Jurassic World: dinók a korpo réten

Ilyen egy tipikus blockbuster 2015-ben. És ezt most pozitívan és negatívan is értem egyszerre. A probléma mondjuk, hogy ebben a formában ez nem a Jurassic Park folytatása volt, csak egy tipikus nyári szörnyes film.

Elsőre amúgy jól hangzik a történet, értelmes folytatást sugall, de amikor nézed akkor gyorsan leesik, hogy hiába logikus, a lélek tovatűnt belőle. Az a kiindulási alap, hogy a Jurassic Park kicsit más néven végül kinyitott. Az emberek meg szépen ráuntak a dinókra az évek alatt. Tipikus hi-tech állatkerti látványosság lett a kipusztult, de felélesztett állatokból.

Ennek megfelelően a parkot üzemeltető cég igyekszik új dolgokkal előállni. Mivel lehet új látogatókat és pozitív sajtó visszhangot generálni: új dinoszaurusszal. Csinálnak is egy hibridet, aminél T-rex géneket kevernek valami mással, hogy alkossanak egy brutáloszauruszt. Izé, Indominus Rexet. Mi lehet a bonyodalom vajon… nyilván elszabadul, és jön a futás meg a sikítozás.

Mielőtt mélyebben elmerülnék abban, ami miatt leszeditek majd a fejem az mindenképp meg akarom említeni, hogy Chris Pratt baromi jó a filmben. Kellően laza, a félsoros cool dumákat természetesen szállítja. Ez a csávó még sokra viheti esetleg valami régészprofesszor szerepében is. Vagy épp a az Uncharted filmben Nathan Drake-ként. Prattben megint nem csalódtam.

Most jöhetne a feketeleves, de azért bevallom, baromi jól szórakoztam. Kicsit máshogy, mint azt a film készítői tervezhették, de például a third acten, a végső leszámoláson szinte végig nevettem. Nyilván nem komédiának szánták, eléggé komoly hangneműek a jelenetek, de addigra már teljesen elszállt a film, így nem értettem minek erőlködnek.

Igazából maga a film sem tudja mit csináljon. Egyrészt ott a kritika az állatokra ráunó, mindig nagyobbat akaró emberekről, de közben meg könnyed szörnyfilm is akar lenni, amibe azért mégsem jutott sok feszültség. Ez a tehetetlenség írói és rendezői részről talán a film legszomorúbb jelenetén érhető tetten, amikor Pratték követik a Brutálószaurusz pusztító nyomát. Látni, hogy meg kéne hatódni, de előtte annyira bénán sütötték el a vicces feszültségoldókat, hogy minden súly eltűnt az ilyen jelenetekből. Az egész önmaga paródiájává válik, ami ki is teljesedik a befejezésre.

A Jurassic World során többször is olyan érzése van a nézőnek, hogy a “ez cool lesz” “ez jó kacsintás lesz az előző filmekre” és hasonló jeleneteket nem igazán köti össze semmi. Mármint nyilván a ragadozó ösztönre fel van húzva az egész, és van történet, de az többször is erőltetetten gördül előre. Nem tartanak valahova a szereplők, hanem párszor csak belebotlanak a dolgokba.

Az előbbihez kötődik még az is, hogy a gyerekek eléggé feleslegesek. Nem olyan rosszak, főleg így, hogy a fiatal a gyermeki lelkesedést, az idősebb pedig a “telefonom érdekesebb” generációt képviseli. Mégis végig az jutott eszembe róluk, hogy vagy legyen a fiatalok szála jobban kidolgozott, vagy váltsanak már vissza a felnőttekre, akik a film tényleges cselekményében aktívabban részt vesznek, nem csak sodródnak.

Spoileresebben még el lehetne merülni mélyebben a butaságban, például a karikatúra karakteren akit Vincent D’Onofrio alakít (nem az ő hibája), vagy épp az InGen vezetőjén elmélkedni, ami szintén vicc kategória és aki miatt pont nem érhető, hogy a komolyabb hangnemmel minek próbálkozott a World egyáltalán.

Tudom, “kapcsold ki az agyad és élvezd”, ezt szinte biztos beírja valaki, de ez továbbra is borzasztó érv egy film mellett. Nem drámai mélységeket várok sosem egy blockbustertől, biztos nem a Schindler listája az ellenfele, hanem… a Jurassic Park első része.

Az hiába volt egy látványfilm, mégis koherensebb volt és a karakterei rendesen fel voltak építve. Ismétlem, a blockbusterek között rendesen. Amikor Ian Malcolm mondott valamit, az nem csak azért volt vicces, mert csattanót írtak a poénja végére, hanem mert a karakteréhez tökéletesen illett minden megmozdulása.

Mindezek ellenére elment, és a harmadik és talán a második részt is simán veri ez a folytatás, de valahogy mégsem az igazi. Ez amúgy már ott látszott, amikor szól az eddigi filmekből a felemelő zene, a gyermeki lelkesedés kinyitja a parkra néző ablakot, a kamera kirepül a szabadba és láthatjuk az épületeket. Semmi különlegesség nincs itt. Ez hiába volt láthatóan céljuk, ha rossz.

human
írta
2015. 06. 13. 14:30
megjelenés
70
hozzászolás


70 hozzászólás a “Jurassic World: dinók a korpo réten” bejegyzéshez

  1. Én nagy rajongó vagyok és szerintem jó is volt de az utolsó 15 percet, hogy gondolhatták komolyan arról fogalmam sincs. És az sajnos aláássa az egész filmet. Folytatás lesz vajon?

  2. „Kapcsold ki az agyad és élvezd” – bocs nem hagyhattam ki :D Viccet félre téve valami ilysmit vártam bár ez nem feltétlenül a film hibája. Mindegy ha szomorú arcal is de azért a jövő héten én is „letudom”…

  3. A legrosszabb az volt, hogy a mozi előtt levetítették a spoileres terminátor trailert…

  4. Mi jól szórakoztunk a filmen. Szerintem egész jól vegyítették a drámaibb, komolyabb hangvételű jeleneteket a poénosabb részekkel. A látványra nem volt panasz. Elég komoly mészárlást tolt az Indominus Rex, barátnőm meg is könnyezte a hosszú nyakú dinó halálát. Az Ankylosaurus-oknak nagyon örültem, az egyik jól arcon verte az új hibridet. Amikor a raptorok meg a katonák közösen mentek a hibrid után, aztán mészárlás lett a vége, az volt talán a film legjobb része nálam. Meg persze a végén a közösen legyűrjük a fő bosst. :) Pratt itt is brillírozott akárcsak a Galaxis őrzőiben. Vincent D’Onofrio nekem idegesítő volt sokszor.

