és persze, ha valaki nem értékeli, akkor bizonyára vele van a baj, mert nem érti a film lényegét. pfff. így nincs is kedvem kifejteni, miért nem tetszett. de azt jelezném, hogy én sem voltam megelégedve vele. a film nem hiteles, néha saját maga paródiájává válik erőltetettségében és teljesen kiszámítható, ezerszer látott kliséket használ. na tessék, most lehet leugatni engem is. a szokásos agresszív módon. :(

  101. a pontszámom pedig 5/10. tényleg, miért kell ilyen szélsőségesen osztogatni a pontokat? ha ez a 10-es, akkor az aliens, blade runner és a többi hányas? és akik 1-est adnak rá, azok mínuszt adnának a reszkessetek betörőkre? :)

  102. a normális véleményeket nem szokták leugatni, de ha a nem felsorolt ellenérveid egyike a kamera nem bírhatta végig, akkor az tuti kapna. Nem a te filmed, ennyi.

  103. amúgy, ha a filmet szórakozásként nézzük, akkor tökéletesen megfelel a célnak. én mondjuk ennél többre vágyom, de ez legyen az én bajom.

  104. Unalmas volt, kar erte:( Pedig nagyon vartam mar, hogy megnezzem, viszont figyeltem, hogy ne legyenek nagy elvarasaim. A REC sokkal hitelesebb volt, a Cloverfieldet szerintem tuljatszottak a szineszek. Mutathattak volna tobb csihipuhit, hisz kb. a party az elejen tovabb tartott mint a szornyes felvetelek.
    Kiadhattak volna ket verziot, az eredetit, meg olyat, amibe csak az akciot rakjak bele, megsporoltak volna nekem 60 perc asitozast.

  105. Én tegnap este néztem meg,hát én abba a táborba tartozom akinek nagyon bejött a film,abszolút nem volt zavaró ez a camos cucc.Teljesen beleéltem magam a filmbe,azon gondolkodom megnézem mégegyszer,nagyon nagy volt!!

  106. Már nem azért, de miről szólt ez a film? Az még rendben lett volna, hogy nem a lény van a középpontban és nem tudjuk meg az előzményeket, de könyörgöm, legalább az derült volna ki, hogy túlélték-e a főszereplők…. A Világok harcát ez a film meg se közelíti, 3/10, egy jó befejezés még legalább 3 pontot dobott volna rajta.

  107. szerinted nem derült ki mi történt a főszereplőkkel? Te milyen filmet néztél? Egyedül az első helikopteresek sorsa kétséges

  108. Na nekem ma sikerült megnéznem! Előszöris “Héé”, te tényleg teljesen h@lye vagy ha nem tudod mi lett a főszereplőkkel!:)

    Nekem a film abszolúte bejött, az elejétől a végéig odapaszírozott a képernyőre, nagyon beleéltem magam és sajnos ez nagyon ritka mostanság! A kézi kamerás felvétel, a rángások egyáltalán nem zavartak, sőt nagyon nagy feelingje volt! A vége meg főleg tetszett, bár gondoltam, hogy ez lesz, de akkoris! Az film egyetlen hibája, hogy 80perces!:) Mindenképp meg fogom majd nézni még1x HD-ben és házimozin!:)

    Nálam 10/10!

  109. Ez elég…. Többet nem nézem meg. Anyját! Elszédülök, majdnem okádok, és még semmit sem ad? Csak rohangálnak mint pók a falon, és nem derül ki s**r se! Nem azt mondom, hogy rossz volt, de hogy nem 10/10 az szent, aki meg ezt mondja az mondja csak… Ezt a filmet úgy lehetne megmenteni ha a második rész katonai, esetleg orvosi szemszögből játszódik ahol majd tényeket is közölnek a kiba**ott szörnyről, és ütős lesz a film. Így meg semmi… Mind szép és jó, hogy ezt civileken keresztül mutatják be, egyszer nézhető, de nem erre vágyik a néző, egy mesében sem a leggyengébb lovagról van szó, hanem az emberfeletti erőt birtokló hősről.Ugyanez a modern filmekben : emberefeletti inteligenciával bíró tudósok, akik birtokában vannak valami infónak és ezért bajba kerülnek. Ez kell, mert mindenki ilyen akar lenni, nem krva filmező egy krva kilátástalan helyzetben, másrészről meg a szereplőkről sem tudunk megszinte semmit, ígyhát beleélni sem tudod magad igazán. Ez mind szép és jó, de mintha a rendező inkább el akarta volna kábítani a nézőket ezzel a kamera tecnikával amíg beültetnek nekik valamit…. Mert, hogy történet sehol az szent.

    Godzilla, szerintem hatszor jobb 8/10. Világok harca is hatszor jobb… Hát nem tudom… Nehéz helyzetben vagyok,ugyanis nem nagyon találok olyan filmet aminél ez jobb (kivéve a nagyon-nagyon gagyi, alacsonyköltségvetésű xarokat). Igazából nem maradandó, pontosan azért nem mert nincs vége, nincs eleje, az egészben az a poén, hogy tényleg mintha elmennél haverodhoz és hírtelen BUMMM ott vagy a közepében és leszarod a tudományos magyarázatot, csak élni akarsz, futsz és menekülsz, DE, még ez sem jött be a filmben!Mert elbaxták, belekeverték ezt a hülye szerelmi szálat ami egy kidolgozatlan fos, könyörgöm, ha nem ért hozzá ne tegye már bele… Akkor lett volna egy oylan sztori amiben mindenki menekül, nagyon jó kis film lehetett volna belőle, mert éreztethette volna, hogy nincs menekvés, mindneképpen elkap,és te csak futsz, de valami mindig visszaránt… Ez azonban nem jött be. Szóval a történet 1-es, izgalom 9, hatások 10 (mivel maga a film elég hatás-vadász ez legalább bejött), összességében 5.

