August Rush

Azta, látszott az August Rush előzeteséből, hogy egy picit manipulatív, érzelmes film lesz, de hogy ennyire fog hatni az nem. Nyilván kap hideget-meleget, hiszen utálni is könnyű lehet, annyira pop az egész, de szerintem egy nagyon kellemesen feelgood filmen vagyunk túl amikor a végefőcím pereg. Ha jót akartok, előre készítsétek be a soundtracket, de csak a film után hallgassátok. Vagy kritikaíráshoz, mint most én.

August Rush - parkban gitározás

Lássuk a történetet. Egy árvaházban kezdünk, ahol egy furcsa kissrác éldegél, de nagyon nem tud beilleszkedni a többiek közé. Aztán egy flashbackel felfedik előttünk, hogy a szülei egy varázslatos éjszakát töltöttek együtt, aztán a lány családja szétválasztotta őket. A srác apja (Jonathan Rhys Meyers) és anyja (Keri Russell) is zenész, a kissrác pedig egyenesen zenei géniusz lett. Ez mellesleg a film hookja, ebben más mint a többi hasonló sztori, a zenében. Szóval Evan, az örökbeadott kölök, akiről eddig téptem az ujjaimat, egy éjszaka szépen megszökik és New Yorkba megy, hogy megkeresse a szüleit.

Ezt a kutatóexpedíciót úgy képzeli el, hogy az egész eddigi élete során folyamatosan hallott zenét követi. A film leghangulatosabb részei azok, amikor az átlagos zajokban fedezi fel a harmóniát. A kocsik elhajtásában, a kosárlabdázó emberek labdapattogtatásában, ilyesmi. Valószínűleg nem sikerült jól leírni, de mivel ajánlott a filmet megtekinteni, majd láthatjátok is ezeket.

A zene olyan szinten dobja fel az egészet, mint anno a K-Pax-et és az új Solarist, vagy akár a Fountaint. Nekem ezek voltak még ilyen filmek, ahol a zene akkora harmóniát alkotott a képpel, hogy öröm volt nézni. Az August Rush az említetteknél sokkal populárisabb zenéket tartalmaz, de egyszerűen nem gond. A kissrác pár hónapig utcai zenészként él, és azokban a gitározós részekben meg aztán főleg nem lehet kivetnivalót találni, annyira virtuózak zeneileg.

August Rush - padon üldögélés

A két felnőtt szülőt játszókat már említettem. Keri Russell megint szép, és úgy játszik, hogy simán eléri az együttérzünk vele szintet. Jonathan Rhys Meyerssel sincs gond. A film főszereplőjével viszont már akad. A kissrácot, August Rusht játszó Freddie Highmore többnyire jó, kivéve amikor önfeledten kell gitároznia. Azok a jelentetek nem sikerültek túl jól neki. Ezen kívül még Robin Willamsot kell megemlíteni, aki a mellékszerepében viszont kb. mindenkit lejátszott itt. Egy elég kettős figurát kell játszania, aki irigységgel és a kapzsisággal tekint Augustra, de valahol mégis csodálja a tehetségét.

August Rush értékelés

Ez nekem egy 8/10 lett. Kicsit csöpög, de valahogy pont a jó módon. Valószínűleg nem kerül be az évvégi toplistákba, de egyszeri élménynek mindenképpen fantasztikus és ajánlott. A film végén van egy 7 perces szám, ami ha jól figyelünk, elmeséli August egész NY-i kalandregényét – legalábbis nekem teljesen úgy tűnt -, és amiért innen is grat Mark Manciának. Lezárásnak meg annyit, hogy remélem nem bántják a címet, hiszen egy művésznév.

human
írta
2008. 03. 13. 19:34
megjelenés
46
hozzászolás


46 hozzászólás a “August Rush” bejegyzéshez

  1. Robin Williams utsó filmje a License to Wed olyan szinten elvette a kedvemet töle,hogy ennek még nem mertem neki állni és az h töled 8/10-t kapott számomra egyeltalán nem biztat semmi jóval.:)

  2. akkor ne nézd meg, komolyan, miért kell rögtön negatívkodni az első kommentben. Én sem bírom már RW-t egy ideje, de itt jó volt, és mivel mellékszereplő, így még keveset it játszott.

  3. Hm. Hát a történet tényleg kissé családifilmes, de azok a zsenis-zenés-zajos-áthallós részek érdekelnek. Jön itthonra?

  4. egy szóval sem mondtam hogy nem nézem meg,az viszont biztos hogy nem mostanában lesz.ne vedd a szivedre,még a végén meg árt.

  5. nekem nagyon tetszett, mondjuk lehet kell hozzá egy hangulat, hogy jobban hasson. akinek a once bejött vagy csak simán zenebarát, az biztos nem fog csalódni. a soundtrack meg kábé a film kép nélkül, sokat hallgattam azóta.

