Sherlock Holmes

Egy fontos hírrel kell kezdenem: úgy tűnik, Guy Ritchie-nek végre sikerült kiszeretnie saját magából, illetve a “gájricsis” stílusból, és ezzel egy időben megtanult rendesen rendezni is. A Sherlock Holmesra ugyanis szinte egyáltalán nem jellemzőek az eddigi filmjeiből ismert fogások (over the top karakterek, idősíkok variálása, a véletlen szerepe, estébé estébé), és ez szerintem jelentősen növelte az élvezeti értéket. Ez volt az első gondolatom a film megnézése után. A második pedig az volt, hogy ha mindez megtörtént volna mondjuk a Blöff után, akkor a Holmes egy kurva jó film lenne.

Mert tényleg nem sok kellett volna. A vizuális megvalósítás csillagos ötös, legalábbis szerintem. A XIX. század végi London pont olyan mocskos és visszataszító, amilyennek elképzelnénk, szinte még a fertő bűzét is lehet érezni – persze ennek átélésében sokat segít, ha egy ritkán takarított moziban nézzük a filmet. Hans Zimmer dinamikus és a szokásostól kissé eltérő zenéje szintén remek, nagyon jól illeszkedik a képekre és segít még jobban elmerülni a vásznon látott világban.

Downey-nak gondolom nem lehetett túl nehéz beleélnie magát a szerepbe, Holmes ugyanis egy az egyben Tony Stark, mínusz a vasruha. Ugyanaz a zseniális, ám a szabályokkal kicsit sem törődő playboy, mint kedvenc milliárdosunk, aki leginkább a kihívást keresi mindenben. A Jude Law által megformált Watson pedig a tökéletes Pepper Potts mellette. Persze ez csak vicc, de ő is remek volt, és mintha még picit jobban is élvezte volna, mint Downey. Aztán itt van még Guy Ritchie háziszínésze, Mark Strong is, aki természetesen most is jó, de minthogy az egyik legtehetségesebb nem túl ismert angol színészről van szó, ez nem is meglepő. A Holmes örök és méltó szerelmét, Irene Adlert játszó Rachel McAdamsről pedig csak annyit, hogy élete legjobb döntése volt, mikor végre elfelejtette a szőke hajat. Azóta ugyanis minden filmjében csodaszép, és mintha tehetségesebb is lenne. Vagy csak csodaszép? Végülis mindegy.

Mivel úgyis lesznek olyanok, akik számon fogják kérni a filmen, pár szó a adaptáció-témáról. Sherlock Holmesról általában annyi az általános információ, hogy zseniális detektív, pipázik, és néhanapján rájár az ópiumra. A Jeremy Brett-féle feldolgozások is nagyjából azt a képet erősítik, hogy Holmes inkább afféle szobatudós, egy nyugodt középkorú úr, pedig ez nem igaz. Az eredeti regények Holmes karaktere ugyanis sokkal inkább olyan, mint Downey ebben a filmben: tényleg zseniális, de ugyanakkor bajkeverő is, ráadásul az önvédelem és a közelharc avatott szakértője. Szóval amiatt nem érdemes támadni sem Ritchie-t, sem a filmet, hogy visszatért a gyökerekhez.

Lehet persze más miatt, de ebbe most nem fogok részletesen belemenni, fölösleges kötözködés lenne, inkább csak a legnagyobbat emelem ki, bár nem is biztos, hogy ez rossz dolog, de nekem csalódás volt. Arról van szó, hogy a trailer alapján teljesen úgy nézett ki, a Sherlock Holmes valami jóféle buddy movie lesz, sok ökörködéssel (már a karakterek mozgásterén belül, persze), de sajnos ez csak 50%-ban igaz. Nem komolykodnak a szereplők azért, de azon az egy-két helyen, ahol kicsit leült a film, simán elfért volna még némi adok-kapok. Azért így sem volt unalmas, csak nem tökéletes.