    Összességében nálam többször is hozta az első rész hangulatát, bátran ajánlom bárkinek megtekintésre. 8/10

  5. human, ProMixer04 + aki még látta – Az előzetesben előtt raptor idomítás, közös motorzás ugye nem arra fut ki mint aminek látszik?

  6. Minden blődsége ellenére szerintem jól lehet rajta szórakozni két órán keresztül, az első résznek nyilván nyomába se ér, de a másik kettőnél simán jobb. A legnagyobb problémája talán az, hogy ebből hiányzik a lélek, ami az első részben még benne volt.

    Innentől SZUPERSPOILERESEN

    Az első dolog amin kiakadtam, az a dzsip beindítása volt. Oké, beteszik a kölyköt az új akksit, bebikázzák, de honnan volt üzemanyag? 22 év alatt szerintem rég elpárolgott volna a benzin a tankból.

    A másik gondom nekem a raptorokkal volt. Az elején Pratten keresztül jól felépítik, hogy ezeket az állatokat nem lehet megszelidíteni, csak kölcsönös tiszteletet lehet kialakítani velük. Ezt még bevette a gyomrom. Aztán amikor kiengedik őket a vadonba, az I-Rex rögtön az emberek ellen fordítja őket, részemről még ez is oké. De a végén Pratt egy pillanat alatt visszafordítja őket az emberek oldalára? Ennyi? Leveszi a kamerát a fejéről és máris oké minden azok után, hogy megtudták milyen a természetben lenni és vadászni? A végén meg már csak biccentenek egymásnak, áhh… mindegy.

    A végső bunyó annyira over the top volt, hogy nem is érdemel több szót, annak örülük, hogy a 3. rész után kicsit igazságot szolgáltattak a T-Rexnek és most nem nyirták ki.

    Még D’Onofrio halálát emelném ki, mint WTF pillanatot, tipikus főgonoszként elmondja a jóknak az ördögi tervét és amikor befejezi, pont feltűnik az ajtóban egy raptor?! Oké, hogy követte a jófiúkat a laborig és simán bemehetett, de ez így eléggé összecsapott lezárása volt a szálnak.

    Ja meg a CGI. Még mindig nem értem, hogy nem tudják azt a szintet hozni, amit a ’93-as film. Ha összehasonlítjuk azt a jelenetet, amikor a JP-ben lehull a T-Rex előtt a szalag, meg azt amikor ebben a végén üvölt a Rex a helikopterleszállón, hát még és föld. Az egyik tényleg olyan mintha élne, a másik meg leesik a vászonról, annyira mű.

  7. Nekem nagyon tetszett. Foleg az elso reszre utalasok. A nyilvanvalok es a kevesbe nyilvanvalok.
    SPOILER
    Az utolso 15 perc elott mar total feladtam, hogy viszontlathatom a T-rexet, de amikor a csaj elment erte szinte kirazott a hideg. Akarmilyen szürreális is is volt a vege.
    Nekem adta. Lehetett volna jobb de az eddigi folytatasokat ubereli.

  8. Nekem is tetszett.

    Örültem a rengeteg nappali jelenetnek.Biztos komolyabb munka volt így animálni az állatokat de jó lett.
    Én azokat a kritikákat nem értem amikor valaki azzal jön negatívumként,hogy nem mert elrugaszkodni a klasszikus első résztől.Szerintem az eltelt 22 év távlatából ez nem gond.

    Nem volt az a bizsergés mint anno gyerekként 12 évesen,de azért a dinók iránti rajongásom újult erővel tört elő belőlem a film láttán.

    Jövő héten újrázok.

  9. Szerintem jó volt ez, bár egyáltalán nem annak, amire szánták. Inkább egy mai korba helyezett első rész, ahol az anno jó ötletek és megvalósítások sután puffannak a popkornos aszfaltra. Tele volt a film az első rész újragondolásával:

    SPOILER

    – Ian Malcolm-szerű “karakter” most az új Hammond, bénább, de a régihez idomulni akaró dumákkal, még a szereplő is hasonlított kicsit Goldblumra.
    – az őslényekhez értő bátor férfi és tudós nő “főhősök” szintén visszaköszönnek, csak épp nem őslénykutatók, hanem őslényidomár és őslényigazgató (és szintén a film alatt egymásban szerelemre lelő páros)
    – az idősebb lány + kisfiú helyett kaptunk idősebb fiú + kisfiú felállást, akik ugyanúgy nem kedvelik nagyon egymást, de a végére nagyon összeverődnek
    – a dagadt gazfickó, aki a dínóembriókat akarja, most nem technikus, hanem biztonsági cég főnöke
    – a szemüveges cool feka technikus (Samuel L Jackson) helyett most kaptunk egy szemüveges fehér technikust
    – szaladó kétlábú dínók közötti futás (bár most nem a T-Rex elől, hanem a park egyik attrakciójaként gömbben gurulás)
    – halott triceratops helyett halott hosszúnyakú növényevőt kapunk
    – a gyerekek és a főhősök az ellenséges dínó elől bújkálnak ugyanazon a helyszínen, ahol az első részben (csak most nem raptorok elől, hanem az Indominus Rex elől)
    – a T-Rexet is előkotorták a sufniból, néhány ütős jelenetre az első részből behívták, de kicsit átszerkesztgetve az akkori forgatókönyvet
    – a final fightban az ellenséges dínó(k)tól a legnagyobb dínó menti meg a hősöket (akkor a raptoroktól a T-Rex, most meg az Indominus Rextől a ***).

    – ja, és… “az élet mindig utat tör magának” beszólás helyett most az járta: “a természet mindig győz”

  10. Piemaker: ” amikor valaki azzal jön negatívumként,hogy nem mert elrugaszkodni a klasszikus első résztől.” de hát pont eltér.

