Blockbuster watch: Dagobert bácsi úszkálhat

Némileg csalódást keltő…a Saul fiának limitált nyitánya, a Star Wars: The Force Awakens viszont az elvárásokhoz nagyjából felnőve bemosott egyet a mindenkori nyitóhétvége rekordját leromboló Jurassic Worldnek (aminek bármilyen toplista csúcsa már egy napig is túl hízelgő lett volna) és egészen döbbenetes magasságokba, és még komolyabb jövőbeli kilátásokba lőtte magát.

1-JJKathy-NO-LOGO

Hogy micsoda kollektív őrület és maxi bummra járatott mega-hype övezte a Disney óvó karjaiba vándorló galaktikus blockbustert, az talán az első teaser bemutatásakor mutatkozott meg a legnyilvánvalóbban – Han Solo és Chewbacca beköszönése gyakorlatilag bedöntötte az internetet, azon a napon a mostani bevételi rekord kétségtelenné vált. A 238 milliós nyitány az amerikai piacon, és 517 összesen nemzetközileg már önmagában megkérdőjelezi az Avatar királyságát, de hogy ez pláne karácsony előtt történik – amikor a hétköznapok is felérnek szinte egy-egy hétvégi nappal, pláne a jövő héten is mérsékeltebb esés várható – akkor bátran kijelenthető, hogy ennek otthon 750 körül lesz vége, összetettben meg 2.5 milliárd határán legalább.

Hogy mégis konkrétabban feltegyem a térképre a Force Awakens teljesítményét, röviden pörgessük át a korábbi Star Wars filmek bevételeit, az újra kiadások nélkül, ám inflációval, a mai jegyárak mellett kalkulálva. A legelső rész nyilván amerikai oldalról hülyére ver mindenkit a sorozatból, 1.190 milliót érne ma az akkori summa, a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér pedig 657 és 675 milliót fialnának, ám ezeknél jóval érdekesebb a legutóbbi három film boncolgatása, amikor is a mozizási szokások jobban párhuzamban álltak a maiakkal és a blockbuster műfaja sokkal inkább meghonosodott már.

Ettől függetlenül a 16 évnyi kihagyás a rajongókat igen csak kikezdte már akkoriban is: a 105 milliós nyitást 707-es végszó követte, a hetes szorzó a film minőségét elnézve pedig igen csak hízelgő, a nemzetközivel számolt 1612 millió pedig végleg kitágította Lucas pupilláját. A Klónok támadása viszont már nem úszta meg önnön minőségét ilyen olcsón, Hayden bicskanyitogató puffogása már csak 433 milliót, világviszonylatban pedig 915-öt ért, ami haverok között is elég csúnya visszaesés. A Sithek bosszúja nyilván az epikus finálé mottóval és a trilógia legjobb kritikáival felruházva manapság trendi darkosan 494-et termelt, a nagyvilági bevételekkel együtt pedig ismét megugrotta a milliárdot, 1187 millióval hörgött be Vader a boncasztalon.

A túlzott, unalmas matekot rövidre zárva csak címszavasan, történelmileg sorrendben, az amerikai, zárójelben az össz-nemzetközi bevétellel, 1190/2407, 657/1436, 675/1191…707/1612, 433/915, 494/1187 – na és ide kéne elhelyezni valahol a Force Awakenst valami 750/2500 környékén, azaz kis eséllyel világviszonylatban akár a teljes franchise legjobban termelő darabja lehet, amivel zárnám a pár bekezdéssel korábban elkezdett gondolatmenetet, szóval ez azért kemény.

Saul fiának gondolom szintén rengetegen szorítottak itthon, három moziból sajnos csak 13.000 körüli átlagot produkált, ám pár komolyabb díjjal megfejelve ez nézhet még ki sokkal szebben, érdemes lesz később figyelni rá többek között ezért is.