Ezt leszámítva amúgy tényleg remek szórakozás a Sherlock Holmes, és igazából még a 12-es korhatárral együtt járó kvázi vérmentesség sem volt zavaró. A befejezés egyébként nagyjából akkora cliffhanger, mint amikor a Lost első évadának végén megszólalt németül a jegesmedve, ráadásul az első hétvégi eredmények alapján elég szépen csilingelnek a kasszák, szóval úgy néz ki, már megvan, milyen filmre megyünk 2011 karácsonyán.

Sherlock Holmes értékelés

Ugyan az elvárásaimnak nem felelt meg maradéktalanul, de azért remekül elszórakoztatott arra a több mint két órára, és a megvalósításról fentebb már hozsannáztam, szóval simán kiosztok egy 8/10-et.

— A kritikát Joe-ker írta, a Not Just Popcorn teljhatalmú ura.

73 hozzászólás a “Sherlock Holmes” bejegyzéshez

  1. “A Jeremy Brett-féle feldolgozások is nagyjából azt a képet erősítik, hogy Holmes inkább afféle szobatudós, egy nyugodt középkorú úr,”

    Ez nem igaz.

  2. “”A Jeremy Brett-féle feldolgozások is nagyjából azt a képet erősítik, hogy Holmes inkább afféle szobatudós, egy nyugodt középkorú úr,”

    Ez nem igaz.”

    ő is így folytatja. hogy ez nem igaz.

  3. Nem azzal nem értek egyet hogy Doyle eredetileg hogyan írta le Sherlock Holmes-t, hanem azzal, hogy a Jeremy Brett Holmes-sza szobatudós.

  4. Köszi a kritikát, most már tuti nézős lesz, nagyon szeretem Guy Richie filmjeit, Mark Strong pedig csak hab a tortán. (Sokkal több blockbuster filmet érdemelne, értetlenül állok sok “sztár” diadalmenete előtt, amikor ilyen tehetséges és jó színészek vannak, mint ő)

    + 1 dolog: lehet hogy én vagyok fáradt így vizsgaidőszakban, de a jegesmedvés poén nem esett le, egyik évadzáróban sem beszélt a maci. :D

  5. én pont azt szerettem a Jeremy Brett- féle Holmes-ban, hogy bajkeverő, csak nézzük meg a Vöröhajúak klubja, vagy az utána következő Moriarty-s epizódot, és hogy Brett, hogyan akciózik, szerintem épp ezért méltó utódja ez a film. Downey frenetikus röhögőgörcsöket tud előidézni, Mark Strong lehengerlő a szemeivel, Law Watsonja igen rendesen meg van fűszerezve humorral, ami dobja az egészet, Rachel pedig tényleg csodaszép. nálam 9/10 ((:

  6. ja hozzáteszem, nekem ez így az előzetesekből, plusz a színészek ismeretéből jött le. no majd film után lehet csappan az a 9/10..:P

  7. A kritika elolvasása előtt kissé keserű szájízzel adtam be a derekamat, mikor a barátnőim megeskettek, hogy elmegyek velük megnézni ezt a filmet, de most már nem félek tőle :) Attól tartottam, hogy lerágott csont a téma, de ezek szerint nem.
    Az írás egyébként nagyon színvonalas, grat hozzá! :)

  8. Ahogy már páran előttem céloztak rá, Joxer szerintem te nemigazán láttál Brett-féle Holmes részt. Ő is ugyanúgy gyakran nyúl az ópiumhoz, bajkeverő és a közelharcban is jártas, csakúgy mint a fegyverforgatásban. Utána kéne nézni, mielőtt valamit ténykény kezelünk.

  9. ok megvan, google a barátom :-) én várom a filmet, bírom a Holmes filmeket még ha ez kicsit, gondolom akciósabbra sikerül majd remélem a “szellemiségét és stílusát” megtartja a film a Holmes-hangulatnak. Remélem azért nyomozás lesz benne :-) a környezet már plusz pont.

  10. “Ő is ugyanúgy gyakran nyúl az ópiumhoz”
    Sok mindent szeretett Holmes, de a favoritja nem a kokain volt? :)
    Watson doki állandóan szidta miatta.