  11. Az első fele nekem tetszett. Jó volt, ahogy bemutatták a működő parkot, Chris Pratti király volt (bírtam ahogy tényleg értelmes emberi lény módjára leelemezte a szituációkat, nem úgy mint rajta kívül bárki), a gyerekekkel se volt különös gond. Aztán onnantól kezdve, hogy a katonákkal próbálták elfogni a dínókat átment hatalmas idiótaságba, nem sok élveznivalót találtam benne (persze 1-2 jelenet azért cool volt, de semmi több). Az InGen-es szál nagyon béna volt, látszott csak azért erőltették bele, hogy tudják mivel folytani. Összességében egyetértek a pontszámmal, volt benne potenciál, de csak elszúrták.

    Néhány SPOILER

    Katasztrófa volt, ahogy a Park-vezető csaj otthagyja a válság kezelését a központban, hogy utána eredjen a 2 gyereknek. Kb. ugyanaz mint a San Andreasban Rock. Senkinek nem tűnik fel, hogy lenne egy munkájuk, amit végezni kellene?

    Az összes katonákkal történő harc szintén totális idiotizumus: tiszta célpontra nem lőnek, teljesen oda nem illő fegyverekkel próbálják megállítani a náluk 6x nagyobb dínót (közelharcban, sokkolóval egy több tonnás lény ellen. Tényleg ez a leghatékonyabb módja?)

    És persze a végén a T-rex, és a rapror nyugodtan visszavonulnak, hiszen elvégezték feladatukat. Az emberek meg szépen nyugodtan megvárják, hogy elvigyék őket hajóval fél nap múlva…

  12. Fanatikus rajongóként írom.
    Az első fele visszahozta a legszebb emlékeket, de a vége átcsapott a tipikus mostanában divatos felesleges túlzásokba… Mert muszáj “jobbat” nagyobbat kitalálni. Hiába nincs hozzá fantázia.

    SPOILER

    Mondja meg valaki hogy hogy lett megint 4 raptor a végén mikor az egyik felrobbant?
    Meg hogy nem érezte hogy a kocsi mellett meg alatt vannak hogy ha hőérzékelése van mint a kígyók ak ahogy mondták??

    SPOILER off

    Én az vagyok aki nagyon kitudja kapcsolni az agyát filmnézés közben de ez nekem is sok volt néha..

  13. @Ger

    SPOILER

    Igen az egyik felrobbant, aztán 3 volt a végén, és a vezérük Blue (Kék) nem pusztult el rögtön, csak a falnak csapta az Irex, aztán a maradék kettőt lenyomta és a végén megint Blue rohant oda segíteni a Rexnek.

    Pl amikor Pratt a kocsi alatt volt és elvágta a vezetéket, ott a szag miatt nem találta meg a Rex. A második kocsis jelenetnél meg egyértelmű volt hogy tudja hol vannak, hiszen amint elment vissza is támadott a tetőn keresztűl.

    SPOILER VÉGE

  14. ProMixer04: Küldök egy szimpatizáló pacsit a barátnődnek, én sem tudtam megállni a pityergést. Viszont egyetértek abban, hogy Chris Pratt egy hatalmas pozitívum a filmben, mert rajta kívül körülbelül minden nagyon mű, klisés és sokszor felesleges volt: ld. gyerekkarakterek, illetve a szadistábbnál szadistább haláljelenetek. Bár az ilyen nem lehetséges, mert a gyerekek lennének a célpontok, de akkor inkább csinálnának belőle horrort, nem családi filmnek álcázott gyilokpornót. Ha gyerekként nézem meg, tuti összeféltem volna magamat.

  15. Szerettem volna hogy jó legyen, de sajnos ez pontosan az a 5/10-es gagyi, aminek az előzetes alapján is látszott. Összecsapott, sablonos, tipikus műanyag blockbuster, a coolnak szánt részek pedig egészen nevetségesen sülnek el. Chris Pratt menti a menthetőt, és a 3D is egész jól sikerült, de összességében hatalmas csalódás.

  16. Nekem nagyon bejött voltak nagyon jó feel good pillanatok. Nekem nagyon odacsapós volt a végén az ütközet.
    By the way 82 milliós nyitónap amcsiban….

  17. Mogyi: ez a poszt nem a bevételekről szól, hanem a filmről alkotott véleményekről, amiken gondolom nem változtat, hogy mennyit hoz.

  18. offtopic, de nem lehetne megoldani, hogy a címben benne legyen a /10? ahogy régen is volt, még az előző design-nal
    tudom, hogy kevesebb kattintás lenne, de mégis

  19. én gyermeki lelkesedéssel ültem be, ami a végéig ki is tartott. sőt. nekem a feszültség is átjött sok jelenetnél, pont ahogy akarták.

    SPOILER SPOILER SPOILER

    mikor kitört az Indominus…hát igen. izgultam durván. és nagyon tetszett, hogy lelocsolta magát benzinnel:D sok kis apróság volt benne, amikben nagyon kellemesen csalódtam. a nem klisés halálok is ide tartoznak. szegény zara pl :/ de masrani “balesete” is váratlanul ért. meg az is, hogy a “jófej feka” túlélte hehe. a finálé pedig, atyaég. kész lettem volna kimenni a teremből, ha megint meghal szerencsétlen T-rex. nagyon nagyon nagyra értékelem, hogy nem játszottak GoT-osat és megadták a rajongóknak, amire vágytak.

    SPOILER VÉGE VÉGE VÉGE

    összességében nekem óriási élmény volt, lehet meg is nézem mégegyszer. megadom rá a 8-at, de nyilván nagyon elfogult vagyok.

  20. CGI néhol ultragagyi volt. Pl mikor a központban felfelé futott egy raptor, lábmozgás nem volt összesyncelve a haladással, látványosan lassabban lépett mint ahogy kellett volna, így csúszott a padlón végig, kanyarban is röhejesen tűnt el.
    Ja és mért szikrázik a föld, mikor heliből osztják az áldást? Mért olyan nehéz egy 15 méter magas hústornyot eltalálni, helyette végig mögé lőni 10 méterrel?

  21. Kb a közepéig ámultam. Aztán jöttek az egymás hegyére hajigált random jelenetek, no és a vége… Sok lett na. Azért egy 7-8/10 megy rá.

