A banki meló (The Bank Job)

Bevallom én teljesen másfajta filmre számítottam. A poszterek meg a trailerek alapján egy 70-es évek-beli cool bankrablásra Londonban, olyan Ocean’s 11 módon. Tudom, balga vagyok, hiszen amikor valami amerikai filmhez hasonlítunk “ez olyan mint xy film” akkor figyelembe kell venni, hogy az angolok máshogy csinálják. Ez így van a sorozatoknál, és így van a filmeknél is. Konkrétabban? Realistább az egész.

A történet röviden annyi, hogy egy csajt letartóztatnak a reptéren kokainnal a táskájában, a titkosszolgálatos pasija kihúzza a csávából, cserébe egy szívességért. Egyszerűnek tűnik az, amit a nőnek kell tennie: lopjon el egy képet nekik úgy, hogy ne lehessen visszavezetni az MI5 vagy 6-hoz. A nő felkeresi fiatalkori kisstillű bűnöző haverjait, nem mond el nekik azon kívül semmit, hogy csomó pénz is van a bankban, és ki van kapcsolva 1 hétig a biztonsági rendszer. A többi pedig legyen meglepetés.

Az a helyzet, hogy a film alapvetően komolyan dolgozza fel a témát. Semmi erőltetett coolság, csak az amatőrök csetlése-botlása néha, amiből születik pár vicces helyzet, de ez a maximum komédia amit ebben találunk. Hiába na, igaz történeten alapul. Nyilván átírták, hogy filmben is működjön, de az alapok stimmelhetnek. Ez így megtörtént a 70-es években. Igazából pont a komolysága miatt nem volt olyan kikapcsolódás mint amilyet szerettem volna. Merthogy az van, hogy a rablással egy bűnöző kislábujjára is rálépnek, így bizony a megkedvelhető karakterek közül simán meghal pár, és onnan már ha akarnának sem tudnának Ocean’s másolatot csinálni.

Ellenben ha belerázódunk a komolyabb hangulatba, a fordulatokba, az amatőr főszereplőkbe, akkor egy egész jó filmet kapunk. És az egészre csak a tejszínhabot fújja rá a baromi jó kékes látványvilág (ami a poszterrel teljesen szembemegy, de nem baj). Amit villámgyorsan el kell felejteni, hiába angol gengszterfilm, az a Blöff meg Ravasz agy féle csavarosság. Ez a sztori szinte teljesen egyenesen halad előre, és ez így van jól. A főszereplőnek beválasztott Staham meg Saffron Burrows könnyedén elbír a feladattal, kivéve köztük lévő szexuális feszültség értékeltetését. A mellékszereplők viszont marhajók, főleg a szélhámos csávó.

A banki meló értékelés

Ez nekem csak 7/10 lett. Tipikusan téli premiernek lett volna jobb, annyira hidegben mászkálnak a főszereplők is, folyamatosan kabátban.

25 hozzászólás a “A banki meló (The Bank Job)” bejegyzéshez

  1. nemtom, talán én jobban tájoltam, kb. erre számítottam a film kapcsán. nem egy nagy durranás, ugyanakkor van benne valami, ami miatt olyan Ritchies fílingje van, csak nem olyan kúúl… persze, ködös Albion, meg minden, de azért lehetett volna valami több, jobb, volt még ebben a sztoriban valami, amit nem hoztak ki. a főszereplő néni meg elég jófélén nézett ki… :)

  2. Én már megnéztem kétszer, amióta látható, mert valamiért muszáj volt. De tényleg, az angol akcentus, a 70-es évek, retro, a valósághűbb dolgok, nincs high-tech kasszafúrás, szóval jó volt. Nem a legjobb, de jó. Még idén úgyis újranézem, mer’ kevés a hájszt. :]

  3. david suchet, alias poirot, mint lew vogel, nagyon ász volt:)

    a film is teljesen jó, magabiztosan húzza be a 10/7-et.

  4. előzetes alapján én is mást vártam. régebben láttam, 6/10-et kapott, nem sok maradt meg belőle. statham korrekt volt.

  5. Nagyjából egyetértek a kritikával, csak nekem picit jobban bejött.Jó kis pörgős, realista film.Lehetne több ilyen is.
    8/10

  6. Bank Job nálam is 8/10 körül van. Mondjuk (szégyen, tudom) én még egyik Ocean’s filmet se láttam, így talán nem volt összehasonlítási alapom úgymond. Tehát a film tetszett, megragadott a hangulata, meg a britt akcentust is szívesen hallgatom :)

  7. Igaziból szerintem felesleges lenne az Ocean’s-filmekhez hasonlítani, mert hogy úgymondjam, “másra megy rá”. Az Ocean’s
    inkább ilyen csillogó, cool, de nem realista, a Bank Job meg nem olyan cool, de realista. Szóval másért jók.

  8. Hát nagyon felértékelitek ezt a filmet.Max 5/10 Egyáltalán nem kötött le.Unalmas, sablonos semnmi exra.Egyszer is alig nézős.