  11. @Komplikato: én is arra emlékszem, hogy az volt a favorit (már nem százszázalékos), de mintha ópium is rémlene :D Mind1, lényeg, hogy gyakran élt a tudatmódosító szerek áldott hatásaival.

  12. hát, Jude Law-tól én nem sok jót vártam/várok, de majd ezek után meglátjuk változik-e véleményem vele kapcsolatban.
    Robert Downey Jr. meg a Chaplin óta az egyik nagy kedvenc, úgyhogy benne nem csalódhatok, bár az tény, hogy az eddig látott Sherlock Holmes-ok alapján külsőleg nekem elsőre kicsit érdekes.valahogy itt nem tűnik annyira szigorúnak, magának valónak. de hát Guy Ritchie rendezése meg ettől más….
    jó lesz az. :)

  13. olvastam az ÖSSZES Holmes- t… mindent lehet rá mondani, de, hogy ilyen akciódús lenne, azt semmiképpen. ennek az adaptációnak SEMMI köze a regényhez…

  14. Az előzetesek alapján nagyon hiányolom Sherlock Holmes brit akcentusát :( De amúgy jónak tűnik, meglátjuk.

  15. “Holmes ugyanis egy az egyben Tony Stark, mínusz a vasruha.”

    Ha igaz, akkor ez azért egy kicsit gázos.

  16. A film tényleg jó, de a kritika egy vicc. Tele hülyeséggel és valótlanságokkal pl.
    “Holmes ugyanis egy az egyben Tony Stark, mínusz a vasruha. Ugyanaz a zseniális, ám a szabályokkal kicsit sem törődő playboy, mint kedvenc milliárdosunk, aki leginkább a kihívást keresi mindenben” vagy
    “Az eredeti regények Holmes karaktere ugyanis sokkal inkább olyan, mint Downey ebben a filmben: tényleg zseniális, de ugyanakkor bajkeverő is, ráadásul az önvédelem és a közelharc avatott szakértője”
    Mi van??? Elolvastál egyetlen Holmes regényt is? Kétlem.

  17. “Az eredeti regények Holmes karaktere ugyanis sokkal inkább olyan, mint Downey ebben a filmben”

    esetleg elötte ténylegesen elolvashatnánk pár Holmes regényt, mielott ilyesmiket állítunk?

  18. Nem sok köze van a Conan Doyle művekhez a filmnek. Na jó, a nevek egyeznek. Meg a detektív téma. De az eladhatósághoz kellett valami. :-)

  19. Ma néztük meg párommal a filmet, nálunk 9/10. Teljesen odaragasztott minket a vászonhoz, lebilincselő, szórakoztató.
    A zenéje 10/10, Hans Zimmer ismét nagyot alkotott.

  20. Ez bizony 9/10-es:) Baromi jó hangulat, zene, színészek, nagy dumák és nagyon részletes kidolgozás( ruhák és London megfestése)
    Pörgős, szórakoztató, és tényleg beszippant az egész az első perctől.
    Downey és Law nagyon jók egymás oldalán.
    a végefőcím meg csak hab a tortán, hogy mennyire mutatós és hangulatos lett.
    Csak ajánlani tudom!

  21. Rohadt jó film, két nap alatt kétszer láttam(egyszer angolul, egyszer magyarul). csak angolul érdemes. nem értettem minek volt 16os korhatár. 10/10

  22. vibarni: Amúgy nagyon tetszett, függetlenül, hogy Holmes karaktere mennyire követte az eredetit. Egyébként nem értem miért számít, ha a rendező/forgatókönyvíró tudott újat kitalálni, ami még jó is lett, akkor az csak pozitívum.

  23. Felteszem nagyon sokan nem tudják h Holmes meleg :)
    Nem csak a regényben de a filmben is látszódik ha figyel rá az ember :)

  24. mondják sokan hogy így úgy amúgy olvasták Holmes-t,de szerintem aki olvasta annak egyből Watson regénytől való eltérése tűnik szembe! egyáltalán nem ilyen “cool”, ő sokkal inkább alázatosabb és csodálója Holmes-nak, a könyvben próbál következtetni mint Holmes de nem nagyon sikerül neki, a filmben pedig igen sok mindent kitalál… amúgy Jude Law nagyon benne volt a szerepbe, inkább guy ritchie elképzelése lehetett ez a karakter fajta.