  22. Kb nulla elvárással ültem be rá, sok jót nem vártam. Amitől kifejezetten féltem az a Raptor/gondozó barátság, együtt motorozás, stb. Nos innen kifejezetten pozitív irányba csalódtam, tetszett a film, izgalmas volt, látványos, néhol vicces, néhol kicsit félelmetes, átjött a dráma is a végső harc pedig EPIC. Az Indominus Rex összes jeleneténél átjött a feszültség, az ismeretlentől való félelem. Szóval mindenkinek bátran ajánlom, menjetek el rá moziba. Jöhet a folytatás!!

  23. SPOILER

    Valaki árulja már el, mert lehet csak én “mentem el mellette”, de a központban a technikussal és a dzsungelben a feka csávóval mi lett? :D

    SPOILER

  24. Több helyen is elmosolyodtam a cikk olvasásakor. (esetleg spoiler, bár nem tudom, pontosan mi tekinthető ennek)

    A film által okozott “sérülés”-ek után jeges shaket szürcsölgetve próbáltam megfogalmazni a filmmel kapcsolatos problémáimat hasonlókra jutottam, mint “a lélek tovatűnt belőle”, “Chris Pratt baromi jó a filmben” stb…, ami számomra – nőként mélyen megérintett – VICC kategória, egy ilyen drága tűsarokban szeretnék én is lefutni egy T-Rexet, értem én, hogy visszautalunk a jó öreg Goldblum 1. részben piros jelzőrakétával hadonászó mentőakciós jelenetére, na…, de ne már… enyhítve a rossz érzést gyorsan nekifogtunk az 1.-2. részhez és továbbra sem értem, miért így kellett ezt a filmet megvalósítani. Nem vagyok filmesztéta, sem kritikus, eddig is csak olvastam az oldalt, de most kikívánkozik és hangot kell adnom véleményemnek…

    Örülök, hogy ily korai órában megerősítést kaptam, nem vagyok egyedül az érzéseimmel. Köszi ;)

  25. Én még mindig nem ócsudtam fel. A Hobbit filmeket látva (melyek tisztességes iparos munkák, semmi több), csak titkon reménykedtem, hogy lesz még olyan film, ami majd 30 éves fejjel még megérinti a bennem lakozó gyermeket s nem kellett csalódnom. Szerencse, hogy rajtam volt a 3D-s szemüveg, így nem láthatták, hogy könnybe lábadt a szemem annál az erkélynyitós résznél s onnantól fogva én voltam Gray, a kissrác.

    Nem is vártam, hogy jobb lesz az elsőnél, de így is magasan az elvárásaim felett teljesített, pedig a másfél év alatt az első lesifotóktól kezdve a húszon X-edik tv szpotig mindent megnéztem, nem bírtam ki. Egyre szolított meg a film engem, aki minden kacatot gyűjt, ami csak JP s komply összegeket képes kiadni egy 18-22 éves T. rex figuráért s pólót csináltat a premierre, de megszólítja az új generációt is. Ma már nem nagy kunszt egy-egy filmes szörnyeteg, s sajnos egyre kevesebben is vannak, akik nem CGI-al keltik életre ezeket a jószágokat. Ha Stan Winston köztünk lenne, biztos más lenne a helyzet, de nem okoztak csalódást az effektekkel. Az I. rex vagy a raptorok, a Mosasaurus is remekül méztek ki. A T. rex pedig… kár, hovy az eredeti már nincs meg, de örülök, hogy így is visszatért. Mert, ha valaki még nem tudná, ő szabadult el a Parkban 22 évvel ezelőtt. Megöregedett, lassabb lett, de még mindig ő a sziget királynője. A torkom is elszorult, mikor elterült, de vele nem cseszekedhet se ember, se állat!

    Az apró s nem is annyira apró kikacsintások, utalások, a régi látogatóközpont, vagy a Dilophosaurus cameója… Elmosolyodtam, nevettem, borzongtam. Ilyen egy tökéletes filmélmény amit még párszor a magamévá teszek moziban, míg kijön a Blu-Ray kiadás :) Köszönöm, hogy elkeszült, s ismét gyerek lehettem!

  26. Tegnap néztem meg a moziban, igazság szerint 3 dolog égette be magát a retinámba:

    – A táj
    – Samsung termékek
    – Mercedes jel

    Mozijegy árát nekem nem érte meg :(

  27. A Mercedes már a 2. részben is kiemelt szponzor volt, miért ne lehetne egy parkban kizárólagos beszállító egy márka? Mint elhangzik, a parknak is kellenek a szponzorok s nyílván a filmnek is. A piramisra emlékeztető központ pedig a Samsung Innovation Center névre hallgat, ebben sem látok kivetni valót, de sajnálom, hogy csak ez maradt meg Neked :(

  28. Nem volt rossz film, de igen felesleges, ha azt nézzük, hogy ez egy folytatás. A poénok jók, a gyerekek nem annyira idegesítőek, mint más filmekben, bár az idősebbel azért voltak bajaim. Az indominus nekem annyira nem jött be, a végső csata szerintem is kissé viccesre sikerült, és utána a T-rex nem támadta meg az embereket? Miért??? A velociraptorokról nem az derült ki, hogy tollaik voltak? Chris Pratt viszont iszonyatosan szexi, örültem volna egy póló nélküli jelenetnek :D

  29. casi: a tollakra belerakták azt a monologót a tudóssal, hogy direkt olyanok a dinók mint amilyennek az emberek gondolják őket, nem pedig amit a tudomány diktál.

  30. casi: Ezeknek a raptoroknak nem voltak tollaik. A filmben is elmondták, hogy ha 100%-ban sikerül reprodukálni a dinókat, akkor teljesen máshogy néztek volna ki.

  31. Nekem nagyon tetszett. Különösen meglep a kritika, mert én az a néző vagyok akinek már nagyon elege van a bosszúállók és vasember típusu filmekből. A manapság “popcornmozinak” nevezett felszínes filmek számomra teljesen tönkrevágják a mozibajárás élményét. Már csak sóhajtok a hangya ember trailer-en, amit komolyan nem értek hogy hogy lehetséges hogy ekkora pénzek befektetésével elkészítenek. Az összes képregényfilm közül a Transformers első része volt amiben éreztem a varázst, de amit abból is csináltak értékelhetetlen számomra.

