A Good Day To Die Hard: John McClane Jr.

Egy valamit rögtön az elején tisztáznunk kell: ez nem egy Die Hard film. Ezzel le is pontozhatjuk a fenébe, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egy sima akciófilmnek is túl kevés.

Akkor most meg kell verni mindenkit, aki John Moore rendező megbízásában közreműködött. Ez bizony Bruce “i’m the gatekeeper” Willist is jelenti. A csávónak egy korrekt filmje volt az eddigi munkái között: Max Payne – Egyszemélyes háború, Ómen, A Főnix útja, Ellenséges terület. Látszik, hogy akciókat próbál rendezni többnyire, de ennyi idő alatt sem tanult bele. Itt is, max a végső leszámolásban van valami kreativitás, de az is el lett lőve a trailerben. Max Payne ugyanez volt, 1 normális akciójelenet és kész. Mindezt túlzott kamerarángatással, kék szűrőzéssel. A legelső autós üldözést szerintem tanítani kéne: így nem szabad csinálni.

Inkább nézzük azt, hogy ez miért nem Die Hard.

Konkrétan a filmben többször elmondja McClane, hogy ő csak vakációzik. Na ilyen az egész! Igyekeztek ködösíteni a történet kapcsán, ha még emlékeztek, azt hihettük, hogy a 4. rész után valami még nagyobb, világméretű dologba keveredik. Ehelyett az van, hogy a fiát megy elvileg kihozni a moszkvai igazságszolgáltatás karami közül. Nincsenek jóban, de azért mégiscsak a vére. Aztán kiderül, hogy a kölök CIA ügynök, és épp egy nagyszabású akcióban van benne, ami rosszul sül el, de szerencsére ott a fater, hogy segítsen a nehéz pillanatokban.

Ennyi a szerepe.

Nem igazán ő van a középpontban, egyszerűen csak követi a fiát, hogy úgy mondjam. A fiatal McClane viszont egy tipikus akció-thrillerben szerepel, kőék hidegháborús történettel, így arra kapaszkodik fel az öreg. És ezt végig érezni, hogy valójában nem ő keveredett bele. Ezzel a helyzettel Bruce Willis sem tud mit kezdeni. Bírom most is akciófilmekben, RED-ben is jó, de ez Die Hardnak most nem felelt meg tőle.

Mellesleg ez az egész “jóváteszem a múltat, elhanyagolt családomat” is sántít. Annyira messze van már az 1-2 mindent a feleségemért, őrülten, szerelemmel, mentalitásától, hogy rossz nézni. Nemes, meg karakterfejlődés, csak még öregurasabbá teszi McClane-t. De nem is ez a fő baj, hanem a fentebbi.

Az egy akciójelent mellett még pár beszólás apa és fia között az, ami valamennyire értékelhető. Nincs is kedvem tovább foglalkozni vele. Az a helyzet, hogy még a 4. rész is jobb, McClanesebb pár fasza jelenet miatt, hiába voltak benne eszméletlen túlzások, mint ez a.. valami. De már az is felrúgta a sebezhető Die Hard szabályait, és egy már-már szuperhőst adott nekünk, szemben az első három rész sebezhető, emberei főhősével. Itt McClane szinte már robot lett.

Tudom már mit akartam még: ez a film nem Rated R. Tudom, hogy megkapta odakinn, de ez olyan PG-13-nak készült, hogy az már vicc. Alig van benne olyasmi, ami a PG-13 kategóriatársaiban nem szokott lenni. Simán látom, ahogy megkapták az R besorolást, és csak legyintettek, mert ennél puhapöcsűbbre nem tudták vágni, aztán “na jó, akkor reklámozzuk, hogy R”. Sokan meghalnak benne, de a szokásos lelövök valakit és por repül fel módon. Káromkodás is alig van, ilyesmi.

80 hozzászólás a “A Good Day To Die Hard: John McClane Jr.” bejegyzéshez

  1. Az egyetlen szerencséje a filmnek, hogy az 1-2-3 nem lesz rosszabb attól, hogy ez elkészült.

  2. Mindenhol eszméletlenül lehúzták, kíváncsi voltam, hogy Ti lesztek-e a kivétel, de így már nem merem megnézni moziban :(

  3. chabusch : azok tényleg nem lesznek rosszabbak, de ha valaki ezzel, vagy az előző résszel találkozik először, mint Die Hard, az életben rá nem veszed, hogy megnézze azokat a részeket. Nagyon akartam, hogy ez jobb legyen, mint a negyedik, de már a rendező kiválasztásakor eldőlt, hogy ez nem sikerülhet. Kár érte.