  110. Na ez kész!
    Most írok a filmbuzira először pedig már olvasgattam itt párszor. Ami most mégis rávett, h írjak az az, h zavar, h sok embernek nem tetszett idióta okok miatt, mert nem tudták átélni, beleképzelni magukat. De leginkább az, h annyira egyet értek Cthulhu6 véleményével és Frenk1234 69. hsz-vel, főleg a 4.es pontjával, h na! Kiegészíteném azzal, h aki már volt igazán szerelmes – és most nem akarok csöpögés lenni – az igazán megértheti Rob reakcióját, h visszamegy a csajért. Hud meg így leginkább egy “féllúzernek” karakternek tűnt, aki miért is ne menne el azzal a 3 -valószínűleg egyetlen életben maradt – ismerősével megkeresni a csajt, sőt Marlena nagyon húzópont számára. Marlena mondta is, h ott sem kellet volna lennie, vagy vmi ilyesmit, hát neki most már mind1 maradjon azokkal akiket ismer. Lillynek is csak a barátja bátja maradt. Ti nem azokkal maradnátok hasonló helyzetben akiket ismertek, legalább egy kicsit is?
    Ja és azis tök érthető, h mondjuk a buli után miért nem kapcsolja ki a kamerát Hud, h könnyebben tudjon menekülni. Mert már egyébként is nagyon ráizgult a buliban a kameraman szerepre és aztán mindent meg akar örökíteni, ami vele (velük) történik. Egyfajta természetes reakcióként is felfogható, mint ahogy ha vmi érdekes, különös dolog történik az emberrel megpróbálja egyből megörökíteni azt – mint ahogy előkapod a telód és elkezdesz kamerázni ha meglátod leesik a szabadság szobor feje.

    És ami végleg megindított, h írjak azok a hangok. Én ahogy néztem a filmet és hallottam a szörny hangját pláne a kicsikét a metróban, hát iszonyatos half life feeling kapott el és csodálkoztam, h majd 80 hszen keresztül senki meg sem említi. A HL-ban a kis ugribugri szörnyeknek tök olyan hangjuk van mint a filmbéli “bolháknak” a nagy szörnynek meg a HL2 episode 2-ben a nagy lépegető szerű monsztanak van hasonló hangja.

    Ha a következő rész tényleg másnak a szemszögéből lenne, az már nagyon HL, de nem lenne baj.

    Összességében egy “húbazmeg film”, átjött aminek át kellett és megmaradtak a kérdések amiből lehet egy kövi részt készíteni, vagy akár egy trilógiát. 9/10

  111. Megnéztem, bejött. 8/10 nekem. Összességében nagyot üt, tegnap láttam és még ma is a szemem előtt vannak bizonyos látványosabb jelenetek. Csak kötözködésből néhány dolog, ami furcsa volt, vagy én máshogy rendeztem volna:

    – A Half-life párhuzam valóban borzalmasan erős, nekem is azonnal a rovarok ugrottak be a játékból. Teljesen ugyanolyan a felépítésük, a szájuk, csáprágójuk vagy micsoda… Az az igazság hogy elég durva lopásnak érzem a dolgot, nem tudom nem lesznek-e copyright viták itten…

    – A hangok nagyon zúznak, viszont nekem pont hogy a kis lények hangja nem jött be, szerintem borzalmasan idétlen volt, amikor ott vágdosták rájuk az alagút ajtót.

    – Ezeknél a lényeknél az se volt annyira szimpi hogy simán elbántak velük halálra rémült fiatalok. Marlena könnyedén lezúzza az egyiket (jó, közben megsebesül), a felhőkarcolóban meg belenyomnak az egyik fejébe (?) egy baltát oszt kész.

    – Az rendben van hogy nem tudnak meg semmit, de a katonáknál azért néhány információ-morzsát elhinthettek volna, nem lett volna tőle kevesebb a film szerintem. A csajszi halála után ti nem kérdeztetek volna legalább két mondatot hogy ugyan már miért nyiffant ki? (vagy miért kellett megölni, számomra nem világos melyik történt).

    – Bár baromi rövid a movie, nekem azonban a vége felé már mégis hosszúnak tűnt, mindig azt hittem hogy “jó, most akkor vége”, “na jó de most akkor már tényleg”, “na jó, de most már le is zuhantak a helikopterrel, most már biztos nem élte túl senki” és mégis…

    – A végén, mikor megmutatkozik a nagy lény teljes valójában, azt is olyan furának éreztem, kissé teátrális jelenet volt. Unottan áll, körbenéz, a folyamatos rakétázás persze ekkor szünetel, felkelti a figyelmét egy csávó, mikor egész éjszaka millió ilyet pusztított el és felhőkarcolókat rombolt…

    – A sikátoros nagy támadást se igazán vágtam, amikor két tűz közé szorultak, hogy a csákó inkább a katonákat veszi a kamerával… Ti őket vettétek volna és nem a szörnyet..? Nooormális..?

    Na de ezek csak szőrszálhasogatások, amikből most így hirtelen ennyi jutott eszembe. A lényeg: a film pipec, még többször is meg fogom nézni.

  112. Hat en eppen tokioban vagyok, es csak bevagodtunk a moziba, azt sem tudtuk mit nezunk, csak a cimet (azt is kezdes elot 10 perccel).
    Szoval mi aztan tenyleg olyanok voltunk mint akik a filmben voltak, kanyarban semmit nem tudtunk. Az angol miatt neha-neha kicsit bekavarodtak a dolgok, foleg a szereplok, de nagyon otletes es “oszinte” volt. Ilyen kameras filmet most lattam eloszor, nem tudom mi vele a baj. Kell vmi valtozatossag nem lehet mindig a minden-szogbol-mutatom-a-tokos-fohost filmet nezni. A szornyfilmeken pedig nagyreszt rohogok de ez nagyon jo volt! 8/10 az en nezopontom szerint is. Mindenkiek ajanlom :) Na meg tekintve hogy manhattant romboltak foldig, tokioban maszkalva valahogy nagyon is jol atjott az egesz, jo nagy panik lenne itt is, nem tudom mit csinalnek..

  113. No, Kedves Hozzászólók, Mélyen Tisztelt Human!
    Ezt a filmet is a filmbuzi kritikája alapján néztem meg, és azt kell mondjam, elégedett vagyok. A film nem túlkomplikált, nem világmegváltó, nem is túl eredeti, de JÓ. Érdemes volt végignézni, végig pörög, nem zavaró, inkább hiteles a FPE, és a néző bele tudja élni magát a helyzetbe. Ezért is üt ekkorát. A kritikával egyetértek, habár én nem valószínű, hogy még egyszer végignézem, de jó élmény volt otthon, 5.1-ben. Csak ajánlom minden filmbuzinak…

  114. Amikor megnéztem a filmet, voltunk kb 7-en, 8-an a teremben. A kezdés után 10 percel már mentek is ki páran. És megtudom érteni Őket. Csak azért maradtam végig, mert megvettem a jegyet. Illetve vártam, hogy végre legyen valami izgalmas is a filmben.
    Nagyott tévedtem. Végig dög unalom, a kameramozgás meg egyenesen iszonyatosan s**r. Senki ne mondja nekem azt, hogy amikor ott van az ember kezében egy kamera és egy óriási szörny van előtte pár száz méterre, akkor a 2 méterre tölle lévő haverját filmezi! [Annál a résznél, ahol a kamerás az utca egyik oldalán volt, a haverja meg a csaj a másik oldalon, közöttük pedig katonák és egy harci jármű halladt el a szörny irányába, miközben a szörnyet lőtte.]