  25. Sokáig nem akartam megnézni a mágiás humbug miatt, aztán ma mégis, szerencsére. Nagyon tetszett, egy 9/10-et simán ki tudok osztani rá.

  26. Én ma néztem meg a filmet.
    Hát én most hirtelen nem is tudok szavakat találni.
    Imádtam..:D
    Sok helyen olvastam h ilyen szar lett, olyan szar lett, mert nem olyan mint a Jeremy Brett-féle feldolgozás, meg hogy az sokkal jobb volt. Nos ezekhez az emberekhez csak egy kérdésem lenne: minek kéne egy történetet mindig egy oldalról nézni? Az a fajta Holmes már volt, eljátszották és pont. Nem kell több olyan megközelítés.
    Van az “új-Holmes”, aki számomra sokkal izgalmasabb és egyáltalán nem “csöves” mint ahogy egy másik oldalon jellemezték -.- .
    Watson-ról meg csak annyit, hogy tényleg nem olyan mint a könyvben, de ez csak előnyére vált. Itt már nem csak egy alárendelt figura, hanem teljes, egyenértékű társa Holmesnak. Mondjuk nehezen tudnám elképzelni, ahogy az új-Holmes mellé egy könyvbeli Watson párosulna.
    Nagyon helyesen, rá is ráfért egy kis átalakítás.
    Minden esetre számomra 10/10 :D és örülnék a folytatásnak

  27. énis megnéztem magamnak. és nekem is tetszett. főleg a zene á la Hans Zimmer ütött nálam, szóval ezekután jöhetett volna tulképp bármi..:D De külön tetszett, hogy Downey kissé túlbuzgó Holmes karaktere nem volt végletes, nem volt vérgagyi, de karótnyelt sem. Tetszett, ahogy az arcával játszott, lehetett vágni, hogy mit tart világméretű hülyeségnek, és mit vesz komolyan (pl a beszélgetését a végefelé Adlerrel) A Jude- féle Watson is tetszetős volt, ha jobban kinyitnák az embered a szemüket, észrevennék, hogy sok hasonlóság van közte és a David Burke- féle Watson közt ;)) Rachel McAdams lehúzását, eddig egy netes kritikus sem fogalmazta meg normálisan, így azt automatikusan figyelmen kívül hagyva totttál tetszett ez az Irene. Mosolyogva gyilkol, imádnivaló!
    Mark Strongról Ritchie fogalmazott jól. “kaméleon”, asszem ez mindent elmond, én pusztán már miatta beültem volna rá. nálam is 9/10, és pluszpont a felügyelőért, mert frenetikus pofavágásai voltak!!:D

  28. nekem 8/10, és Sherlock tényleg egy Viktoriánus Vasember. az, hogy meleg, meg hogy kokózik, az csak hab a tortán :)

  29. Én speciel jobban örültem volna ha még egy kicsit több nyomozás és talán egy kicsit kevesebb akció lett volna a filmben.Persze még így is eszméletlen jó.Nagy Holmes rajongóként nekem 9/10.

  30. Én a film alatt végig azon filóztam, hogy mint tudjuk dr houset sherlock holmesról mintázták meg, de GR sherlockja egy az egyben dr house. Néha szinte Hugh Laurie arcát láttam Downey helyett. Amúgy jó volt. Volt pár poén, meg volt enyém lesz a világuralom ürge meg volt jó zene. Pl egyik kedvencem Paddy R. egyik száma ami legnagyobb meglepetésemre a bunyó közben megszólalt. Hát én úgy meghatódtam…Hanz Zimmertől meg nem vártam kevesbbet… Mmmm… 7,98/10

