Blockbuster watch: nagy pénzből nagy bukta

Bármennyire is szeretném, ha a mostani bevételek már reflektálnának az Oscarra, egyelőre csak az év egyik könnyen prognosztizálható nagy buktáját prezentálhatom, illetve sajnos az egyik legnagyobb csalódását is.

gods_of_egypt_wallpaper_1920x1080_by_sachso74-d9gkgj8

De mindenek előtt Deadpool helyzetjelentés, mivel három hete a csúcson trónol már, és globálisan a 600 milliós küszöböt is megugrotta. Az amerikai piacon összesen ez most 285 milliót jelent, amivel az R rated dobogóról lerúgta a Matrix Reloadedet, de az első két helyezett American Sniper, és Passió a korábban tárgyaltaknak megfelelően egyelőre biztonságban lesz, ettől függetlenül 330M otthon és 800-900 világviszonylatban még mindig érik.

Valószínűleg egy három éves gyerek prekalkulációjával belőhető volt a Gods of Egypt méretes taknyolása, ezért leginkább összeesküvéselméleteket vethetne fel, hogy a 140 milliós büdzséből mindössze 10 milliót elkönyvelő Lionsgate vajh’ merre számlázgatta ki a költségvetés többi részét, és ki járt ezzel igazán jól. A szóbeszéd és kritika által a pocsék környékére felfestett minőséghez 14 miliós bevétel társult, ami kicsit még felül is múlta a várakozásokat, ám az értelmező kéziszótár 2016-os editionjébe így is vállaltan mehet a bukás szócska mellé vastagon. Kár belé a többi komment, de Alex Proyas rendező mellett nehéz elmenni, aki 22 év alatt 4 széleskörű bemutatót dobott csupán be a közösbe, az első kettő, a Holló és a Dark City ment is a kult státuszba, az I, Robot szép kis sikert aratott (manapság 200 milliót hozna csak otthon), a Knowing pedig visszafogott költségvetés mellett gyönyörű lefutással áldotta meg Nic Cage-t a röhejes lejtő előtt. Most meg 7 év hallgatás után ezt köhögi fel… Egyiptomban született, de ez sovány kifogás lenne, és kicsit lejjebb olvasható, hogy a kritikusok ostorozását választotta, ahelyett, hogy felvállalná mit művelt.

Eddie the Eagle tipikus feelgood moziként 6.1 milliót termelt, ami egy önálló estés motivációs tréninget előadó sportfilmtől nem sok (de a síugrásért nem is vadulnak meg milliók), a közönség azért imádta, Taron Egerton meg színészezett még egyet, mielőtt megy Robin Hoodkodni, és Kingsmant folytatni. Hugh Jackman pedig a Pan után fél évvel ismét vakarhatja a pajeszát, hogy merre tovább a Wolverine után, a Chappie-vel is kalkulálva ez a harmadik csalódása sorban, még ha ezt nem is box office szaggató filmnek tervezték.

triple9

És akkor az igazó fájó pont a Triple 9, ami nem csupán keveset nyújtott a hétvégi 6.1 milliójával, de a kritikusoknál is elvérzett – miközben a trailerek alapján az év egyik legtökösebb, nyers, brutális bűnös mókájának ígérkezett. Anno a Lawlessben is több anyag volt, Hillcoat így ismét lesre futott.

A díjátadónak köszönhetően megtolták kicsit a korábbi mozikat, végre a Big Short is kapott 100+ vásznat, amivel már egészen közel került a 70 millióhoz, de a történtek függvényében neki már inkább lefőtt a kávé. A Spotlight és a Revenant azonban még érdekes lehet, előbbi 40 körül, utóbbi kicsit 170-en túl koslat az amerikai piacon, a következő hétvége lesz náluk is izgalmas, hogy meddig tudják eltolni őket.

A Saul fia is végre megduplázta a moziszámát, de még így is csak 1000 dolláros átlag körül hozott (130 000-t), de Oscar díjjal a zsebében talán nagyobb figyelmet kap és szépen futhat nemzetközileg is.
A végére pedig köszi a tippet a korábbi kommentekben Kal-Elnek, aki felhívta a figyelmet a Mermaid kínai sikerére – Stephen Chow mozija jelenleg 481 milliónál tartva all time rekorder az ottani piacon.

A végső hétvégi amerikai bevételek összefoglalva tehát:

  1. Deadpool – $31,115,195 – eddigi összbevétel: $285,254,204
  2. Gods of Egypt – $14,123,903 – össz: $14,123,903
  3. Kung Fu Panda 3 – $8,898,439 – össz: $128,353,798
  4. Risen – $6,815,021 – össz: $22,518,768
  5. Triple 9 – $6,109,085 – össz: $6,109,085
  6. Eddie the Eagle – $6,084,682 – össz: $6,084,682
  7. The Witch – $5,066,908 – össz: $16,675,437
  8. How to Be Single – $5,008,362 – össz: $39,479,228
  9. Race (2016) – $4,103,290 – össz: $13,692,912
  10. The Revenant – $3,953,291 – össz: $170,659,760

27 hozzászólás a “Blockbuster watch: nagy pénzből nagy bukta” bejegyzéshez

  1. pedig ez a Gods of Egypt látványosabbnak tűnik, mint bármelyik mai képregényfilm, ahol inkább beszélgetéssel ütik el az időt, sőt a számítógépes effektek is jobban néznek ki, mint pl a batman vs superman bemutatójában

  2. Nyilván nem lehet az amerikaitól elvárni, hogy kultúrálódjon a moziban, amikor még egy ilyen Donald Trumpot is képes lazán elnöknek választani, de a Saul fiát odakint max annyiban változtatja meg az Oscar díj, hogy ezentúl 2 ember nézi meg a moziban 1 helyett.

