Blockbuster watch: Taken 3, avagy megvan 2015 első sikere?

Nem kellett sokat várnunk rá. Bár a kritikák alapján lehetett volna jobb a film, de ez nem olyan sok embert akadályozott meg abban, hogy eltipegjenek rá a moziba.

Bár a Taken 3 rosszabbul nyitott, mint a második rész, na de annak a negatív visszhangját tekintve ez nem túl meglepő. Így is 39,2 milliót szedett össze odakinn, a világpiacon meg 51,4-et. Már most 90-nél jár tehát, így az első hétvégéjén. Érdekes extra, hogy itthon 103 ezer nézőt vonzott, ilyen szinten csak a Mockingjay és a Hobbit 3 érdekelte az embereket mostanában. Neeson nagy sláger kis országunkban.

Közben a Selma, ami Martin Luther King egyik fontos cselekedetéről szól egyre jobb kritikákat kap, Oscar jelölés is becsúszhat majd, de bevételileg csak a J. Edgar szintjét hozza, ami nem túl jó, még akkor sem, ha nem milliárdokat várnak tőle.

És sajnos az Inherent Vice első komolyabb hétvégéjén felsült, kb. feleannyit hozott, mint a Master vagy a Her, a rendező és a színész előző filmjei.

És a Hobbittal nem foglalkoztam az ünnepek alatt, de nem meglepő módon elég nagy siker a film. A trilógia lezárása, búcsú Középföldétől, 781,7 millió már most világszinten. Bár nem tudni pontosan mennyibe került, de szerintem pénzüknél lehetnek. Mondjuk a The Hobbit: The Desolation of Smaugnál rosszabbul nyitott, és az a film 18 hét alatt 960 milliót hozott nekik, ami lehet nem lesz meg az 5 sereg csatájának, de akkor sem lehet túl vészes. Ha most terveznék a folytatást, akkor lehet máshogy néznék a számokat. Az első hobbit 1017 milliónál zárt.

6 hozzászólás a “Blockbuster watch: Taken 3, avagy megvan 2015 első sikere?” bejegyzéshez

  1. 1. A Hobbitnál szerintem ezzel a bevételi eséssel kalkuláltak – a világ ellenére más dinamikájú a sorozat most, így várható volt, hogy tendenciózusan a nézők majd pártolnak el valamilyen szinten (ezért is volt a marketing ennyire a csatára kihegyezve), de sokan a Smaug alá lőtték a végét, szóval még pozitívumként is látható. a 3x kb 1 milliárd meg standard végcél lehetett nekik, szóval teljesen korrekt ez így.

    2. A Master ha jól emlékszem anno nagyobb hype-ot kapott, Oscar díjas alakítások előzetesen meg a téma is (míg az Inherent inkább egyfajta kísérletnek tűnt az elejétől kezdve), ennek ellenére többszáz mozi és majdnem 5000-es átlag, szerintem még picit pozitív csalódás is lett.

    3. Selma viszont csalódás sajnos.

    + ami még érdekes szerintem: A múzeum gyenge nyitás után jól meglovagolta a karácsonyt és siker a vége, illetve sajnos Katniss megelőzi a Guardianst a legsikeresebb domestic siker harcban. A jövő hét viszont baromi izgalmas lesz.

  2. abelh: nem hiszem, hogy trilógiáknál bevétel eséssel számolnak általában. Az Avengers 2 valszeg többen fog hozni, mint az 1 pl.

  3. A Taken volt talán az első film, amit az itt olvasott kritika miatt néztem meg sok éve és igen jó szórakozást nyújtott, mert mégha voltak is benne itt-ott túlzások, alapvetően akkor is realisztikusabb érzete volt a jeleneteknek, mint más filmekben. Bosszantó tapasztalni, hogy a 3. részre átment egy teljesen primitív akció filmmé, amit meg lehetne bocsájtani (ha elfelejtjük, hogy volt egy eredeti), ha közben nem akarna mocskosul okos akciófilmnek tűnni.

    Mindig ugyan az a séma, kockáztat valaki, előjön egy rém egyszerű történettel (többek közt a költségvetés hiánya miatt), de ütősen koreografált jelenetekkel, majd ha siker lesz, akkor egyből elb@sszák a folytatásokat, mert csak úgy képesek tovább vinni az eredeti karaktert egy új(nak feltűntetett) történetbe, ha emberfeletti képességekkel ruházzák fel. És mivel több a pénz a megvalósításra, előjön a Bay effektus, több petárda és tüzijáték a háttérbe, az látványos, az kell a sok baromnak, és el van intézve.
    Pedig az igazi filmrajongó szerintem mindig is az egyszerű főhősökre fog bukni igazán. Nem mondom, hogy én szartam a spanyol viaszt, nyilván nem most fogalmazódott meg először ez a mondat az interneten, de akkor is dühítő, hogy mindig minden jó filmet elkúrnak az over-the-top folytatásokkal.

  4. Human:

    ez csak tipp, anno is csak boxoffice oldalak becsléseit olvastam. A Hobbit még meglovagolta a lotr sikerét, a Smaugnál ezt már nem lehetett elsütni, itt meg az epic harccal visszacsalogattak kb 100 milliót még. a nagyobb oldalakon már ezt is félve becsülték 250 millióra, míg az elsőnél simán ment a 300+, 1 milliárd jóslat. a lotr közönségét még úgy, ahogy sikerült megtartani, de “kisebb” filmekkel komolyabb arculatváltás nélkül (Hálistennek) újak felé nem nyitottak, így kimaxolták egyelőre az egészet ennyi pénzzel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.