  6. Na, errol a filmrol meg teljesen megfeledkeztem. Pedig a trailer alapjan otletes filmnek tunt. Kosz, hogy eszembe juttattad Human:)

  7. most fejezetem be… de nem is értem, hogy miért néztem végig. Lehet, hogy csak a zenéhez értő embereknek szúr szemet, de a zenei része annyira hiteltelen volt, hogy az valami borzasztó. A játszó kezet mutató közeliknek sokszor köze nem volt ahhoz, ami szólt. Btw. a gyerek is annyira hiteltelenül mozgott zenélés közben, legalább erre figyelhettek volna, ha már arra nem, hogy amikor a közeli kép nagy nehezen összhangban volt a hanggal, akkor mutatott játszó kéz felnőtté volt.

    Persze lehet, hogy ez tényleg a hangszerekhez értő nézőket zavarja, de nálam emiatt teljesen szétesett a film, sehogyse tudta kiváltani a “suspension of disbelief”-et, amire a történet egyéb részei miatt nagy szükség lett volna.

  8. A tényleges zenész kezei látszottak, és tényleg így adhatók elő a dalok. Igen, a gyerek szarul mozgott amikor ráváltott a kamera, de amikor a kezeket mutatták közeliben az real volt. Kaki King (Edward kezeit játszó hölgy) tényleg így tud gitározni.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Kaki_King

    Na jó, ezt én is csak olvastam, de nekem, mint nem nagy hangszeresnek, simán hihető volt a cucc.

  9. én kb. két hete láttam a filmet és nagyon tetszett, nem értek a hangszerekhez, ha őszinte akarok lenni, nem is figyeltem ilyen részletekre, maga a történet fogott meg

  10. na, ebben a filmben nem volt olyan filmes közhely amit ne lőttek volna el, az ember már az első jelenet után tudja kb hogy az egész film miről fog szólni

    nekem nagyon nem jött át, már kb a felétől kezdve vártam hogy vége legyen :)

  11. Feelgood ide vagy oda, ez a film (sajnos) nagyon erőltetett.
    Film közben többször is összenéztünk barátnőmmel,
    hogy nemááá…giccses, hiteltelen…
    A jó részek a filmben, amikor a kiscsávó gitározik, oszt annyi. Mondjuk aranyos, és akár kisgyerekkel együtt is meg lehet nézni.
    Robbin Williams ilyen szerepben inkább vicces (utóljára a One Hour Photo-ban jött be a szerepe előtte meg kb 1 volt a Good Morning Vietnam).

    6/10, vagyis inkább épp 1x nézhető.
    Szerintem Human mostanában sok filmet felhúzol, pedig eddig bíztam benned:)

  12. Hu Human, nekem pedig nagyon tetszett.
    Nagyon jó érzés volt egy kicsit kilépni a jelenből, elszállni a film történetével, beleélni egy kicsit magam..
    Bár megmondom, a vége felé tekertem egy kicsit mert felbasztam az agyam az utolso balszerencsén :)
    Én ajánlom, nagyon tetszett a film!
    Aki meg szkeptikusan áll hozzá, meg csak a hibákat figyeli annak nem való…

    Köszi, hogy megosztottad velunk ezt a filmet, ha nem teszed, kihagyok egy szuper 2 órát az életemből.

    (seggnyalás off) xD

  13. Hát egészen az utolsó kb 3percig élveztem a filmet (jó lehet kicsit eröltetett, de elnézem neki)!

    SPOILER!

    De mikor eljönne a nagy egymásratalálás azt elintézik 2 mosollyal, na ne már, ennél azért többet vártam 2 órányi filmezés után!!!!!!

  14. Lobo, nekem kb 2 pontot vont volna le ha

    SPOILER

    A végén agy összeborulás van 5 percig, meg otthonzenélés, meg jövőflashforward. Szerintem pont így volt a legjobb, különben túl giccses lett volna.

  15. Nagyon kár, hogy a végét el cseszték, de nagyon! Robin Williams remek szinész, de rossz választás volt, egyszerűen nem illik a képbe.

  16. Köszönöm az ajánlót, egy nagyszerű filmmel gazdagította az alkotás élménytáramat.

  17. Most értem a végére, hangulatom is ilyen volt és nagyon ütött a film! Eszméletlen jó! Ha Human nem ad rá 8/10-et bele sem vágtam volna imdb-s leírás alapján. Nagy kár lett volna! Nekem nagyon bejött.

  18. Mikor jön be az itthoni mozikba? Ez érdekelne. Ilyen jó filmet nagyon-nagyon rég láttam, kirázott a hideg végig, annyira áthatotta az érzelmeimet!