    Kevés filmre szoktam azt mondani, hogy iszonyatosan rossz, de ez szerintem az.

  115. a boltban a csávó telefon és kamera aksit hozott ki. ugyan ezt gonndoltam, és mikor 3adszorra néztem akkor láttam csak!!

  116. A kézikamerás módszer miatt halogattam, és mert azt mondták nem látni benne semmit. Érdekes lehetettt látni benne elég részletet hogy átérezzük mi(k) elöl menekülnek. Ha rendes (átlagos) nézetekből vették volna fel akár a Godzilla 2 is lehetett volna a címe. Persze nem mondom hogy ugy rossz film született volna belőle. Persze csak ha nagyon komoly képekkel valami izgalmasabb sztorival, eszméletlen jó zenével kellett volna pluszba megspékelni. Így viszont elég volt pár részletkép, néhány elcsípett híradós felülnézeti kép és egy szokásos menekülös sztori. Ja és persze nem volt a már elcsépel “jön egy tudós és mindent elmagyaráz képletekkel meg diagrammokkal, stb)
    Az egyetlen negatívum az hogy talán lehetett volna hosszabb is, a stáblista a 72. percnél kezdődik:(

  117. Hát valami iszonyat film volt, sajnálom hogy elpazaroltam 80 percet erre…
    a látvány jó volt, de semmi egyéb nem hozható fel a mentségére… gyenege karakterek, gyenge játék, idétlen történet, láthatóan bekészített kellékek, helyszínek.
    Lehetetlen szituációk, itt most nem a felhőkarcolórombóló alienről beszélek, hanem a helyzetekről és ahogy lereagálják azokat.
    Nekem ez a film max 2/10

  118. Akkor azoknak, akik nem figyelték a filmet, csak bambultak a moziban: szerintetek miért lesz második része a filmnek? Valószínűleg azért, mert akkor tudunk meg több infót a szörnyről, Manhattan sorsáról és hasonlók. Ez ugyanolyan, mint pl. a Gyűrűk Ura trilógia. Ott sem egy rész alatt dől el a főszereplők sorsa, ott sem tudjuk meg az első részből, hogy mi lesz a folytatás és sorolhatnám, mégis egy tűrhető film. Itt felfoghatjuk ezt az első részt, úgy mintha tényleg velünk történt volna meg és majd a következőben kapunk választ, hogy mi a fuck is volt ez. A szeptember 11-i terrortámadást sem tudtuk először, hogy mi…

  119. Bocsi, megint én. :)
    SPOILER
    Megint csak a bambulóknak: Marlena-t nem ölik meg a katonák, hanem a harapás miatt megfertőződik és szétrobban a gyomra. Amikor mennek be a mobilbázisra a katonákkal, akkor lehet látni egy embert (vagyis ami maradt belőle), hogy viszik a hordágyon és neki sincs már pocakja és még mondják is az orvosok, hogy: “még egy harapás”. És amikor Marlenanak vérezni kezd a szeme, mondja hogy nem érzi jól magát, akkor is harapást ordítanak az orvosok. Egy ilyen helyzetben természetes, hogy karanténba viszik. Szerencsétlenek nem tudják, hogy mifene ez a szar. De igazatok van. Én ilyen szituban hívnám a jó öreg Bruce Willist meg Chuck Norrist és kettőt finganának, a szörny pedig már sehol. Szóval ennyi.
    SPOILER
    Tényleg figyeljetek oda, ez nem John Rambo, ahol elég ha nyitva van a szemed. Itt egy kicsit gondolkozni is kell. :)

  120. A látványvilág elsőosztályú. Hangok is jók. A légpumpás mutáns óriásdenevér kicsit gáz szerintem és az említett HL monszták is. De nagyon valósághűen összepakolták, eyecandynek mondható.
    De:
    -Iszonyatosan vontatott a film eleje
    -Hihetetlen emberi reakciók (felveszem a baltát mert tudom, hogy kell mert azzal tudok csak védekezni de amint leölök egy mansztát rögtön le is teszem hiszen BIZTOSAN nem jön egy másik amikor tele van velük a város)
    -A helikopterrel miért kell várostnézni amikor vészhelyzet van? Döglött oroszlánba nem rúgunk, először is mert nem illő másodszor pedig lehet, hogy nem döglött.
    -A B2-es szőnyegbombázása gyakorlatilag meg sem kottyan a szörnynek
    -Mivel evakuálták az egész várost, midnenki meghalt a város romokban és az anyagi kár ilyenkor már nem igazán számít, vajon miért nem dobtak le egy két olajbombát ami gyakorlatilag mindent elpusztít?

  121. Sziasztok!

    Én nem tudom, hogyan kerülte el a figyelmem idáig, mindenesetre most hétvégén sikerült csak megnéznem.
    Örültem a filmnek, végigolvasva a hozzászólásokat, úgy érzem, mintha egy TÜKÖR lenne, ami alapján (véleményeink, kritikáink alapján) elég sokat árulunk el magunkról is.
    Úgy veszem észre kb. aki nyitott az újra, fantáziált már, álmodott ilyen nagy szörny elől menekülős feelinget, annak bejött, akit nem foglalkoztatott ezzel a témával, annak nem.

    Rendkívül jónak tartom ezt a tendenciát, vagy akár divatot ami felé megy a mai filmipar. Talán a független filmesek által már régóta szajkózott utat egyre többen ismerik fel: újat mutatni! Fontos Hollywood ezen felismerése, hogy nem lehet már leültetni embereket a klisékből épitkező filmekkel. Gondolok itt – a szinte tucatjával leltári pontossággal szereplő jelenetekre : robbanó benzinkút kilassítva, sikeresen, agyafurtan leszámol a főszereplő a szörnyekkel, napnyugtában, szakadt ruhában, elsétáló, csókolózó főhős szerelmespár, stb…
    Felfedezték, hogy ÚJAT kell mutatni. Rendhagyót, akár sokkolót. Igaz, hogy kiszámíthatalan ez a recept, benne van a nagy bukás de a nagy siker is. A filmipar már csak ilyen.

