Röviden: Daybreakers

A filmben van egy jelenet, amikor Defoe karaktere ilyet szól: “Living in a world where vampires are the dominant species is about as safe as bare backing a 5 dollar whore.” Azaz annyire biztonságos a világ, mint egy ezerforintos kurva gumi nélküli lerendezése. És ez a Daybreakers-re magára is illik. A tetszésre annyi az esély, mint az előbb említett esetben nem elkapni valamit. Mondjuk volt akinek bejött, mázlija van.

Daybreakers
Megértem az unott kifejezést, Ethan.

Pedig hát voltak benne jó dolgok. Elég normális képi világ és egy jó alapötlet: a vámpírok az uralkodó faj, de kifogyóban van a vér, erre mégis elbaszták. Jól megteremtették az alaphelyetet, a világot, a film első 30 perce remek is emiatt, aztán jött a forgatókönyv cselekményes része, ahol csődöt mondtak. Áh, nincs is kedvem belemenni.

Mondjuk a reklámkampány is tehet a csalódásról, hiszen majdnem Blade szintű zúzást ígértek. Hát ezt mindenki felejtse el, aki még nem látta eddig. Lassan csordogáló sci-fi szerű valamit kapunk, altató zenével, néhol hangulatos látvánnyal, nagyon buta cselekménnyel. Ebből kéne sorozat, a világ ide jutásáról, prequel 4 évadon át. Yummy lenne. Na mindegy, ez nekem max 5/10 volt, de akkor felpontoztam.

human
írta
2010. 05. 11. 11:09
megjelenés
38
hozzászolás


38 hozzászólás a “Röviden: Daybreakers” bejegyzéshez

  1. nekem azt hozta a film többé kevésbé, amire számítottam. megnéztem, tetszett, örültem neki.
    ennyi

  2. A sztori meg a forgatókönyv tényleg olyan volt, mintha ráengedtek volna egy csapat majmot…bár, azok azért lehet jobban megoldották volna:) Pedig nagyon hiányzik a világnak most egy vámpíros film, amiben nem 17 évesek a főszereplők, és nem sírdogálnak egyfolytában. (Vampire the Masqurade valaki? – csak ne vegyék olyan dögünalomra, mint a sorozatgyártott könyveket:))

  3. Csak helyeselni tudom Human írását. Az első fél óra alapján 10/10 az ötlet miatt is. A maradék meg egy gyenge 2-es…

  4. Már azt hittem velem van a baj, de én egy nézésre nem is tudtam végignézni. Unalmas volt nagyon. :(

  5. Hát nekem bejött a film…én nem számítottam semmilyen zúzásra, csak annyit tudtam, hogy vámpíros cucc…De tényleg lehetett volna sokkal jobb is..mindenesetre az alapsztori sztem kuvajó…végre nem az a tipikus vámpírok vagyunk és éjszaka gyilkolászunk film…de kétségtelenül elbaszajtották a film további történti szálát…valami sokkal jobbat ki lehetett volna hozni belőle.

  6. Szerintem ez egy jó film volt. Az előzeteskor örültem is neki hogy nem egy szokványos vámpír-szar-szemét-szart mutatnak nekünk,és nagyjából be is vált a reményem.

    Ha pontoznom kéne akkor 7 / 10 amit kaphat,mert sztem veszet jó az ötlet,ki is volt dolgozva minden (pl. miért kell a vámpíroknak vér)
    a karakterek kissé sablonosak voltak,de hát van ez így,az élményen nem ront
    1 vmit viszont nem értettem :S

    SPOILER:
    nem találtam logikát (vagy lehet nem vettem észre) hogy hogyan alakult vissza emberré a főszereplő meg a Willem Defoe…egyszerűen nem értettem a lényeget
    valaki lenne kedves elmesélni nekem?

    SPOILER OFF

  7. Tibcsi, ez a visszaváltozós része nekem is sántított.

    SPOILER: Hogy az erős napfénytől+hidegzuhanytól egyszer csak visszaváltozik? Na neee…. ez tök béna. Ennél még egy 5 éves gyerek is jobbat kiatlált volna.

    Sokkal több lehetőség rejlett az alapsztoriban.
    Kár érte, inkább megnézem újra a 30 Days of Night-ot, az legalább zúz.

  8. Tibcsi: ezek szerint te a film másodk felét egy az egyben átaludtad, javaslom nézd meg azt a részét is és gondold újra a pontozást.
    A kezdés tényleg ígéretes volt, de egy nagy kalap trágya lett belőle.