Két széleskörű bemutató mert nekiugrani a Star Warsnak, ami valahol becsülendő, másik aspektusból pedig kifejezetten ügyes húzás, az R-besorolású vígjáték, a Sisters, Alvin és a mókusékhoz hasonlóan egy-egy, a hétvégén relatíve kiaknázatlan közönséghez próbált szólni. Ez a gerillázás a 13.4 és 14.4 milliós bevétellel egyelőre soványnak tűnik, de jövő hétvégére szinte biztosan emel ezen a számon mindkettő, a hétközi eladásokkal együtt pedig akár már 40-45 környékén járhatnak majd. Alvinéknak a megelőlegezhető 80 millió körüli bevétel kicsit éhgyomorra jön, hiszen a franchise 200 fölött kezdett, és folytatódott, de egy negyedik résztől (főleg konstans pocsék kritikákkal) még ez is egész szép. Tina Fey Sisterse viszont 30 milliós beruházás mellett a mostani 13.4 kezdéssel egyértelmű győzelem, a 70 millió innét elérhető.

74 hozzászólás a “Blockbuster watch: Dagobert bácsi úszkálhat” bejegyzéshez

  1. 2,5 milliard? A 2 milliard is nagyon necces (ehhez is jo kinai teljesitmeny fog kelleni), nemhogy attol tobb.

  2. Ez a 238 millió péntek+szombat?
    Kétlem hogy a vasárnapot már feldolgozták volna, pláne hogy USA-ban még javában tart…:D

  3. Amennyire nyitva hagyták a film végét, az Epsiode VIII is bőven fog tarolni, pláne a Májusi (ami kint már blockbuster szezonnak számít) bemutatóval.

  4. Szerintem a Saul fia 13000-es mozis átlaga kifejezetten jó eredmény. A legutóbbi James Bond film sokkal nagyobb kampánnyal is 17 ezer körüli átlagot hozott. Ráadásul sikerült mindezt kb. 20 vetítésből összehozni, ami alapján 1945 dollárra jön ki a vetítésenkénti átlaga. Ez pedig közel 700 dollárral magasabb, mint a Star Wars filmé. Ha így nézzük, akkor a limitált vetítéshez képest igen jó számokat produkált. Nyilván nem összehasonlítható az összbevétele egy óriás költségvetésű filmével, de nagyon szép eredmény!

  5. katyvaszlipp

    A vasarnap benne van, de becsult. 26 ora mulva varhatoak a vegleges szamok, de maximum 2-3%-os elteres lehet.

  6. +katyvaszlipp Már a péntek+szombati adatból meg szokták becsülni az egész hétvégit. Hétfőn szoktak lenni pontos számok, általában elég közel vannak.

  7. “az talán az első teaser bemutatásakor mutatkozott meg a legnyilvánvalóbban – Han Solo és Chewbacca beköszönése gyakorlatilag bedöntötte az internetet, azon a napon a mostani bevételi rekord kétségtelenné vált”

    A második teaser-ben (idén áprilisi) volt Han és Chewie. Az elsőben, ami 1 éve jött ki, csak Finn, BB-8 és Kylo Ren jelent meg.

  8. Meg is érdemli a film, hogy jól szerepeljen, szerintem simán jó lett (nem tökéletes, de nagyon is jó). Ha ez jelképezi az évente érkező filmek minőségét, akkor felőlem jöhetnek :D

  9. Szerintem Lucas direkt csinálta szarra az előzmény-trilógiát, hogy mindenki ennyire várja a folytatást. Imádom a konteókat. :-D

  10. és csak hogy itt is képviseljem az ellenvéleményt: az első három rész igenis jó, és elmehettek a fenébe. :D

  11. Az első három rész tényleg jó. Már amennyiben a megjelenés időrendjében értjük az első hármat. :-)

  12. Ahogy nézem az adatokat, azért a brutális nyitás után szombaton már nem verte a Jurassic World-öt, lecseng a hype hamarosan.