  31. Pesti Estben és Exitben is kivagyok a Sherlock kritikától. mindkettőben azt írják, hogy dehát RDJ amcsi, és az egyikben még azt is, hogy “koránt sem az eszéről híres”. bazz. nem tudom, ma láttam a filmet, és Downey akcentusa egyszerűen brilliáns és szerintem mindennek tűnik, csak nem-angolnak nem (mondom ezt angolmánként), valamint mindennek, csak hülyének nem. igazából magára RDj-re se gondolok úgy, hogy ne volna sütnivalója… na mindegy.
    a zene remek, de nekem furcsa volt, talán csak mert a HP3 zenéjére emlékeztett, az meg kicsinált a filmmel együtt.
    baromira örülök, hogy Watson nem lett annyira pimasz, mint a trailerben látszik, mert az nem jött be. pimasz, igen, de nem a tiszteletlen fajta. azonban ennek ellenére sem gondolnám őket egyenrangúaknak. valahogy úgy nem, ahogy House és Wilson sem az. végig ez a párhuzam járt a fejemben :D tudom ám, hogy nem véletlenül. de örültem, na.
    bejövős volt nagyon!!!

  32. hát én most jöttem ki a moziból.
    a karakterek azért megmaradtak “géjricsisek” jól kidolgozottak és önmagukban is szórakoztatóak
    a közönségnek is tetszett:: filmnézés utáni cigizés során csak leesett állakat láttam, pedig 2 órás:S

    aki szereti az angol filmet\humort kötelező akiket meg nem elégített ki az állítólag szupi AVATAR… na nekik is:D

  33. szerintem a guy ritchie stílus simán megmaradt…nekem valahogy nem jött be a film… nem tetszettek ezek az előre kigondolások lassítva, sok duma, aztán ez a mindent faszán kitalál egy hajszálból stílus… persze, ő holmes, mindent kitalál, ilyen karakter, végülis ez passzolt hozzá… és igen, egy az egyben tony stark ugrott be, ugyanaz a karakter, talán ezért se tetszett igazán…
    ami viszont tetszett az a korabeli London ábrázolása és a zene természetesen :)
    talán 7pont

  34. buffybot: dettóbasszus… és pont ez a láncreakció motoszkált nekem is a fejemben, mert ugye Holmes és Watson>House Wilson, és most megen a nyomozópáros, de még inkább erősített ezen a képen, hogy belekerült a csaj (Kelly Reilly volt amúgy, akit kissé szürkécskének találtam..) és ezzel volt Amber is :DDD kész,ezek szerint nem az én becsípődésem volt ez a fíling :DD

  35. IMÁDTAM. Kész mennyország ez a film egy House rajongónak. ;) Persze nem csak ezért jó, ez nyilvánvaló, hiszen atmoszféra- és karakterteremtésben csillagos ötös, ahogy újraértelmezi a figurákat, és mégis működnek, a szereposztás, a rendezés a vizualitás mind helyén volt, és nálam még hatalmas pluszt adott hozzá, ahogy meg lehetett találni a kapcsolódási pontokat a kedvenc sorozatommal. Az persze alap, hogy a House karakterek és a Holmes karakterek között milyen erős párhuzam van (ami abszolút tudatos a House íróitól), de itt mintha némi ellenhatás is érvényesült volna, nem tudom elképzelni, hogy Guy még nem látott volna egy House epizódot sem, mert itt azért erősen lehetett érezni a House/Wilson, sőt a House/Cuddy/Wilson dinamikát is.
    Összességében ez a film működött, vicces volt, pörgős, dögös és stílusos, az a fajta élmény, ami miatt érdmes moziba járni. (csak zárójeles gondolat, hogy ennek mennyire nem hozta számomra töredékét sem az Avatar…)

  36. human: most magyarázd meg miért lett törölve előző kommentem, mert nem értem. személyeskedés még távolról sem volt benne, meg fikázás sem semmi. Most komolyan.

    [mert avatar avatar a holmest még nem láttam volt benne csak. ilyen kérdést meg emailba írjál már, ott van alul, hogy oda kell – a zerk]

  37. Tetszett a film, pont olyan London, mint ahogy én is elképzelném.

    SPOILER!