    Szóval kb. ilyen érzésekkel ültem be a moziba, mindenféle elvárás nélkül. Ennek ellenére nagyon kellemesen csalódtam. Nyilvánvalóan ez a film is bot egyszerű karakterekre épül, azonban szerintem ez most végig működött. Nem vettet magát komolyan a film, de nem is csapott át óvodásoknak alkotott összefüggéstelen csetepatéba sem. Nem volt a filmben “menőzés” meg “pózolgatás”, hanem folyamatosan fenntartva a feszültséget haladt a cselekmény. Jól voltak adagolva az akciók, nem voltak eltúlzottságukban nevetségessé tett, élvezhetetlen jelenetek. Szerencsére kevés volt a lassítás is.

    Nekem a végével sem volt semmi gondom, sőt egész jól volt felvezetve. Egyébként azt nem értem hogy aki szerint ez a befejezés már nevetséges volt, az mit mond az Ultron Kora végére, vagy úgy az egész filmre. :)

  32. PL: el tudod olvasni mit mondtam az Ultron Korának végére, hoppp, ott sem tetszett a végső gagyi akció. Bár az nem nevetséges volt, hiszen a film végig ilyen túlzott dolgokra épül, de még így is rossz volt.

  33. Köszi a választ! Egyébként konkrétan nem a kritikára írtam ezt, hanem a környzetem átlagos ízlésvilágára. Az eltúlzásokkal sincs baj, hiszen eleve minden hasonló film túlzásokra épít. Emellett azt tartom hogy létezik az szint a néző és a fizika hülyének nézésében, amit már durván átléptek az utóbbi években. Talán valahol a Transformers 2-vel kezdődött ez.

  34. Értem én, hogy kritikusnak lenni “menő”, de : én is megnézek rengeteg filmet, mégis tudok rajtuk szórakozni. Velem van a hiba? JW 7/10, eleje uncsi, aztán pörög. Ezt vártam, ezt kaptam.

  35. Enyhe SPOILER:
    Meglátásom szerint a nosztalgia adta, de nekem nem jött be annyira. A végén a raptor és a t-rex között már csak egy bro fist hiányzott….(meg Starlord felé 1 kölcsönös biccentés a raptorral kb) továbbá a “főgonosz” idióta katonai ötletét se éreztem jó alapnak. Egyszerűen erőltetett volt erre fűzni a filmet, izzadtságszagú volt. Meg picit homályos is, hogy mennyire tudatosan fejlesztették ilyen jövőbeli hadi céllal az Indominus Rex-et (mert erre is volt utalás, nem csak a raptorok harcba küldéséről volt szó). Illetve hiányzott belőle az első rész szerehetősége.
    A gyerekek, főleg a fiatal, jó karakter volt, a tesó is elment, de Starlord nem kapott semmi humort és bár badass volt, de ennyi, nincs Ian Malcolm féle cinizmus, Sam Neill féle ügyetlen interakció az embertársakkal, ami a környezetéből kiszakított tudósra volt jellemző, főleg az első részben a gyerekekkel ugye.
    Viszont a látvány, az emlékek és hát persze a dinók miatt élvezhető, pacsi az első rész kikacsintásaiért, helyszíneiért, de nem tudott kiemelkedő lenni nálam :S 10/6,5
    még annyi, hogy csak nekem hiányzott egy jó öblös dinó üvöltés? Godzillától tavaly beremegett a terem itt meg semmi.
    És mondjuk ha ez dicséret, a harmadiknál jobb, az tényleg egy eszetlen monster film volt csupán.

  36. Remélem lesz folytatás, mert jól állt a szerep Prattnek és rengeteg érdekes dolgot kihagytak, túl sok figyelmet kapott a park/world bemutatása és a fő dinó. Ennek ellenére tetszett, amit láttam, csak mégis az lett volna az igazi, ha természetesebb környezetben láttuk volna ezeket a dinókat, mert ez adta az igazi varázsát az első résznek. Ez persze nem volt adott, amíg ilyen óramű pontosságban működik a létesítmény. Egy folytatásban viszont megvan erre a lehetőség. Önálló filmként sajnos tényleg nem volt elég erős, de ez jellemző a mostani filmekre, ahogy human írta.

    Arra a kérdésre, hogy van-e még értelme folytatni? – az a válaszom, hogy ha már elővették ennyi év után akkor inkább legyen még egy rész legalább, mert ez csak valami előétel volt és éhes maradtam.

  37. Nem értek egyet a kritikával, és szerintem ez egy sokrétű, szórakoztató és tanulságos film lett.

  38. Én nagyot csalódtam a filmben. A Mercedes sokat beleinvesztálhatott, de szerintem nagyon trágya lett. Komolyan. Semmi olyat nem láttunk, amit nem lőttek volna le az előzetesekben, kivéve a végső harcot, ami nem igazán tetszett. A dinók meg bűzlöttek a CGI-tól, a raptorok szabályosan szánalmasak voltak, olyan benyomást keltettek, mintha a tíz évvel ezelőtti pc-s játékot bámulnám. A hájpacni meg a filmtörténélém 10 legirritálóbb és legfeleslegesebb karakterei közt van, jóval a mezőny elején. A gyerek színészek nem kevésbé voltak erőltetettek, a poénok meg laposak voltak. Szóval nálam kb 5/10 a film. Csalódtam.

  39. @UEVCS:
    “még annyi, hogy csak nekem hiányzott egy jó öblös dinó üvöltés? Godzillától tavaly beremegett a terem itt meg semmi.”

    Nálunk egy poénpistike beordított az imax visszaszámlálás végén… volt vihogás :)

  40. Igyekeztem úgy nézni a filmet, hogy gyerekként tekintsek rá és rájöttem, úgy még dühösebb vagyok erre a borzalomra. Ugyanis ha gyerekként néztem volna, mindig dínó harcokat akartam volna látni. De egyszerűen az, hogy minden egyes emberi szereplő arcát muszáj szemből minden egyes harcjelenethez bevágni valami felháborító!! A génkezelt Rex bekapja a hapsit éééés Vörös hajú csaj “Ohh god” kijelentése-génkezelt Rex bekap még egy manust-szemüveges (ezúttal nem kapzsi dagadt) technikus szörnyülködő feje és ez megy állandóan RÁADÁSUL valahogy nem bírnak leszokni a “Ian Malcolm jelenségről” hogy a főszereplő fickónak tuti kell valami ráközelítés az arcára és mondani valami óriási mondatot. Ez egy 2 órás Mercedes reklám volt, ami szétlopta a filmtörténelem híres jeleneteit. SPOILER Mindkét alkalommal, amikor a Rexet próbálják elkapni, az Alien2-ből másolták le azt, hogy a kamerákon keresztül látjuk csak a támadást és a kijelzőn lehet csak látni a katonák szíve hogy áll meg hirtelen SPOILER VÉGE. Részemről 1/10-ből, mert itt legalább megvalósult a Godzilla-féle “Let them fight” elmélet látható körülmények között :)

