The Force Awakens – egy nem rajongó perspektívájából (spoileres)

(A boxoffice rovatot vivő író mindjárt el is mondja, hogy miért ragadott klaviatúrát — human)

Pont abba a korosztályba születtem, aki az óvó szülői szemtől ritkán elszakadva lopva inkább Amerikai Ninját, Die Hardot, Predatort, vagy éppenséggel Nagy Zűr Kis Kínábant lesett, „most csukd be a szemed” unokatestvéri cenzor kíséretében, mintsem fénykardozó Jediket.

tfa_poster_wide_header-1536x864-959818851016

A Star Wars akkoriban már nem tudott az a megismételhetetlen gyerekkori csoda lenni, mint pár évvel korábban, akkor már pont kicsit jobban kinyílt a világ. Első találkozásunk mégis maradandó volt, a Pro7-en történt, akkoriban nagyjából 7 évesen a Looney Tunes-ból hozott német szókinccsel gazdálkodtam, ám így is egyből szembeötlő volt, hogy ennek ellenére történet plot nem igazán maradt előttem fedetlen. Három héten keresztül péntek este leültem a tévé elé, egész kötetlenül szórakoztam, majd a záró akkordnál akkoriban még szintén gyér káromkodási skillekkel felvértezve igyekeztem környezetemnek feltenni a kérdést, hogy mi a f*szt is hupákolnak ezek a hülye macik a lézeres katonákkal szemben? Mire gondolhatott a költő? Már akkor éreztem, hogy valami itt sántít, úgyhogy tiszteletteljesen elköszöntem a franchise-tól, hogy 12 évesen a Baljós Árnyak előtt immár magyar hanggal hiánypótoljak – a maradandó élmény viszont ismét elmaradt.

Aztán húsvétkor imádott – és egyben SW rajongó – nagybátyámtól érkezett a nagy meglepetés: egy Phantom Menace vhs kazetta, amiért szégyen, vagy sem, akkoriban teljesen megőrültem. A filmvégi csatánál konkrétan darabosra kopott egy idő után a szalag. A gyalázatot tetőzte az elkövetkező karácsony, amikor némileg idejétmúlt Pentium 266-osom megkapta élete első 3D kártyáját, és immár a klaviatúrán is rophattam Obi Vannal (dupla ugrás leérkezéskor ütés = karddal pörgés megvan?). Teljesen odavoltam.

Aztán jött a tinédzserkor, amikor mindent tudsz és mindent jobban tudsz. Én akkor már eldöntöttem, hogy akármilyen formában is, de a filmekből fogok megélni [összejött? – a szerk], ezért következetesen és autodidakta módon Kubrickokat, Felliniket, stb nézegettem, elemeztem és az hittem mindent tudok rendezésről, plánokról, vágásról. Na most ha ilyen attitűddel ül le az ember egy George Lucas rendezés elé, akkor a komoly lelki sérülések elkerülhetetlenek. A Klónok Támadását fejben milliószor darabokra szedtem, és az esetlen rendezés miatt már akkor iszonyatosan tudtam gyűlölni. Ott eldöntöttem, hogy a Star Warssal közös rövid, ámde legalább boldogtalan pályafutásunk véget is ért.

11875118_1007880092596925_2204135516599208531_o

És a túlságosan hosszúra nyúlt nosztalgiázás után érkeztünk meg 2015-be, amikor a korábbi sérelmek még 10+ év távlatából is éltek és Lucas komplett kilépése ellenére minden Star Wars promó felesleges bohóckodásnak tűnt, és úgy gondoltam, hogy csak akkor adok ki érte majd pénzt, ha kiemelkedő kritikákat kap.

Ez bejött, szóval én meg bementem, a moziba be. A filmet követően – és a bevételi adatok pontos monitorozgatása mellett – egyértelműen kijelenthető, hogy én vagyok a tökéletes közönség:

  1. nincsen komoly prekoncepcióm, így sem a fanservice-re, sem pedig hatalmas újdonságokra nem vágytam, és úgy általában, elvárásom sem volt. Ennek ellenére a sztorit ismerem, és alapvetően hiába nem szeretem, a nosztalgia faktor ennyi év után akkor is beüt, ha jó, ha nem.
  2. akármekkora is a rajongóbázis, ekkora bevételnél a legnagyobb százalékot akkor is az „átlagnéző” hozza, vagyis én, aki csak egy jó blockbusterre és mókára vágyik.