  4. A nagy kérdés, hogy ezzel Willis “akcióhősi” karrierjének is vége-e. Ennyire brutálisan egyöntetű negatív kritikai hullámot még nem nagyon láttam. Mert a Die Hard szériának vége, nagyon mélyen van a dolog, egy iszonyat szerencséjük, hogy itt most több napos ünnep van, Valentin nap az kifejezett mozis nap, rengetegen mennek ilyenkor el (a kínálat meg olyan amilyen, szóval nem hülyeségből mutatták be az 5 napos holiday-en), aztán a péntek is ide tartozik még, ami nagyon megdobta a kezdő bevételt, meg ott van még a hétfő is. Viszont a második hétre kíváncsi leszek, szerintem akár 70-75%-ot is eshet a bevétele majd.

  5. A magyar érdekeltségen kívül nem találtam értékelhető dolgot ebben a Die Hard-filmnek nem nevezhető valamiben.

  6. Jajj és még valami. Csernobil még mindig Ukrajnában van és nem Oroszországban… De hát ez legyen a legkisebb hiba ebben a szemétkupacban.

  7. Sajnálom a sok negatív kritikát,mert reménykedtem.
    Ennek ellenére azért egy mozis élményt megér….remélem.
    Nekem a 4.rész is tetszett,de hát izlések..:)))
    Személy szerint én megértem hogy már nem az asszony miatt teszi oda magát.
    Azt azért nem lehetne több részig húzni:)))
    A 80-as,90-es évek akciófilmjeit imádom,imádtam,így ha az akkori összes mára màr korosodó
    akcióhős sebezhetetlen lett,akkor csak örül a szívem:)))

  8. Azért már a negyedik részben is orbitális túlzásokba estek ami az akciót illeti. Illetve a “fő gonosz” is gyengén muzsikált. Kirajzolódott ott már a mostani “robot” McClane. A régi szellemisége tűnt el a sorozatnak sajnos, a 4. rész elment egy akció filmnek, de ez már annak is kevés talán a kesze-kusza sztori miatt..

  9. john moore fogta a die hard franchise-t, megerőszakolta, meggyalázta, majd kivitte a hátsókertbe és fejbe lőtte.
    a mozi nézése közben nekem is az járt a fejembe, hogy ez nem egy die hard film, és remélem hogy csak hallucinálok. a filmmel kapcsolatban csak egy pozitívum ugrik be, az hogy legalább rövid volt. én annyira megbocsájtó vagyok a die hard sorozattal kapcsolatban, hogy nekem még a 4. is tetszett (na jó, a repülő kontra autópálya jelenetet leszámítva), de erre a förmedvényre nálam csak egy 4/10-re futotta az iMDB-re.
    megint lesújtott a magyar árok, egy újabb rosszul sikerült magyarországon forgatott film. ezek után a WWZ mér félősen várós…

  10. Akkor úgy mondom, hogy a 4. rész ugan nem volt rossz(bár jó sem..), de ott tört meg a felfelé ívelő “grafikon”, onnantól viszont mélyrepülés jött.

  11. Haha tudtam előre hogy szar lesz. Először is, Budapesten forgott, magyar színészek vannak benne, Willis korábbi filmjei mostanság gyengék. és vagy fél órával rövidebb mint elődei. Ezek alapján jó már nem is lehetett.

  12. Én még nem láttam, de már nem is akarom. Tényleg, nagyon ritka, hogy ennyire egyetértenek az emberek abban, hogy egy film okádék fos. Az amcsik is, magyarok is. :S
    Hollywoodban nem a kritika számít, hanem a bevétel.

  13. Cody: tényleg egy hulladék, ez a film, de amiket felsoroltál pont nem játszanak közre. Még Ganxta is amit láttunk belőle normális. Itt valóban a rendező és az író tolta el rendesen. Volt egy pillanat, amikor azon gondolkoztam, hogy most akkor egyáltalán miért vannak ott? Meg mit csinálnak most, mert egyszerűen semmi súlya nem volt.