  19. Az egyik legkellemesebb filmélményem idén! Jonathan Rhys Meyers és Keri Russel nagyon jól mutatnak együtt! Rhys Meyers-re a Csavard be, mint Beckham c. filmben figyeltem fel. Micsoda szemek! :D
    Freddie Highmore nagyon tehetséges! Remélem, h nem kallódik el!

  20. Harom hete lattam a repulon, es csak es kizarolag azert neztem vegig, mert a nagy kivetiton adtak, es unatkoztam.Az elejen meg hittem benne, hogy talan…aztan nagyon nagyon nem tetszett.Giccses, kozhelyes, nyalas.Jonathan R-M, semmi mast nem csinal, mint szexi, a csaj hiteltelen, a kissrac aranyos, de nem jon at, hogy o akkor most August Rush, a tehetseg,Robin Williams pedig..waaa…egszeruen rohejesen idegesito!Egyszeruen az egesz film probal a zene motivumra epiteni, de szerintem pont a kisfiu miatt, ez nem atelheto.Rendben, h mar az elejen elmondjak, hogy tundermese-jellegu, de ez mar igazan tulzas.A vegen, az elerzekenyules helyett,kiszakadt belolem a rohoges, amit a sok sirdogalo amerikai szemrancolassal dijazott.

  21. kriszta:
    Hogyha ennyit tudtál levonni a filmből, az valósághűen tükrözi a sivár, kemény, és érzelemmentes lelkületedet. Nézz Tolvajtempó 6-ot, goodbye.

  22. Nem tudjátok, mikor lesz itthon mozikban? Régen láttam ennyire szívhezszóló filmet, pedig én nagyon kritikus vagyok. Ez a film megfogott. Azokról az érzésekről szól, amik bennem is megvannak, felismertem magam vmilyen szinten. Megérintett, és a sírás nem maradt el a végén. 10/10

  23. Nagyon szép film. Nem lehet csak azért levonni belőle, mert technikailag (zeneileg) nem hiteles. A Lány a vízben meg azért nem hiteles, mert nincsenek is ilyesmi szörnyek a medencékben?
    Annyit még érdemes megemlíteni, hogy Jim Sheridan lánya rendezte a filmet, méghozzá igen tehetségesen… szerintem.

  24. ezt a filmnet _nagyon_nem_ akartam megnézni. már csak azért sem, mert robin bácsitól úgy menekülök, mint koltai robitól. tényleg, mi lenne, ha két oldalról közelítenének meg, melyik irányba szaladnék? :) aztán egy nap úgy hozta az élet, h vagy ezt, v. semmit. így betoltam a lemezt a lejátszóba. és láss csodát, az idei év egyik legkellemesebb meglepetése lett. oké, kicsit hihetetlen, picit nyálas meg minden. de vmi mégis van benne. pár év múlva tolni fogja vmelyik kereskedelmi tv este 8-tól, de inkább ezt, mint a többi “családi vígjátékot”.

  25. ez a film nagyon egyben van! melóban néztem meg, pssssszt, és itt kellett küszködni, nehogy hüppögjek egyet a főnököm arcába :) a zene, a zene az jajjjjanyáám…A kissrác (nem a karakter), hanem a színész engem általában irritál, semmi gyerekes nincs benne…De elnéztem, mert a történet és a zene…kellemes film volt nagyon! (bírom az érzelmes oldalad Human) :)

  26. Az egyik legjobb film, amit mostanaban lattam es nem a zenerol szol! – elarulom…
    Nagyon sokan nem ertik a lenyeget es nem csak ezen a forumon, mashol sem. Sajnalom es szomoru vagyok emiatt.
    Hogy is kezdodik a film?
    “It’s all around us. All you have to do is open yourself up. All you have to do is listen.” – de nem a zenet…

  27. na, hát csak most néztem meg, de nekem határozottan tetszett!

    viszont a néger kissrácról először azt hittem h lány, úgy énekelt :D

  28. Én is a te ajánlásodra néztem meg, és ezért tényleg hálás vagyok. Végre egy jó történet, én anno a Bűbájtól is vmi effélét vártam, de az nagyon mellé ment. Ebben a filmben több volt a báj. Több hete láttam, de visszagondolva is ragyog.

    Persze nem tökéletes, én nem értek a zenéhez, de amikor Freddy H. zenélt nagyon rosszul volt összevágva.

    Spoiler

    Amikor Jonathan Rhys Meyers elmegy a buliba és ott magát látja a vásznon, annyi mindent elmondanak szavak nélkül az egész elrontott életét, kapcsolatait – tökéletes volt

    Spoiler vége

    A vége így volt jó, ha tovább húzzák csak kínosan feszengek a monitor elött, de így egy kis hiány érzetet, űrt hagyott maga után.