    Az amatőr film, szubjektív plánra már voltak sikeres új húzások: gondoljunk csak bele, hogy anno a Blair Wich Projekt (Ideglelés) sokkoló hangulatát sokan “eredeti felvételnek” titulálták, vagy korábban a Kannibál Holocaust is a legmegrázóbb filmjeim közé tartoztak, erdeti felvételt sugallva szintén. A szubjektív plánt Spielberg is használta a Ryan közlegény megmentésének elejére, amikor ott vagyunk a harcmezőn, egy képkockányi nagytotál sincs, csak a sportközvetítések hangulatát idéző high speed shutter (rövid záridős) rázkodó kapkodó kamera. Csodálatos, nem zavaró, csak éppen annyira amennyire a rendező akarta. Hatása volt.
    A REC (spanyol film) még szinte el sem készült, már le is csaptak rá az amcsik és forgatják az amerikai remake-t szintén nagyon finom kis anyag, ott egy profi TV stáb veszi az abnormalitást és tébolyt. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e überelni az amcsiknak. Kicsit talán kevésbé rángatják a kamerát, mivel a történet szerinti profi stáb veszi. (Említem mindazt azok kedvéért, akik a cloverfield kameramozgását kritizálták)

    A cloverfield nem egy átlagos film, megnézésre mindenképp javaslom, akinek szintén igénye van arra, hogy ne sémákból, klisékből épitkező tákolmányt nézzen, hanem újat és rendhagyót. Azért néhány dramaturgiai hiba engem is zavart:
    – A szabadság szobor fejének aránya tényleg nem stimmelt. (mivel minden az eredetiséget és élethűséget célozza meg erre ügyelni kellett volna)
    -A baráti társaság veszteségeinél nincs hiszti, túl simán veszik tudomásul az elvesztést
    – Ha látom a szörnyet, miért nem őt veszem? Nagy füstnél, óriási katasztrófa jeleneteknél nagyon rövid ideig mutatják a füstöt, pusztítást, ehhez képest a szereplők kommentjeit és reakciói irányába túlságosan eltolódott a ballansz.
    -Kinyírunk egy kisszörnyet, nem mutatom meg közelről, körbejárva? Hmm…
    -Kazetta vagy memoriakártya? Én végig úgy tudtam, hogy kártyára rögzített, szereplők által felvett kamerából kiszedett memokártya felvételét látjuk. De akkor tényleg, hogy lehetnek meg a régi anyag foszlányai alatta?
    -A kamera képe tényleg makulátlan, valami vérprofi masinával vették fel, kis kézikamera képe azért igen zajos sötétben és a sötét metróban is tévesztett volna az autofókusz. A filben az élesség végig túl jó. A zoom is néha brutálgyors, ez sem jellemző a kis kézi csodákra.
    Persze a hang is makulátlan.

    Az aránylag kevés szörny jelenet gondolom a csillagászati árak magyarázzák, szerintem képkockára bontott árak vannak, na ott dob nagyot a költségvetésen, amikor ilyen profin illesztik a környezetbe.

    Hogy mi a vége? Hiszen kitalálhatjuk az elejéből, a kazettát (memokártát?) megtalálták, iktatták. A szörnyet gondolom lezúzták, de ez már csak a gondolatainkban szőjük tovább, mert a filmben nem kaptunk semmilyen feloldozást a mély pokolból.
    Na nem kötözködök, nekem bejött, a dramaturgiai hibák ellenére is újszerűsége, hangulata látványvilága miatt egy 8/10-et dobok rá.

    LP

  122. Na már bocsi de ekkora szart még nem láttam.
    Mi ebben a jó ez nem film hanem nem is tudom mi annak lehet, hogy jó de filmnek NEM.
    Kicsit HALF-LIFE érzet, ( a kicsi szörnyek) de semmi más.
    Az első 17 perc zagyvaság és végül a többi is az.
    Az jutott eszembe , hogy valami buggyant fest bvalami és már művészet is , holott értékelhetetlen.
    Lehete nevezni akárminek DE FILMNEK NEM.
    .

  123. Szerintem egy hatalmas film,A Kézi kamera pedig,én nagyon szeretem.A Diary of The Deadben is nagyon jó volt és Mint azt Romerotól már megszokhattuk próbálta fedezni az emberi szellemet.Ott is foggal körömmel harcolt a ‘főhős’ és itt is Had mindig magánál fogja a kamerát.
    Igaz annyira azért nem volt reális ahogy írtátok a zoom,a fókusz,meg azért szerintem amikor rázoomolt 90xesen a szörnyre a remegés az hatalmas lett volna.

    Egyébként,Nem az űrből zuhant le a szörny a vízbe.Szerintem (legalábbis nagyjából kinézet alapján valami tengeri cucc jöhet szóba vagy meg Chtuhlu :) )
    Ami lezuhant az talán valami műhold volt és amilyen nehéz és amilyen sebességgel zuhan jó mélyre lehatolhat és az ébresztette fel a szörnyet.

    Folytatás pedig mindenképpen kell,Nincs vége.Mondjuk az egy dolog mert sok filmnek nincs vége:) de ez nem az a szintű film volt.Plussz SPOILER SPOILER SPOILER
    A Stáblista végén hallható valami recsegő szöveg ami olyasminek tűnik hogy Help Us
    De,Ha visszafelé játszátok le;)
    Tisztán lehet érteni hogy: It’s Still Alive

  124. NAgyon jó! Örülök neki, hogy úgy néztem meg hogy nem vágtam a trailert se, ez a keziamerás perspektíva odabaszott + az állandó fesztültség és bizonytalanság. Ezek a fiatalok abszolút ki voltak szolgáltatva a helyzetnek, úgy éreztem bármikor meghalhatnak és ez nagyon para érzés volt. a nagy szörny is jó lett meg a kicsik is. szinte 100%os vagyok hogy egy leendő folytatás már nem ütne akkorát mint ez, amúgy a színészi játék is tetszett, törődtem a szereplőkkel és aggódtam értük. summa: egyszerűen lenyűgözött a film és lefogadom nem fog hagyni békén még pár napig a látványvilág+hangok. 10/10

  125. LP kommentjére válaszolva:
    “túl simán veszik tudomásul az elvesztést”

    na erre csak annyit szeretnék válaszolni, hogy szerintem annyira váratlanul érte ez a dolog őket ; most képzeld el, hogy ez történik a haveri körödben egy házibuliban: piáztok, szívtok ünnepeletek stb.. és full nyugodtan beszéltek az erkélyen pont úgy ahogy ők tették és történik ami a filmben is történik (plusz a hidas jelenet is) szóval annyi idejük se volt, hogy elgondolják mi a pálya mert folyamatosan menekülnek az életükért. ha túl is élnéd a helyzetet biztos hónapokig sőt évekig nem tudnád feldolgozni, hogy meghalt a testvéred, legjobb barátod, barátnőd stb.. de abban a pillanatban nem kérdőjeleznél meg semmit nem gondolkodnál csak futnál!

