Napos oldal (Silver Linings Playbook)

Lehet túl nagy elvárásokkal ültem a Napos oldalnak, hiszen az akadémia durván megszórta lehetséges díjakkal. Konkrétan 1981 óta nem volt olyan film, ami mind a 4 színész kategóriában jelölést kapott. Főszereplők, mellékszereplők. Nyilván nem nyeri meg mindet, de már ez is nagy fegyvertény.

A Silver Linings playbook főszereplői

A történet annyi, hogy a főszereplő Patet megcsalja a felesége, a csávó pedig majdnem agyonveri a szeretőt. Börtön helyett elmegyógyintézetbe kerül a bipolaritásával, és ott kapcsolódunk be, hogy az anyja kihozza onnan. A férfi megpróbálja összeszedni az életét, visszaszerezni a feleségét: naponta edz, könyveket olvas, rendszert visz a káoszba. Egészen addig, amíg egy furcsa friss özvegy rá nem akaszkodik.

Igazából az egész olyan tipikus David O. Russell-film, vagyis pontosabban olyasmi mint az előző műve, a The Fighter. Ennek természetesen rengeteg előnye van, hiszen a színészeit jól dirigálja, hozza a megszokott hangulatot, érezni a profizmust, de valahogy mégis kevés. Ha nem is pont ugyanígy, de a “láttuk már” merült fel bennem, főleg, hogy nem is voltak igazán kedvelhetőek a főhősök.

Ami nagyon tetszett, hogy nem próbált elitistán túl okos lenni a forgatókönyv, túl vicces és erőltetett drámás, inkább igyekeztek közel maradni az őszinteséghez. Emberi problémákat kaptunk. A főszereplők egyszerűen csak próbálják helyrebillenteni a világukat, ki-ki a maga módján túllépni a múltján.

Ilyen szempontból az apát alakító Robert De Niro volt kiemelkedő. Oké, hozott a szokásos manírjaiból párat, de amikor a focin, az egyedüli általa fontosnak tartott dolgon át próbálja építeni kapcsolatát a fiával, az működött. A következőkért pedig jönnek majd a kövek, de Jennifer Lawrence maximum közepes volt. Erről nem is teljesen ő tehet, egyszerűen nem volt jól felépítve a ribis múltja, meg konkrétan az sem, ahogy ráakaszkodott Patra — később azért helyrebillent, a film második felében már jó. Viszont Bradley Cooper ha nem is Oscar kaliber egyelőre (főleg idén), viszont mostanában tényleg igyekszik jó szerepeket választani, és a “nem full retard” bipoláris főhőssel mondhatni elbírt.

Még azt akartam kiemelni, hogy a rendezésben az “epizódok” sikerültek a legjobban, amikor Pat elveszti a talajt. Ott kellően ingerült és túlhajtott lett a film, átjött az amit érezhet, vagy legalábbis egy része. Ja meg még azt, hogy minek kell erőltetni a “van valami mániás ismertetője a furcsa főhősnek” dolgot. A szemeteszsák szerintem sok volt, na meg elég szájbarágós szimbólum.

31 hozzászólás a “Napos oldal (Silver Linings Playbook)” bejegyzéshez

  1. hát igen, kb ugyanezt éreztem én is, az a 8 jelölés, – ha jól számolom – erős túlzás. Viszont a film elején elég hamar megvilágosodtam a jelöléseket illetően, mikor felvillant a három betű…Nem volt rossz, de nem sokáig fogunk rá emlékezni.

  2. Nekem pedig nagyon bejött a film, az egyik a kevés közül, amelynek 10/10-et adtam a tavalyi kínálatból. Az igaz, hogy megvolt ez a “láttuk már” hangulat, tehát kiszámítható volt az egész, ami nekem felvitte ennyire az egészet, az a hihetetlenül élő karakterek, akikkel törődünk a film alatt, és érdekel a sorsuk. Élőnek, valóságosnak éreztem az egészet. És Jennifer Lawrence-ről is pont ellenkezőleg gondolom, nekem ütött a játéka, pont azért, amiről már az előbb beszéltem.