Ezen a két vázlatpont mentén pedig végül is egy kiváló popcorn mozit kaptam. A film in medias res felütése és kvázi kezdeti darabos dramaturgiája szinte ide-oda kapkodva mutatta be a – már jól ismert – világot, és sokakkal egyetértve én is a film első kábé egyharmadát élveztem a legjobban. Ott sikerült elkapni valami oldschool csibészséget, egy 80-as, 90-es évekbeli űrscifikaland hangulatot, ami egész hamar beszippantotta az embert, hogy aztán inkább az akciókra támaszkodva robogjon tovább az egyszerűbb A-ból B-be, aztán C-be hullámvasúton.

swtfareybb8_large

Amekkora bevételi monstrumról van szó, számos szűrőzés után ki tudja hány ötlet maradt meg J.J.-től, és mi az, amibe erőszakkal tolták bele, de érdekes módon a jelenléte nem magában a történetvezetésben érezhető, hanem hogy minden egyes jelenetet megpróbált kimaxolni a maga módján. Az abszolút jellegtelen, tarkaságában is színtelen és szagtalan előzménytrilógia CGI forgataga után végre kimentek terepre, és az akciók közben ott vagy, érzed a robbanásokat, dőlnek rád a kavicsok és lemezek még 3D nélkül is.

Aztán amikor leáll a pörgés, akkor örülsz a régi arcoknak, a visszautalgatásoknak, egyedül csak a bárban ül le kicsit a dinamika, némi szöszmötölés, drámai felütés, és azt veszed észre, hogy a filmnek vége, Luke bácsi meg nem gyütt, csak a legvégén szó szerint benézett . A történeti hézagok és ellentmondások boncolgatását meghagytam a másik ezer bloggernek, szerintem amit lehet, azt már rég kiveséztek, vagy konspiráltak, így ebbe nem is mennék bele. Őszintén szólva, ha egy 2 órás film úgy lepereg, hogy azt hiszed és egyúttal kívánod, hogy még csak a kétharmadánál tarts, akkor az valamit nagyon jól csinált, ugyanakkor egyfajta hiányérzetet is hagy maga után.

boyega-chewbacca-ford

Úgy éreztem, hogy nem léptünk igazán előre, az Első Rend – ellenállás – köztársaság triumvirátusáról vajmi kevés derült ki, hogy ki miért, hogyan lázad éppen, pláne miért, hova tartunk történetileg, mi az a nagy IZÉ – ami leginkább Gary Oldmanre hajaz a Hannibálból. Korainak tartottam Rey/Finn és Kylo összecsapását, azt hittem, hogy most felrobbantjuk a bolygót, gyorsan megtaláljuk Luke-ot, utána jön a fénykard csörte, még pár nagyobb fight, és materializálódik a fő-főgonosz is, ehelyett mire laikusként nézve is helyrebillent a mitológia, akkor rövidre zárták.

Ettől függetlenül a katarzis a zárásnál megvolt (még ha sorozat évad crossover feelinget adott is Luke), többször méláztam el pillanatokra a vetítés alatt, azon agyalva, hogy milyen is lehetne egy éjszakai fan-vetítés, ahol Han Solóék, vagy Luke felbukkanásánál együtt üvölt és felállva tapsol a tömeg. Az meg külön meglepő, hogy micsoda erős drámai felhangot tudott adni Solo megölése – korszakos karakter nyilván, de az ott kőkeményen beütött még laikusként is, a Terminátor 2 vége óta nem sírtam filmen, de most komolyan elgondolkodtam rajta. Harrison Ford ki(ny)írása nyilván szimbolikus is, ugyanakkor hálás húzásnak tűnik a történet szempontjából, mert nem feltétlen kell az öregeket koloncként magukkal rángatni, vagy beleerőltetni a plotba, Reyék a felvezetésük után saját lábra állhatnak, aztán bukdácsolhatnak, amerre jól esik.

daisy-ridley-bb8-john-boyega

Rey és Finn amúgy kiválóan működnek együtt, utóbbi kicsit közhelyes nagydumás karakterbe csapott át a végére érdekes árulóból, a csaj meg végtelenül szimpatikus, de bőven van tér árnyalni a figurát később. Kylo Ren pedig elsőre valóban frusztráló, a csapkodó, emós hülyegyerek furcsa a trailerekből felvezetett megtévesztő főgonosz után, de a következő filmekben pont egy olyan Darth Vader utódot hozhat, amit még nem láttunk: Hayden már tolt egy idióta tinédzser Anakint, Vadert korábban meg eleve nagy király antagonistaként ismertük meg, szóval a kettő közötti fejlődő, érlődő, évődő gonosz átmenet baromi érdekes lehet, arról nem is beszélve, hogy a karakter múltjából azért fel-felsejlik, hogy lesznek még itt jó és rossz pálfordulások. Kicsit banális húzás lett volna egy újabb kiteljesedett Sötét Nagyúr, aki mégis Vader nyomdokán hörög, szóval Renbe végül bőven belelátni kicsi erőlködés után jó sok potenciált, akárcsak Poe-ba, aki nem maradhat örökre makulátlan cool jóarc.