  126. Nekem se tetszett(javareszt a szineszek miatt), de februarban jott rola a kritika es meg mindig szuletnek hozzaszolasok, szoval le a kalappal a keszitok elott:)

  127. Teccet a film, csak sajnos nem bírom nagyon azokat a fajta filmeket amiben nem derül ki h pontosan honnan is jött ez a szörnyeteg. Remélem lesz második része mert kíváncsi lennék rá, végülis annyira én se bírom a kézi kamerás filmeket de ez teccet.

  128. Norbi987:
    (Cloverfield és Mist-spoilerveszély)
    A végén mikor a tengerparton lévő párt mutatják, látni egy csobbanást. Ez a srác japán munkahelyének honlapja szerint az ő műholdjuk volt, amint a tengerbe csapódott. Valószínűleg tehát ez keltette fel a szörnyet. (vagy csak elterelés az egész, és valójában itt is bekopogtattak egy dimenziókapun Lovecraft világába, és teázni hívták Dagont (vagy valamelyik haverját), mint a Mistben)

    Vírusmarketing rulez :) Ja, és lesz második rész (én örülnék egy katona sisakkamerás megoldásnak is, látni lehetett amikor a katonák közt járkálnak, hogy van rajtuk), amivel kapcsolatban (?) a DVD-kiadás extrái közt van is egy rejtett video.

  129. én nemrég néztem meg filmet, és nagyon bejött, pedig elég pesszimistán ültem le elé, mert nekem se a [REC] se az Ideglelés nem jött be ebbe a műfajba, de ez vmi baromi jó volt :-) 9/10

  130. errre a filmre igazán semmi, de semmi szükség nincs. a film producerei meg biztosan jót röhögnek a szerencsétlen nézőn, hogy befizettett erre a rakás kliséhalmazra. ez újabb példa a hálivúdi kreativitás kudarcára, mert mi a film lényege: jön a nagy monszter, menekülés, sikitozás aztán meg jön a juesz armi. mivel a nagy költségvetésü mozik nem hozzák már vissza a költségeiket (arany iránytű), ezért csináljunk nekik valami olcsó szart, amire majd tódul a nép, és amin megtömhetjük a zsebünket. Plusz: ezt már a blair witchel eljátszották.

  131. Amikor márciusban (vagy hogy) néztem a filmet (sajnos itthon), az alábbi telefonbeszélgetés zajlott le:

    Haverom: “Csá! Figyu, nem megyünk el tolni egy sört?”
    Én: “Hú, hallod, még van háromnegyed óra ebből a filmből, majd utána.”

    Végülis nem lett belőle semmi, mert ő meg nem ért rá később.
    Ez sokat elárul arról, hogy mennyire ragadott magával ott és akkor a film. ;)

  132. akkor ezt oda kellett volna írnod és akkor érhettük volna, hogy tetszett a film.

  133. na megtekintettem énis, elég nagy késéssel és picit bánom, hogy anno nem néztem meg moziban, bár lehet egy fejfájásnál többel jöttem volna ki :) a “kézikamera”-nál elsőre féltem, hogy túlságosan is Blair Witch Project-esre veszik a figurát, de itt azzal ellentétben, sokkalta jobban fokozta ez a “stílus” az stresszhelyzetet. Abban igazad van Human, hogy nem egy heti 4x újranézős film, mint nekem pl a Heat vagy a Collateral, de évente egynek teljesen megteszi.

    Azok, akik nem tudják elfogadni, hogy “honnan a francból jött a lény?” azoknak ajánlanám pl a Predatort… ha jól belegondoltok ott sem derült ki, hogy kicsoda-micsoda a ragadozó, mégsem nagyon izgattuk magunkat sztem :)

  134. Nekem nagyon bejött ez a film.Csak elég gügye megoldás volt ez a kézi kamerás dolog…de amúgy extrém volt:D

  135. Hát, nekem nagyon erős a HL érzés, de nem rossz értelemben,. Simán el tudom képzelni, hogy ez a sztori valahol a HL1 után nemsokkal játszódik. Hamarosan jön a többi monsta ;D De amugy jól hallottam, hogy terveznek valahol egy HL filmet?

  136. Hát nem nézném meg kétszer. A vége nagyon gáz, azért vártam volna valami történést, semmi sztroja nincs az egész filmnek. Mindenki menekül és mindenki meghal, nagyon érdekes.

  137. Hali!

    Nekem is bejött a film.

    Amugy írtátok hogy a félvér kiscsaj túlélte, hát szerintem nem mert látszot hoyg mielőtt a második kopter felszált akkor 1-et visszadobott a szörny szerintem az az első helikopter volt, bár lehet másik volt :)
    De szerintem mindenki meghalt akinek megkellett és ez a lényeg jó kis akció disztroj :)

    Ja majd elfelejtettem amikor 2 tűz közé kerültek akkor elég erőteljessen a fedezék mögött probáltak maradni ha a fejed fölött lövöldöznek szerintem te se szeretnél önszántadból felálni csak hoyg rázoomoljon arra aki/ami meg akar enni amuyg meg annyit mutattak a szörnyből amennyit kellett bár kétségtelen lehetetvolna több eksön.
    Összességében szerintem jó volt 8,5/10 inkább 9/10

  138. Egy jó filmnél az az ember érzése, hogy direkt rakták bele a kis hibákat. Szerintem ez egy jó film :)

    8/10

  139. Engem rettenetesen zavar még amator felvételeknél is ha rángatják a kamerát. Az ha egy mozifilmben véges végig rángatják… Néhány betétnek elment volna a feeling miatt. De ha már az a kiindulás, hogy végig egy amatőr video felvétel, akkor könyörgöm, az automata zoom hol marad? Érdekes módon, ha közeli felvételről távolira ugrik folyamatosan éles a felvétel. Fel nem foghatom, mért kellet belerángatni azokat a relativ kis rovarszerű valamiket(mi közük a nagy szörnyhöz). Lehetne esetleg azzal érvelni, hogy annak élősködői, de hogy rögtön úgy meg is fertőzik a megtámadott embereket, hogy átalakulnak valamivé… nevetséges. A katonjai realításról:
    adva van egy szörny, mely a fél Manhattant lerombolja, akkora, hogy egész felhőkarcolókat dönt össze. Kézi fegyverekkel lövik… Bár nem vagyok katonai szakértő, de én ráküldeném az egész légierőt, levegő-föld rakétákkal, de egy-két repülővel bombáznám. Apropó nem tudom létezik-e még a modern haderőknél hagyományos (nem irányított) bomba mint ebben a filmben. Engem az ilyen jellegű filmekben (Aliens, Predator, Terminátor….) mindig az zavar a legjobban, hogy a mai fegyver arzenál sokkal hatékonyabb mint nemegyszer a távoli jövőbeni. Egy kumulativ páncéltörő rakéta simán zétzúzná a legtöbb “legyőzhetetlennek beállított szörnyet.