  9. turrican SPOILER

    úgy képzelték el, mint az újraélesztést: ha túl sok az áram akkor belehalnak (ezért kellett időben eloltani a tüzet meg elszakítani a naptól őket), ha túl kevés akkor meg nem használ.

  10. Egyet kell értsek a kritikával.

    Kb mint ha a Dallasból láttam volna egy részt csak itt hegyes volt a foga majdnem mindenkinek.
    Meg a whiskey helyett a vérre voltak ráizgulva.

    Ez a film egy fabatkát sem ér!

    Mondom mindezt úgy, hogy elfogult vagyok kicsit mert szeretem a vámpíros filmeket.
    Az “Interview with the Vampire” óta nem tudtak jó vámpíros filmet csinálni.:-(

  11. köszönöm…az újraélesztés logikáját nem értettem
    de most már tiszta

    Novbert:
    képzeld, azt a részt pont hogy nem aludtam át :)
    marad a véleményem : 7 / 10

  12. teljesen egyetértek, az első 20-30 perc amíg a világot építik fel az zseniálisan hangulatos… aztán…

  13. Merő véletlenségből nem a fogyasztói társadalom kigúnyolása van a film mögött?
    Pl. a 2%-os balhénál egy a reklámok álltal ránk nyomott termék hiányának csúnyán elferdített bemutatását látjuk, a szegények meg homeless-ek lesznek és meghalnak…

  14. Szerintem is jó indult.
    Utólag így viszont..egy kosztümös, keresztes, fokhagymás film jobb lett volna. Az alapötletet pedig el kellett volna tenni érni. Már lassan “ideje” lenne egy drakula remake-nak:-)

  15. Ha meg is égettek nekem tetszett 7/10 , a hangulata kúrva jó volt még ha egy kicsit lassú is de szerintem ez a második legjobb vámpíros film amihez volt szerencsém, az első számomra a Queen of the Damned … ok gondolom most a mindenki elmegy tüzelőt keresni ^_^’ ..

  16. Paul
    Queen of the Damned? Ez viccnek is rossz!

    loCK
    Avatar hogy jön ide? Abban nem vámpírok voltak!

  17. Most komolyan a film abban játszotta el lehetőségeit hogy a film közepén lévő igen kevés akció altatta az embert.

    SPOILEREK:

    a visszafejlödött vámpirok jobban elfértek volna a filmben némi 28 days later beütéssel. A megoldás a “fertőzésre” hát igen eléggé gyermeteg volt mert a végén látszodott is hogy kb 20-25 halott vámpirból kb 3-4 lett egészséges. De akkor is egy STV folytatásnyi szúsz még mindig van benne-
    Vámpirfilm kategória 7/10
    Egyébként 5/10

  18. Sztem jó volt az ötlet, az akció sajnos nagyon B kategóriásra sikeredett…

    SPOILER:

    viszont a legvégén a kommandósos megharapós visszaváltozós, továbbmegharapós, visszaváltozós (tehát a megharaplak átváltozol visszájára fordítva) marhajó ötlet volt! Ez mindenképpen plusz pontot érdemel…Ezt nem is értem, miért nem emelte ki a cikkíró…!!??

    Sajnos viszont a film közepén lévő szánalmas “akció” jelenetek miatt 5/10, ha azt jobban kitalálták/kivitelezték volna, akkor simán 8/10 is lehetett volna…

  19. Lethal Gene: talán mert bazinagy spoiler és nem is volt annyira jó szerinte?

  20. SPOILER

    A vámpírból ember részt vh úgy kell elképzelni, hogy a vámpírság csak egy kór, mint a kolera. Aki elkapja és kigyógyul belőle már nem fertőődik meg újra és a vérével lehet gyógyítani. Itt pedig a “kezdő kezelés” egy nagy adag napfény volt.

    SPOILER OFF

    mellesleg eleje tényleg jó volt, de áá végén már nem akartam odanézni, h hova fajult…

  21. Én is vámpírfilm-rajongó volnék, (Interjú a Vámpírral a no1) és óriási lelkesedéssel ültem be a moziba, de a popcornommal együtt fogyott a lelkesedésem is.. SPOILER Emberré visszaváltozó vámpírok??? Nemá!!! Ez csak engem akaszt ki? Akit megharaptak, az vérszívó lesz, és kész, nehogy már ki lehessen gyógyulni belőle! Sajnos remek volt az alapötlet, de szar a megvalósítás. Nekem 3/10.

  22. “Én is vámpírfilm-rajongó volnék, (Interjú a Vámpírral a no1)”

    Az Interjú a Vámpírral-t soha senki nemfogja felülmúlni ha vámpíros filmről van szó. Egyszerű, soha, senki. Ez a film sem.