Akármilyen szórakoztató is volt tehát a Force Awakens, az szinte biztos, hogy a második még jobb lesz. Én nem-rajongóként nem tudok rajta olyan dolgokat számon kérni, ami sokak szemét szúrja, sőt, a fanyalgóknak bátran odadobom, hogy de ez csak egy mese és onnét kezdve, hogy elvarázsol, igazán el lehet neki nézni bődületes hibákat is. Ez az a kritikai okfejtés, ami aztán végleg minden professzionalizmust nélkülöz, és pont az, amitől másfél évtizeden keresztül levert a víz a rajongókkal történő végtelen viták során. De hát ez a gyerekkorom része, ennek elnézem a macikat, a karácsonyi special editiont, és Lucas sem annyira gyökér, mint amilyennek láttatta magát rendezőként. Most pedig az új részre én nem tudok haragudni semmiért.

starwars5669d26190d0a

Kicsit szentimentális konklúzió ez, de amúgy is elég személyesen kezdtem, szóval ha kell, bárkinek ajánlom, és bárkivel vitába szállnék, hogy megvédjem. A következő résznél pedig szintén nem fogok a moziba rohanni, de tuti, hogy várni fogom, megnézem 10x az előzetest, és vigyorogva veszem majd meg a jegyem. Megtekintés után a Force Awakens meg napokig pörgött a fejemben, főleg a nosztalgia miatt, aminek bennem nem is kéne nagyon élnie. Ez azért nagy dolog, nem?

54 hozzászólás a “The Force Awakens – egy nem rajongó perspektívájából (spoileres)” bejegyzéshez

  1. Nekem hiányzott a misztikum érzés. Az a gond hogy kb non stop pörgött a film kivéve a kocsmás jelenetnél. Marha nagy lyukak vannak a történetben mint ahogy te is írtad hogy First Order-Resistance-Republic…kb 0 fing információnk van az erőviszonyokról…

    Aztán meg a Kylo/Rey párbaj egy lutri volt. Nem vicc… esküszöm ennél még Obi-Wan meg Vader “kardozása” is a IV-ben sokkal jobb volt. Pedig anno ment a nagy hype hogy ez lesz eddig a legjobb fénykard párbaj stb…ühüm. Meg hogy Phasma badass lesz…ühüm. Sok mindent ígértek aztán lófarok se lett. A zene meg a másik..a klasszikus felcsendüléseken kívül nem tudok felidézni semmit… nem tudom hogy ez Williams korából adódik e vagy JJ nem tudta mi a francot akar. JJ-vel nincs bajom de szerintem kurva nagy nyomás volt rajta és emiatt hat egy kicsit furának a film.

    Meg ez a 3. Halálcsillag dolog… istenem. Nem egy New Hope remastered edition-t akartam hanem valami ÚJAT. Rendben ez egy trilógia első darabja stb aztán lehet a következő rész frankó lesz…de ha az ep VIII meg a Birodalom Visszavágot fogja lecopyni (ami mondjuk elkerülhetetlen bizonyos szempontból..Yoda-Luke training most meg Luke-Rey training) de ha ott is az lesz hogy egy Felhővárosban ugrálnak én kitérek a hitemből. Meg a leggázabb dolog hogy nekünk kellett utólag rohangálni információk után.

    Pl mikor bebikázzák a Starkillert akkor letarolja a New Republic központi naprendszerét..Én elsőre azt hittem Coruscant..hiszen az volt anno az Old Republic majd az Empire székhelye is…de aztán észrevettem film közben hogy “Ez nem a coruscant”…lehet hogy szó volt a Hosshian (franc se tudja hogy írják) rendszerről de csak fél szavakból tudtam meg ezt is. Meg a végén az hogy R2 “felkel”…jött a brainstorm hogy “uu biztos forceuser miatt…uuu izéé..” azt JJ-nek kellett utólag megmagyaráznia hogy BB-8 gurult oda és megsúgta neki hogy “yo ive got da map”…are you serious? Geez.

  2. Én végig hallgattam kíváncsiságból az OST-t film után, mert nekem is hiányérzetem volt e téren kicsit és szerintem egyáltalán nem rossz. Nem annyira jó mint az OT zenéi, de pl Rey zenéje kimondottan jó, de a többi is. Inkább csak bénán lett a film alá vágva és kicsit keveset használták a klasszikusabb hangzásokat.

  3. Én a Star Wars filmeken nőttem fel, így joggal állíthatom, hogy rajongó vagyok. Ettől függetlenül objektíve véleményt is tudok alkotni, főleg a ez EP7-ről.

    A filmzene szerintem sem a legjobb módon lett megvágva, bár helyenként valóban nagyon jól működött, pl az epic záró jelentnél. A teljes albumot kismilliószor végighallgattam és szerintem remek lett, nem érzem úgy, hogy minden esetben a régieket kéne leporolni és beizzítani.

    Csatlakozva az előttem szólókhoz én is hiányoltam a misztikumot, többet lehetett volna kihozni az egészből. Eltűnt droid keresése, sivatagi startkő, bázison rohangálás fogoly szöktetés, láttunk már ilyet. Abramsnek megvan a tehetsége ahhoz, hogy a régit felturbózza, nyilván a következő rész ütősebb lesz, ha már egy új trilógia első részéről beszélünk.