  14. nyíilméregbéka

    “a repülő kontra autópálya jelenetet leszámítva”

    az volt a legjobb rész :)

  15. Nekem is elment a kedvem, már két napja tervezem, de mindig visszamondtam. Igazából a Dihárd az három részes. Mióta egy kopasz segg lett ez a Willis, azóta nulla, meghalt az ürge /stílusügyileg./ Igaz régen sem volt egy nagy szám, mert a Simlis és szendében bejáratott pimasz de vagány tag vagyok karakter lett átmentve a Diháárdba, ott nagyon megkajázta a nép, aztán még egy uccsó cserkész és szevasz. Kb. ennyit ér Willis stílusa. Mindenütt egy csipetnyi Mclane, ezel berobbant, de ennyi. Egy egysíkó színész, aki mióta haja sincs ,azóta még ennyit sem melózik a vásznon. Az utóbbi időkben nagyon hányadék produkciókkal állt elő az öregfiú, és nekem már a tököm tele van vele. Van damme ezerszer nagyobb ikon, lehet,hogy nem jobb szinész, de ő legalább produkálja magát akcióban rendesen. Willis meg olyan mint egy egyslágeres zenész, átvitt értelemben. Semmi több. A trailer alapján láttam,hogy egy cseszkó gazdaságos muvit raktak össze ezzel az 5. résszel, igazán nem vártam tűkön ülve. Maradni fog egy telesync-be, kb annyit ér, még rip-et sem várok be vele.
    Amúgy elég gáz,hogy Ganxsta ,meg Árpa Attila megmondták,mekkora egy öszevissza amatör forgatás volt, meg milyen nagyképű pofa ez a Willis, le se szarta a magyarokat.

  16. Szerintem el kell ismerni, hogy a nagybetűs akciófilm lassan már egy évtizede haldoklik. Ezután is lesznek ilyen halva született próbálkozások, de már nagyon nem fognak sok vizet zavarni. Noha western is készül még mostanában is egy-kettő, de a műfajnak már nincs létjogosultsága. Aki nem ül fel a Whedon/Abrams/Nolan vonatra és próbál legalább egy minőségi forgatókönyvet összehozni, illetve kimagasló produkciót nyújtani annak is lesz ezután keresnivalója. Csak ezek B kategóriás filmek lesznek.

  17. Tényleg elég nagy csalódás lett… A jelenetek csak egymásra vannak pakolva,unalmasak a párbeszédek,Bruce Willis unott fejjel nyomja végig az egészet. Akció alig van benne,azok is unalmasak,egyszerűen nem értem,miért nem lehetett ezt rendesen megcsinálni.Sokan szidták a 4.részt,de ahhoz képest ez…szörnyű. Egy jobb rendező kellett volna,meg egy forgatókönyv. Lefogadom,hogy sikeres lesz anyagilag,akár a Taken 2…de igazából pocsék a minősége mindkettőnek. Mérges vagyok,mert nagyon vártam,de iszonyat nagyot csalódtam.

  18. Na azért elragadtatott túlzásokba ne essünk…

    Bruce papa öregszik, de ha rendes filmanyagot tolnak a segge alá még mindig nagyon tudja adni a formát. Csak sajnos már nem úgy mint McClane.

    A régi, gyűrött és egyre mocskosabb akcióhősünket már a 4. részben kivégezték. Amint meghallottam, hogy elvált Holly-tól, akiért annak előtte minden ganén keresztülverekedte magát már tudtam, hogy ez nem McClane. A 3. rész még tökéletesen megoldotta az asszony hiányzását a filmből, hisz hasonló összezördülést már átélt ez az alapvetően szenvedélyes kapcsolat. Az viszont, hogy váljanak miután Hans-t kibaszarintották a Nakatomi torony egyik felső emeletéről, McClane pedig lángra lobbantott egy repteret egy 747-est használva gyújtósnak tele terroristákkal egyértelmű volt, hogy ezek tűzön-vízen-liftaknán keresztül, míg a halál el nem választ együtt maradnak.

    Erre jött a negyedik rész és McClane elvált, na ne bassz…
    Aztán jött a mozi, amiben a vén szivar már nem belekeveredett a bajba, hanem kifejezetten kereste azt. Bruce bácsi meg mélyen belehunyorított a kamerába, igazi amerikai küldetéstudattal, hogy ő akkor most “menni megmenteni Amerika”.

    Az igazi, három feledhetetlen epizódban megismert McClane aztán hódziher nem ment volna így a falnak, ha nem muszáj. Ahhoz ő túl realista és túl fejfájásos lett volna :)
    McClane-ban pedig ez volt a nagyszerű, hogy kényszerű és emiatt nyűgös hőst csináltak belőle, aki káromkodott és aki szerencsétlenségét szarkasztikus beszólásokkal leplezte nyugtázva, hogy megint tökig véresre kell akcióznia magát.