  23. Nem ismétlem el a jó alapötlet kapcsán kihagyott ziccer miatti felháborodást, egyetlen dolog rontotta el számomra végzetesen a filmet: a fejlett technikai érzékkel rendelkező és találékony vámpírok miért nem szaporították mesterségesen a fogva tartott embereket?
    Ha legalább utaltak volna arra, hogy ezt mi akadályozza, de neeem, fel sem merült egyetlen vérszopóban még ötletszinten sem…

  24. Ezzel a filmmel a legnagyobb baj az, hogy megcsinálták.
    De ha belemélyedünk, látja mindenki, hogy 58 percnél elveszett az ötlet, ott vége is volt a filmnek.
    Pofánkba toltak egy 25 perces trancsírhorrort a film végére, hogy azzal lakjunk jól, ha már a történetet elbaszták és kifogytak a további ötletből.

    Egy jó szöveg, egy jó jelenet és 2 jó ötlet van az egész filmben.

    SPOILER!!!

    1. “Kik maguk?
    Mi vagyunk a nyílpuskás arcok…”

    2.Amikor a visszaszutykosodott vámpír betör a faszi lakására

    3. Az alapötlet és a sötétített autós cucc bemutatása és megoldása.

    SPOILER VÉGE

    Pedig volt ebben lehetőség…

  25. SPOILER!!

    Emberré visszaváltozó vámpírokkal semmi gond…az idióta megoldással, amivel visszaváltoznak már annál több. El sem merem képzelni, hogy születhetett meg a roppantul bonyolult eljárás ötlete:)

    Dob: Láttam a Kindredet, hogyne láttam volna (bár ne láttam volna?) Egyébként annyira szar nem volt, inkább a könyvek unalmasságát vette át, na meg akkoriban a lényeget valahogy nem tudták olyan jól megvalósítani, főleg nem sorozatos költségvetés keretein belül. Azért a főszereplő odab*ott, nem is csodálom, hogy nélküle nem folytatták.

  26. human: okok, csak jelzés értékűen lehetett volna jelezni…

    SPOILER:

    azért az eléggé frissítő élmény volt a végére a sok B kategória után, hogy a kommandós éhes vámpírok nekiestek az egyetlen “embernek” a teremben, és sorra mindenki változott vissza/ették a társai…jó kis “last man standing meccs” volt… :) a végén emberként végignézve, hogy jól megettük a társainkat… :)

    nemondmár, hogy ez nem volt jópofa… :)

  27. SPOILER!

    Hát, én annál a résznél, mikor Ethan Hawke belenéz a visszapillantó-tükörbe még a film legelején, és kiderül, hogy láthatatlan rögtön éreztem, hogy ez nem az én filmem lesz. Mert (szerintem) egy történetet vagy vigyenek el teljesen a misztikus irányba, vagy maradjanak meg a (kvázi) tudományos alapoknál, de könyörgöm, ne kutyulják már össze ilyetén módon a kettőt, mert az a halálom. Ha egyszer egy vírus okozza a vámpír-állapotot, akkor ne legyenek már tőle láthatatlanok, mert az nonszensz, még egy sci-fi esetében is.

    Pedig a film alapötlete egészen jó, és nekem maga a vámpírvilág bemutatása is baromira tetszett (hangulatában engem leginkább a Dark City-re emlékeztet), de aztán ebben ki is fúj a film összes erénye.

    u. i. Én azt nem értettem, hogy honnan eredt Sam Neill-nek ez a fene nagy vámpírok-öntudata, mikor néhány éve még (mindenki máshoz hasonlóan) ő is ember volt? Mert egy 1000 éves vámpírnál még érthető lenne a dolog, no de így?

  28. kukulkan:
    “ne legyenek már tőle láthatatlanok”
    Miért lennének láthatatlanok? Csak nincs tükörképük, nem ugyan az …

    Amúgy a film engem sem győzőtt meg, annyira primitív volt néhol, hogy fájt…

    Az alaptörténet az nagy, meg néhol a hangulat ill. látvány, aztán ennyi…

  29. dw: Persze, arra gondoltam, h. nincs tükörképük, nem tudom miért írtam láthatatlant… :)

  30. Nem hiszem, hogy tudnék mondani a filmből, akárcsak egy képkockát is, ami tetszett volna. Egy kigondolatlan, átdolgozatlan, kesze-kusza, totál zavaros sztorira építettek egy paródiának is gyenge, végtelenül ócska filmet, a teljes csőd elleni egyetlen lehetősége pedig az lett volna, ha a kiemelkedő színészi alakítások némiképp feljavítják a színvonalat, de még csak véletlenül se…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.