    Az új “Halálcsillag”-nál fogtam a fejem, mert teljes mértékben felesleges eltúlzott szegmensnek tartottam. Az ellenállás eszmefuttatása az elpusztításáról csak hab volt a tortán, amellett hogy az a monstrum egy Nap energiájából táplálkozik. Én is azt vártam, hogy valami újat kapjunk, majd esetleg az EP8-ban khm-khm.

    A karakterek jól működtek még Finn olykor túlalakított komikusságán túl is, Rey nagyon szimpatikus. Az OKJ-s Jedi erőt azért elhamarkodottnak érzem, Kyloval az összecsapás belefért volna a következő részbe is, tekintve hogy mestere és tanítója még nem is volt a leányzónak, így ez valahol kicsit komolytalanná tette az egészet.

    Kylo karakterét ha nem is emonak nevezném, de tény hogy a már viccesnek mondható dühkitörésein csak néztem mint a moziban (szó szerint). Azonban mellette szóljon, nagyon jó választás volt a színész, és sok lehetőség van a karakterben. Anakin sem azonnal jutott el A-ból B-be, ne siessük el a dolgot. Vader vívódása is a végére teljesedett ki, szóval Kylonál totál rendben van a dolog. Bizonytalan, Han jelenténél is szóba került, illetve az instabil kristály okozta vibrálása a fénykardjának is egy szimbólum még bizonytalan jellemére. A fővezér gigantikus holografikus képe után sem lennék meglepve, ha a következő részben kiderülne, hogy nem sokkal nagyobb Yodánál (sorry xD).

    Mindent összevetve, nálam hozta az elvárt szintet, a bizonyos mértékű logikátlansága ellenére is, és nyugodt szívvel fogok beülni a folytatásra is.

    ÁMEN

  4. ami szembetünő..hagyjuk már ezt a prequel trilógia full CGI, most meg igazi helyen forgattak dolgot.
    A filmek minőségét nem tekintve, azokat a bolygókat máshogy nem lehetett megcsinálni+ha ez az újabb trilógia is kimeríti az erdő, havas, sivatag stb. helyszíneket és “új” helyszínek kellenek, itt is CGI lesz a környezet

  5. Nosztalgiaérzetet fegyvert a tarkóhoz tartva kikövetelő, túlértékelt blockbuster cashcow.
    Individuális filmként egy transformers szinten mozog az egész, látvány kategóriát priorizálva.

    JJ. nyilatkozata meg röhejes “a nagy nyomásra” hivatkozva, emiatt lepasszolva a többi részt, ellenben ep 8 scriptet olvasva rögtön jött a ” bárcsak én írtam volna”.
    Racionális fejjel tekintve gyakorta elismerte hogy nem tudott többed magával sem, egy valamelyest egyedi forgatókönyvet összerakni.

  6. Minimálisan se objektiv a kritika, de legalabb nagyon elfogult. Abelh, ha ilyet akarnal irni legközelebb akkor inkább higgaszdd le magad pár imdb-s userkritika elolvasasaval. Ott kell megnézni mekkora elismertsége van igazából ennek. Rengeteg casual sw fan is leírta ott a véleményét.

  7. egy új néző szemével pont objektív, mert sem korábban nem voltam, sem most nem vagyok SW rajongó, de ha ez nem jött át, akkor semmi….elfogult épp ezért legfeljebb a moziélménnyel szemben lehet, a blockbustereknek meg az a lényege, nem? de nem éppen vitaindítónak szántam.

  8. Han Solo halálával kapcsolatban annyit, hogy amikor George R.R. Martinnak “köszönhetően” elkezdtek kinyírni igen fontos szereplőket a Red Wedding című fejezetben, pont azt meséltem a barátnőmnek, hogy “itt akkor most új korszak kezdődik” és igazam lett. Korábban is öltek már meg jó szereplőket (Cedric Diggory, Norrington kapitány), de valahogy most érzem először azt, hogy a közönség felkészült már arra, hogy a jók közül is meg kell halnia valakinek, úgyhogy itt lesznek még darálások (és ahogy láthatjuk a Marvel is már bejelentette, hogy a következő részek éppen attól lesznek komorabbak, hogy már jók is halnak meg). Ez egyszerű, öncélú lépés volt az alkotóktól, legalább olyan, mint a sorozatokban, ahol az évadfinálék nagy cliffhangere az, hogy kinyírnak egy fontos szereplőt. Han Solo ezerféle módon meghalhatott volna a film során (a katonák továbbra sem tudnak célozni), de neki azért így kellett, mert csak és pont.