  41. Nekem tudom merre lehetne folytatni. Szerintem a park megnyitásában volt a legnagyobb potenciál, amit nem használtak ki eléggé. Mutathattak volna többet a funcionáló parkrol, illetve miutan kiszabadultal a dinoszauruszok, tobb sikitasra es futasra szamitottam. Talan ha tobb szalon futott volna jobban mukodott volna.
    Remelem ezt a dinok a katonasagba baromsagot elfelejtik, mert ugye erre utaltak. A park volt mar nyitas elotti allapotban, kinyitott, masik sziget, dinok a varosban, zuhant mar oda repülö. Tehat nem tudom merre lehetne innen menni.
    Amugy nekem tetszett a butasagait meg tudom bocsátani, mert JP film es kicsit ujra gyerek lehettem.

  42. Én teljesen egyet értek a kritikával korábban én is hasonlót írtam az egyik poszt alát. Nálam is 6/10 jó indulattal.

    SPOILER

    Lassan indul be a film aztán mikor már már elkezd pörögni indokulatlanul belassul szó szerint uncsi amikor a kölyköket mutatják, nem is értem minek kellettek bele. Inkább tini szerelmet vittek vna a filmbe.
    Na meg amikor kiszökik az indominus kapásból két embert kinyír, de neeeem nekik élve kell hát baszki alapból az agyába tettem vna chipet és csak felrobbantom ha megszökik.
    A film totál buta…
    Konkrétan az indominus ketrece mellett nincs monitor h megnézzék h hol van a dínó… meg bemennek úgy hogy azt se tudják h kint van vagy bent? Oké h ott vannak a karmolások, de attól még nem megyek be vakon.
    Raptortól nem lesz ilyen okos úgy h egyedül nevelkedik inkább mondták vna h emberi dns-el keverték … és azért lesz ilyen okos.
    Meg az első rész hibáiból tanulva… hát nincs állandó jelleggel ott egy kimenekítő hajó vészhelyzet esetére? … Ez a tipikus nem spóroltam semmit … épp csak egy vészkompot….

    Na meg a film végi harci jelenet már csak hab volt a tortán… ott már csak röhögtem, mintha nem is dínó dínó ellen ment vna hanem ember ember ellen … kb ezt a hatást keltette.

    Voltak benne szép részek, meg jól esett látni az előző részekre való visszatekintéseket, de összeképet tekintve…. elbaszták ezt is … én nem értem mi van hollywoodban :(

    És most csak pár dolgot emeltem ki, sokkal több a filmben a hiba mint a pozitívum.

    Spoiler vége

  43. SPOILER

    Az tényleg durva volt, amikor kicselezte a dög a hőkamerát, akkor az első ötlet nem az volt, hogy megkeresik a jeladóját, hanem beengednek három embert szétnézni. Utána már jöhetett a futás meg a sikítás…

  44. Címhez csak annyit, hogy

    csak a timber tóban = Just in Timber lake

    ha már a szóvicceknél tartunk:):):)

  45. Szerintem jó volt az eső rész óta nem szórakoztam ilyen jól dínós filmen! 10/8

  46. 5/10. Ez a film nem szólt semmiről. A történet 0. Ennyi erővel Kb dínós kifestőt is nézegethettem volna :D
    Poénok jók, Chris jó, kb ennyi

  47. @eszgbr :

    SPOILER

    Ja hülyeség volt, de hát emberi hiba előfordul. A valóságban is gyakran olyan dolgok vannak, hogy nem gondoltad volna soha, hogy ilyen lehetséges. Amúgy meg beküldték a kaját nem jött a dinó, megnézték a hőjelet semmi, látták a karmokat, úgyhogy jöhetett volna esetleg a jeladó, de hát előfordul az ilyen esetleg.

  48. Ha kicsit kevesebbett koltottek volna cgi-ra, es mondjuk lorenzo lamas lett volna a fohos, siman elhiszem h asylum produkcio…

  49. SPOILER

    Na meg az a jelenet amikor legyilkol egy Ankylosaurus-t. Nagyon “jól” néz ki a harc. De azért az a buzogány a farkavégén is több 100 kg-s azzal arcon csapva minimum pépes kaját ehetett vna az indominus… itt meg meg se kottyant.

    Imádom a sci-fit, de a logikátlanságnak is vannak határai. Inkább csapta vna oldalba azt elhiszem h 1-2 törött bordával még jön megy… de törött álkapoccsal ajh … :D

    Spoiler vége :D

  50. Lesz belőle folytatás mert szerintem már minden elődtek amit el lehetett a storiban?

  51. SPOILEREK VÉGIG!!!

    Az Empire cikkben elmondták, hogy szándékosan van telenyomva a film reklámokkal: Samsung visitors center, the IMAX t-rex experience, a sok Mercedes, stb. Azért, mert a film fő témái között van a kapitalizmus, a mohó cégek, a konzumerizmus. Éppen ezért en a jelenetet, amikor kinyílik az ajtó es csak az épületeket látjuk, ezen teória lekepezesekent értelmeztem. Nincs mar amulas, se csoda, csak penzpenzpenz…

    Hibás film, meglehetősen, de ennek ellenére szerintem baromi jol sikerült. Egy-két szal nem all meg a lábán (D’Onorfio, az uj tulaj, szülők elválnak), de nagyon jol szórakoztam, es üdítő volt itt is valami újdonságot látni a superhero filmektol távol….. Ügyesen találtak meg azt az irányt, amibe lehetett vinni egy JP folytatást, ugyanis az első rész annyira high concept, h szinte lehetetlenség folytatni (ahogy az a két folytatasbol kiderült). Ez viszont ügyesen csavart az alapon. Nem tökéletesen, sem pedig túlzottan eredeti módon, de ügyesen.