    Ez VOLT McClane.
    A 4. és 5. részben már a szelleme sem tűnt fel. És ha valaki itt azzal jönne, hogy a negyedikben azért voltak jobb húzásai, meg a sokszor emlegetett “leszedte a kocsival a helikoptert” részt felhozná annak itt üzenem, hogy NEM BASZD MEG, McClane már ott is halott volt :D

    Bruce ezek után pedig pláne hagyja békén az elhunyt hősünket!
    Inkább erősítsen rá a Looper és Red típusú mozikra a jövőben, amelyekben még mindig felfedezhetjük, hogy azért még tud az öreg ha akar.

  19. Symor 100%ig adom a véleményed! 3 fasza DH film van, a többi gagyi utánzat! Ezt se nézem meg moziban az biztos.

  20. Igen, már bizonyos, hogy ilyen lesz a 6. rész is:

    “What reviews? There are reviews on this movie?,” the Fox exec laughed. “The reports we got from late night shows were people cheering and clapping and just rolling with the movie the way you would expect.”

  21. Az első három rész jó volt, szép volt, de nyilván mást világot élünk most, tehát, nem biztos, hogy ma is ugyan olyan sikeres lenne. A negyedik rész szerintem jól fogta meg a jelen kort, még akkor is ha akció terén tényleg elszálltak egy kicsit.

    De az a mostani, ötödik rész, hát mit mondja, ez már akkor halott projekt volt számomra mikor megtudtam ki a rendező. A film úgy vacak, ahogy van.

  22. eddig még sok újrafeldolgozásnak meg folytatásnak nekiültem mindig győzött a kíváncsiság aztán persze csalódtam. szerintem ez az első hogy neki se fogok ülni inkább az első 3 rész nem érdemel annyit hogy csak ha kicsit is de megkockáztassak egy ilyenfajta csalódást. eddig még úgy ahogy győzött Hoolywood……………….
    …….mostanáig. :(

  23. Azért néztem meg, mert gyerekkoromban odavoltam a kemény férfias Bruce Willisért, illetve kíváncsi voltam Budapestre. Hatalmas csalódás volt, abból a majdnem 2×1500 Ft-ból, amennyibe a jegy került, jóllaktunk volna a Mekiben. B@szódjon meg, aki egy viszonylag jó franchise-t képes ennyire eltolni, pedig McClane fiának a felvezetése akár egy folytatáshoz is adott volna löketet. Semmi karakterizáció, semmi krimi, csak akció és töltelék. Nem éreztem besza-behu élményt, mint jó 15 éve.

  24. A Die Hard 4.-ben a parkour-os bérgyilkos teljesen felesleges volt, ezekre a képességekre a lőfegyverek korában, egy nagyvárosban nincs szüksége egy informatikus vezette terrorista bandának…azt se igazán lehetett átélni, hogy a legmodernebb technológiával felszerelt, helyből felszálló vadászbombázó nem tud megsemmisíteni egy autópályán haladó kamiont, de a pilóta még oda is kormányozza a leomló híd alá a gépet, hadd essen a beton a rotorba…ezen kívül más gond nem volt a filmmel.
    Ennél már borítékolható volt a bukta.

  25. Már a negyedik sem volt jó, ennél már trailer nélkül is lehetett sejteni, hogy kupac gané lesz. Aztán jött a trailer és ott be is bizonyosodott. Még csak a filmet sem kellett hozzá megnézni.

    Aki ezek után is gondolkozik, hogy megnézze, az tényleg magára vessen :)

  26. Ahogy látom más kritikákban sem kímélik.

    “A Nyugati téren felfordulást okozott egy rendőr és a fia. Amikor Kamarás Iván tiltakozott, a rendőr leütötte és elhajtott kocsijával – nagyjából ez az egyetlen értékelhető jelenete a ma mozikba kerülő Die Hard 5-nek”

  27. Egyébként érdekesség, hogy Rudolf Péter is benne lett volna a filmben. Meghallgatták a taxis szerepére és annyira bejött nekik, hogy hozzá akartak írni a szerepéhez, de sajnos Rudolf nem tudta elvállalni, mert a lánya diplomaosztója Amerikában egybeesett a forgatási nappal.Kár, pedig megnéztem volna.

  28. A 4. rész is kalap műszar volt, és most John Moore neve is garanica volt az ismételt fostengerre.
    Én csak azt nem értem, hogy az ilyen filmeket miért nem bízzák jobb kezekre? Miért kell odaadni olyannak, aki csak szarral dobálózik?
    Jobb lett volna meghagyni trilógiának.