  13. Willgrimm:

    “Szerintem a Saul fia 13000-es mozis átlaga kifejezetten jó eredmény. A legutóbbi James Bond film sokkal nagyobb kampánnyal is 17 ezer körüli átlagot hozott. Ráadásul sikerült mindezt kb. 20 vetítésből összehozni, ami alapján 1945 dollárra jön ki a vetítésenkénti átlaga. Ez pedig közel 700 dollárral magasabb, mint a Star Wars filmé. Ha így nézzük, akkor a limitált vetítéshez képest igen jó számokat produkált. Nyilván nem összehasonlítható az összbevétele egy óriás költségvetésű filmével, de nagyon szép eredmény!”

    olvass vissza pár cikket, a limitált bemutatók átlagát soha nem mértem a felfuttatott blockbusterekhez. ez a 13.000 jó, de kevés. sokkal nagyobb hpye-ot kap egy díjszezonban markánsan jelenlevő film 1-2 vásznon, pár helyen, mert akkor azt mindenki látja, és kezdenek 20-30.000 körül még a nem Oscar esélyesek is (pl. a Spotlight-féle “Oscar film” meg a másik véglet 60.000 körül).

  14. deni says:
    2015. December 20 at 21:40
    Amúgy miért nem Lucas rendezte az EP7-t? Boccs, de nem vagyok képbe

    A Disney filmstúdió megvásárolta az eddig George Lucas 100%-os tulajdonában álló Lucasfilm Ltd.-t, és ezzel a Star Wars-filmek jogait is.

  15. A hétvégi bevételeket a Disney végig óvatosan becsülte, szóval engem nem lepne meg, ha a vége 245 körül lenne. A következő hétvége lesz a kérdés, hogy mennyit esik, elvileg a WOM elég jó, szóval 600-800 között bármi lehet az USA-ban, az USA-n kívüli meg nagyban múlik Kínán, ahol elvileg a SW brand nem olyan erős, mint volt a Jurrasic, viszont a Disney tolja a reklámot rendesen.

    Egyébként itt nem az a durva, hogy a korábbi részekhez képest mit hozott, hanem decemberhez képest mit. USA-ban decemberben egy film sem hozott 100 millió feletti hétvégét!!! Az SW 1 nap alatt hozta ezt, amellett, hogy ebbe benne van a csütörtöki pár óra is.

  16. Persze, hogy minden rekordot megdöntött, mivel mindenhol csak vásárolni lehetett jegyeket és nem foglalni. Ezen a héten azok közül jöttek ki k*rva sokan csalódottan, akik amúgy vérfanok voltak. Az Avatarhoz meg szerintem pláne igazságtalan hasonlítani, mert annak a filmnek nem volt történelme, max James Cameron munkásságának. Nem a film ellen vagyok, de itt elsősorban az újdonság varázsa fogta meg szerintem az embereket, meglátjuk a 8. résznél mennyivel lesznek már óvatosabbak a nézők.

  17. Jah és blockbusterről jut eszembe, hogy az mekkora gáz már, hogy a neten fent van a Revenant és a Hateful Eight? Ez elég nagy érvágás lesz még a stúdióknak.

  18. ” Az Avatarhoz meg szerintem pláne igazságtalan hasonlítani”

    az Avatar az all time rekorder bevételben, ha az SW erre a címre hajt, miért is lenne igazságtalan hozzá hasonlítani?

  19. abelh

    Teljesen irrealis cel vilagszinten az Avatar-t megceloznia. (Mar csak azert is, mert tul eros a dollar.) Az elso hetvege utan meg azert latszik, hogy eselye sincs ra. A bevetel kozel fele USA+Kanada. Megha ott ossze is jon a 750 millio, hasonlo arany mellett a nemzetkozi bevetel Kina nelkul 900 millio korul lenne. Kinaban szinte megjosolhatatlan (50 es 300 millio kozott barhol lehet), de meg a legjobb lehetoseget is veve alulrol karcolna a 2 milliardot.

  20. Minden év decemberében kiszivárognak torrenten a golden globe, majd az oscar díjra jelölt filmek. Most a revenant és a hateful eight is igy járt.

  21. Alfie: aki a revenantot gagyi dvdripben nézi meg (még csak nem is bluray), az szerintem nem filmrajongó.

    Gerci: nem csak ez a kettő Oscar esélyes szivárgott, de szerintem ne menjünk át.