    Egyetlen dolog, ami nem tetszett, hogy gyakorlatilag, 1 helyszín elég volt Holmesnak, hogy tudja ki, mit merre és hogyan. Ugye a törpe lakása. Lehetett volna egy-két csavar még a filmben, mert egy kicsit egysíkunak tűnt az egész. :D Persze ez már csak az én perverz Leslie L. Lawrence könyvekből összeszedett követelményem lenne.

    Spoiler vége!

    A House & Wilson valamint a Holmes & Wilson párhuzam nagyon tetszik. Tényleg hasonlóak a karaterek. Sokszor megtévesztésig. Persze Downey,- ahogy ezt a cikkíró már leírta-, majdnem egy az egyben Starkot játsza ruha nélkül.

    McAdams tényleg szép, bár szőke hajjal se volt rossz.

    Összességében 7/10 De a jobbik kategóriából. Valamikor még biztos újranézem párszor. Lehetőleg eredeti nyelven.

  38. Én is nagyon meg akarom már tekinteni ezt a filmet, mert imádom Guy Ritchiet, meg Robert Dawney jr.-t.

  39. human: értem, akkor pártatlanság nálad nincs. merthogy ezen okoknál fogva van még 1-2 komment amit vagy törölni vagy editálni kellene (ahogy megtetted mással) nem? Érdekes, hogy bizonyos emberekével nem teszed meg… Nem én vagyok az első aki ezt észreveszi.
    No Comment.

  40. mire gondolsz? pár kommentet nem tudtam elolvasni mert még nem láttam a filmet és nem akarok spoielrbe futni. Később tuti ki lesz szedve a többi Avataravatar komment is valszeg, nem kell aggódni. Továbbra is kommentben írsz, levél helyett, így ne lepődj meg a törlésen legyél szíves.

  41. Igazi szórakoztató mozi a mai kornak megfelelően, megfelelő egyensúlyt tartva, hogy se a lassú nyomozás, se az akció ne domináljon. Downey és Law remek páros, teljesen egyenrangú társak. Ez a melegezés meg óriási hülyeség. A város megvalósítása gyönyörű, remélem a szagos mozit egyelőre nem találják fel.

  42. Nem rossz film 7/10, zene valamiért idegesített (hegedű-szólók) + a nő karaktere se volt, húúúú de nagy szám és a színész csaj sem aki játszotta, főgonosz rendben volt nagyon. Misztikus vonal is pöpec, RDJ jó volt, Law nekem olyan semmilyen volt. Rendezés rendben volt, London ábrázolása, kosztümök zseniálisak.
    Ha Holmes adaptációként nézem csak 0/10 a karakter végett, a cikkíró nagyon elvan tévedve. Nem sok Holmes novellát olvastam, de nem emlékszem, hogy 10 percenként “lekaratézott” 5 embert (ez csak az egyik). DE ha mindenképp változtatni akartak, jó irányba tették.

  43. ma néztem meg, és nagyon berántott két órára. erős 8/10, sokka pizítívabb felhanggal mint a posztban. a folytatás talán már 9-es is lesz:)
    az avatart nem tudom miért kell ide belekeverni. nem hinném, hogy az almát a dinnyével kéne összehasonlítani…

    holmes figuráját, egyáltalán nem melegnek írta meg arthur conan doyle. az akkori, viktoriánus kor férfihősének megfelelően inkább egy aszexuális, a nőket kissé lenéző figurának alkotta. ugyanakkor holmes tényleg egy meglehetősen excentrikus, kokainfüggő, hacművészetekben (négyféle keleti és a tradiciónális box) járatos alak volt, így valóban közelebb áll RDj figurája az eredetihez.

  44. egy jóindulatú hatot tudok adni a filmre.
    Guy Richie stílusával nincs gond, az akciókkal nincs gond, London el lett találva, még a buddy comedy Watson módra is teljesen megállja a helyét (annak ellenér, hogy az alap karakter nem ilyen), sőt, a mágia részét is sikeresen helyre lett rakva. Eddig oké minden.