  29. Azt hiszem, annak csak örülhetünk, hogy Rudolf taxis és a gagyi akcentusra épített “remek” alakítása kimaradt. Csak hab lett volna a tortán.

  30. Hát ez valami elképesztően szar lett, semmi de semmi köze nincs a Die Hard-hoz Bruce Willis kivételével. Szerencsére az 1-2-3 valóban nem lesz ettől rosszabb, de nálam mégis gyalázással ér fel. Max 2/10.

  31. Ha olyan lenne mint az 1-2-3 akkor meg azért menne itt a sírás hogy ezt már láttátok. Haters gonna hate.

  32. Egy kis esszé a felmerültekről,mert ez a helyzet az akciófilmekről is szól.
    Die Hard hype.
    Rá mentek az első hét vakvilágos nyomására,mivel sok helyen van egy időben bemutató.Tiltották a kritikákat is.
    Nem létezik hogy ilyen kritikák mellett,ne 55%-60% esés fölé essen a második héten.
    Viszont a múlt kísért(3 rész),így mindenki ad neki esély a bemutatón(egy esélyt megadok elv),ami aztán szintén megy a bevételbe.Szóval lehet nem bukik és akkor nincs miről beszélni.Esetleg figyelembe veszik az erősítés kérést.
    Pedig a Willis-ben még mindig van,nem lehet megunni.Egy Wolfgang Petersen,Zemeckis stb,de még a színészből vedlettek is(Affleck)szenzációt csinált volna.Nem jönnek a jó akciófilmesek,de jön Sam Mendes akciófilmesnek:)

    Die Hard5,maga a film.
    Összeverve a magyar színész elit,a város arrébb rakva.
    Moore tombolt és kirúgatta magát a Fox-tól?
    A Behind Enemy Lines című filmjét elismerték,ezen került be anno a Fox munka listájára.
    Láttam jobb akciófilmet.Moore ereje teljében,eközben McTiernan(aki ehhez ért)régóta nem kap munkát,esetleg sitt fenyegeti.Tony Scott megöli magát stb A Petersen meg a Poseidon-on sír?
    Ma már nem elég a technikai tűzijáték.Kevesebb néha több.
    Amikor meg semmi nem volt(Die Hard 1-2),akkor lett egy igazi dráma,mert az emberek a jó akciófilmet is drámaként kezelik.Amikor meg vadállat a gonosz(Ledger,Bardem),akkor meg bombasikert csinálnak és özönlennek.Kell egy jó gonosz,hogy elismerjük a főhősünk munkáját.
    Amikor össze-vissza repked a kamion,az ember 10 emeleteket esik stb,tényleg az óvodás világnak megy,akinek képzelő ereje még nem e világi.

    ui.good day to die hard.jó nap a kemény halálra?
    betartották.

  33. .d mike, ez haiku vagy mi a tököm? kétszer végigolvastam, de még így is csak a felét értettem a mondanivalódnak

  34. Na ezért nem szabad az ilyen nagy címeket neve nincs rendezők kezébe adni! Bár ahogy elnézem Hollywood most nagyon ráállt erre…

    John Moore a Max Payne után….??? Na ne nevettessenek már!

  35. Maradok Statham filmjeinél, úgy tűnik már csak ő rá lehet számítani ha jó akciófilmet akar az ember.

  36. Die Hard 4 nekem nagyon tetszett. Eme rész pedig moziba van tervezve, sajnos mindenki a sárba tiporta. Szóval biztosan xar lesz. De jobb nemigen megy most…sajna.

  37. Francba, pedig ezt én is moziban terveztem, de ennyire egyöntetű negatív kritika-dömping után feladom. Végül is, az ember legalább azért ne fizessen, hogy agyvérzést kapjon, nem igaz? :) Meg hát, az 1-2-3 nekem is annyira nagy kedvenc, hogy emlékszem, a VHS-eket konkrétan rongyosra néztük annak idején, és már kívülről tudtam a szöveget (bár nagyrészt még most is kívülről tudom :D). A 4. részről viszont nem is tudok nyilatkozni, mert egyszerűen nem emlékszem rá, pedig láttam. Habár ez önmagában is sokat elmond róla.