  140. Egyet áruljatok el, többször is visszanéztem de nem volt egyértelmű. Amikor bemennek a sátorba, ahol rengeteg a sebesült és ott volt az a picsa, akit jobban megtámadtak a pókok vagy mik és elkezdett komolyabbaqn vérezni. Azt hirtelen elvitték, hogy harapás harapás … A sátor árnyékában mi történt ? Szörnyek közé dobták ? Vagy katonák szétlötték a fejét ? A trailerben más volt mint a filmben.

  141. Nekem bejött ez a film már csak azért is mert nagyon bele tudtam élni magam a sztoriba. Persze néha egy kicsit idegesítő volt a kamera rángatása. Szerintem a sztorival nem volt gond mint hogy páran kritizálták. Én 10-ből 8 pontot adnék rá. Szerintem jó film a hibáitól eltekintve is.

  142. Bsplayerrel levittem a sebességet 50 % ra.
    És tényleg a végén amikor a vidámparkban vannak bele esik a vizbe valami!!!!Az lessz a szörny

  143. De a Blair Witch-et tekintve azt is nézzétek hogy abban nincs akció jelenet de közbe halálra féled magad(Este nézzétek meg).
    Ez a film csaK 1 koppintás amibe több az akcio jelenet.
    Meg a 2 világháborúba sokan nem a metro alagutban élték túl hanem a csatornákban!!!
    Sok patkány oda huzza meg magát.Annyira ne éljétek bele magatokat

  144. pff a kamera az engem is meglepet de csak azért mert ez az első film amit így láttam :) de nekem még így is nagyon bejött grat

  145. Egy kicsit idegesítő volt a filmben a valóságtól való elképesztő elvonatkoztatás, holott az egész lényege épp egy helyzet valósághű ábrázolása. Megnézném,hogy egy 54 kg-os irodista bige betonvassal átszúrt tüdővel meddig futna egy szörny elől. Szerintem ezt még egy Delta kommandós is feladná. Szóval a film király,de voltak benne elképesztő túlzások (a szörnyet most nem venném ide az a film lényege). Szóval én kaptam már pár bordarengetőt,de azoktól aludni sem tudtam. Ha valakit keresztül szúr egy 2cm-es betonvas az nem igen futkározik. Ezekkel miért kell elrontani? Lehetett volna a csaj lábán egy szekrény és kész. Megmarad a valóságérzet. Felesleges bakik egész sora volt a filmben felvonultatva. Vagy amikor a végén hárman vannak és a kamerást kettéharapja a szörny. Utána mégis hova tűnt, hogy a féltüdejű csajt és a hős szerelmest nem bántotta? Adott nekik baráti előnyt? GÁZ

  146. …tényleg elképesztő hülyeségek vannak benne ez tény…
    …nekem ennek ellenére nagyon tetszett, mert kicsit másképp ábrázolták az eseményeket…
    (eddig már 10x láttam … még szinkronosan is , de akkor nagyon úgy éreztem hogy olyat teszek a lemezzel mint amit a “kis aranyos” tett a várossal…)

  147. nem is tudom volt e olyan kritikád amivel ennyire egyetértettem volna…
    nekem nagyon bejött és télleg 8/10.
    Spolieres:
    a kicsi dögöknél a CGI sztem nem volt tökéletes.
    nem tudom h hol hallottam h 3 órányi anyagból vágták össze…
    a vége kicsit sokkolt. nem is tudom talán másra számítottam?

  148. ja és ahogy olvasom a kommenteket ugy látom hogy az a baj a pontadásoknál h végletekbe mentek át. ez most nem humannak meg a szerkesztőknek szól, és en mcsak ehhez a cikkhez kifejezetten. v 9/10 – 10/10 egy film v cask 2-3 pontot kap…

  149. Szerintem ez a film nagyon jól sikerült, egyedien mutatja be a történéseket mintha a néző is ott lenne a szereplők közt. Nekem nagyon bejött ez a film.

  150. Nekem nagyon bejött a film, este későn kezdtem el nézni és az első pár percben engem is zavart hogy a kamera össze vissza mászkál a csákó kezében. De emiatt még inkább odafigyeltem és próbáltam minél többet kivenni a képekből és egyre többet tudtam meg a szereplőkről. A várost dúló szörny pedig előbb utóbb megmutatta magát szal megkapta néző amit akart. Ami viszont bejövős még nagyon, hogy annyit azért adtak az embernek hogy gdolkodhasson rajta mi a helyzet, hogy járjon az agyad hogy honnan jött az szörny, az internetes képek + a dvd-n fellelhető plusz infók még jobban gdolkodásra invitálnak. Az elejétől a végéig izgi film, 2 napja néztem meg, de még most is ezen agyalok(például azon a valamin ami a film végén a vízbe esett a háttérben LOL :)) Ezzel a netes kampánnyal meg csak ingerelik a nézőket, sztem a második rész még jobban fog ütni, kb Lost-os érdeklődést vált ki belőlem, azzal a különbséggel, hogy ez egy mozifilm…kiváncsi vagyok sikerül-e az érdeklődést fentartani a másidk részig, mert így nagy lovettákra lehetne szert tenni, ha sikerül felépíteni egy jó sztorit/jó marketingel :)
    Nálam 10/10 a film :)

  151. Én sztem tök jó film! csak több minden is kiderülhetett volna.De sztem a vízből jött….

  152. Telitalálat! Javaslom, hogy mindenki feliratozva nézze, szinkronnal elvész a film dokumentum-jellege. Mivel pro-kontra elhangzott már, nem is mondok mást, csak: 9/10.