  9. jó szar kamu a cikk,ahpgy a film is… a személyes nosztalgiád meg senkit nem érdekel, kicsit unalmas mindenkitől ez a visszaemlékezés 2016ban hogy de jó is volt a Predator videókazin…. a star wars egy olcsósított hígfos lett hülye gyerekeknek, semmi filmélményt nem nyújtott, max azoknak akik szeretnek nagyokat hazudni és mindent megmagyarázni

  10. kakapitány:

    ” személyes nosztalgiád meg senkit nem érdekel, kicsit unalmas mindenkitől ez a visszaemlékezés 2016ban hogy de jó is volt a Predator videókazin…. ”

    nem magyarázom a bizonyítványom, de ez egy szándékoltan jóindulatú írás a rengeteg, és sokszor felesleges flame margóján, kedvesen naivabb tónusban, ami passzol a személyessebb hangvételhez.

  11. Jó a cikk, nagyjából hasonló érzéseim voltak a filmmel kapcsolatban.
    Megvannak a maga hibái, de egy szórakoztato, hangulatos űrkaland amit jól megtámogat a kicsit túlhasznált nosztalgiafaktor. Mindenképp ott leszek a moziban a másodikon is.

  12. EPVII nekem is csalódás volt. Nekem pont negatívum az, hogy erőltetetten nosztalgikus akart lenni, ami nem is lenne baj, de hogy szinte copy paste módjára voltak a dolgok és 5 percenként gondoltam magamban, hogy de hiszen én ezt már láttam. Se eredetinek, se kreatívnak nem mondható. Rengeteg más dolog is zavart engem, de ezt inkább magamra hagyom.

  13. @Alfie

    Nem szoktam ócsárolni mások kommentjét de ha valamihez nem értesz, jobb ha nem is beszélsz róla.

  14. Konkrét bajom a filmmel: Az előzmény trilógia akármilyen sz@r is volt (szerintem), monumentálissá tette a Star Wars univerzum méretét. Rengeteg elmesélhető történetnek fektetett le alapot. Nem félt új bolygókat, kultúrákat, divatirányzatokat, technológiát, gépeket, fajokat behozni. Továbbá megismerhettük a különböző fajok életét, a Jedi tanácsot, Szenátust, klónhadsereget…stb Láthattunk virágzó és háborús planétákat, gigantikus űrcsatákat.
    Ezzel szemben az új Star Wars mit tett le 2015-ben? 3-4 karaktert megismerhettünk apró helyszíneken. Minden a karakterekről szól, az őket körülvevő univerzumot meg leszűkíti, ahelyett, hogy további érdekes dolgokkal bővítené, mint ahogyan azt az előzmény trilógia tette. A Star Wars -nak nem áll jól ez az egyszerű külső. Filmen nem.
    Lehet azzal védekezni, hogy “Ez egy új sztori első felvonása.” Igen? A Baljós Árnyak is az volt.

    A másik bajom a filmmel: Mindenki oda meg vissza van, hogy be merték játszani Han Solo halálát. Harrison Ford 73 éves könyörgöm! Mégis mi mást tehettek volna??? Ez a Jedi Visszatérben lett volna merész húzás, nem pedig itt. Természetes, hogy előbb-utóbb valószínűleg Luke is meg fog halni valamelyik részben.
    Amúgy én nem egyszerű halállal írnám ki a sztoriból az öregebb szereplőket, mint a Disney rajzfilmekben, vagy a barátok köztben, hanem simán letennék a lantot. Például miért nem éldegélhetett valahol boldogságban Han és Leia (Han kocsmát vezet, feketén beszerzett piát árul…stb)? Mert az úgy túl snassz? Mert a családtag, haver, távoli rokon halála nélkül nem lehet egymásnak ereszteni a jót és a rosszat? Hagyjuk már!

  15. Én attól kapok agyfrászt, hogy egy nyilvánvaló fércművet nekiállunk elemezgetni. Ezt a filmet felesleges és értelmetlen elemezni, mert minden csak belemagyarázás. Ez egy buta remake, minden ambíció nélkül. Én ez miatt ítélem el az alkotókat, az ambíció teljes hiányáért, azért hogy a komfortzónában mozogtak, és mércének a középszerűt célozták meg. Azt sikerült is hozni, csak remek alapanyagból középszerűt főzni nem dicsőség szerintem.

  16. 17. bobjay:

    Én is láttam a retroshock kritikát :D látom benned is mély nyomot hagyott :) Be is linkeltem ide, meg is fog jelenni ha Human átengedi a rostán :D

  17. Abu: Igen, én is teljesen egy véleményen vagyok vele, bár a vége felé már egy kicsit elvicceli a mondandóját.
    Mikor először láttam a filmet csak a copy paste dolog szúrta a szemem. Az ismerősök azt mondták, hogy időt kell adni neki, meg nézzem meg még vagy kétszer és más lesz a véleményem. Hát tényleg más lett. Már nem csak a copy paste zavar, hanem az univerzum beszűkítése is. Ha a Baljós Árnyakba belefért a sztori mellett az univerzum bővítés, akkor ebbe is belefért volna. Főleg mert 2015-öt írunk, tehát a látvánnyal nem lennének gondok, mint anno.

