Nightmare on Elm Street (2010)

Még csak most indult az idei blockbuster-szezon, de máris itt van az év legfontosabb filmje (nem), amiben az új évezred Freddy-je megmutatja, hogy ki az úr az Elm utcában. A jó hír az, hogy nem ez a legrosszabb remake amit valaha láttam, a rossz pedig… Hát igen. Nem arról van szó, hogy szar a film, inkább csak – pár apróságot leszámítva – semmilyen.

a 2010-es Nightmare on Elm street

Mivel Freddy Krueger karaktere mostanra a popkultúra részévé vált, és az alapsztorit az is ismeri, aki sosem látta a filmeket, nem is szánok rá túl sok karaktert. A remake-trendnek megfelelően némi modernizáláson (pl. Freddy az új évezrednek megfelelően HR managerként dolgozott egy multinál a sajnálatos George Foreman-grilles baleset előtt) kívül semmi lényeges nem változott: továbbra is az álmok, pengék és csíkos pulóver állnak a középpontban.

Amit a mérleg pozitív oldalára kell pakolni, hogy bár nincs túl sok véres rész, azok elég jól lettek megvalósítva, és a film első felében volt olyan történés is, ami még egy szolid hümmögést is kiváltott belőlem (vagyis nem volt teljesen kiszámítható). És nagyjából ennyi.

A másik oldalra tehető viszont, hogy bár a korhatár-besorolás szerint a R-es, nincs a filmben sem zuhanyzós, sem párnacsatás jelenet. Vagy 2010-ben már nem elvárás a random cici a slasher filmekben? Na mindegy, legalább némi felöltözött eyecandy-t kapunk Katie Cassidy és Rooney Mara személyében.

Nem túlzottan negatív, de teljesen béna, hogy ide is jutott némi keresőoldalas vágókép, főleg mert nagyon jelentőségteljesnek volt beállítva a jelenet. Mára ugyanis már ez az egyetemes megoldás annak bemutatására, hogy a szereplő éppen nagyon rájön valamire. És ilyenkor lehet kiszúrni, ha a kifejezés begépelése után Entert nyom és még rá is kattint a keresésre (itt “Blast Off”). Biztosra kell menni, na.

Hátra van még a lényeg, vagyis Freddy karaktere. Robert Englund legendás szerepét ezúttal Jackie Earle Haley keltette életre, és jó lenne azt mondani, hogy elvitte a filmet a vállán, de sajnos ez nem igaz. Bár nem volt rossz az alakítása, úgy tűnt, mintha a készítők nem bíztak volna benne (vagy Freddy karakterében?), hiszen alig szerepelt, akkor is inkább csak a hangjával. Helyette viszont olyan elismert színészek kaptak képernyőidőt, mint Thomas Dekker, Kellan Lutz vagy a “folyamatosan citromot nyalok” arcú Kyle Gallner, akik mind durván szétszaggatták a vásznat tehetségükkel.

Értékelés

Az Elm utca igazából pont olyan, mint az utóbbi évek összes többi franchise restartja: ha fiatal vagy, nem fogod érteni, miért rinyál a harmincas korosztály, viszont ha a VHS-re gondolva még mindig sóhajtozós nosztalgiába révedsz, inkább kerüld el messzire. Nem azért, mert nagyon rossz, csak nincs benne semmi, amitől az eredeti rajongói picit is megenyhülnének. A többiek viszont még élvezhetik is valamennyire (6/10).

— A kritikát Joe-ker írta, a Not Just Popcorn teljhatalmú ura.

30 hozzászólás a “Nightmare on Elm Street (2010)” bejegyzéshez

  1. Kíváncsi vagyok a filmre, gyerekkorom egyik nagy kedvence a sorozat (sosem felejtem el, milyen dühös voltam, mikor 97-ben 13 évesen nem engedtek be egyedül a moziba, mert 18-as korhatáros volt a hetedik rész :D). Amúgy Freddie az eredeti első részben sem szerepelt sokat, és nem is volt annyira benne az a halálos-vicces kettősség, mint később a folytatásokban. Kár, hogy még egy hónap a bemutató. :(

  2. a filmről csak annyit, hogy sosem akarom látni… bár lehet, egyszer majd mégis megnézem, csak hogy nyugodt szívvel mondhassam, hogy nem kellett volna :) nekem elég volt amúgy az új freddy arc a döntéshez, olyan jellegtelen

  3. Ezek szerint beigazolódást nyert a sejtésem, a külföldi kritikák sem dicsérik túlzottan a filmet.

    Mindig is úgy gondoltam, hogy ezt a filmet fölösleges remakelni és csak is Jackie miatt vártam (meg ugye azért mert nagyon kedvelem az eredetit) a filmet, de, ha “ő se viszi el” a hátán a filmet akkor inkább berakom a lejátszóba az erdeti részek valamelyikét.