    Az első részhez hasonlítani felesleges, mivel az filmtorteneti mérföldkő, ugyanaz a varázs elérhetetlen… Ez a film azonban megáll a lábán, izgalmas, rendkívül szórakoztató, es megvan a saját varázsa rakatnyi hibája ellenére is. Számomra kielégítő volt.

    7/10

  52. Human: hogy? megint megnyitják a parkot? megint balhé lesz? vagy kapunk egy lost world 2t?

  53. Sajnálnám, hogy ha a fegyver témát vinnék, nekem egyvalami tetszett a filmben és az a park. A hangulata teljesen elragadott. Viszont a történet rettenetesen erőltetett, sok volt a magyarázat nélkül maradt dolog, és a végső csata is nevetséges. Ezek ellenére mégis jól szórakoztam, a jegy árát megérte.

  54. Én annó nagy rajongója voltam az első résznek, bár még csak gyerek fejjel láttam. A mostani film pedig a logikai buktatók ellenére is nagyon tetszett.
    Annál a résznél amikor megtalálták a régi látogató központot azt hittem teljesen kiégek.
    A régi póló a technikus srácon és a régi központ felültetett a nosztalgia vonat első osztályára, amire a régi film zenéi is rátettek egy lapáttal.

    Őszintén szólva a folytatással kapcsolatban vannak félelmeim, mert szerintem az eddig 4 JP közöl azért volt az első és az idei a legjobb, mert adott volt a sziget, és a koncepció.

    A következő film valszeg ott fog folytatódni, hogy a prof magával vitte a DNS mintákat és valami eldugott helyen elkezdi szaporítani a dínókat.
    De ez már megint egy 3. rész féle gagyi érdektelen részhez vezethet.

  55. ***may contain spoilers***

    Nagyon nett kis film volt, a vége sajnos tényleg ledöbbentett mint ahogy itt sokan írták akik hamarabb nézték meg. Voltak egészen kiváló beszólások is. Sajnos megint látszott, hogy az írói gárdában van egy vagy két igazán tehetséges ember, akiknek sikeresen belefingtak a munkájába fókuszcsoportozás vagy csak egyszerű hatásvadászat kedvéért és ez 75%-osra verte le a számomra 90-esnek tetsző filmet. Olyan élesen elütött ami szar volt a filmben az olyan részektől amik viszont igazán jók voltak, hogy csak erre tudok gondolni. Ha csak a két legmarkánsabbat akarom kiemelni, akkor a főellenségszaurusz kinyírását nem teszem fel egy poénra, valamint eleve ha panaszkodok, hogy az embereknek több fog meg akció kell, akkor nem csinálok egy olyan feelinges parkot ami a filmnézőt is simán berántja, teltházas, és ahova nézel benne még a fákról is az örömtől konstansan ejakuláló 6 évesek lógnak akik elképesztően élvezik a helyet, vagy legalább elejtek egy mondatot arról, hogy na az egyhetes ingyen csokifagyi akció miatt nagy nehezen csináltunk egy nyitáskori látogatószámot ami tök jól jön majd az új dinó jöveteléhez.

    Ja és biztos vagyok benne, hogy a raptorokban a hiányzó DNS helyeket Rollo Lothbrok DNS-sel pótolták annyiszor álltak ide meg oda.

  56. ótejóég de buta film volt. pratt jó, de ennyi. a sztori, istenem, a sharknado 3 forgatókönyvírója is ugyanennyi logikátlansággal dolgozik, de ott legalább nem költenek milliárdokat.

    a fő szál, az ingen szál, jesszus..

    nem sajnálom tőlük a pénzt, de ennél mérföldekkel jobb filmek vannak, nem is kevés.

  57. Így, frissen megnézve, szerintem nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy sokan írták fentebb.

    SPOILERESEN.:

    kikacsintások elég jók voltak, igaz, volt néhány erőltetettebb.

    Talán a “nagydínó elől bújjunk el és ő kukucskáljon oda” jelenetnél is kettővel több volt a kelleténél.

    Raptorok valóban Rolloztak párszor, amit mondjuk talán megértek az “erősebb kutya ba.. az alfa ” alapon.
    A Rollozás. Egyik pillanatban vérgyilok, a másikban kezesbárány. Jut eszembe: mi van a színesbőrű Nr. 2 raptorgondozó- Delta kapcsolattal? Miért nem fejtették ki? Ha nem volt cél, minek emlegették? Amúgy, Nr. 2 fekaraptorossal mi lett?

    T-rex. Megöregedett, értem, de a fejével volt valami fura. Ha elvileg ugyanaz az állat, mint az 1-ben, akkor minimum tökéletesre próbáljuk megcsinálni.

    Indominus- Identitásválság. Épp azért illogikus az, hogy ilyen “pszichopata” lett, mert sokmillió dollárba került. Futószalag, hibriddínók, de ez/ő a nagy dobás. – akkor nyilván vigyáztak volna rá. ( Ha átalakul hímmé és megerőszakolja Claire-t akkor az ezt a témát jobban feldolgozó Splice c. film 1 az egyben)

    Chris Pratt karaktere- Jól áll neki a szerep, jó pasi (legalábbis, meglepően férfias, tekintve a “korosztályunk” férfiszínészeit) jópofa, macsó, menő satöbbi. Épp egy picivel jópofább, menőbb,satöbbibb, mint kéne.

    Gyerekek- Szülők válnak, nyáyányá, menő 16 éves nembírja kisöcsit..nyá.. kliséhalom, de annyira !! nem zavartak. Mondjuk, véleményeket olvasva felkészültem rájuk. :D

    Claire- Tippppikus képregényhősnő. Szigorú, karótnyelt érzéketlen..akiből jókor, jó helyen, a megfelelő ingereknek hála előbújik az amazon. Sőt, jófej, vicces, szeretnivaló is lesz. WOW ilyet még sosem láttunk.
    ( Respect, hogy körömcipőben lefut egy T-rexet )

    Volt ott 22 000 ember. Nem lettek jól használva.

    Legértelmesebb szereplő ( akinek az egyetlen poénja jól meg lett írva!!) a vörös/szőke asszisztens/ügyintéző csaj volt az irányítóközpontban.

    Ezek mellett és ezek ellenére végig lekötött.
    Még párszor megnézem majd. Pontszámilag nekem az egyes után, a kettessel kb. egy szinten van. ( igen, a kettes rohadtul eltér a könyvtől, és a vége fúj, de a szigetes részét nagyon bírom)

    Ui: A T-rex a sziget királynője. Örökre.