  153. Tegnap néztem fullhd projektoron a 1080p változatot. Brutál! A nagyon vicces az volt, hogy én az égvilágon semmit sem hallottam erről a filmről. Az első 10 perc után azt gondoltam, hogy vmi amcsi művészfilm lötyögés. Aztán beindult a scfifi-kalad-horror vonal :)) Bár a Lost engem kifejezetten idegesít a minden- részben- előjön- 10- új- kérdés- de- nem- válaszolunk- meg- semmit stílusával, de azt sem tudtam, hogy ugyanaz az ürge rendezte. Szóval ez tetszett. 9/10

  154. Ilyen az igazi szórakoztatás mesterfokon 2008-ban. Egyszer nézős, de rohadtul megérte. 10/9
    (szerintem még az anyaszörnyet is kár volt közelről mutatni, nemhogy elmagyarázni, hogy MZ/X küldte, vagy akármit… pont ettől üt)

  155. Az naon jó benne, h ott vagy mindennek a közepében, másrészről viszont elcseszi azzal, h rohadtul nem hiteles semmi.A színészi alakítás hát.. csomószor csak röhögni lehetett a húdeizgalmas részeken.. max Hud jó benne :) (az alagutas poén kibaszott jó, meg a superman garfield :D , bár én nem viccelődnék így ha tudom h a fél baráti társaságom halott.. jó igen ez direkt van így benne..h ne vegyük annyira komolyan az egészet és így eltekinthetünk a túlzásoktól.. mindezek ellenére azt mondom, h túl sok benne a na persze, hogyne, biztosan így van történés :)
    A transformersre azt mondom, h különösen jó, h poénra vették a dolgot, itt viszont némi hitelesség jól jött volna.. de lehet bennem van a hiba:)
    egyszer nézhető 5/10

  156. Nah végre a bemutató után kb 6hónapra meg is találtam ezt a kritikát!(ügyivagyok?)

    Egyébként moziban néztem meg egymás után 3szor és természetesen itthon is megvan, de moziba fillingesebb
    Bejönnek ezek a megoldások csak sajnos a mocsadék hollywoodika lelőtték egy nagy film álmomat azzala diary of the dead-el… énakarta iylen filmet csinálni!!!:**(

  157. H y!

    Lehet hogy –SPOILER–…
    Szerintem ez a film tuti király, mondjuk sajnos nem moziban néztem… de így is nagyon tetszett. Nekem a kamerarángástól semmi bajom nem lett, és nekem tetszett a magyarázatok hiánya…bár a ,,Harapás, Harapás,, -ra kíváncsi lettem volna, hogy na mi történt a csajjal…
    Van egy légből kapott elméletem erre. Amikor mennek be a katonákkal, a metro alagút után, a kis bázisra, ott visznek el épp egy katonát, akinek enyhén hiányzik a mellkasa…nos, lehet hogy a kis dögök harapása…olyasmit csinál, mint az Alien-ben, a ,,Arctámadók,, hogy beleültetnek egy másik lényt. Mert: ha a nagy dög nagyobbat harap szerintem mint a csávó mellkasa, és sok egyéb meg nem kaphatta szét ennyire a katonát. Tehát, lehet hogy a kis dögök, így szaporítják magukat..mert, ennyi jött volna a naggyal? az hogy magukat elszaporítják, logikusabb, hát, kössz, ennyi volna, hogy van-e hitelessége vagy sem…kiderül a válaszokból!

    A film tuti siker, várom a folytatást, bármilyen legyen is!!

    Üdv: Len

  158. HI HayateLen!

    Szerintem a “harapás” felkiáltás arra utal, hogy a kis lények fertőznek….
    Persze ez szintén találgatás, hisz, mint említetted a katonának nem volt meg a mellkasa, ergo szét-ill, kirobbant belőle valami. Marlen-t látjuk egy függöny mögött, amint szépen eltávozik az élők sorából, de senki nem lövöldözik semmire. Sőt előtte elkezd vérezni a szeme is.
    Tehát sztem simán megharapnak, megfertőznek, és valamit a véredbe juttatnak, ami után kidurransz, mint egy lufi…

  159. Hali!
    Utana neztem ennek a harapas dolognak.
    Az eddig olvasott elmeletek kozul az tunt a legelfogadhatobbnak, hogy a parazitak tenyleg fertozoek. A hatasara a szervezetben, erekben valamifle gazok szabadulnak fel, ezert nol a nyomas. Ez megmagyarazhatja a verzo szemet is (elpattant egy er). Majd vegul, mikor a test mar nem birja tovabb, egyszeruen szetrobban.

    Nemhinnem h a keszitok belementek volna egy ilyen egyertelmu Alien koppintasba, h a lenyek igy szaporodnak.

    Mellesleg a film nekem is bejott 8/10

  160. Hát szerintem nagyon jó film bár éngem nagyon idegesíteni szokott a kézi kamerás rángatós szarság deh ez most naon ütős vollt és izgalmas meg minden, na meg kurva jól megvannak csinálva a szörnyek meg az efektek.

  161. Ajanlottak, ezert ugy donottem en ma megnezem. (Tanulni kellene, ugyhogy ez jo indok volt hogy ne tegyem.) :)
    Nem tudom van-e meg ertelme ide irni, sokan sok mindent elmondtak mar, de azert csak leirom a velemenyem. (Ugyse olvassa el senki, de en legalabb ujra elolvashatom majd, es meglatom valtozik-e a velemenyem. :D)

    Kezdem a pontozassal: kb. 5-6/10 pötty
    Nem tudom mi van mostanaban az amerikai filmgyartassal, de csupa szemetet dobnak elenk. Vagy csak en lettem tul igenyes vagy “amerikaifilmellenes”? Mindegy, a lenyeg hogy ez a film is “tul amerikai” volt a szamomra…
    …De a pontszam ellenere tetszett, ha moziban lattam volna a hanghatasok miatt talan 1 pöttyöt javulna is a pontszam.
    Tehat, a filmek celja ugye minel nagyobb reteg szorakoztatasa. Ezt ez Cloverfield tokeletesen elerte, szerintem. (ez jo) ;)
    Ha valakit zavarnak a kamerarangatasok, akkor ez nem az o filmje tehat ez negativumkent nem hozhato fel. Vagy tetszik, vagy nem. Nekem tetszett.
    Viszont az nem tetszett, hogy telis-tele volt logikatlansagokkal vagy “jajnemar” felkialtasokkal a reszemrol es rengeteg jelenet (ami dramainak akart volna hatni) inkabb csak megmosolyogtatott.
    Tehat nem ertek egyet azon velemenyekkel, akik azt szajkozzak mennyire “hudejo” film ez.
    Nagyon sokat segitett viszont szamomra, hogy nehany jelenet jo kis Half-life-os hangulatot idezett. A legjobb jelenet, amikor beszaladnak a metro alagutba es hatulrol a katonasag tuzeli a monstrumot. Tobb ilyesmi kellett volna. Nem tetszett, hogy kinyirtak az egyetlen karaktert akivel szimpatizaltam. (Marlena) De ki kellett nyirni, bevallom. :)
    Talan a legnagyobb negativumkent azt eltem meg, hogy ezek a kis szaros amerikai fiatalok milyen nyugodtak amikor egy ismeretlen szornyeteg pusztitgatja szeretett varosukat. Ha az en varosomban tunne fel egy ilyen szornyeteg,
    a) kapasbol elajulnek
    b) fejvesztve rohannek ki a vilagbol
    c) teljesen elvesztenem az onkontrollomat
    es szerintem az emberek tobbsege ezzel igy van ahogy en.

