Blockbuster watch: még mindig Civil War

A Disney vaskosan nyerte a mostani hétvégét is, két filmje továbbra is foglalta a Box Office lista legfelső két fokát, míg az újak nem különösebben nagy vihart kavarva besoroltak a 3., 4. helyre szépen igényesen.

proxy

Hiába a kollektív ájuldozás és libabőrözés, a Civil War nem igazán tudott a blockbuster trendekkel szembemenni és a vártnál kicsit nagyobb esést szenvedett el, az 59%-os bicsaklás azonban még így is 72 milliót ért és a kapitány ezzel karnyújtásnyira került a 300 milliótól, globálisan pedig már a milliárdot karcolgatja 940 milliójával. Az általam fals módon vízionált 500 milliós otthoni bevétel innét kezdve megmarad az utópiák margóján és valahol a Vasember 3 (409M) és az Ultron (459M) közé várható az amerikai piacon. Furcsa lenne ezt kudarcként megélni, vagy éppenséggel ismét a képregényfilm zsáner végét kiáltani, mindenesetre érdekes, hogy egy (széles körben) ennyire közkedvelt blockbustert sem karol fel jobban a közönség és relatíve gyors lefutásra számíthat.

A háttérben meglapuló okok boncolgatását meghagynám a statisztika komolyabb rajongóinak, de két és fél dolgot azért érdemes megemlíteni: 1. A Civil War szinte május közepére már az ötödik 300 milliót is megugró film Amerikában (2014-ben összesen volt 3!), így az emberek pénztárcája sem végtelen és a nyáron nem semmi vizuális dömping várható még és 2. Azért ez mégis csak egy Amerika Kapitány film, hiába a sok karakter, ez nem egy epikus világmegmentős szuperhős gyűlés. + az utolsó fél ok: ez idén már a 3. szuperhős film és hiába baromi szórakoztató, nem tud már egyedi lenni a piacon. 2013-ban népszerűsége csúcsán (és az Avengers hype-ot meglovagolva) még egy Vasember önmagában is 1.2 milliárdot termelt nemzetközileg összetettben úgy, hogy a film sem volt túl erős és ezt a Kapitány most valamivel meg is előzi majd, szóval Marvelék mosolya továbbra is őszinte (nem beszélve arról, hogy a BvS-t már simán lenyomták globálisan).

A hosszabb elmélkedés – amellett, hogy baromi érdekes volt – tagadhatatlanul némileg helykitöltőként is funkcionált, mivel az új premierek annyi meglepetést és izgalmat tartogattak, mint egy Ghostbusters tv spot bármikor. A Money Monster például ígéretes, igényes thriller/drámaként hirdette magát, de a visszajelzések alapján egyik sem jött be igazán és inkább megmaradt egy teljesen középszerű zsánerdarab szintjén, amit a színészek sem tudtak igazán felhúzni. A 15 milliós kezdés 27M befektetés mellett ugyan csinoska, de Clooney például ezt sem fogja kitenni az ablakba a Hail Caesar és a Tomorrowland után, míg Julia Roberts lassan már annak is örülhetne, hogy pénzt is kap a szerződéseiben, nem csak az ellátását fizetik. Innét egy standard 40 milliót várhat még otthon a film, aztán gyorsan felejti mindenki.

A The Darknesstől ezzel szemben kifejezetten komoly eredmény a maga 5.1 milliós hétvégéje, ha lehet hinni a kritikusoknak Kevin Bacon mozija valami eszméletlenül nagy fölé-mellé-kapufa lett (az egészen friss High Top Releasing forgalmazó eddigi legsikeresebb filmje az évekig bedobozolt Eli Roth remekmű, a Green Inferno volt, így most aztán jól megmutatták mindenkinek).

Ennél jócskán érdekesebb a Lobster, ami az év eddigi legjobb függetlenfilmes limitált átlagát hozta 47 ezer dollárral, amit 4 mozira kell felszorozni, de Colin Farrell totál elszállt cucca hamarosan több vásznat is kap majd és remélhetőleg szépen fut ki.

A beharangozóban említett dobogó második helye az ötödik hetében járó Jungle Booknak járt 17.4 millióval, ami otthon már 311-nél jár és esélyes, hogy 340 alatt ki sem száll és csodásan tartja magát a Zootopia is, immár otthon 331 millió gyűjtött, globálisan pedig közel a milliárd.

A hétvégi amerikai bevételi toplista végül:

  1. Captain America: Civil War – $72,637,142 – össz:$295,966,220
  2. The Jungle Book (2016) – $17,115,708 – össz:$311,111,818
  3. Money Monster – $14,788,157 – össz:$14,788,157
  4. The Darkness – $4,950,859 – össz:$4,950,859
  5. Mother’s Day – $3,287,342 – össz:$28,785,462
  6. Zootopia – $2,825,734 – össz:$331,840,173
  7. The Huntsman: Winter’s War – $2,629,825 – össz:$44,589,075
  8. Keanu – $1,924,383 – össz:$18,636,886
  9. Barbershop: The Next Cut – $1,668,455 – össz:$51,349,157
  10. The Boss – $1,197,715 – össz:$61,159,415
abelh
írta
2016. 05. 17. 03:52
megjelenés
27
hozzászolás


27 hozzászólás a “Blockbuster watch: még mindig Civil War” bejegyzéshez

  1. Kicsit engem is meglep a visszaesés. Benne van talán az is, hogy az Ultron kora nem lett elég jó, ahogy a nem Marvelnél lévő Marvel filmek minősége is hatással van a Marvelra. Meg valljuk be, egyre nehezebb “becsatlakozni” 0-ról.