  22. dobd hozzá a karácsonyi hétközi pluszokat és erős hétvégéket. nem mondom, hogy fix a 2.5 mrd, de lehet rá esélye. Kína meg inkább lesz 300, mint 50.

  23. Nem tudom…a Saul nem közönség film, és csak 3 moziban mutatták be a SW árnyékában. Ha átlag szerint rendezed sorrendbe a BOM-on, a hétvége 4.legjobb eredménye a Saulé. Szerintem az nem olyan rossz.

  24. Kal-El:

    akárcsak a JW-t…

    Hannah:

    az átlag összehasonlítása valamilyen szinten irreleváns, ha egy 3, vagy egy több száz, vagy ezer moziban bemutatott filmről beszélünk. de sokadjára feladom, igen, nagyon szép eredmény volt :)

  25. Nem lesz ebből 2,5 milliárd. A 2 is fogcsikorgatva lesz meg szerintem. Amúgy ha a decemberi premiereket nézzük, ott a Hobbit a csúcstartó.

  26. Lucas egyébként nem adta el túl olcsón az SW-t? Csak 4 milliárd dollár? A Disney megadta volna érte ennek a többszörösét is szerintem. :)

  27. @Fotel: Eddig volt a Hobbit csúcstartó, az SW 1 nap alatt hozott annyit, mint az egy hétvégén. Vagy mire gondolsz?

    A 2 milliárd szinte garantált, a JW hozott majdnem 1,7-et úgy, hogy nyáron nyitott, amikor az összbevételhez képest nagyobb arányú a nyitóhétvége, mint ha decemberben nyitna. Várhatóan sokkal kisebbet fog esni második hétvégre, mint egy nyáron debütáló film. Persze nem fog hozni egy Avatar szintű 1. – 2. hétvége arányt, de így is jó várható.

  28. Platschu: Ha azt vesszük, hogy a bevételük nagyobbik része nem is a mozijegyekből, hanem a SW-mintás tolltartókból meg Pez-adagolókból jön össze, már ezzel az egy filmmel is visszahozza a 4 milliárdos vételárát, nagyon durva. :) Ha nagyon erőlködött volna Lucas, talán kérhetett volna többet, de neki is nagyon is érdeke volt eladni. Öreg már, nem csinált volna több filmet, nyugdíjba vonulós zsebpénznek meg nem rossz az a 4 milliárd. :)

  29. abelh

    Nyilvan erosek lesznek a hetkoznapok, ez nem kerdes. En a domestic/international arannyal nem ertek egyet. 2,5 milliardhoz legalabb 900 millios domestic bo kell. (Ami egyebkent nem teljesen elkepzelhetetlen, csak eleg kis esely van ra.)

  30. A 238 milliobol ugytunik legalabb 245 lesz amikor kijonnek az aktualis szamok (de a 250 millio sem elkepzelhetetlen), mert a vasarnap sokal erosebb lesz mint az elore becsult.

  31. Raczjani: ugyanitt, csak kurvára hidegen hagyott az SW. Már csak azt nem értem, h miért ad ki valaki egy ilyet a kezéből?

  32. Max-pain:

    “En a domestic/international arannyal nem ertek egyet. 2,5 milliardhoz legalabb 900 millios domestic bo kell. (Ami egyebkent nem teljesen elkepzelhetetlen, csak eleg kis esely van ra.)”

    ezt adom, de ha megnézed az év legnagyobb sikereit, a Jurrasic Worldöt leszámítva mindenhol jócskán 2x volt a domestic / international szorzó, a Furious meg 3x, ahol igazán a hype szekér megindult – amivel némileg lehet párhuzamot húzni most. Nyilván az arányok mások egy 250-400 milliós bevételnél, mintha a kb 800-hoz mérem az international szorzót, de én továbbra is látom erre az esélyt. a kritikák jók, a birkásodás is megy ezerrel mindenhol, az Avatart is ez vitte a plafonra.