    Mike: ez egy ilyen gondolatkísérlet volt? Vagy automatikus írás? Neoszürrealizmus, he? :D

  38. Most jöttem a moziból… Csak az akciók tetszettek (az se mind), a történetből az apa-fia jelenetek egyszerüen nem működtek, már már idegesítő volt néhány rész, a többi pedig amolyan semmilyen. Az egyetlen értékelhető gonosz szerüséget a ” nagy fordulat” jegyében le is írhatjuk, továbbá nagyon hiányoztak olyan Die hard elemek amik minden részben benne voltak, még a negyedikben is. Willis unottan játszotta a szerepét legalábbis, nekem annak tűnt. Az egész filmben nem volt hangulat! Számora ez volt a legnagyobb baj vele, a szinkronizált verziót menti Dörner György káromkodásai így 4/10

  39. Metaforák és gondolatözön:) kb 20 infó rejlik benne:)

    Értelmezése a lényegnek.
    a)Gyenge kritikákat kap a film,de attól még lehet siker,mivel az első 3 része sokan adnak neki mozi esélyt,ami szintén bevétel.

    b)Komolyabb rendező akár szenzációt is csinálhatott volna a Willis-el.(Zemeckis,Petersen)

    c)Film:Összeverte a Willis a magyar celeb egy részét.A város is feltúrva.
    A Moore ereje teljében(kapja a szerződéseket),eközben sok régi jó akciófilmes nem is dolgozik.

    d)Ma már nem elég csak a tűzijáték emelése(pirotechnika,trükk).
    Kevesebb néha több.Amikor szinte nem volt semmi,emberközeli küzdés volt(die Hard 1-2),akkor volt nagy siker.
    Amikor pedig egy filmen remek és erős a gonosz(Bardem,Ledger),akkor még nagyobb sikere van egy akciódrámának.

    ui:Good day to die hard.Jó nap a kemény halálra?
    Betartották és a sorozat megrogyott.Élere kelt a címe.capiche?

  40. nézd már,lehet emiatt lehet megint zavarba jön valaki az értelmező képességek hiányában.
    előzőben:mivel az első 3 része miatt,sokan adnak neki…

    Die Hard5 10/5 Közepes.
    Egy kis film off.
    Viszont a Bigelow/Boal(Hurt lucker) megint alkotott,nagyon tetszett a Zero Dark Thirty.Jobb mint az Argo,kiváncsi vagyok,melyik politikai játszma nyer Oscart.
    Az iráni bejelentés után,ami azt takarja,Irán megcsinálja a saját film verzióját,mert ők végig röhögték az Argo-t,gyanítom az Argo fut be a fehér világban.

  41. mike: kínszenvedés olvasni a soraidat. Nem a mi értelmező képességünkkel van a baj, hanem a te fogalmazó képességeddel.

  42. Ki kellene hozni a sittről John McTiernan-t ( Die Hard 1,3 Predator, Vadászat a Vörös Októberre ), ő tudna még cool Die Hard-ot, vagy bmilyen akciómozit forgatni… : )

  43. Nektek fizetnek hogy ennyi szar lehuzást irtok? Ti mit néztetek? :D Egy sima zúzós akcio filmet vártam, és megkaptam, nicns benne vér meg csunya beszéd? Mivan? Tele votl káromkodással! :D Ultra jo nem volt, de azér amennyire itt le van huzva nem volt rossz. Nem tudom hol áll az ingerküszöb mindenkinek. De tuti a sztratosz férát karcolja már.

  44. Dennis: idén 6 kritika volt eddig, abból 2 negatív, ez lenne az a sok lehúzás? legalább minimális valóságtartalommal trollkodj, mert ez így kevés.

    Az tény, hogy amint hallom, a magyar szinkronban több volt a káromkodás, sajnos angolul néztem, mert bírom Bruce hangját.

  45. Hát nekem szerencsém volt :D
    A sok negatív vélemény miatt rosszabbra számítottam, mint amit kaptam.
    Bár így is rengeteg bajom volt a filmmel.
    Lehet spoileres.
    Sokszor olyan céltalan volt az egész, egymásra dobált jelenetek, random 1sorosok, üres párbeszédek. Nem tom súlytalan volt sokszor. Főleg Die Hard mércével. Mintha Bruce is csak azé mormolt volna el 1-1 panaszt, mert Mclane-nél az kötelező.
    A másik, régen is golyóálló volt az atléta, de könyörgöm, itt a 4. rész vége óta (a vadászgépes gyöngyszem) Terminator mode-ban van az öreg. Hol van a majd megőrülök 1 aszpirinért, miért kell ezt csinálnom mindenki kapja be zsaru?
    Szóval az egész olyan zagyva és idegen volt, semmi DH hangulat.
    A nagy csattanón csak a szemem forgattam. Aztán szépen átmentek véresen csecsen autóval, ami fegyverekkel teli az Orosz-Ukrán határon :D De hát ilyen finomságokra már ne is adjunk.
    Mondom, annyi a mázlim, hogy még ennél is rosszabbat vártam, és néhány akció azért jó volt. Illetve lett volna, egy másik alsó közepes akciófilmben. A sorozat tiszteletére 3-4 pont max.

