Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

Motorosok közelednek az út egy fasorompóval lezárt szakasza felé, egy oldalkocsis, és nyomában három kétkerekű. Az oldalkocsis áttöri a sorompót, és vezetője ekkor veszi észre, hogy szemből is támad egy motoros. Jobb híján gyorsan felkap egy zászlótartó rudat, majd a hóna alá csapja. Az oldalkocsiban ülő idősebb úr először furcsállva nézi, mire kell az neki, de hirtelen megvilágosodik, a középkor iránt amúgy is igen fogékony képzelete már előre fel is festi lelki szemei elé a cselekményt, ami következik, és kíváncsian elmosolyodik, miféle dicső tettnek is lesz rögvest szemtanúja. Bizony, a lovagi tornákra emlékeztető jelenetsort láthatunk, amint a náci katona leveszi válláról a gépfegyvert és célra tart a két férfi felé, de ekkor a zászlórúd lesújt rá, és motorjával elkaszálja azok két üldözőjét, bár még mindig maradt egy. Az az egy pedig bravúros mozdulattal egy kerékre áll, így próbálva az elsővel lesújtani az oldalkocsira. Nem egészen sikerül neki a művelet, ezért oldalról közelít, hogy majd jól leszedi gépfegyverével áldozatait. Eközben az oldalkocsis vezetője ránéz a még mindig hóna alatt lévő félbetört zászlórúdra, majd a náci motoros első kerekére, és a kép azonnal összeáll a fejében. Határozott mozdulattal vágja a küllők közé a rudat, és a német katona máris megtudhatja, mit éreznek a madarak repülés közben. Kalapos barátunknak nagyon tetszik, milyen ügyes és leleményes is volt, kiváltképp, hogy minden üldözőjüket lezárták. Vidáman néz le apjára az oldalülésben, ám nem kellett volna, hamar ráfagy az arcára a mosoly. Az öreg komoly képpel mered vissza rá, fiatalúrnak mással kell próbálkoznia, hogy lenyűgözze őt.

Nem volt jegye.

A Paramount logo harmadszor is igazi hegycsúccsá változik, és ezzel megkezdődik Indiana Jones harmadik kalandja. A lovagi tornás mutatvány valahol csak nem lehet véletlen, hiszen Indy nem kisebb dolgot keres ezúttal, mint magát a Szent Grált. A kelyhet, melyből Jézus Krisztus az utolsó vacsorán ivott, és melyben vérét felfogták a keresztfán. Aki iszik ebből a kehelyből, örökké fiatal marad. Ez a mese kelhet életre, legalábbis ez az álma a múzeum egyik legnagyobb támogatójának, Walter Donovannek, és nem mellesleg Indy apjának is. Azonban ez most nem csak amolyan szent küldetés, hasonlóan a Frigyláda megszerzéséhez, a régészprofesszort itt is szorítja az idő. A Grál kutatása nem pusztán archeológia, hanem harc a Sátán ellen, és ha a nácik kezébe kerülne, a sötétség seregei végigmasíroznának a Földön.

– Mondanom kell valamit.
– Ugyan, apa, a szentimentalizmust hagyjuk későbbre.
– Ég a padló.

Indiana most aztán megkapja a magáét, mit neki a rá vadászó egész német hadsereg, vagy ősi ereklyéket védelmező holmi csapdák, azok mellett még lazán élné világát. Azonban egy szülő állandóan őt fürkésző árgus tekintete mindenképpen megerőltető dolog lehet. Ezt a szerepet hivatott betölteni Sean Connery, aki kiválóan el is végzi feladatát. Öreguras megjelenése és fegyelmet követelő magatartása mindvégig ellentétben áll Indy könnyed természetével. Ebből adódóan nem csak egy rendkívül jó párost alakítanak, de elég sokszor a humor forrása is ez.

Ugyanakkor visszatérnek az első részből megismert mellékszereplők is, Marcus végre elveszhet a múzeumában, és Sallah ismét hasznos társa lehet a kis csapatnak. Indy női társa ezúttal Alison Doody, aki Bond-lány volt a Halálvágtában. Indynek pedig nem csak az apját ismerhetjük meg, hanem őt magát fiatalként is, River Phoenix alakításában, őt amúgy Harrison Ford ajánlotta a szerepre.