  9. Gericore: ízlések és pofonok …
    Aki egy Ocean’s, vagy Guy Ritchie szerű filmet vár, annak nyilván csalódás a film . Nekem tetszett, olyan 8/10 körül van.

  10. “Hát nagyon felértékelitek ezt a filmet.”

    ez kísértetiesen emlékeztet a “egy őrült megy a forgalommal szemben. egy? mindegyik!” poénra:))

    mintha lenne egy fix, egy univerzális vélemény. nem. egyszerűen arról van szó a többségnek bejött (az ilyen film látatlanban 7 és 8 közöttit szokott kapni imdb-n) és neked nem. ennyi. ez természetes. ettől még nem értékeljük fel. mint ahogy te sem le. mindenki úgy értékeli, ahogy érzi.

    “Unalmas, sablonos semnmi exra.Egyszer is alig nézős.”

    tényleg nem belekötés, de:

    1. viszont akkor hogyhogy 10/5? ami egyszer is alig nézős, az rég nem közepes.

    2. sablonos? ide nekem ezekkel a sablonokkal. főleg, ha mondasz 3 film idénről és tavalyról, ami hasonló sablonokat használt. egynek akár az O13 3. része is jöhet, de még kettőt és azonnal nézem meg. (sajnos alig van heist film a mozikban.)

  11. Háromszor álltam neki a filmnek, mire sikerült megnéznem. Nem mintha nem tetszett volna, csak nem voltam hangulatban hozzá. Szimpatikus film volt. Nem biztos hogy újranézem, de tetszett. Úgy 7 körül adnék rá. Talán 7.5

    “-How the hell did that happen?
    -Fucked if I know. Just keep walking.”

  12. Nagyon jól szórakoztam a filmen. Nem alakítottam ki előképzeteket, hogy milyennek várom a filmet, de azoknak teljesen megfelelt. :) Jó sztori, angol szövegelés, fasza kis helyzeti elpny változások és a női szál is megfelelő mederben maradt.

  13. Nem igazán csípem ezeket a filmeket, az Ocean’s filmek közül csak az elsőt tartom jónak. A sokak által istenített Olasz melót is csak 1x néztem, bár élveztem. Ez a film viszont megfogott, sokkal kevesebbet vártam tőle. Realista, jó poénok, úgy fasza az egész ahogy van. Nálam 10/9.

  14. Huhh, nekem csalódás volt a film. Annyira nem tetszett a néha már nagyon nagy csetlés-botlás. Okés, hogy nem profi bankrablók voltak, de azért mégiscsak viselkedjenek már, hiszen nem a játszótéren homokoznak! Főleg az a butafejű megfigyelő a tetőn, hát egy ekkora hülyét bevonni egy bankrablásba… wow.

  15. nekem bejött a film, pláne mert eleve heist sucker vagyok, de nekem tetszett a realitása, hogy végre nem a nagystílű szélhámosok pörögtek benne és nem volt agyoncsavarva. volt hangulata, jó volt a sztori, és a színészi játékkal sem volt bajom. nem megvevős, de egyszer nézni nagyon jó volt. 7,5/10

    btw számomra ebben a filmben van a képileg legfájdalmasabb kínzási módszer a homokfúvóval. a mai napig beleborzongok, ha eszembe jut.

  16. Nagyon komolyan hozta a kor hangulatát! Kedvencem a téglányi CB rádió! Kőkemény londoni akcentus kavalkád…A mellékszereplők meg egyszerűen zseniálisak voltak! Főleg azok a zsaru fejek!

  17. Én nagyon szeretem Angliát, London szuper hely, az angolok jó arcok, imádom az angol filmeket, sztem jó volt ez is, 8/10.

  18. Nekem bejött a film. Tipikus angol hangulata van. Igazán megmagyarázni nehéz, mitől van egy angol filmnek más hangulata (talán Az akcentus, az angol humor…stb)
    Bárcsak több ilyen filmet készítenének, (vagy mutatnának be itthon is).

  19. Bejövős volt nagyon, 8/10-et nálam simán hozza. A britt angolt meg mindig jó hallgatni, különleges ízt kölcsönöz a filmeknek.
    Hamár heist meg Anglia, jöhetne már a Hustle 5.évadja is.

  20. Én azok közé tartozom, akiknek nagyon bejött a film. Szerintem ez nagyon rendben volt. Nem emelnék ki egy dolgot, a filmet magát emelném ki(színészekkel, stábbal, mindennel együtt).
    Még a hatása alatt vagyok, mert viszonylag friss filmélmény, ezért 9/10.

  21. ez a film nagyon jó volt.. főleg, hogy sok rossz film után néztem meg, és úgy eset nekem, mint vmi szent nedű :D:D
    nagyon adta a feelinget, és az egyetlen kivetnivaló sztem a zenéje, ami néha kicsit zavartegy erős 8/10. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.