  3. Szerintem az év egyik legjobb filmje volt. A jelölésekkel kapcsolatban, csak Jacki Weaver-ével nem értettem egyet, nem mintha rossz lett volna, csak nem kiemelkedő.
    David O. Russel-t egyre jobban bírom. Fighter, aztán ez. Nagyon jó érzéke van,mind a rendezéshez,színészvezetéshez,mind az íráshoz. Ahogy human is kiemelte, nagyon emberközeli volt az egész, valósághű párbeszédekkel és reakciókkal.

    Abban az értelemben nem kiemelkedő film, hogy a kiinduolóhelyzet és a végkifejlet nem hoz meglepetést, de ami ez idő alatt történik, azt elnézném órákon át is. Számomra pont, hogy nagyon szerethető volt mindkét karakter a “defektjeikkel” együtt is.

    Jennifer Lawerence-t a Winter’s Bone óta imádom, ezt is remekül hozta, és még csak 22(!) éves. Pont a visszafogottságával volt szerintem emlékezetes az alakítása.
    Bradley Cooper meg egyszerűen egy óriási meglepetés volt. Teljesen jogos volt minden jelölése, és még azt is mondanám, hogy ha Daniel Day-Lewis nem lenne, akkor még esélye is lehetne.

    Ja, és Chris Tucker jó volt, nem volt sok szerepe, inkább csak néhány poénforrásnak volt ott.

  4. twitteren pár mondatban megemlékeztem a filmről. valahogy így hangzott:
    kb. egy órát kellett várni arra, hogy valami hangulatnak nevezhető dolog megjelenjen – ez volt a táncpróba.
    aztán még azon téptem a hajam, hogy itt mindenki csak ordibál, és elég nagy felüdülés, amikor egy-egy percre véletlenül csöndben vannak vagy normális hangnemben értekeznek egymással a szereplők. nem is értem ezt, hogy most már azért is lehet oscar jelölést kapni, hogy valaki végigüvölt egy filmet?

    számomra a sztori kifejezetten semmitmondó volt, hangulatot nem sikerült produkálni a föntebb említett és a későbbi táncjeleneteken kívül, a karakterek nem voltak kellőképpen elmélyítve szerintem, legalábbis számomra nagyon távoliak maradtak és üresnek hatottak, valamint a színészi játéktól sem voltam elájulva, pláne nem oscar szinten. habár attól függ, honnan nézzük ezt az oscar dolgot, ugye.

    a trailer alapján sokkal jobbra, hangulatosabbra, erőteljesebbre számítottam. nekem ez így 3/10.

  5. Nem tudok egyet érteni azzal, hogy Lawrence maximum közepes volt, kiváló alakítást nyújtott Ő is. Az, hogy megérdemelte-e az Oscar jelölést, más tészta, erre nem tudok válaszolni, mert le vagyok maradva egy kicsit a filmekkel (Marion Cottilard alakításáról a De rouille et d’os-ban nagyon jókat hallottam, és őt nem jelölték). Összességében egy kiváló film volt, amit bármikor meg tudnék nézni még egyszer.

  6. Én sem értek egyet humannel. Minden egyes percét élveztem a filmnek, már az elején beszippantott és nem is engedett el. A színészi alakítások edig nagyon erősek, Bradley Cooper tényleg most játszott a legjobban eddigi pályafutása során, Lawrence pedig már most nagyon jó színésznő és a jövő nagy reménysége. De Niro egyébként is kedvencem, szóval őt külön nem is említeném. Nálam ez bizony 10/10-es filmélmény, simán többször újranézős.

  7. Hát ezzel tényleg nem értünk egyet. Ez a film nagyon egyszerű a témáját tekintve, teljesen egyértelmű az egész (mint ahogy az összes Oscarra jelölt film), de a rendezése és a színészek eszméletlenül jók. Jennifer Lawrence rohadtul meg fogja nyerni az Oscar-t, mert a karaktere egyszerűen kib***ott jó. Bradley Cooper meg csak Daniel Day-Lewis miatt nem fog nyerni.
    Ez a film ugyanaz mint tavaly az Utódok, igazán csak olyan emberek értékelik, akik fogákonyak a szubjektven ábrázolt drámai karakterekre. Hihetetlenül hitelesek (ekkora ellentmondást, lol) a karakterek, de ez nagyon finoman van ábrázolva, fel kell figyelni az ilyesmire.