Persze nem Alison Doody az egyetlen Bondos kapcsolat, hiszen már maga Connery önmagában is az lenne. De ez nem elég, Rhys-Davies ugyebár Bond szövetségese volt a Halálos rémületben. Ezen kívül még kapunk három Bond-ellenfelet, egy nightclub tulajdonost, és két aktakukacot is, sőt, még Conneryre is azzal a fegyverrel lőnek, melyet maga használt Bondként, csak hogy teljes legyen a kép. A Bond-téma voltaképpen azért érdekes, mert Spielberg mindig is Bondot szeretett volna forgatni, erre Indy lett egy amolyan Bond-szerű karakter. Így nem véletlen, hogy már kezdetek óta Conneryt szerette volna látni az idősebb Jones szerepében.

Ugyan Jeffrey Boam írta a forgatókönyvet Lucas és Menno Meyjes ötletéből, de Spielberg emelte bele az apa szálat és Tom Stoppard volt, aki megdolgozott az apa-fia dialógusokkal, neki köszönhetjük a felejthetetlen párbeszédeket.

Sok ember mondta eddig is, hogy ez a kedvenc része, nálam mindhárom nagyjából azonos pozícióban van, igen nehéz lenne választanom, inkább nem is teszem, számomra egyben jó az egész. De meg tudom érteni azokat, akik ezt választották, az elsőben több volt még a rejtély, talány, érdekesebb volt, a második egy vérbeli kaland lett inkább, a harmadik pedig egy grandiózusabb darab, ötvözve az első két rész pozitív tulajdonságait, és Indy amúgy is ragyogó történetére rárakott egy lapáttal Connery is. A rendezőnek szintén ez a kedvenc része, de nem árt egy dolgot tudni, a fő ok, hogy akkor és ott elkészült a film, hogy a második rész nem kapta meg a tőle várt megfelelő kritikákat, és amolyan válaszlépésnek szánta Spielberg, össze is jött neki, hiszen ez már pozitívabb fogadtatásra talált. De ki tudja, ha a Végzet temploma is kellőképp sikeres lett volna, talán egy teljesen más filmet nézhettünk volna meg 89-ben, mint harmadik Spielberg-Lucas produkció, elvégre a rendező nem készített túl sok folytatásos filmet.

Én örülök, hogy elkészült, és kicsit sajnálom, hogy a negyedik részben nem lesz Connery, bevallom, hiányozni fog a kalandból. Persze, a remény azért él, hogy titokban azért mégis szerepelni fog, ki tudja, majd kiderül nemsokára, alig pár hét múlva. Persze felkészültem, szóval csalódás nem ér majd, nem arról van szó.

A TV2 ma este ezzel befejezi a trilógiát, és aki attól tartana, hogy elmúlna a hangulat a moziig, essen esetleg neki addig az Ifjú Indiana Jones kalandjainak. Számomra ugyan feledhető volt a sorozat, valahogy nem hozta ugyanazt a hangulatot, de hé, ettől másnak még tetszhet. Azért én sem akasztom vissza a kalapot a fogasra, és az ostort sem rakom vissza a szekrénybe, inkább még párszor megnézem a trilógiát, míg végre el nem húzzák a függönyt a következő kaland előtt.

Mammut
írta
2008. 05. 04. 16:09
megjelenés
34
hozzászolás


34 hozzászólás a “Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag” bejegyzéshez

  1. Na igen nállam ez az IGAZI Indiana Jones film, a második számomra is kicsit csalódás volt, nem fogott meg annyira az indiai dolog(lehet, hogy a Sandokan filmek hagyták bennem ezt az előítéletet, hogy nem kedvelem az indiában játszódó filmeket) meg szerintem a forgatókönyv sem volt olyan jó mint a másik kettőnél, ennek ellenére egy nagyon szórakoztató kalandfilm csak magas a szinvonal amit a másik 2 film letett.
    És, hogy miért szeretem jobban a 3. részt mint az elsőt
    az eggyetlen név: Sean Connery… hihetetlen jól kitalálták a karakterét, a két Jones professzor együtt egy új szintre emelte bennem az Indy filmek iránti rajongásom, remélem én is, hogy egy cameo erejéig szerepelni fog a 4. részben is.