  46. A kommentelőkkel együtt értettem a ‘sok’-at. Tényleg nem nagy történet volt, de az előzőnél lényegesen jobb volt. Lényeg, amit vártunk megkaptuk. Aki többet várt az csalódott.

  47. dennis: “Tényleg nem nagy történet volt, de az előzőnél lényegesen jobb volt. Lényeg, amit vártunk megkaptuk”

    nem tudom te mit néztél, de ha ugyanazt amit én is láttam a moziban, akkor én is kérek abból a cuccból amit szívtál… :DDD

  48. Hát kövezzetek meg de nekem se volt vele sok bajom…bár tény h elfogult vagyok John-al..egy korrekt akció film volt. első 3 hoz felesleges hasonlítani..megjegyztem a 2 vel az volt mindenki baja h nagyon hajazott 1 re (tényleg) nekem mégis kedvencem. Nincs forgatókönyv? ez egy akció film. ha ez kell nézd meg közönséges bűnözőket párszor. Ami nekem nem tetszett az a sok magyar helyszín de ez nem brucék sara. idős-fiatal poenoktól féltem de egész jók voltak. Nem ez a legjobb rész az tény. De egy vállalható akciófilm. Rajongóknak kötelező. többiek meg ahogy érzik!!!yippie kay yay (végre magyarul is van benne :)

  49. UEVCS – igen, pont én is ezt említettem feljebb és viccesen a legkisebb hibának jellemeztem, hogy ennél epicebb fail ritka a filmtörténelemben, mint

    SPOILER

    full véresen, körözés alatt, egy teli fegyverrel megrakott maffia kocsival végigszáguldanak többszáz km-en, miközben átlépik az überbrutálul őrzött orosz-ukrán határt minden papír/engedély/bármi nélkül és simán odaérnek, mire a gonoszok akcióba lendülnek. Ennél a résznél már nagyon kínossá vált a film.

  50. kameraman: de most komolyan ennyi erővel melyik részt, melyik akció filmet nem lehetne szétszedni? 2 be mikor lemegy és egyedül próbálja gépet rávenni h ne szálljon le? vagy mikor pont elhúzza lábát Franco Nero gépe elől? 3 ba mikor mahinálnak a vizes flakonokkal? :D gyerekek ez egy akció film ne értelmet keressetek benne.. Azzal meg nem értek egyet h minősíthetetlen lenne…

  51. Én tényleg úgy ültem be, hogy én ezt szeretni fogom. Szerettem mindkét Expendables filmet, próbáltam szeretni Arnold papa (Hopefully)Last Standjét, és a még bizony a DH4-el sem volt különösebb problémám.

    De EZ! Ez kritikán aluli. Egyszerűen borzalmas. Hiteltelen, összecsapott fércmunka, amin csak rontott az, hogy mindenhol magyar C-D kategóriás celebekkel volt teletömve a film. Kicsit olyan érzésem volt, hogy ha a Willist helyettesítjük Nemcsák Károllyal, és a fiát Stohl Bucival, akkor simán elment volna a moziban a Telepi Zorro 5 címmel.

    Ez tipikusan olyan érzés volt, mint ha pl nézed a ViVa-t és 10 ből kilencszer megmondod, hogy magyar/európai klipp jön vagy amerikai az első 2 kocka után. Itt néztem a filmet , és egyszerűen azt mondtam, hogy baszod ez majdnem Cobra11.

    2/10 csak azért mert:
    SPOILER
    A bemutatás a helikopternek mielőtt az becsapódik poén volt.
    SPOILER Vége

  52. szerintem felesleges a határos dolgon rugózni, ha ez az egy hiba lenne a forgatókönyvben, akkor megérteném, de hát a nagy nulla hibahalmazban van még egy hiba, semmi extra már.

    Az előző részek forgatókönyve sem a csavarossága miatt volt élvezetes, hiszen itt is van csavar, egyszerűen csak jobban összeállt, az ok-okozat folyamatos volt, nem random. (Az 1 és a 3 a legerősebb ebben).