  3. kakapitány: Nemtudom eldönteni, hogy ezt most viccnek szántad vagy komolyan gondolod?

  4. zsocso . segítek neked, komolyan gondoltam… de kérlek segíts te is a batman vs superman trailerben konkrétan melyik számítógéppel készült jelenet tűnik érdekesebbnek vagy jobbnak ennél? mert itt legalább felvállalják, hogy csak egy sima kalandfilmről van szó, ott meg úgy próbálják eladni a filmet, mintha valami véresen komoly dolog lenne

  5. kakapitány: szerintem töröld meg a szemüveged, a Gods of Egypt eléggé le van maradva a modernebb filmek trükkjeitől, olyan 5-7 évvel ezelőtti szint.

  6. Matthew:

    egy Garage Days volt még limitálva, de a mostanival bezárólag csak 5 széleskörű bemutató.

  7. Azért a Triple 9-nak adnék egy esélyt, megnézem mert volt már jó párszor hogy kritikusok által lehúzott filmek nagy kedvenceim lettek.

  8. Kár a Triple 9-ért. Én mindenképp megnézem, magasról tojok a bevételre, mindenki tudja hogy az nem a filmet minősíti. Már csak a színészek miatt is érdekes lehet.

  9. nem a bevétel mérvadó, ezt nem is mondta senki, de a fogadtatása sem átütő – mondjuk nyilván attól is lehet még nagyon jó film.

  10. kakapitány hősies feladata hogy mindenképp kimutassa utálatát a képregényfilmekkel szemben. szerintem tökéletesen helytáll e téren, nem kell leszólni a teljesítményéért. /vicc, úgy szeretnék beszólni, csak már unalmasabb mint bármi más/ mindenesetre a GoE-nél idén szerintem nem lesz szarabb effektekkel dolgozó mozifilm

  11. mondjuk a Batman vs Superman effektjei szerintem is bénák ha pl a Marvel filmek, Star Wars vagy akár egy Prometheus mellé tesszük. Olyan tipik Snyder filmes, elmaszatolt izé, mindenütt fények villódznak, hogy elfedjék a cgi csúnyaságait, de ezzel meg csak kuszább az összkép. Ez leginkább a Doomsday-es trailerénél látszik.
    Egyedül a Watchmen-ben tetszett amit az effekt gárdája összehozott neki, az is tipik Snyder de ott valahogy működött és nem akarta kiverni a szemem a folyamatos fények bevillódzásával.

  12. Abelh nincs mit ugyan már. :-D kizártnak tartom,hogy erre a rettenetre 140 millát “költöttek”! Te nem? A Triple 9 buktája viszont durca

  13. Tippelj már egyet mit várhatunk a BvS-től boxoffice téren?? Nem sok van már hátra ezért kérdem.. 150-160? 180??? Nyitás

  14. jó kérdés :) ha már pár nappal a nyitás előtt erős visszhangot kap, akkor szerintem 180 körül. Ha lehúzzák, akkor is lesz 150 környékén.

  15. A Deadpool egy 31 millios hetvege utan azert meg fog hozni kb 60 milliot. Az American Sniper siman benne van a pakliban. Nemzetkozi szinten viszont 40 milliot hozott egy tobb mint 50%-os eses utan. Szoval a mostani teruletekben mar valszeg nincs 90 millio se, de Japannal egyutt legyen mondjuk 100-110. Hat lehet ebbol mar nem lesz 800.

  16. az amerikai piacra könnyen ráhúzod azt a sémát, hogy 40-45% esésekkel a jelenlegi hétvége még kétszerese jöhet be kb normál hétköznapokkal. globálisan ezért a jelenlegi slip nem releváns a friss piacok miatt, illetve teljesen sajátságosan futhat le több helyen is. de meglátjuk, a 800 szerintem innét sima.

  17. Miert ne huznam ra a hazai piacra? Semmi ok nincs ami miatt mostantol 50+%-os esesek jonnenek. Az a 45% koruli eses tok realis. Nemzetkozi szinten sem varok feltetlen 50% feletti esest, viszont, hogy a mostani piacokbol kijojjon mondjuk 120 millio ahhoz gyakorlatilag 40% alatt kene esnie, na ez szerintem irrealis, semmi nem utal erre azokon a piacokon ahol mar lassan harom hete kint van a film. Domestic jobban fogja magat tartani eses szempontjabol mint a jelenlegi nemzetkozi piac.

  18. Amik szep celok a Deadpool-nak:

    The Matrix Reloaded 742,1 millio dollar (legnagyobb R-es film)
    X-Men: Days of Future Past 747,9 millio dollar (legnagyobb X-Men film)
    Guardians of the Galaxy 773,3 millio dollar (meglepetes kepregeny siker)

  19. “Miert ne huznam ra a hazai piacra? Semmi ok nincs ami miatt mostantol 50+%-os esesek jonnenek.”

    ugyanezt írtam.

    Nemzetközileg meg eltolódnak a piacok a premier dátumok miatt, hiába is csak kisebb helyeken nyitott 1-2 hete és nem az amerikai premierrel. szerintem simán lehet esélye 150 millióra ott, akkor meg már megugrotta a 800-at.

  20. Olaszorszag, Spanyolorszag es Del Korea nem akkora tenyezok, hogy ezt ekkora mertekben befolyasolhatnak (lakossaghoz merten az elobbi ketto azert nem olyan nagy, az utobbi meg nem epp a jo eseseirol hires).

  21. Hát a triple 9 sajnálom vártam nagyon,de nyilván így is megnézem sault meg felejtsük már el ciki róla írni..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.