    Tényleg kösz Human, hogy felhívtad a figyelmem erre a filmre.

  29. A többi kommentet olvasva lehet én vagyok az igénytelen, de nekem ez annyira 10/10 feelgood, nem is kell jobb. Oké lehet erős a 10/10, de nem tudom, magával ragadt, hatott rám, sok más agyonhype-olt filmmel ellentétben, amik általában jók, csak mégse ütnek nekem úgy, mint ez.

  30. A többi kommentet olvasva lehet én vagyok az igénytelen, de nekem ez annyira 10/10 feelgood, nem is kell jobb. Oké lehet erős a 10/10, de nem tudom, magával ragadt, hatott rám, sok más agyonhájpolt filmmel ellentétben, amik általában jók, csak mégse ütnek nekem úgy, mint ez.

  31. Kedves human!

    Rég óta adok a véleményedre, de tényleg. Megnéztem kb 2 hónapja. Lenyűgözött. Belemászott a fejembe. Nagyon jó.

    Köszönöm! :)

    Kira

  32. Én már igencsak nem ma láttam a filmet, Jonathan extra rajongó vagyok (van egy magyar lap róla azt is hárman szerkesztjük barátaimmal xD) és még akkor néztem meg, mikor csak trutyi mozis felvétel volt. Oké, nyálas, érzelmes, csöpögős, de én nagyon szerettem. Néha ez is kell. Egy magányos napon szerintem jót tesz az ember lelkének a tündérmese.
    Zenéhez értő embernek tartom magam, több mint 11 éve vagyok benne a témában, de engem abszolút nem zavart hogy hiteltelen-e vagy sem. Szerintem nem lehet úgy élvezni egy filmet, hogy azt figyeled, szakmailag mi a hibás… Ez a film a zenéről szól és az a helyén van szerintem. A legtöbb számot ezeregyedszerre is végig tudom hallgatni.
    A kissrác nekem kicsit irritáló volt, de nem Oscarra készültek és ez így van jól :). Szép komment, köszi az elismerő szavakat, jó ha az ember nem csak negatív dolgokat lát jó filmekről :D

  33. Szerintem nagyon jó film.
    Mondjuk én rock-ot szoktam hallgatni,de ez a zene se rossz ami a filmben van.
    Tipikus családi film amely bemutatja hogy él egy árva srác,nagy zenei tudással.

  34. Legbelül érintett meg valahol. Az egész családomat magával ragadta (papa, mama, 4 gyerek (mind zenész))
    Majdnem végigbőgtem az egészet, pedig 41,5 vagyok és ffi…
    Butaság sztem boncolgatni a dolgot szakmailag.
    Szív van a filmben és kész. Iganis vannak ilyen nagy találkozások, egymásratalálások, amiről a film szól. Nekem is volt részem egy pár ilyenben. Mondok 1et:
    A zene szerzője, amely anno meggyőzött Isten létéről, ma már jó barátom és együtt zenélünk. Isten hozott össze minket kb 10 évvel később.
    Biztos sokan hülyének fognak emiatt tartani, de nem baj, csak hogy tudjátok van ilyen.
    Az biztos, ez lesz az egyik (ha nem “a”) kedvenc filmem, amelyik a legmélyebben megérintett.
    Sztem a kissrác kiválóan játszik benne.
    Ami nem tetszett: RW szinkronhangja csapnivaló választás, és Louise magyar hangja sem a legjobb…
    A gyámügyis fekete srác igen jól játsszik. A fekete gospel társulatról nem is beszélve; szívet melengető!
    Ezzel együtt is minden átjött nekem.

  35. Human, nagyon klassz tőled hogy megírtad, még csak most olvastam ezt a blog-ot, de a film tényleg szuper. Annyira tetszik a zenéje, (bár én a rock & roll-t imádom főleg, de ezt kár lett volna kihagynom, azóta is hallgatom). Ne hallgass senkire, aki negatívan áll a filmhez, az érzelmek átélése nem szégyen. Mi tavaly a koliban többször is megnéztük a szobatársaimmal és mindhármunk egyik kedvence, szóval egyedül az egyszeri élménynek ajánlással nem értek egyet, de az megbocsájtható:). Amúgy nekem speciel pont a vége tetszik, ahogyan egymásra találnak, számomra ennél jobban nem lehetett volna befejezni. (hi-hi)

  36. Véletlenszerűen botlottam bele, semmit nem vártam – talán éppen ezért adott nagyon sokat.
    Lenyűgözött, elvarázsolt, és hagytam magam, még akkor is, amikor tudtam volna ellenálni a hatásának, de nem akartam.
    A kedvenc filmem, a kedvenc filmzeném hónapok óta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.