  2. Mammut, megint frankó kis kedvcsinálót rittyentettél ide. Valóban az apa-fiú jelenetek adják a film sava-borsát. Én is vágom a centit a 4. részig. A sorozatról csak halvány emlékeim vannak, nem fogott meg igazán. Igaz, hogy csak egy-két részt láttam, be kéne pótolni a többit, hátha…

  3. A 4. részben talán épp Harrison fogja megtestesíteni a – nem is olyan – kicsit “öreguras megjelenést” és azt amit Sean Connery a kereszteslovagban :)

    Az ifjú Indiana Jones nálam kötelező kedvenc, remélem hamarosan kijön a kollekció magyar nyelven is… A prágai titkosszolgálatos, telefonbeszerzős rész a legjobb xD

  4. Nekem is ez a kedvenc részem, pedig ezt láttam utoljára a 3 közül. A Végzet Temploma megvolt videokazin, a Frigyládát láttam tévében de ez a rész valahogy évekig elkerült. De amikor megnéztem azonnal ez lett a kedvencem, a két Jones közös jelenetei még sokadszorra is ugyanolyan szórakoztatóak mint elsőre.
    Mammut, Connery hiányát én is sajnálom. Úgy tudom Spielbergék szerették volna ha szerepel a filmben de ő mondott nemet. Mondjuk valahol megértem, közel 80 évesen lehet nekem se lesz már kedvem tankokról leugrálni meg ilyenek. :)

  5. ezt most a tévében adták? micsoda kapcsolódási pont és csontig nyalás a negyedik rész előtt.

  6. mint ahogy már az első rész ajánlójánál is mondta Human, jó mindkettőjüknek, a közelgő mozi nézettséget hoz a tv2-nek, a tv2 meg hangulatba hozza a mozinézőket

  7. bachterman: most komolyan, mindegyik eddigi indy írás végén ottvan, hogy a tv2 adja, ennek is. Meg kell kérdezni tehát, hogy akkor ezt most a tv adja-e?

  8. norti :
    indy sztem maradjon csak laza, annyira nem hiányzik az öregúr :D

  9. Azért a kedvenc rész akkor is amikor Marcus meg Henry találkoznak a tankban.Na meg amikor Indy: “Brody sok nyelven tud és mindenhol vannak kapcsolatai kis szerencsével már meg is találta a Grált….(következő kép Brody)”Valaki tud itt angolul?”:DD

  10. Nekem is a harmadik a kedvencem, mert látványosabb, cselekményesebb és misztikusabb. Egyedül az X feltörése vagy a koporsó kifordítása fájt egy kicsit, mert Indy valóban nem a leletek megőrzésére szakosodott. :)

    A sorozat egyébként szintén jó és szórakoztató. Szerencsére nem sértik meg a filmek világát, így simán beilleszthető a triológia elé. Ráadásul értékelni kell, hogy tényleg igyekeztek korhűek lenni, így jópár jelmezt és díszletet láthatunk. Az IMDB és a tv.com szerint a három évad alatt kb. 44 rész készült, de az adatbázisuk nem pontos. A “The Young Indiana Jones Chronicles” után ugyanis úgy tűnik, hogy készült pár “The Adventures of Young Indiana Jones” címen futó kaland is. Bár lehet ezek csak a régiek feldolgozása új alcímekkel.

  11. Szerintem is ez a legjobb a három közül. Éljen a tömörségem, hah.

    Az Indy 4-ről melyikőtök írja majd a kritikát?

  12. Most én vagyok paranoiás vagy ezt a filmet tényleg újraszinkronizálták.

  13. Két szinkron készült: egy a moziban anno leadott változathoz (+VHS-hez) és egy újabb a felújított DVD kiadáshoz (ezt adják a tvk is valószínűleg).

  14. csak azt a fiatalurat tudnám felejteni… hát hogy lehet a Junior-t így fordítani? egyébként rendben van minden a filmmel, meg ez az írás is rendben van teljesen. :)

    (mondjuk “Henry, a toll hatásosabb fegyver, mint a pisztoly” című duma bekerülhetett volna, de ez az én hülyeségem.)