    Ami viszont nagyon lehúzta: egyszerűen untam.
    Az egész film arról szólt, hogy A pontból rángatnak át minket B-be valamilyen mondvacsinált indokkal, ahol a történet egy apró kis szeletkéje bontakozik ki, ami csak a fináléban nyer értelmet.
    Hiányzott a Conan Doyle-féle történetépítés, inkább volt kaotikus. Így a végén a nagy leleplezés (ami csak a főgonosz előtt történik, aki már úgyis tudja? what? milyen Holmes ez?) teljesen hiteltelenné vált. Remélem a jó öreg Moriarty több puskaport ad majd a folytatásnak ilyen szempontból.

    Also: az mekkora jó ötlet volt már, hogy a klasszikus Holmes kellék hegedűt így alkalmazták :)

  45. nyílméregbéka “…ugyanakkor holmes tényleg egy meglehetősen excentrikus, kokainfüggő, hacművészetekben (négyféle keleti és a tradiciónális box) járatos alak volt, így valóban közelebb áll RDj figurája az eredetihez…” de nem áll közelebb RDJ-hez (sztem), mert J. Brett ugyanez volt, csak 1:1 méretben, RDJ meg felturbózták 1:10, tehát megkapta az arroganciát (Dr. House szinten), de ami nem fért bele a “tökös” imagebe azt kihagyták (jómodor).

  46. Jeremy Brett sem volt épp töketlen Holmes, igen istenesen össze tudott kuszálódni az a lenyalt haj… Engem az izgat tudnak-e majd szerválni valahonnan egy Eric Porter szintű Moriartyt, mert az a karakter a leghorrorisztikusabb, akit valaha ebben a történetben láttam :D

  47. Akkor ez most 9/10, de nagyon simán.
    Ilyennek képzelek el egy szórakoztató blockbustert. Minden volt benne, ráadásul szépen adagolva, Downey-Law-Strong pedig hab a tortán, bár a szinkron kicsit rontott a képen, főleg Strong esetében.
    Tuti hogy újranézős valamikor!

  48. nem volt rossz, remek látvány, Zimmer persze megint remek zenét nyomott, de engem sem tudott felpörgetni. egy-egy klassz poén, tetszettek az új-guyritchie-s bunyók, de mégis valahogy sótlan lett. egész egyszerűen én sem igazán értem, de valóban ahogy #59csingu is mondta szabályosan untam magam a film közepén. pedig Downey és Law is tetszett, attól függetlenül, h mennyire voltak autentikus karakterek. de szummázva hiába volt korrekt munka, engem nem pörgetett fel. 7/10.

  49. en most lassitott felvetelben elkepzelem, hogy leirom mindezt ide es utan mi fog tortenni, de nem tudom vegig vezetni, mert 30 perc utan feladtam. unalmas. kar a celluloidert. sajnalom.

  50. Én is láttam, és nekem nagyon bejött. Pedig én aztán minden novellát és regényt elolvastam, mégsem éreztem annyira elrugaszkodottnak. Inkább úgy mondanám, hogy Holmes más tulajdonságait hangsúlyozták ki a filmben, hiszen ezek a regényben is megvoltak, bár ott inkább az angol hidegvér és a logika került előtérbe, nem volt egyetlen olyan novella vagy regény sem, ahol egy jó kis bunyó ne lett volna!
    Apróságok zavartak csak, pl: Irene Adler neve nem a megfelelő német, hanem angol kiejtéssel, pedig az nem helyes, mint tudjuk.
    Ami igaz, az igaz, nem kellett hozzá túl sok ész, hogy az ember rájöjjön, hogy történtek a dolgok, de alapjában véve jó szórakozás volt.
    Irene karakterét én nem találtam laposnak. Ő volt Holmes “Múzsája”, teljesítette, amit rá kiszabtak és kész.
    Ja, és Holmes nem meleg! Nem tudom, ezt az irtózatos baromságot honnan vettétek.