  33. deni: nem kell rajongónak lenni. Elég nagy hír volt anno a jogok eladása. És kb milliószor le lett írva, hogy JJ rendezi a filmet. Persze a marvel univerzumról sokkal többet olvashattál, mint az SW-ről szerintem. Na ne vedd kötekedésnek. Boldog Karácsonyt, neked és mindenkinek :-)

  34. Box office mojo szerinti rekordok :

    Largest Thursday Previews: $57 million*
    Previous Record: $43.5 million (Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2)
    Largest Friday, Opening Day, Single Day: $120.5 million (estimated)
    Previous Record: $91 million (Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2)
    Domestic Opening Weekend: $238 million (estimate)
    Previous Record: $208.8 million (Jurassic World)
    Highest Per Theater Average (Wide Opening): $57,571 (estimate)
    Previous Record: $48,855 / 4,274 theaters (Jurassic World)
    Top Opening Weekend for PG-13 Rated Film: $238 million (estimate)
    Previous Record: $208.8 million (Jurassic World)
    Top Holiday Opening Weekend**: $238 million (estimate)
    Previous Record: $158 million (The Hunger Games: Catching Fire)
    Biggest Weekend Overall (Top 12 Gross): $294.5 million
    Previous Record: $266 million (June 12-14, 2015)
    Biggest December Weekend (Top 12 Gross): $294.5 million
    Previous Record: $259.9 million (Dec 25-27, 2009)
    December Single Day: $120.5 million (estimated)
    Previous Record: $37.13 million (The Hobbit An Unexpected Journey)
    Widest December Opening: 4,134 theaters
    Previous Record: 4,045 theaters (The Hobbit An Unexpected Journey)
    December Opening Weekend: $238 million (estimate)
    Previous Record: $84.62 million (The Hobbit An Unexpected Journey)
    Fastest to $100 Million: 1 Day
    Previous Record: 2 Days (Jurassic World)
    Global IMAX Opening Record: $48 million
    Previous Record: $44.1 million (Jurassic World)
    Domestic IMAX Opening Record: $30.1 million
    Previous Record: $20.9 million (Jurassic World)

  35. abelh

    A FF7 valoban hozott haromszor annyit, de maga a film ehhez megfelelo arannyal nyitott, plusz kesobb hozzajott a hihetetlen kinai bevetele (ami ugye magasabb lett mint a domestic).

  36. hannah: de három moziba többen mennek per vászon tekintetében (hiszen csak ott nézhetik meg, oda sűrítődik az érdeklődés mesterségesen), mint egy blockbusterre per vászon tekintetében, hiszen utóbbi 3000 moziban megy, ezért nem lehet a hétvége 4. legjobb eredménye valami csak per vászon adattal. Csak a többi hasonló bemutatóhoz lehet mérni, mint a Jobs

  37. Max-pain:

    “A FF7 valoban hozott haromszor annyit, de maga a film ehhez megfelelo arannyal nyitott, plusz kesobb hozzajott a hihetetlen kinai bevetele (ami ugye magasabb lett mint a domestic).”

    de hát nem ugyanezt írtam? :)

  38. abelh

    Valoban, csak ez ugye egyaltalan nem all az SW7-re:)

    (De lehet mar kezdunk elbeszelni egymas mellett:))

  39. És még mindig lesz olyan, akit ez a szép magas összeg teljesen hidegen hagy, mert nem tervezi megnézni az SW-t. Mint én :P

  40. sőt, a szombatjánál még az Avengers is! és a harmadik heti keddjénél valószínűleg erősebb lesz az Avatar akkori keddje!

  41. twitter.com/giteshpandya/status/678939735667179520

    The Force was strong on SUN. Slim 11% dip from SAT to $61M for stunning record opening wknd of $250M!

  42. Itthon:

    index.hu/kultur/cinematrix/2015/12/21/box_office_hetvegi_nezettseg_star_wars_7_ebredo_ero_rekord/

    Olyan jegyeladási rekordok születtek 3 nap alatt, amit nehéz lesz túlszárnyalni:
    a nyitóhétvégéjén 282 265-en látták a filmet, a nézők összesen 412 584 443 forintot hagytak a jegypénztáraknál!