  18. human- Igen, az Ep1-ben is meghal a jó oldalon szereplő, viszont nála másképp vezették fel. Qui-Gonn és Darth Maul között már a Tatooine-on eldőlt majdnem a harc kimenetele, itt viszont úgy súlytalan volt az egész. Luke-ot is szerintem ugyanígy fogják feláldozni, akire a nyakamat teszem, hogy az önfeláldozó hős szerepét adják majd, ahogy a Disney tette Jeff Bridges-el a Tron-Legacy-ban. Han és Leia kapcsolatára pedig halmozottan igaz egy Blink182 szám a “Stay together for the kids”.

  19. Hasonló véleményen vagyok mint abelh. Nem vagyok Star Wars fan, de nem határolódom el tőle. Nekem olyan érzésem volt a filmel kapcsolatban hogy ha nem lenne előző 6 rész akkor jó film lett volna. Így viszont csak egy felesleges kötőszó lett egy hosszú mondatban, aminek még nincs vége. Nagy a hiányérzetem a filmel kapcsolatban, én magam nem jöttem rá hogy mi a baj vele pontosan, de igazából nem is kerestem az okát. Az összes Star Wars epizódot számtalanszor megnéztem, de ezt nem akarom megnézni még egyszer. Nincs bajom vele, de nekem ez csak egy normál kalandfilm szerűség. Alapozónak jó, remek rendezés, de nem túl maradandó élmény számomra. Bocsánat a fanoktól, de kicsit olyan mint a filmek közötti reklám. Az EP7 nekem nem lett a legjobb rész, de kíváncsi vagyok a folytatásra, és bizakodom hogy kicsit okosabbak, és ügyesebbek lesznek, ha már egy egész jó összerakott galaxis áll a rendelkezésükre.

  20. bobjay: azért ezek sok helyen előkerültek, kb. egyetlen érv Lucas mellett, h igyekezett újat kitalálni, még ha rossz is lett a vége.

  21. Így felsorolva, hogy mi mindennek csináltak helyet, én még bizakodóbbá váltam. Egyébként is nehéz lesz kivárni azt a két évet. Han Solo halála meg úristen.. régen rázott meg ennyire bármi. Hiába látta jönni mindenki már két perccel előtte, nem akartam elhinni, hogy megtörténik.

  22. Király írás volt, jól esett olvasni és teljesen összefoglalja az én véleményem is a filmről annyi kivétellel, hogy engem nem igazán rázott meg Solo halála.
    Egyébként rendezésben köröket vert Lucasra. Az meg hogy milyen a sztori meg itt szarozzák úristen:DDD Mindig röhögök az ilyen arcokon, a régi és a legutóbbi trilógia sztorija se volt egy fokkal sem jobb, de itt a karakterek szerintem jobban működtek. Nem rajongóként konkrétan Rey szerintem az összes eddigi film legjobb karaktere.

  23. Mindenki ezzel a dühkitöréssel, meg emozással jön. Jobb mint tiszteket fojtogatni nem? Anakin ugyan ilyen volt, és ki lett belőle?

  24. Szerintem nem lett különösebben jó a film a transformer első részén jobban szórakoztam viccen kívül….

  25. A dühkitöréses-emózásos dolog már szerintem is túl erőltetett, valaki elkezdte, a többi meg folytatta :D Percig nem zavart.
    Nekem tetszett a film. Inkább az zavart, hogy újra a 4. részt láttam :D Kár, hogy nem valami újat találtak ki :)

  26. haterz gonna hate… ;)

    Nekem az SW 7 jobban bejött, mint bármelyik epizód.

    Nekem pont az volt a nyerő, hogy hasonlítot a New Hope-ra. Amiben pedig eltért tőle, az nálam dobott az élményen (pl látvány, pörgős jelenetek).
    Tudom, hogy nem vagyok ezzel egyedül, és nem, nem az árral sodródok…
    Ilyen stílusú SW-re vártam, meg is kaptam.
    Persze, ha valaki több különbségre/újdonságra (nem “prequel-es” értelemben) vágyott, annak is megértem a csalódását…

  27. Matt89:
    Ez olyan hogy nekem meg jobban bejött az új Total Recall, mint a régi. De azt legalább eredetileg is remake-nek hívták, és nem a várva várt folytatásként akartak eladni.

  28. EP7 egy marvel(disney) film, jó és rossz értelemben is. Aki szereti a limonádét igya,mert annak tökéletes

  29. Ez egy értelmetlen kritika, még szép h nem lesz már ugyanaz az élmény mint anno sráckorunkban, ezt el kéne fogadni, Nem lesz tökéletes film már soha, pláne Star Wars, de arra jó lesz majd h a teljesen felesleges boncolgatott vélemények áradatában lubickoljunk…

  30. pehnemer: végigolvastad? pont azzal kezdi, hogy gyerekkorában az SW mégsem volt akkora élmény.

