Blockbuster watch: nem csak Star Wars

Star Wars 1 milliárd egy hét alatt, 4 új premier, és két limitált az év legjobban vártjai közül is megkapta a magáét a karácsonyi dömpingnek hála, úgyhogy csapjunk bele a töltött káposztába.

11222267_1007879549263646_8028576454601633718_o

A Force Awakens második vasárnapja végére Amerikában vagy két tucatnyi rekordot megdöntve végül kiváló eredménnyel 40%-on belül esett, 149 milliójával nyilván ismét az élen végzett, globálisan pedig megugrotta a milliárdot. Továbbra is tartom, hogy ennek 850/2500 millió környékén lesz a vége, de a további esélylatolgatást érdemes majd beütemezni a relatíve unalmasabb Januárra, most akadt még elég új érdekes, és érdektelen premier.

A hétvége másik egyértelmű befutója a Daddy’s home 38.7 millióval, ami a prognosztizált kezdés majdhogynem duplája, tehát a Ferreltől sajnos manapság megszokottan gyér kritikák ellenére egyértelmű siker. Az indokolatlanul sokat meztelenkedő és üvöltöző színészt lehet nagyon utálni, de hogy mennyire jól manageli a karrierjét, az előtt érdemes párszor meghajolni, és alkalmanként még halkan tapsolni is. Kábé egy évtizeddel ezelőtti mellékszereplőből húzónévvé, 20 milliós sztárrá evolválódott a göndör fürtös Chad Smith klón, és sorban hozta a blockbustereket, aztán amikor elszaladt vele a ló, és nem ment vakon utána a közönség, akkor visszatért a saját kis karrier-origójához az Anchorman 2-vel, és abszolút piacképes partnerekkel próbálta továbbra is eladni magát. A Get Hardot középszerűsége ellenére az éppen kis kedvenc Kevin Hart húzta fel értékelhető bevételi magasságba, most pedig az Other Guys után ismét Mark Wahlberget rántotta elő a kalapból, aki szintén bármikor jó némi extra dodóra, szóval még a 120 millió sem túl elszállt becslés a végére.

ddaddymotor

Míg Ferrel karrierje előszerettel hullámvasutazik, addig Jennifer Lawrence simán az egyik legbiztosabb pontja Hollywoodban manapság. A Serena minden aspektusból elbaltázott forgalmazását, produkcióját leszámítva zsinórban 6 vaskos sikert tárazott be (amiben nyilván az X-men és Hunger Games franchise-ok a mérvadók, nem az ő kollektív imádata). Most is némileg tutira ment, az év végére már-már menetrendszerűen érkező új David O Russell filmmel viszont most kicsit mellélőttek, az American Hustle és a Silver Linings Playbook egyértelmű sikerei után a Joy koccant a kapufán, közepes kritikákkal és arra reflektáló 17 millióval tudott csupán nyitni. Bukta ebből sem lesz, de a tucatnyi díj (jelölés) és a 100 millió most elmarad, valahol 60 körül futhat majd ki.

És ha már csalódások, Will Smith csúszik a legegyértelműbb lejtőn az elmúlt években – Hollywood mostanáig bezárólag utolsó igazi A-listás sztárjából a teljes érdektelenség felé menetel nagy lendülettel. 2002 és 2007 között zsinórban 8 kasszasikert tett le az asztalra, majd a kicsit már bukdácsoló Seven Pounds után 4 évre megpihent, hogy a MIB 3-mal visszafogottan jelezze ismét újdonsült eljövetelét…hogy egy évvel később a képzeletbeli sámlit kirúgja maga alól az After Earth-tel. A Focus idén már szinte senkit sem érdekelt, az Oscarra gyúrt alakítással bíró Concussion meg a maga 10.5 milliós nyitásával konkrétan a színész karrierjének legrosszabb széleskörű első hétvégéje. Az öreg Will nem véletlen megy jövőre képregényfilmezni, neki kakukkoltak.

Pár szó még a puszta létezésével vastag kérdőjeleket húzó Point Break remake-ről, amely szerencsére a kritikusoktól megkapta a Filmbuzin is megelőlegezett kiadós pofonokat, ennek ellenére konkurencia hiányában tűrhető 9.8 milliót hozott… világviszonylatban meg összesen 52-t!!! Csak Kínában majdnem 40 millióval nyitott, ami a Transformers tavalyi 320 milliója után kevésbé sokkoló, de azért van egy határ na.

A top10-be érkezett még a Hateful Eight mindössze 100 moziból, kiváló átlaggal, a Revenant pedig elképesztő 118.000 átlagot produkált 4 helyről…de ezekről majd bővebben a széleskörű premiereknél, mert már így is túl hosszúra nyúltam.

abelh
írta
2015. 12. 29. 13:24
megjelenés
25
hozzászolás


25 hozzászólás a “Blockbuster watch: nem csak Star Wars” bejegyzéshez

  1. Szivesen olvastam volna meg abelh! Sokan 1 milliárdot vizionálnak csak az USA- ban! És nem kizárt!De az Avatart nem fogja lenyomni. Az kegyetlen eredmèny Camerontól…

  2. több helyen láttam h 1 milliárddal a legtöbbet hozó star wars, de persze azt mindenhol inflációs korrekció nélkül értik lol

  3. Azért a 77-es Star Wars 1.4-e nem az eredeti vetítésből jön össze, benne van a special edition is, meg 1-2 kisebb útóvetítés.