  8. Nos..aki még nem látta annnak két dolgot mondanék….1..Élni JÓ:) 2..ezt a FILMET bűn kihagyni..mert klasszikus lesz…főleg feb.24. után..legalábbis remélem…
    Tulajdonképp a film engem már hetekkel ezelőtt megvett úgymond..egy zseniálisan hangulatos trailer-rel és egy remek dallal ami sajna csak abban szerepel..a filmben nem/The Head and The Heart….Losing In My Mind/A legelső hang ami megszólalt a filmeben..megadta azt a hangulatot amit vártam ettől a filmtől…Elfogult lennék,lehet…nagyon könnyü volt azonosulni a főhőssel…spóóóójler!!!! szólok előre!!!Amikor meglátta a feleségét..azzal a kopasz faszival…húú az nagyon gyors snittekkel de hatásosan rendezte le..Ebben a filmben MINDENKI..de mindenki nagyon jó…Tuckert meg egyenesen imádtam…csak sajnos kevés volt a játékideje…A Russel láthatóan szereti a hőseit…Néha kicsit ugymond “megkinozta” őket..de a végére..igen az előrelátható happy and reményében is szórakoztató..és ami a legfontosabb SZÍVMELEGITŐ történetet hozott össze…A Főhős hosszú utat jár be amig rájön hogy lehet változtatni a Sosrson..ha van benned elég kitartás..és ha nem állsz hadilábon a szerencsével se..Engem csak egy résznél kerülgetet a sírás../de hősiesen ellenálltam…/ a végén amikor szerelmet vall a csajnak…igen sejthető volt hogy a feleség nevében a csaj irta a leveleket…na és…?:)Igaza volt Kovács Andrásnak a “filmszerésznek” aki igy ismeri őt a Petőfiről..ez 3 az egyben film…Tánc,sport..és a lényeg a Szerelem..na csak ennyit akartam…Nyomás a moziba Fiatalok:)))

  9. Az írásnak kb 15%-val egyetértek!-ez nem túl sok:)
    A Fighter-hez talán annyi köze van, hogy abban is bemutatást kapunk egy mentális problémákkal küzdű család életéből.Mert, hogy itt az egész család bizonyos értelemben zakkant.Csak Pat-nak van róla papírja, a többieknek nincs.A film műfaja comedi-drama.A címe Napos oldal.Ezek tudatában garantált a happy end.A film kiszámíthatóságáról innentől kezdve felesleges is beszélni.A film egyszerűen és mégis zseniálisan mutatja be, hogy milyen rögös és szenvedésekkel teli úton jutnak el szereplőink arra a bizonyos napos oldalra.Mert hát itt az odavezető út a lényeg.Az egész mozi olyan hétköznapi elemekkel van felépítve, hogy az embernek az az érzése, mintha nem is moziban lenne, hanem mintha csak kinézne a szobálya ablakán és megfigyelné az éppen arra járó embereket.És ez teszi 2012 egyik legjobb filmjévé!

    Jennifer Lawrence közepesnek ítélt színészi játékáról nem igazán akarok mit mondani.Egész egyszerűen baromság.

    Na szóval én imádtam a két dilinyóst!!!:)

  10. Ami jó:
    – Karakterábrázoláson van a hangsúly, és ezek a karakterek érdekesek
    – Az apa karaktere és DeNiro alakítása.
    – Azon kevés dialógus, amikor nem egymás arcába üvöltöznek.
    – Cooper alakítása.
    Ami nem:
    – Nem vagyok pszichomókus, de van mániás depressziós rokonom, és a filbeli ábrázolás nekem nem tűnik hitelesnek.
    – A csaj karaktere nincs rendesen felépítve (ahogy Human írta is), és szerintem a príma alakítása ellenére is hiba volt Lawrence-re osztani: egyszerűen egy 21 éveshez nem passzol.
    – Tucker jeleneteit akár ki is dobhatták volna: humorforrásnak sovány volt, a sztorihoz semmit nem tesz hozzá. Bár ő az egyetlen szerethető karakter…
    – Üvöltöző, aggresszív embereket nemigen tudok megszeretni.
    – Túl sok a rángatózó és arcbamászó kézikamera.
    – A sztori elképesztően sablonos és kiszámítható.
    – Borzasztóan irritál az a (téves) üzenet, hogy a pozitív gondolkodás és a szerelem ereje le tudja győzni az elmebajt. A “zsák a foltját…” közhely dettó.