    Például ami nekem hiba, hogy a random ellenség elkezd táncolni (neki ugye semmi személyes baja nincs McClannel), mert “jaj legyen érdekesebb a karakter, plusz jól jön az időhúzása, akkor is ha értelmetlen”, nem azért, mert erre bármi más oka van. Az előző részekben is voltak érdekes ellenfelek, de nem “ezt kell tennie, mert akkor a főhősnek van ideje megszökni” módon cselekedtek, hanem “ezért és ezért ezt fogja csinálni” módon, legyen az bosszú vagy mittomén, ami felülírja a “rögtön főbelövöm” rosszfiúmentalitást.

  53. Röviden szar film,akciófilmeket 80 évekbeli stilussal kéne forgatni,cigi,pia,anyázás,minimum sajna már leszoktak minderröl.

  54. Nyilván a határos dolog csak amolyan hab a tortán, tényleg mélyebb sebektől vérzik a történet. Hol van már az a fajta szofisztikált főgonosz, akit az első részben láthattunk. Pontosan én is azt éreztem, hogy teljesen felesleges a tucat karaktereknek “egyéniséget” adni, mert öncélú és nem a történetet szolgálja, csak a forgatókönyv ürességét tölti ki. Mennyire máshogy nézett ki a Die Hardban egy csoki elmajszolása, poénforrásként, mint itt a répa ropogtatás.

    Teljesen felesleges random generátor által kidobott ellenfelek, nem érezni azt a fajta profizmust, ami sütött az első három film ellenfeleiről. Nem érezni fegyelmet, összetartást, alárendeltséget a főnöknek. Az első filmekben ez mind megvolt.

    Az ok-okozat igen hiányzik, de nagyon gyenge a fényképezés és a feszültségkeltés is (pontosabban hiányzik teljesen). Nincs meg az a lendület ami a székbe szegezne, nincs felfele ívelő hatásokkal teli jelenetsor, mint pl az első rész helikopteres jelenete. Nincs kamerarángás, mégis a gyors, ritmikus vágásokkal (5 – 2 és 3 másodperces snittek váltakozásával) és a nagyon jó zenével elérik, hogy hihetetlenül feszült és pörgős az a jelenetsor, szinte lüktet (nem beszélve arról, hogy a feloldások teljesen egyediek).

  55. SPOILER
    Azt magyarázza el nekem valaki, legyen szíves, hogy a kis McClane mire számított azzal, hogy egy elfogatta magát és egy tárgyalóterembe került (ez is mekkora marhaság volt) a szakállassal? Tudta, hogy robbantós mentőakcióra készülnek a “répásék”. Mert anélkül igencsak nehezen léphetett volna meg.
    SPOILER VÉGE

  56. A kis McClane és Irina is igen kezdő színészek, alig játszottak még pár filmben, nos az alakításuk is sajnos harmatgyenge lett, ezer sebből vérzik a film..

  57. tehasut: tovább megyek(SPOILER), az öreg komarov, honnan tudta előre, hogy mcclane jr. megmenti őt a fegyveresektől, majd megszökteti, azután hogy az öreg mcclane feltartja őket, ami miatt lekésik a cia repülőt, hogy aztán a safe house megtámadása miatt el kelljen menni a kulcsért, ahol azt majd “a terv szerint” elrbolja majd a lánya??!! a sztori nem hogy több sebtől vérzik, hanem egy shotgunnal ellőtték a fejét…:DDD

  58. Nekem a legnagyobb bajom az volt vele, hogy tok ritmustalan volt mind dramaturgiailag, mind vagasilag. Most nezunk, most utozunk, most uldozunk, most lelkifroccsozunk, most lovunk, majd ezeknek tetszoleges mixe. Folytatasnak kb. annyira volt jo mint akarmelyik Hegylako resz, egyesnel nagyobb sorszammal. Mondjuk egy jelenet eleg franko lett, azon vigyorogtam egy kort. Amikor Junior levagja a rossz bacsit a tetorol, es ugyanaz a lassitasos eses meg csodalkozo tekintet mint Alan Rickmannel az elso resszben.

  59. Én csak most néztem meg a filmet, de kellemesen csalódtam. Ez egy szórakoztató akciófilm. Abszolút nem érdemli meg a film, hogy igy lehúzzák. Az autós jelenet pedig nálam az év üldözése eddig.

  60. Most kerítettem rá sort, bár tudtam mire vállalkozok. Ez még annál is rosszabb volt, mint amire számítottam. Számomra ez konkrétan értékelhetetlen volt, 1/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.