    Ezzel több magyar rekord is megdőlt:

    – pénteken a valaha volt legnagyobb napi eredmény,
    – szombaton (a péntekit megdöntve) újabb rekord a valaha egy napon legnézettebb film kategóriájában,
    – Az ébredő Erő minden idők legnézettebb és legtöbb bevételét hozó nyitóhétvégéjét tudhatja maga mögött Magyarországon (a korábbi rekordot nézőszám alapján a Star Wars III. része, A Sith-ek bosszúja tartotta 244 444 nézővel, bevétel tekintetében pedig a Minyonok 284 342 228 forinttal.
    – A rekordok megdöntésére a filmnek csak három napja állt rendelkezésre, még a korábbi listavezetők négy nap alatt gyűjtötték a nézőket és a bevételt.

  43. Aztakurvaaa te jó isten!!! Én itthon 250 re tippeltem!! Mi lett volna ha csütörtöktöl vetitik??? Garantált az 1 millió!! Hurra!!!! Ez az év mindent visz!!! Soha nem volt ennyi százezres hétvégénk egy évben!!!

  44. “A saul fiát mindenki leszarja:)”

    Max a hülyébbje, bár kétség kívül belőlük több van!

  45. Biztos van még olyan Lucas szerződésében, hogy azért csak csurran-cseppen pár vacak garas az új filmek merchandise jogaiból is. ;)

  46. Nem lesz meg a 2,5 milliárd. 1,8-2,2 között fog zárni valahol. De ez így is brutálisan fantasztikus eredmény lesz.

    A Saulnak meg hajrá a jövő év eleji szélesebbkörű premierhez. Jó lesz ez, jó lesz.

  47. Mindig is csodáltam az ilyen pistikéket a harmadik emelet négyről, akik magabiztosan megmondják, hogy meglesz a 2,5 milliárd, avagy nem lesz meg.

  48. A trukk az, hogy Lucas nem a jogokat adta el, hanem a cege fuzionalt a Disney-vel. A fizetseg fele keszpenz, fele sajat reszveny volt, ugyhogy igen, Lucas mint a Disney egyik nagy reszvenyese reszesedik a haszonbol, ha mashogy nem. Az az akkori 2 milliardnyi reszveny ma amugy 4-5 milliardot er, tehat mostanra az uzlet erteke 6-7 milliard, nem pedig az akkori 4, ha megtartottak a Disney reszvenyeket.

  49. Vegleges domestic:

    twitter.com/BoxOffice/status/679032910251294720

    STAR WARS: THE FORCE AWAKENS opened with a record breaking $247,966,675 this weekend.

    twitter.com/BoxOffice/status/679033415476379648

    Daily Breakdown for STAR WARS: THE FORCE AWAKENS: FRI – $119.12M, SAT – $68.29M, SUN – $60.55M

  50. Az becsültnél jobb vasárnapi eredmény előrevetíthet egy elég jó második hétvégét, és 3-as szorzóval számolva, a 700 fölötti domestic bevétel garantált.

  51. @abelh: Honnan vetted ezeket a szamokat a regebbi SW filmek bevetelevel kacsolatban? A boxofficemojo.com-on teljesen mas szamok allnak. Jol neznenk ki ha 1,6 milliardos lett volna a SW phantom manace bevetele vilagszerte, ezzel atvette volna a 2. helyet a beveteli listan a Titanic ELOTT. Azert ezt nem hinnem… ( http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/ )

  52. @uNi: Ha nem gond, megválaszolnám a kérdést, az a lista, amit linkeltél az akkori bevétele volt egy adott filmnek, amit abelh írt, az pedig az inflációval számolt érték, tehát mai értékben hoztak annyit a filmek, hozzátéve, hogy az általad írt linken a Titanic bevétele 2.2 milliárd, attól elmarad a Phantom Menace 1.6-osa így is.

  53. Bumburnyak:

    Köszi :)

    uNi:

    “Hogy mégis konkrétabban feltegyem a térképre a Force Awakens teljesítményét, röviden pörgessük át a korábbi Star Wars filmek bevételeit, az újra kiadások nélkül, ám inflációval, a mai jegyárak mellett kalkulálva.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.