    Összességében, aki elhiszi a felfestett személyiségzavaros emberek viselkedését, elhiszi, hogy a csaj 30 éves(vagy, hogy egy 21 éves is lehet ilyen terhelt), nem zavarja az üvöltözés, és szereti a kiszámítható történetvezetést, az valószínűleg szeretni fogja a filmet. Nálam 5/10.

  11. Nekem hatalmas meglepetés volt ez a film…már a trailerekkel is szimpatizáltam, de a megtekintése után egyszerűen…. hát le a kalappal úgy az egész stáb előtt! Az a legszimpatikusabb az egészben, hogy ezt a filmet nem hegyezték ki a díjátadókra, szal nem érződik rajta az oscar éhség, ami némely filmből igen csak átüt, egyszerűen csak a lelküket tették bele az egészbe és egy teljesen korrekt, szívmelengető filmet tettek le az asztalra. Bradley Coopertől sose gondoltam volna, hogy ilyen mély alakítást láthatok, Jennifer Lawrence pedig meghökkentően hiteles volt. A dühkitőréseitől konkrétan a hideg rázott, nekem is van ismerősöm, akik ugyanilyen hirtelen hangulatváltozásokat tud produkálni, szal számomra nem volt ismeretlen a szitu. Nagyon szurkolok neki, hogy megkapja a díjat! :) Am. megértem azokat is, akik nem tudják hova tenni ezt a sok jelölést, de számomra ez inkább üdítő, hogy egy ilyen film is érhet el sikereket.

  12. Egy kis eszmefuttatás ehhez a minőségi filmhez,de ehhez vennem kell az összecsapásokat.Nagy a káosz.Kezdenek a díj átadók elhatárolódni egymástól.Az Oscar jelöléseket is előbb jelentették be,mint a Globe átadást.Ebből akkora égés lett,mert az Affleck lett a legjobb rendező,közbe még jelölve sincs az Oscaron.Ez ám az elhatárolódás:)

    Nagyon jó film ez a David O Russell film.Jobb mint a Fighter,persze azt is a színészek viszik,meg Bale ötlete.
    A Lawrence és Chastain,a két nem rég felfedezett NEW sztár,melyik legyen az évben az igazi?
    Szóval remek a Napos oldal mozi,de az igazi szívtipró,az mindig az utolsó toppanás:)
    A Zero Dark Thirty egyértelmű söprés a nézők kritikai szemében is.A Bigelow azért maradt ki a jelölésből,mert nő kétszer ne kapjon már Oscar-t és még ennek a kockázatát se akarták.

  13. sirok0001 DDDDDDD tied a legjobb hsz:
    Sztem kihagyom a filmet…a kritika elég jó szerintem.
    ha nem láttad hogy a f…ba tudod megítélni a kritikát?

    Am Jennifer Lawrence közepes?Ne bassz?!
    Élete legjobbja!Sőt Coopernek is!
    a film pedig zseniális és klasszikus lesz!

  14. Csaba83: Miért, mégis mire hagyatkozva választhatsz filmet??? Lehet, hogy úgy gondolod, Te sohasem szoktál kritika alapján filmet választani, de ha végiggondolod, valami kis pozitív, vagy negatív jelző, amit akárhol hallhattál a filmről, az az, ami alapján eldöntöd, elmégy-e egy filmre.