  51. Tegnap láttam, nagyon tetszett, hangulat, poénok, minden, tényleg kész mennyország a House-rajongóknak, mint valaki már megjegyezte : ) és azzal is egyetértek, amit már előttem írtak, hogy bár House-t Sherlockról mintázták meg, itt már ennek a fordítottja működik, vagyis ehhez a karakterhez elég sokat vettek Houseból ^^ tetszett a zene is, vége főcímért pluszpont, szóval teljesen elégedett vagyok, még néhányszor biztosan megnézem.

  52. “Az eredeti regények Holmes karaktere ugyanis sokkal inkább olyan, mint Downey ebben a filmben: tényleg zseniális, de ugyanakkor bajkeverő is, ráadásul az önvédelem és a közelharc avatott szakértője. Szóval amiatt nem érdemes támadni sem Ritchie-t, sem a filmet, hogy visszatért a gyökerekhez.”

    Hacsak nem volt valaki olyan, aki párhuzamosan írt Holmes sztorikat Doyle-lal, akkor itt valami baromi nagy fogalomzavarban vagyunk.

    Holmes tényleg zseniális volt és egybe provokatívan bunkó, de nem bajkevereő. A történeteinek során csak akkor vetette be közelharci tudását, amikor ledobta Moriartyt egy vízesés tetejéről és mindezek mellett Adler-en kívül egyáltalán nem érdekelte a nemiség semmilyen formája.
    Mindemelett sok időt töltött kémiai kísérletekkel a nyomozásainak elősegítése érdekében.

    Kicsit utánna nézhettél volna a dolgoknak mielőtt leírtad volna ezeket a sorokat.

  53. Itt most a filmről vagy a személyről kellene beszélni?
    Hahó!Itt egy filmről van szó,amit nagyon eltaláltak.Kit érdekel milyen volt Holmes a könyvekben?
    9/10 a film

  54. tegnap láttam a filmet moziban és azt kell mondanom nagyon ellett találva :)engem meggyőzött, nagyon tetszett. Robert Downey Jr valami fantasztikus volt :D

  55. Szerintem Holmes nem meleg. olvastam, hogy a jogok örököse szerint sem az, na meg Irine kisasszony valahogy mindig túljár eszén.:) Könyvben is. Mindenki tudja, hogy egy csinos nő közelében nehezebb a koncentrálás. :) Amúgy, szerintem teljesen fiktív, ki hogy képzeli el Holmest. Egyik rendező így, másik úgy. Egyik olvasó így másik úgy. Ez a szép az irodalomban. Én pl. nem melegnek képzelem el.:D De majd olvasom tovább a könyveket. Szórakoztató olvasmány szerintem. Ha már sikerült rávennie egy valakit az olvasásra, akkor szerintem jó adaptáció.

  56. Abszolút egyet értek az előző megjegyzéssel, miszerint mindenki a saját módján értelmezi a karaktert. Szerintem ez a feldolgozás majdnem teljesen fedi a könyvek alapján elképzelhető Sherlock Holmest. És – reagálva a 23. és 24. kommentre – állítom ezt úgy, hogy az összes Holmest olvastam…
    Ezért vagyunk különbözőek.
    Ja, és a film nekem 9/10. Várom a folytatást :)

  57. Én is megnéztem. Imádom G.R. filmjeit egytől-egyig. Eddig nem sok negatív kritikát olvastam…. szerintem ez rendesen rossz film volt, egy giccs.
    Sokan ezt pozitív dolognak tartják, de én egyáltalán nem örülök neki, hogy GR elhagyta a szokásos filmbéli dolgait. Ezért szerettük a filmjeit. Nem tudok rájönni, miért készítette el ezt a filmet. Mintha a saját szívébe döfött volna kardot.
    Tetszett az elején a verekdésnél ahogy levezette mitfog csinálni, és meg is tette. Ezzel nagyjából mindent elmondtam ami szerintem jó volt a filmben.
    Látvány ide vagy oda(ami másnapra már eszedbe se jut), Richie ezzel csúnyán leadta a színvonalát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.