Az eredeti Star Wars trilógia 4k-ban? Jöhet!

Projects/Restoraiton részen olyan szerepelt/t, hogy “converting Episodes IV-VI to the 4K 16-bit resolution format” vagy mi, bár nem tudni ez pontosan melyiket jelenti, a javított változatot, vagy a tényleges legeredetibbet (ha Lucas megtartotta a vágásjogot akkor nem az utóbbit), de mindenképp azt sugallja, hogy a Disney újra moziba küldi a régi filmeket egy kis időre.

human
írta
2014. 07. 20. 18:28
megjelenés
36
hozzászolás


36 hozzászólás a “Az eredeti Star Wars trilógia 4k-ban? Jöhet!” bejegyzéshez

  1. Erre most nem tudom mit illene reagalni, mar a f… tudja hanyadik verziot akarjak kiadni, mikozben ha jol emlekszem a 3d valtozatbol is csak az elso reszig jutottak ahhoz kepest, hogy midnen evre terveztek egyet

  2. Megnéztem moziban nagyon régen gyerekkoromban, megnéztem, mikor újra moziba került tizenx éve, és habár ritkán fér bele manapság a mozi az életembe, de szerintem nosztalgiából megint megnézem majd. Már ha eljut ide is, persze.

  3. Zsedan: Amig az emberek igy erzik: “Az eredeti Star Wars trilógia 4k-ban? Jöhet!” Amig van igeny a mindenfele valtozatra addig nyomjak es azt mondom hulyek lennenek nem megtenni. Most jon az Alien 1 is felujtiva es varom mert imadom.

  4. Felesleges pénzkidobás mind a Disney, mind az emberek részéről. Könyörgöm, 30-40 éves anyagból dolgoznak, az akármennyit retusálják sem lesz már a jelenleginél szebb. Azt meg már meg sem említem, hogy az emberek 90%-a szerintem nem érzékel jelentős különbséget full HD és 4K között. Jó, persze ha keresel igen, de én például pont leszarom hány szőrszálat látok Obi-Wan borostáján.

  5. Nem ertek hozza, de tenyleg, hogy lehet egy ilyen regi filmet megnagyobb felbontasba felhozni?

  6. zsedan: az eredeti kópia rendes filmszalagon van, analóg, abból azért elég sokat ki lehet hozni

  7. …tudjátok mit? Adják ki a Metropolis-t 4K-ban.
    Lucas , meg a Disney menjenek francba.
    ;)
    3-4 évente jön új technológia , úgyhogy nem kell sokat várni és megint mozikba küldik a régebbi SW filmeket.
    Bocs, nem akartam én leszólni , csak a rókabőrök lehúzásából lette elegem…de “szerencsére” odaát , nekik nem.
    Én kérek elnézést.

  8. Mindig van egy új generáció aki még nem látta, mindig van egy új technika amire érdemes adaptálni, ráadásul most a folytatás miatt aktualitása is van. Why not?

  9. ahogy Duck mondja, eredeti filmről 4k még nem elképzelhetetlen, sokméteres vásznon meg aki nem mondja meg a különbséget 1080p és 4k között abba felesleges a mozibamenés szinte :)

  10. Az eredeti kópia elvileg “végtelen” felbontású, mivel analóg… Abból egy 4K-t downgradelni nem nagy kunszt.

  11. azért nem végtelen az, emlékeim szerint nagyjából pont a 4k körül van a határa a 35 millinek részletesség szempontjából, nem emlékszem már a pontos számokra, valaki majd megnézi
    mint mindent, lehet még tovább nagyítani, csak már tényleg nem lesz értelme
    ha valaki nem látja a különbséget a hd és a 4k között, szerintem gondolkozzon el a szemészeten, mármint, ha tényleg nem látja… ha szimplán csak nem érdekli a különbség, az teljesen más tál tészta, bizonyára sok olyan posztot látunk még majd a 4k-s bejegyzéseknél

  12. Elmeletileg nem ugy van, hogy 4k folott nem lesz mar sok ertelme a kepminosegnek, mert az ember szeme onnan mar tenyleg nem lat tobbet?

  13. “DnP says:
    2014. July 20 at 20:53
    Az eredeti kópia elvileg “végtelen” felbontású, mivel analóg… Abból egy 4K-t downgradelni nem nagy kunszt.”

    Ez azért meredek kijelentés volt.

  14. zsedan: ha jól tudom, vmi 7mp-nek felel meg a szem tényleges látása, amit éppen látsz abban a 45 fokban ott középen, no de a szemed nem csak ennyit lát, hiszen ide-oda mozog egyfolytában, ahogy gyűjti az infókat, főleg egy hatalmas vásznon

  15. És úgy olvastam valahol, hogy az eredeti verzió lesz újra kiadva adathordozókon. Viszont ha mozikba is kerülne, arra tuti sok ember befizetne. Itthon még hozzácsapnák a klasszikus szinkront, aztán mozitermeket lehetne feltölteni vele. :D

    Egyébként tényleg francos nagy hülyeség volt változtatgatni, újítani ezeken a filmeken. Már fogalmam sincs én melyiket láttam, mi a plusz, mi a más egyikben-másikban. Az eredeti meg pont attól jó, hogy az megmutatja mire voltak pont abban a korban képesek.

    Vicces is lenne, ha változtatnának a Mátrixon mert már nem eléggé jók az effektek például.