    :)

  15. ez az épp most zajló jelenet tartalmaz egy furcsaságot, ez régen is feltűnt… a velencei könyvtár alatti kazamatában megtalálják a frigyládát. de hogy? hisz azt korábban már megtalálták, ráadásul máshol… akkor most ezt így hogy?

    ja és a kedvenc jelenet a motoros üldözés utáni, egy óriási Nagy Sándor idézet, amikor az öreg Jones felzavarja a kacsákat, ezzel intézve el az őket támadó vadászgépet. :)

  16. dimitrij:
    Bár már régen láttam a filmet, de mintha ott csak a rajzát látnák a falon, és Indy megjegyzi, hogy ez BIZTOSAN a frigyláda képe.

    Az én kedvenceim:
    “Beszél álmában”
    “A fülem meg az anyámé. Minden más a magáé”
    :)

  17. – Hála istennek… hamisítvány. Te magad is láthatod…

    ez is óriási.

  18. Ahogy néztem a filmet elfogott az az érzés (először életemben), hogy nem is biztos hogy kellene a 4. rész. Annyira jól le van zárva a trilógia, összeérnek a szálak, utalások ide-oda:
    Frigyládában “majdnem meg volt, Marcus”, itt “meg van, Marcus”; “mi ez? A frigyláda. Biztos? Teljesen.”; a kígyófóbia, a kalap, az ostor eredete; stb
    Aztán a végefőcímnél (lovaglás a naplementébe) szebbet nem lehet összehozni.
    Nagyon várom már a 4-et, de kicsit elbizonytalanodtam, mennyire tud belesimulni a trilógiába. Remélem zökkenőmentes lesz.

  19. tudtam én, hogy kihagytam vmit :D
    Sallah mondata, hogy “egy kutyáról kapta a nevét?!” tök igaz, mivel Lucas kutyája volt Indiana :)

  20. 80 évesen, miért ne? Azért a Szent Grálból ivás csak hagy valami nyomot az ember egészségén, és ha nem is lesz tőle hallhatatlan, azért a 4. epizódot még megérheti. Helyette kapunk egy “no-no-no-no-noo” lebuffot! :D

  21. dimitrij: Szerintem az a “fiatalúr” tök stílusos, illik az öreghez.

  22. A film nem is rossz, bár túlságosan pörgősre vették a cselekményt itt-ott, míg a történelmi részek túlságosan is leegyszerűsítettek. :)

    A szinkronban egyedül legelején a kereszt kiásásakor az a vihogás rémesen irritált. :S

    A végén pedig a TV2 volt olyan kedves lekeverni a naplementés jelenetet. A sok reklám miatt éppencsak élvezhető volt az egész. :(

  23. Kedvenceim:

    Indy:Miféle viselkedés ez?Hasalj le!
    Henry:Apa idáig nem tudnak ellőni…(bumm)
    Sallah:Ez a sógorom kocsija volt :D:D:D

    Henry:Lángelmék az ősi létben..
    Marcus:….bajnokok a megtérésben!

    A többit leírtátok :D

  24. A legjobb Indiana részem ez. Aztán az 1. KRonologiailag érdekes mert elöször a 2.-es aztán az 1.es után a 3-as jön ugye és végül az 4ik rész. Sőt Ford szerint ha lesz még egy 5. elvállalná főleg ha nem kell 20 évet még várnia. :D

    A Lebouf gyerkőc meg szerencsére nem is a fia lesz Indynek.

  25. “A Lebouf gyerkőc meg szerencsére nem is a fia lesz Indynek.”

    Ezt honnan veszed? A harmadik rész nem zárja ki, hogy már terhesen ment Marion Amerikába. :D

  26. A legjobb jelenet szerintem a szakadékos volt :P
    De az egészet imádom, ezen röhögöm mindig a legtöbbet, így századszorra is. :)

  27. human: ledöbbentem, hogy ilyet adnak a tévében. hihetetlen, azért kérdeztem rá direkt. olvasni tudok, szemeim épek.

  28. Szerintem nagyon jó film.
    Bár igaz ami igaz a történet 1938-ban játszódik, és a léghajó amivel Nénetországból menekülnek a Hindenburg, melyről tudjuk hogy 1937. május 6-án megsemmisült.
    De itt inkább a látvány mintsem a történelem a lényeg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.