    Tehat osszegezve, bar elerte a celjat a film, vegulis ez a 70-80perc szorakoztato volt, de alapveto hibai vannak. Ezert 5-6/10.

  162. Ma megint megnéztem a Cloverfieldet,mert nem tudtam aludni. Az összes fikázás ellenére naggyon jóra sikerült! Moziban nem volt szerencsém látni mert lemaradtam róla,de amint kijött DVD-n megvettem és azt kaptam amit vártam. Először nézve az első 15 perc után tudtam h imádom és etalon lesz,legalábbis nekem biztos. Nem kívánok hozzá szólni a véleményekhez (amiket egyébként elolvastam,és jópár dologra rájöttem!) mert mindenkinek megvan a saját véleménye! Nem vitatkozni akarok,csak a véleményemet írom le. Remélem még van aki látogatja az oldalt én csak most találtam rá!XD
    A film végig pörög,és az benne a jó hogy nemtudod mi lesz a következő percekben! A története jó lett,izgalmas és van benned egy kis para is legelőször. Akinek ajánlottam a filmet hogy nézze meg azoknak tetszett a és pozitívan álltak hozzá! Az oldal szerintem nagyon jó lett (eszemben sincs fikázni)!:D Várom a folytatást,remélem hasonlóan jól fog sikerülni!!

  163. Én már átalakítottam smartphone-os verzióra is (hátha megnézem ha utazom, stb.) de eddig nem vettem még rá magam, csak belenéztem.)
    Még feliratot sem kellett ráillesztettem [ált. nem szeretem a szinkronos filmeket.] mert -egyelőre- magyarul van meg…
    De amit a South Park legutóbbi (S12E11) fikáznak rajta, az fergeteges: pont erről szól, hogy valaki ilyenkor kamerázzon, heheee!

  164. Na megnéztem végre és nagyon bejött!! Nem volt gáz a kamera mozgása, bár az aksis dolog nekem is eszembe jutott, majd gyorsan el is felejtettem. Szörnyen mozgalmas a film, alig kapunk 1-2 lélegzetvételnyi szünetet. Még a lagymatag elejét is feldobják a későbbi történések. Nem rossz, nem rossz, remélem lesznek még ilyen kamerás őrültségek. Rec valaki?

  165. Hali! Nagyot vártam, nagyot ütött! A kézikamerás felvétel még hitelesebbé teszi. Akksi dolog részletkérdés, nem para. Baromi jó hanghatások, vizuális effektek és jó sztori. Nagy nullát tudunk az univerzumról, bármi-bármikor megtörténhet a valóságban is. A Világok harcánál mindenképpen jobban sikerült alkotás, én mint sci-fi rajongó ajánlom mindenkinek, nem csak a műfaj kedvelőinek. Nálam 9-es, csak azért mert az elejét egy kicsit elhúzták. Abból mondjuk 10 percet még az izgalmak fokozására fordítottam volna.

  166. Ne akadjatok már fenn a videokemerán!!!
    Főleg ne az aksin!Amit Magyarországon kaptok több százezerért,azt amcsiban a Nasa már rég korszerüsítette…ergo csak az ő és a CIA tulajdonában van olyan hiperszuper CAM,ami odaver mindent….azt amit ti tapasztaltatok Kameraként(ami sztetek a legjobb volt),az az emberi technológia csúcsához képest egy hipermodern űrcsúcsmodell.Ha van max. technika a földön,ti azt(és én sem és sennki sem)nem fogjátok majd a kezetekbe.Ennyi.

  167. Szerintem az egész film elképeztően jó lett. Eltekintve néhány hibától. Mégpedíg a következők:

    -A szabadságszobor fejes jelenetnél, kegyetlenül elcseszték azt, hogy a szabadságszobor korona részébe, bele lehet menni. Itt pedíg egy ember majdnem akkora mint a szobor.

    -Nincsen második hiba. Esetleg az hogy a kamera mindent túlélt, meg hogy az a Hud nevű srác is csak a kamerázással volt elfoglalva miközben az a szörny szétverte a várost. De ettől függetlenül elképeztően jó, élethű és izgalmas film volt.

  168. Most néztem meg DVdről a Cloverfieldet és nekem bejött, sokkal jobb volt szerintem mint egy Godzilla, szerencsére mellőzték az Amerikai giccset, hogy lobog a zászló és túlélők kijönnek a búvóhelyről miután kinyírták azt az izét.

    A második részt viszont el se tudom képzelni, szerintem nem kéne.

    Kb.: 2szer kicsit be is paráztam mert beleéltem magam a filmbe.

  169. Ez egy nagyon jó film. Teljesen rendben van, meglepően rendben. Jöhetne második rész, mert nagyon felcsigázott, azt már tuti moziban néznénk.

  170. Még csak most néztem meg szóval: Aki szereti az ide-oda rángatott kamerát, és az állandóan sikongató embereket annak kötelező. Az eleje halál uncsi, majd feljavul és lehet hallgatni a “what was that?” és “oh my god!” ordításokat. Látni továbbra sem semmit.. Nem biztos, hogy megérte megnézni..

  171. Egy jó film amit nem bírok végig nézni. Hihetetlenül idegesítő az operatőri munka. Annak ellenére, hogy profi.
    Szomorú, hogy akár egy nagyon jól nézhető filmet is lehetett volna ebből csinálni.
    Talán három négy nekifutásra sikerül végig néznem.
    A történet izgalmas és várom a fejleményeket, csak nézni nem bírom, mert szétvet az idegesség :D a kamerázástól.

    A film tényleg üt, csak nem úgy ahogy vártam.

  172. aki nem tudja, honnan jött a szörny, az tekerjen oda az utolsó jelenetre (hullámvasút azt hiszem), és nagyon alaposan nézze végig újra. a háttérben lesz a megoldás ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.