  16. Persze, ha egyfolytában jártatod a szemed a 180 fokos látótérben, összeadódik a kép az agyadban simán, és úgy már több mint 500 mp, no de logikusan nem teszel ilyet. :) Biztos ki lehet számolni, nagyjából mennyi, ha egy moziban adott távolságból a komplett vásznat bejárja a szemed, majd valaki más megteszi. :) De ettől még az a kis pötty középen 7 mp, csak más kérdés, hogy nem csak egy pontot bámulunk egyfolytában, ki is készülnénk. :)

  17. Watch: nem tudom mit olvastál, a képen látható 1 sor az információ, a többi csak találgatás

  18. Mammut: szerintem az egy pontra jutó érték is jóval magasabb, de egyébként ha pontot nézel akkor is szakkádokat végez folyamatosan a szemed, szóval jóval nagyobb területet jár be a pont körül

  19. Duck: hát, nekem annyi rémlik valamiért, no de mindegy, ezen nem fogunk összeveszni, a lényeg, hogy a 4k-nál jóval többet látunk :)

  20. Valamit nem vesztek figyelembe a látásnál, mégpedig a távolságot. Értelemszerűen a szem többet tud mint 4K. Ha 50 centiről nézel egy 55″-os 4K tévét akkor látod a pixeleket ott is, mivel a PPI csak 85 (egy mai telefont/tabletet már nem nagyon kapsz 200 PPI alatt). De ha leülsz elé 2-2.5 méterre akkor úgy tudom az emberek többsége már nem képes megkülönböztetni mozgóképen a full HD és a 4K anyagot.

    Moziban már más a helyzet, ott tipikusan láthatóak a 2K korlátai. Ha pl középső sorok környékén ül valaki egy átlagos méretű teremben akkor a sötét/világos határvonalakon már jól látható a pixelesedés a képen (pl feliratok).

  21. Amúgy mostanában mi ez a 4K mánia? Mozinál más, persze, de otthon csak HD ban lehet nézni, BR-en is 1080P ben vannak csak filmek. Vagy lemaradtam valamiről lehet már 4K-ban is vásárolni filmeket? (Ha már 4k-s TV-ket nyomatják most ezerrel)

  22. argab: eddig szerintem végig moziról volt szó, de persze, minél távolabbról nézed, és minél kisebb képernyőt, annál inkább egybeolvadnak a részletek. A mozivászonnal is ez lenne a helyzet, ha kimehetnél a moziból és nézhetnéd az út túloldaláról. :)

  23. Akos: A Sony már adott ki pár 4K felbontású filmet (Amazing Spider-man, Battle: Los Angeles). Amennyire én tudom, ők hozták forgalomba az első ilyen tévéket, szóval butaság lett volna részükről, ha nem adnak ki hozzá pár ilyen filmet :)

  24. Akos: van már egy köteg demoanyag és tesztműsor, mert ugye a tévék is átállnak, sőt, volt pár éve egy sárkányos animációs short muvi is, és abból is van ilyen verzió. De gondolom, jönnek majd rendesen a filmek is.

  25. A hagyományos film felbontása nyersanyagfüggő, a részecskeméreten múlik. A 35 mm-es esetében ez általánoságban kb. 10K, vagyis még a 8K-nak is bőven van értelme.
    A másik dolog, hogy a magyar mozik 99,99%-a csak 2K-ban tud vetíteni (az Aréna kivétel, ott biztos van 4K), ezért a forgalmazók is csak a 2K-s kópiát veszik meg.

  26. Borivoje Surdilovic: A Budapesti IMAX csak 2K-s vetítővel rendelkezik, tehát az csak ilyen fél-IMAX mozi. Viszont az Óbudai moziban és Egerben is van biztosan 4K-s vetítő gép, ott szoktak is néha ilyen filmeket játszani (a Mellékhatásokat pl biztosan úgy adták le)

  27. Play: Elképzelhető, de ez a lényegen nem változtat. A magyar mozik többségében a legolcsóbb 2K vetítőgép van, tehát az átlag mozinéző az 1080p-nél csak egy hangyaf@sznyivol jobb 2K-val találkozhat.

  28. Borivoje Surdilovic: a 10k a nagy 4:3 felbontás egyben, nem? Amiből kivágják a hasznos képi anyagot, a jóval kisebb panscan és wide kópiákat… szóval ott azért jó sok felesleges anyag van, amit nem feltétlenül raknának a filmbe

  29. Megértem, hogy az idősebb generációnak teljes lehúzás az egész, de nekem, aki lecsúszott az összes vetítésről, mert szimplán nem születtem addig meg, baromi nagy élmény lenne. Felőlem 576p-ben is tolhatnák, én csak mozivásznon szeretném látni az ikonikus jeleneteket, ez kimaradt az életemből. És reménykedek abban is, hogy nem valami kontár 20. felújított változatot adnak ki megint, amiben az Uralkodó valójában nem is gonosz, csak kicsiként meghalt a kutyája, és amiatt gecizik mindenkivel.

  30. Valamivel elkell adni a 4k tévéket! Mert ha van 10 film akkor sokat mondtam :P
    Ja a vicc az egészben, hogy még nincsen egységes formátum a 4kra (most fixálják le hogy paramétereket). Azaz a Samsung anyagot nem tudod lejátszani a Sony-n. Felvettem a Goproba és RED rendszerrel is egy rövid 4k anyagot és egyik tévé se volt hajlandó lejátszani hibás formátumra hivatkozva. (felbontás, kódolás, formátum e még a konténer formmátum is ugyan az a tévénhez kapot anyagban :P)

  31. “Az eredeti Star Wars trilógia 4k-ban?”

    Micsoda felesleges baromság.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.