  15. anthony711: Kritikákat, film élményeket csak a film megnézése után szaktam olvasgatni.Hajnos sajnos spoiler menets beszámolókat már nagyon kevesen írnak, így rombolják az élményt.Vannak ismerőseim, akinek adok a véleményére.Nyilván neked is van baráti köröd, akiket ismersz és adsz a szavukra, és ez fordítva is igaz.De az interneten amatőr módon észt osztó “film tudósoktól” kiver a víz.Na meg ha valami kap 100 jelölést egy díjátadóra és akkor azt már egyből ajnározzuk,nézzük meg azonnal-áááá az nagyon gáz.
    Hogy választok filmet?
    Vannak kedvenc forgatókönyv írók (a történet és a téma nállam a legfontosabb).
    Vannak kedvenc színészeim/színésznőim (nem annyira számít nekem)
    És vannak kedvenc rendezőim, akiktől azért nagyjából tudom, hogy mire számítsak.Az a legjobb amikor meglepnek, persze csak pozitív értelemben.

    De semmiképpen sem azért nézek meg egy filmet, mert valami híres és nagyon okos filmesztétának tetszett.Vagy épp azért hagyok ki egy mozit mert lehúzták a kritikusok-na azt már nem!!!Persze van amikor nekem is bejön egy jó kritikákat kapott film.

  16. Azért írok már valamit a filmel kapcsolatban is:)

    Jennifer Lawrence Oscar esélyeire nem látok sok esélyt.Nehogy már a “szomszéd lány” karakteréért valaki Oscart kapjon!Sajnos az Akadémia nem ilyen nagyvonalú.Szerintem a befutó Jessica Chastain lesz-nem érdemtelenül, aki ugye elkapta Amerika ősi ellenségét.

  17. csaba: Egy random internetes kommentelőnek higgyen? fenn hol volt spoiler? viszonylag értelmesen, rendes szóközökkel le volt írva, hogy nekem miért csak 7/10 (komolyan vicc már, egy közepesnél jobb osztályzatnál is kiakadnak a “rajongók”). Ellenben te ajnározod a filmet és kapott egy csomó díjat és most láttad.

  18. Human:Mikor írtam te írásodról?Én általánosságban beszéltem.A filmet meg nem ajnároztam, csak laírtam hogy nekem bejött és miért.Kiakadva meg végképp nem vagyok.Úgy is mindenki maga ítél egy filmel kapcsolatban.

  19. Az elsö óra még elment egy értelmes romantikus komédiának, a film második része viszont már a szokásos lerágott csont a “nagy, izgalmas, kiborulós-szerelmes vagyok beléd” baromsággal. 80 percben kellett volna talán leforgatni, úgy nem lett volna olyan szembetünö, hogy elfogytak az ötletek a forgatókönyv irása közben. Azért nem rossz film, egyszer nézhetö.

  20. Nekem tetszett, úgy az egész, remek jeleneteket kaptunk, jó zenéket, elcseszett szereplőket.

  21. Jennifer Lawrence szerintem is marha kevés volt. Az a helyzet, hogy se nem kifejezetten szép, se nem túl meggyőző a játéka, ezért valahogy nem tudta nekem maximálisan átadni a karaktert. De Niro ha már apa szerep, akkor a Mindenki megvan-ban milliárdszor jobb (azért kellett volna inkább Oscarra jelölni), Bradley Cooper viszont abszolút pozitív meglepetés, komolyodik a csávó és jó ösvényen halad, hogy kilépjen az aktuális, tetszelgő szépfiú skatulyából még jó időben. Van benne tehetség.

    A film közepes, 6/10.

  22. eddig kerülgettem ezt a filmet, mint a forró kását, mert sok jót hallottam róla de nagyon nem szeretem a “romantikus” filmeket. de most olyan hangulatban voltam, hogy beültünk rá, lesz ami lesz… hát engem megvettek kilóra!:) eszméletlen hangulata van a filmnek, baromi jó zenék (hármat rögtön le is rántottam az itunes-ról a moziból kijövet és hazafelé már johny cashre vezettem), nagyon jó színészi alakítások – Jennifer Lawrence volt szerintem a legjobb, de deniro és cooper is nagyon jól játszott – jól megírt sztori és finom egyensúly a dráma és romantika között. utoljára a 500 day of summer tetszett enyire. 9/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.