    Ami számomra igazán durva ezzel a 149 milliós második hétvégel kapcsolatban, hogy majdnem befért a TOP 10 nyitóhétvégék közé.

  4. Még Will-t azért nem írnám le teljesen, ha megrázza magát és jól válogat újra csúcson lehetne.

  5. Kal-El

    Mert az 1 milliard nem elkepzelhetetlen, csak eleg kicsi az esely ra.
    A 850 millio viszont abszolut az alja amit elerhet, a 900 millio pedig realis cel. Ket het mulva mar 800-on is tul lehet egy varhatoan legalabb 40 millios hetvege utan.

  6. Bumburnyak jah igen :-) szerintem az tovább fent fog maradni mint a nyitó rekord!Egy milliárdhoz nagyon brutal hetek kellenek!még a 900 milla is fantasztikus lenne nem,hogy az 1 milliard!

  7. igen a 850 a mostani hétvége után a minimum. szóval durván még 350-400 csak Észak-Amerikából, és a kínai trendeket elnézve ez ott is simán bejön majd, szóval ha csak azt a két piacot zárjuk a mostanihoz adva, akkor 1.8 milliárd, és akkor még a világ többi részéről 700 szerintem hozható. Csak a francia és a német piacban van még 200 millió deficit az Avatarhoz képest, az is lassan futotta ki magát. Fene tudja, én még mindig lenyomhatónak érzem az Avatart, nyilván az SW hatalmas bummjához képest az lassabban gyűjtögetett, de a mostani szép esésekkel lehet simán hasonló a vége. Max majd kapok 2 hónap múlva egy na ugyé-t, ha mégsem :)

  8. Kina nelkul meg az se tuti, hogy nemzetkozi szinten osszejon 1 milliard. Az eddigi trend alapjan siman megallhat alatta.

  9. Azért az durva, hogy az előrejelzések szerint a SW7 globálisan, és a járulékos bevételekkel, blueray kiadásokkal stb. simán meghozza azt a négy milliárdot amibe az egész frenchise megvétele került.

    Will Smith még visszasírja hogy nem vállalta a Függetlenség napja folytatását.

  10. Nyílméregbéka: már behozta, mindjárt írok a merchről. viszont az sw nem tudjuk mennyibe került, reklámmal szerintem 500-600 milla azért volt.

  11. egyrészt elírták a címét mert Revenant és nem Revanant, de mind 1,

    Én láttam a filmet, borzasztóan nagyot alakít benne tom hardy és di caprio is, nálam már csak a hateful eight verheti meg Januárban! ajánlom mindenkinek!

  12. Szerintem se a JW 2 se az EP VIII nem fogja megfejelni ezeket a számokat! Az Avatart ha most nem kapják el akkor semmikor!

  13. ha nem lesz meg csak a nemzetközi piacon a milliárd és Kína 200 alatt megáll, akkor én felmondok :P

    Krisz:

    A Revenant typo miatt már bűnhődtem, a Jézuska visszakérte a pedálos traktoromat, de mind1 (1-essel a végén).

  14. Nem mondanám hogy a Joy nem fog bukni.

    Boxofficemojo szerint a budget 60 millió volt és ebben nincs benne a marketing.

    Ha vesszük, hogy a jegyárak úgy harmadát elviszi a mozi akkor a Joy bőven veszíteni fog pénzt.

  15. abelh

    Ha a ketto kozul valamelyikre tennem kene, akkor “Kina 200 millio dollar alatt vegez”-re tennem :)

  16. Amerikában az már biztos hogy az Avatarnak kampec elnézve a mostani hétfői bevételeket.

    Disney’s Star Wars: The Force Awakens continued to dominate the box office on Monday with an estimated $31.4 million. The blockbuster seventh installment of the Star Wars franchise was down 27 percent from Sunday and down 22 percent from last Monday, as yesterday’s grosses in general benefited greatly from the ongoing holiday season. The Force Awakens now claims the two largest Monday grosses of all-time, as yesterday’s gross only trailed the film’s record-breaking $40.11 million take last Monday. The second Monday gross for Star Wars: The Force Awakens was 62 percent stronger than the $19.42 million second Monday gross of 2009’s Avatar.

    Hogy mi várható azontúl ez már csak a jövő zenéje de szerintem milliárd biztos lesz nemzetközi piacon.

  17. Human, mikor kesz vmi star wars kibeszelo? Ahol mar lehet rendesen spoilerezni. Kitorni keszul belolem nar joideje par megjegyzes a filmmel kapcsoalatban :)

  18. Előre is bocsi Human…Én is megnéztem a Hateful eightet és a Revenantot és azt kell mondanom mindkét rendező előtt térdre kell borulni. Moziban biztos odab*sz, de nem bírtam ki. Amúgy a nem feltétlenül gagyi minőség miatt valamennyi át is jött a képi világból.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.