  4. Blake!
    Ezzel a kijelentéssel nem értek teljesen egyet.
    Tény, hogy Bay nagyon limonádé filmeket csinál, de szerintem a legjobb munkája pont bukta volt, az pedig a Sziget. Ami meg a producerkedését illeti, az új Texasi Láncfűrészes meg kifejezetten jó lett.

  5. óh egek.
    lassan kezdek aggódni az új predator meg az alien filmek miatt is :S

  6. Szomoru vagyok. Kiskoromban beszartam majdnem az első résztől és úgy voltam vele, hogy mivel a többi részt nem láttam, majd ezt jól megnézem.

    De így lehet, hogy inkább kihagyom.

  7. örültem volna ha azt írod, hogy Jackie Earley elvitte a vállán a filmet.:/ azért meg fogom nézni mindenképp, de kár érte ha elcseszték.

  8. hát ez a film számomra óriási csalódás. Freddy = 0-val nem játszadozik az áldozatokkal, nem röhög, mint azt megszokhattuk. a hirtelen megjelenések se vallottak rá. történet lapos, semmi extra nem volt benne. egybesűrítették azt ami volt másfél órába és ennyi. a rendezőktől szánalmas erőltetett dolgokat lehet észrevenni. hát ezt a filmet kb a Dragonball filmhez tudnám hasonlítani, hogy aki ismeri az eredetieket azon nekifognak rohanni a falnak és kérdezik hogy Miért ?! én már sajnálom hogy megnéztem, előre tudtam hogy elég gyenge lesz, de hogy ennyire?! O.o :S

  9. Hogyan tudtátok megnézni a filmet? Én csak kamerás verzióban találtam…valaki tud esetleg jobb minőségű verziót?

  10. Kiskorom óta imádom a Rémálom az Elm Utcában összes részét,mindent beszereztem tőle,és amikor meghallottam h csinálnak egy új Freddy-t amibe nem Robert Englund játsza a szerepet,már akkor éreztem h ez nem lesz az igazi,de ezek után,ahogy a kritikákat elolvastam a filmről,szerintem ezt inkább nem fogom megnézni…
    Félek h ennél is csak fognám a fejemet,mint a Dragon Ball Evolution-nál…:S

  11. Pedig a Wacthmen után azt hittem benne bízhatok, erre itt egy lehangoló ……..köszi hogy leírtad, nem fogom megnézni.

  12. Haley jó abban a kevéske szerepben, amit kapott.

    A film mocskosul rossz.

    De azért még meglesem párszor, ha már az 1-8 plusz Freddy VS Jason nagy kedvencem:)

  13. brianaspirin

    Azért ott több esély a minőségre hisz az Alient Ridley Scott az első rész rendezője csinálja, a Predator felett meg Rodrigez felügyel és Antal Nimród sem első filmes rendező és tapasztaltabb színészek vannak.

  14. Pont attol feltem, hogy ilyesmi lesz belole, amiota csak megtudtam, hogy remake-elik… Inkabb ez esetben is maradok az eredetinel es ugy teszek, mintha nem letezne remake, lalala.

  15. na csak annyit szertnék hozzáfűzi, hogy nem vagyok a harmincas korosztály, hanem a huszas félúton, de én még láttam az eredetit régen:)

  16. Na de emberek a film kapott 6/10et és ráadásul nincs leoltva nagyon, vannak jó és rossz dolgok.
    Ahoz képest h nem láttok jól leirjátok, egy közepesen felüli kritikát kapott.