  31. Ez nem egy mese.
    Lehet en vagyok fanatikus, de ettol a falra megyek. A Rebels mese, a Pokemon mese, a Hobbit mese, de szerintem az SW vilagat mesenek titulalni pitianer dolog. No offense, de nekem degradal mesenek titulalni.

  32. human: Igazad van, csak azon gondolkoztam van-e értelme ennyire szétszedni vmit, nekem kicsit ez már sok.

  33. Igenis mese, de elég nagy gyökérség azt gondolni, hogy a mese azt jelenti, hogy nincsen hétköznapi mondanivalója…

  34. Én nem tudom ti mit láttatok, de ez az új szar wars botrányos lett. VHS-en rongyosra néztem gyerekként az első trilógiát, szóval nem “menőségből” érdekelt a star wars (kb. nem is vagy ember ha nem dőltél be az ébredő erő hype-nak, meg nem egy hülyét ismerek aki nem is látta az előzőeket de fészbúkon majd megőrűlt láthassa ezt a részt mert olyan trendy lesz tőle)

    Abrams annyira biztosra akart menni, hogy fogta az egészet és újra leforgatta.
    Rohamosztagosok dísznek voltak a filmekbe? nosza, megint legyenek jelentéktelenek a harcban.
    Halálcsillagot megrohamozta pár lázadó? nosza legyen most is úgy! (8-10 vadászgépnél volt több? micsoda űrcsata)
    Halálcsillagnak volt gyenge pontja amibe a legjobb pilóta tudott csak berepülni? nosza, csináljuk meg ugyanazt!
    Tetszett az apa-fiú kapcsolat? nosza, megkapjátok újra!
    Tetszett Darth Vader mint főellenség? na hát ilyet viszont nem kaptok, nézzétek a nyomorék kylo rent több filmen keresztül.
    Tetszett a misztikusság az ERŐ-ben? na hát ilyet viszont nem kapsz
    Reggel 6 óra lesz hirtelen ennyi jutott eszembe, de rengeteg baromság van még a filmben ami igenis írói hanyagság és simán kiküszöbölhető lett volna, hisz a lóvé nem volt akadály

    Oké, nem volt olyan rossz mint gondoltam a disney miatt először, viszont annyira csalódás volt hogy majdnem elsírtam magam moziból kijövet. A következő rész szigorúan letöltést érdemel, aztán majd ha az ad valami “bad ass” élményt mint a régi részek akkor újra pénzt adok (nem mintha a lóvémra lennének rászorulva nem kétség minden rekordot megdönt a sorozat)

  35. Köszi az írást.
    Én az eredeti trilógián nőttem fel, így voltak elvárásaim, de azért egy Birodalom visszavágot egyáltalán nem vártam el tőle, az erős lett volna, az igazán jó dolgok pont attól jók, hogy megismételhetetlenek.
    A hype-ról meg csak annyit, hogy nálam pont fordítva sült el, a plafonra másztam tőle, hogy minden nap jött valami, bő egy hónap múlva néztem csak meg a 7. részt, és ennek egyik oka a hype volt. Deadpoolra sem rohanok.
    Mindezekkel együtt nálam simán az Ep6 szintjén volt, a pocsék 1-3 után ismét jó SW-filmet kaptunk, és ez még csak a felvezetés.

  36. Kedves abelh: pontosan ugyanezt gondolom. Felesleges bármit hozzátennem: hasonló a filmmel kapcsolatos hátterem (annyi, hogy a szavaidból kikövetkeztetve talán valamivel idősebb vagyok) és hasonlóak a gondolataim is. Annyi a különbség, hogy Han Solo halálánál én nem könnyeztem, de cserébe Luke felbukkanásánál majdnem. :) engem ott gyalult földbe a nosztalgia, rendesen lúdbőröztem. Ezt leszámítva pontosan úgy érzek és azt gondolom, amit írtál, eddig ez a hozzám legközelebb álló kritika erről a filmről. Köszi. :)

  37. Nekem meg pontosan az volt a bajom, amit itt sokan védelemként hoznak fel: felvezetés. Nem zavart Kylo Ren, mert bírom a színészt. Nem volt rossz a többi új karakter sem. A film látványos volt, pörgős, éppen olyan, ami a mai közönség igényeinek megfelel. Mivel nem vagyok habzó szájú rajongó (habár az első trilógiát szeretem) így nem idegesített a copy paste jelleg sem – bár az új Halálcsillag tényleg szánalmas volt.

    A legnagyobb baj, hogy tényleg csak egy felvezető filmnek készült, mint manapság minden ilyen blockbuster, melyek sehogy sem állják meg a helyüket önmagukban – tisztelet a kivételnek (Kingsman). A Marvel filmeket is pont emiatt utálom, mert kb egyik rész sem önálló film, ez ezt vezeti fel, az meg amazt. Hol vannak azok a jó idők, amikor leforgattak egy fasza önálló sztorit, az sikeres lett és elkezdtek agyalni, hogyan tovább. Ja, emlékszem, ezt hívták nem is olyan régen Sötét Lovag trilógiának. A végén a Luke cliffhanger volt a hab a tortán, majdnem hangosan röhögtem azon a részen.