  58. Ha nem lett volna a dínó szuper csapatos tetü idétlen befejezés akkor azt mondtam volna ott van a jurassic park 1 szinvonalán.

  59. Nekem, baromira tetszett ez a film! Esetleg spoileres beszámoló, tegnap láttam, de az zavart leginkább, hogy ezek nem utalások az elsőre, a DNS animáció, a Nedry-t megölő dínó cameoja, a régi épület, az még utalás, de így nekem ez túl sok volt, ez csontugyanaz :D A két hasonló gyerek karakter, a dínós fickó és a vadász, aki ért a raptorokhoz egyszemélyben, nemtom nekem túl sok hasonló mozzanat volt az elsőből, mintha a váz ugyanaz volna… Ennek ellenére, letojom, nem érdekel élveztem mint a fene :D Vinnyogtam örömben, mikor a raptorok az Irex mellé álltak, végre, minden rosszra fordul ezaz és amikor a csaj végre elment a T-Rexért, feltett kézzel ültem a moziban, vééégre nagyon tetszett, nem érdekelnek, a bugyuta karakterek, a bugyuta sztori, néhol vices CGI, nekem bejött, jót szórakoztam rajta, sokkal jobb sztem ebben a popcorn műfajban mint az Ultron kora.. a bugyutaságokról jut eszembe, már hazafelé azon gondolkodtam, hogy lusták kockázat elemezni, hogy, ha telerakják csomó génekkel, így nincs kiszámolva, hogy ez is lehet, meg az is lehet… na mindegy nekem bejött megérte a mozijegyet, kellemes szórakozás volt, bár a T Rex üvöltés egy kicsit vérszegény lett, sztem :D
    És most komolyan, ez tényleg a 20 éves T-Rex volt, vagy csak a kommentelők trollkodnak? :D

  60. magáról a filmről már sokmindent leírtak, engem csak az érdekelne hogy milyen volt IMAX-ben vagy 2D-ben? én sima 3D-ben néztem cinema cityben (sajnos Terminátor miatt hamar levették IMAX-ről), abban szerintem borzalmas volt, semmit nem tett hozzá a látványhoz a jellegtelen 3D, sok jelenetnél még ronott is a helyzeten, homályos, életlen, elmosódott volt. Nem igazán szoktam járni sima 3D-s filmekre, 2D-t jobban szeretem, vagy ahol nagyon igényli, ott akkor IMAX. Ennél a filmél se láttam semmi értelmét egy ilyen 3D-nek. Rengeteg távoli felvételnél pl. teljesen makettszerű hatása volt az egésznek (ez nem tudom a 2D-ben is így volt e). Szóval összességében ez egy tipikusan felesleges parasztvakítás 3D volt nekem. /Magát a filmet nagyrészt élveztem, a sok butaság és logikátlanság ellenére is egy pörgős izgalmas és látványos film, valóban tipikus nyári blockbuster, nem egy nagy szám de egyszeri nézésre jó volt)

  61. Najó, baromira lemaradva, de csak megnéztem én is. Tökéletesen egyetértek a kritikával, meg a hozzászólások többségével is. Szimpla nyári blockbuster, nothing more, kicsit döbbenten állok a bevételi adatok előtt, de mostanság már nem csodálkozom sok mindenen.

    Na, mivel mindenki írta a kikacsintásokat a JP-re, azért egy dolgot hadd említsek meg. És ez nem JP. Mikor Chris Pratt és a csaj állnak a zuhatag mellett, ahol a gyerekek leugrottak és szóba kerül a nő nem épp odaillő ruházata…na, én ott vártam, hogy lejátsszák újra a klasszik jelenetet a Smaragd románcából, ahogy Michael Douglas lekapja Kathleen Turner tűsarkúját és lecsapja róla a sarkát. Annyira adta magát a jelenet, hogy el sem tudom mondani. De meglehet, ez már túl régi utalás, hogy a mostani nézők nem értenék :)

    Mindent összevetve, szórakoztató volt, de sosem kerül be nálam az újranézendők körébe. Pratt viszont nagyon nagyot dobhat, ha feljön ez a stílus újra, bár félek, hogy sosem kapunk már olyan forgatókönyveket, mint az Indy 1 és 3. (a 2. nem a szívem csücske).

  62. 0 elvarassal ultem be, de meg azt is alulmulta. WTF pillanatok tomkelege, amiken a vegen mar hangosan nevettem.

    SPOILER

    – a masodik kocsis jelenet: az IR a fejevel oldalbaboki az autot, azon az oldalon, ahova Pratt a fegyvert allitotta. Aztan elmegy, Pratt visszanyul es a fegyver mindig a helyen all. Wtf.

    – “Ugornunk kell.” “Nem tudom megcsinalni!” Ezutan egybol leugranak. Sulytalan es felesleges parbeszed. Wtf.

    – Odaernek a kapuhoz, kiabalnak, az orok meg csak allnak es neznek. Wtf.

    – Megjon az IR, es szembeforditja a raptorokat. Konyorgom, miert nem lottek ki, amikor ott allt elottuk? Wtf.

    – Hirtelen otterem Pratt motorja. Hirtelen a csaj kezebe terem egy jelzofeny. Eddig vezettek, kovetkezo snittben mar szaladnak. A gyerekek haja furdes utan ugyanugy all, a Taft is megirigyelne. Wtf.

    – Miert nem csukjak be a mentoauto hatso ajtajat? Tul logikus? Wtf.

    – Leveszi a kamerat rola es egybol BFF-ek lett Pratt es Blue. Nem is ertettem, hogy most ez igy mihogymi. Wtf.

    – A vege meg egy gigantikus komedia volt. T-Rex VS raptor VS IR VS Megalodon. Mar leirva is nevetseges. Foleg hogy a vegen meg egymasra is bakkantanak, mar vartam, hogy elkezdjenek beszelni egymashoz: “Te Rapi kosz, hogy megmentettel!” “Oh ugyan, semmiseg. Este parti nalam?”

    A parbeszedekrol, meg a viccesnek szant fel mondatokrol nem is beszelve. Nem ertem, higy egy ilyen szoveg- es forgatokonyvet hogyan fogadhatnak el? A vegen mar tenyleg csak nevetni tudtam, annyira nevetsegesre sikerult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.