  17. A rémálom ez elmutcában jó film az elsö 4 része a sorozatnak simán élvezhető…utána valahogy elfogyot az ötlet és eröltetett lett,sőt önmaga paródiájává vált.
    A remaekje se nagyon izgatot már a kezdetöl fogva se nagyon..mit kel remaekelni egy nagyon jó klaszikus darabon?Sztori hasonlo(vagy legalábis szeretnénk) csak új küömtösben…és ez medig megy 4 részig mint az eredeti széria?Juppié hozányultunk valamihez szétbarmoltuk de jobbat misetudtunk….Az űj R besoloás pedig az esetek nagyrészében nevetségesen gyenge soxor alig van különbség a 16 és 18 éveseknek szánt müsorok között de ez mástéma…majd ha nyitnak topicot erről írok :)

  18. Hunibacsi én láttam és sztem a 6/10 SOK ! bár lehet elfogult vagyok a régiek miatt. am uygan ez van a Péntek 13.-val is bár ott a remake azért nem volt annyira gázos oké Jason kicsit okos volt a kelleténél xD

  19. Nem fogok hasonlatokat keresni. (dehogynem)
    Péntek 13 “remake”, aminek nem sok köze volt az első részhez, persze remake azoknak, akik nincsenek tisztában a fogalom jelentésével. Halloween remake, teljes egészében modernizálta a Nagy Első részt, nekem ezért is tetszett.
    Rémálom Az Elm utcában… Hát, a cikkíró remake-t emleget, de tudjátok hogy van a mondás… Az a farkasos. mindegy :)
    Szóval a megtévesztés elkerülése végett, ez nem remake, csak újragondolták a sztorit. A szereplők újak, igaz Nancy neve stimmel, a vezetéknév nem, így sajnos kiesett a remake versenyből. Nembaj Nancy, majd legközelebb. Szerencsétlen Chris halála az egyetlen, ami hasonlít az nagy elődre, meg az a fószer, aki a börtönben halt meg. Persze a nevek itt sem stimmelnek, de hagyjuk, elévül. Szóval a történet. Freddy nem gyerekgyilkos, ártatlan. Ez tetszik, és most lehet vetni szépen a köveket. A karakter megjelenése is sokkal sármosabb, értsd, mintha most pattant volna meg a tűzről. Igazi modern újragondolás, akik nem tudnak elvonatkoztatni a régi sztoritól, meg a karakterről, azok hagyják, bukta lesz a vége.

  20. Nekem se tetszett ez a film. Horror remake között szerintem a Halloween a legjobb.

  21. Engem kifejezetten zavar, ha a filmekben, mindenféle dramaturgia tartalom nélkül a bukszák rázzák a csöcsüket. Azt sem értem, hogy miért kell erőltetni, hogy a főszereplők kifejezetten csinosak, szépek legyenek. Ennyire nem bíznak a filmben? Van ez a sok tömeg arc, akiket ha meglátsz, már magad is betudod sorolni a filmet: gagyi.

    Ebben is vannak ilyen fejek, de hál’istennek nem sokáig:D
    Meglepő és üdítő változatosság volt, hogy a szőke cicababa kibírta, hogy ne dobja le a topját egyszer sem.

    Haley nem csinált túl sokat, de azt jól. Az egyik hozzászólással szemben állítom, hogy igenis volt benne ördögi kacaj, nem is egy helyen.

    Finnyás vagyok az ilyen filmek esetében (feldolgozás, tinihorror szagú horror, MB…) de kellemesen csalódtam. A hangulata ott volt. Az új arc szerintem hidegrázósabb, mint a régi. Kifejezetten jól áll Haleynak a pedo szerep. Rá szabták. A többi szereplő sem volt rossz. A szőke cicababa is meglepően megyőző volt.

    Ahogy mondani szokták, egy patront megér… mármint a film.

    A vége kiszámítható teljes mértékben.

  22. megnéztem… hááát véleményem szerint ez a film csak arra volt jó hogy véget vessen a reboot vs remake vitának (pl. FB 081212), jelen esetben nyugodtan tehetünk egyenlőség jelet…

  23. Sracok,
    ha meg van most is olyan valaki, aki meg most sem latta, az ne tegye! En nem erdeklodtem forumokban hogy mit varjak a filmtol. Egyenesen beleugrottam a melybe. ELMentem ra tegnap moziba, es egy k***a nagyot csalodtam! 1-7-ig fantasztikusan jo sorozat. Es akkor jon egy akarki mint szereplo es odaadjak neki Freddy szerepet. Minek? Miert? Talan Englund nem valalta? Minek az uj face-lift? Story? Pedofil? Na menjenek a jo budos francba!
    Errol ennyit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.