    Mindazonáltal szórakoztatás szempontjából nem volt egyáltalán rossz film, simán 7/10, szerencsére én nem ültem fel arra a bizonyos vonatra. J.J-t egyáltalán nem lehetett felismerni, ezt Gibsz Jakab is rendezhette volna. Teljes mértékben a Disney filmje, semmi önálló ötlet, semmi komolyabb kreativitás az ő részéről. Érdekes módon a Star Trekbe bele mert úgy nyúlni, hogy felkavarja az állóvizet, kiváló szórakozás mindkét epizódja. Azt a legendát sikerült remekül feltámasztania, valószínűleg kisebb stúdió nyomással, mint a számára elvileg kedvesebbet.

    Ja, és Han Solo halála gáz volt. Értem, hogy így rohadt drámai, meg kellett a sztoriba, de nem lett volna egyszerűbb tényleg, hogy csak szimplán visszavonuljon a feleségével a győzelem után? Legalább a régi részek szerelmeseinek kedvezhettek volna ezzel. Mindhárom epizódot Han karaktere vitte a hátán (egyébként az előzménytrilógiának a legnagyobb baja, hogy túl színpadias, nincs benne egy Solo szintű karakter, aki könnyítse a helyzetet), semmi szükség nem volt rá, hogy lássuk kedvencünket elhalálozni.

  38. @apollo: ennek ellenéte, nekem mint folytatás s teljesen megállja a helyét….na bumm!

    @albelh: remek írás! ne szegjék kedved a negatív kritikák, csak így tovább!

    @kakakapitány:
    “a star wars egy olcsósított hígfos lett hülye gyerekeknek, semmi filmélményt nem nyújtott, max azoknak akik szeretnek nagyokat hazudni és mindent megmagyarázni”
    Csak én érzem úgy, hogy magadat égeted? :D
    Elég sokan vagyunk, akik szeretnek nagyokat hazudni és mindent megmagyarázni…. :/

  39. csűrhetjük csavarhatjuk gyenge volt. gyenge volt mint staw wars epizód és mint sima sci-fi is. egyik legnagyobb csalódás volt életembe pedig nem vártam sokat. ennél az episod 1-3 is sokkal jobb volt illetve hozta a színvonalat. és akikkel néztem is így gondolják (vegyes társaság). a szörny szállítóvá degradált han solo-val, a gyenge gonosz karakterekkel, az gropu amateur csatával a végén a Leila nem mentetted meg a házasságunkat témával és a többivel. addig volt nézhető meg mondjuk addig ment el látvány filmnek is amíg a Jakku-n voltak, utána már vártam mikor lesz végre vége…. ki lehet itt magyarázni konkrétan egy két általam említett dolgot, hogy de ez miért így vagy így volt de kb. azon nem változtat (összképen), hogy ez ha tv-be megy is elkapcsolok… :( fáj de nekem egy közepes se volt. (Disney mi? :/)

  40. ((jah egy dolog ami kimaradt: remélem a következő részben lesz egy még nagyobb halálcsillag de olyan hogy 3 x-wing simán haza tudja vágni….ugyan azzal a taktikával. mert azt úgy kell…))

  41. tankraid
    A következő részben az lesz, kiderül ki lesz Rey apja és ha kreatívak akarnak lenni az írok, akkor egyszerű, még nem használt szöveggel állnának elő: “Én vagyok az apád”…
    Amúgy ha tényleg így lesz vagy ha hasonló is (ami elég valószínű), akkor én felállok a székből és elmegyek.

  42. @zoty: én megkímélem magam a következőnek neki se ülök. és nincs probléma…. majd esetleg ha a tévébe leadják akkor megnézem. a három részből kb. ezt kelet volna a legjobbra csinálni nyitásnak, hogy vigyen a lendület. jó persze ettől még biztos mindenki megnézi a többit, nincs itt probléma. :D (de úgy kelet volna….) érdekes, hogy képregénybe mennyivel komolyabb sztory-k is voltak. ha már rendelkezésükre áll 3 résznyi játékidő nem tudom miért kell ennyire és ilyen tömören a főszálat nyomatni. nah de mind1 hagyjuk is.

  43. Irhattok amit akartok, kozepszar lett ez minden igyekezet ellenere. Termek film, behuzva az új generaciot, ipari munka. EP 1-2 nem azert jobb. Kar erte.

  44. Kommenteket már nem olvasok, mert a szokásos unalmas kötözködéseket látnám csak amin befáradok, de a cikkírónak nagy piros pont! Szívemből szóltál! Köszönöm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.