  2. Ez is elég szép eredmény és profit, nem kell nyavalyogni. Azonban nem kicsit esik ennek a szuperhős banda filmeknek a színvonala. Az Av2 már eléggé középszerű lett az AmCap2 után, ez meg tisztára az Av2 másolata. Kicsit unom, hogy szinte minden sztori már ugyanaz, meg egymást verik a szuperlények, stb, de igazából semmi izgalom a film alatt, csak a látvány, de ez a sok CGI pusztítás már unalmas.

    Úgy gondolom, hogy ezek is belejátszanak abba, hogy csökkennek a bevételek.

  3. Bevétel csökkenésre majd kinyírnak egy két főszereplőt és megint jönnek a milliárdok. It’s easy.

  4. Wittgen:
    Nem értelek, az am kap 3-ban nem csak püfölték egymást, elég mély erkölcsi és morális kérdéseket feszegettek.

    Mondj már nekem olyan szuperhős filmet ahol nem a látvány számít…
    Ez csak nyavajgás meg szőrszálhasogatás.

    Persze hogy az összes filmhajaz egymásra, de egy pörkölt receptet is mindíg ugyan úgy csinál meg az ember…. :D
    Ha még sem akkor meg már nem pörkölt :D

  5. The Boss: de rossz az a film, nagyjából 3 db vitczes jelenet van benne és érhetetlen számomra Melissa ensemble-ja az egész film alatt.

  6. Tegnap este kipróbáltam a Superman módszert. Azt mondtam az asszonynak, hogy kövérnek látszik abban a kosztümben, de nem hatotta meg, hogy ahogy közeledett felém, én csak azt hajtogattam hogy “Marta!!”

  7. Abelh hogy van ez? Most jöjjek a szörnyen lehúzós kritikàjú 330 milliós BvS-el?Vagy de hàt az Ultron vilàgmegmentős volt!( csak 5 èves szinten kb)Vagy most màr jó lesz a 400 is otthon?

  8. Kal-El:

    1.3 milliárd környéke még így is esélyes a Kapitánynak, az meg mindenképp jó eredmény. Szerintem az Avengers 600 milliójával egy MCU filmnél csak otthon már nem kalkulálnak, az egy kvázi filmtörténeti lépés volt, nagyon nehéz lenne megismételni ennyire kiterjedt univerzummal és ennyire képregényfilmmel a piacon. A külön filmeket belövik szerintem globális 700-800 millió körül (az már majdnem egy BvS, ha már a konkurenciával méregetjük), az Avengerseket meg ennek kb. a duplájára. Van némi visszaesés otthon, de nem szignifikáns egyelőre.

    Ami szerintem érdekesebb: ez mondjuk egy eléggé leegyszerűsített teória, de blockbuster szezonban (kb áprilistól kezdve most már) a nyitáshoz képest egy film ha 3x pénzt hoz a végén az amerikai piacon, akkor az jelenti azt, hogy a közönséget nagyon jó arányban tartotta meg a premier után is, ergo lehet rá alapozni valamennyire és szép a lefutása (= jó a tetszési indexe).

    A cikkben nem akartam senkit ezzel untatni, mert tényleg kicsit sarkított statisztika annak fényében, hogy a lefutás egy csomó tényezőtől függhet kezdve a viharoktól a konkurencián át a jó szóbeszédig, hogy éppen ad hoc mit karol fel a közönség, de ha a MCU filmek otthoni végeredményét leosztod a nyitó hétvégével, ez a minta az arány növekvő sorrendjével:

    Hulk 2.4
    Thor 2 2.4
    Iron Man 2 2.4
    Ultron 2.4
    Iron Man 3 2.4
    Civil War 2.4
    Captain America 2.7
    Captain A. 2 2.7
    Thor 2.8
    Avengers 3
    Ant Man 3.2
    Iron Man 3.2
    Guardians 3.5

    A Civil Wart 430-as végeredménnyel számoltam, ami innét kb reális.

    Szóval ez alapján is a leggyengébben értékelt MCU filmek lefutásával kalkulálható – azért tegyük hozzá, hogy ez azért is csalóka, mert minél nagyobb a nyitó hétvége, annál kisebb arányosan a végső eredmény, mert nyilván egy alapból magas átlagot nehéz megtartani.

    Ennek ellenére ez alapján (is), én picivel az Ultron fölé vártam volna.

  9. Hú!Egy kicsit meglepődtem a The Lobster 47 dolláros átlagán,hogy az jónak számít,aztán utána néztem,hogy 47ezer és megnyugodtam.
    Bár gondolom ez még továbbra sem jelenti azt,hogy nálunk bármelyik forgalmazó is bevállalná.

  10. Szerintem ez az első olyan Marvel film, amelynél már tényleg nagyon képben lenni az összes korábbi résszel ahhoz, hogy teljesen élvezni tudja a néző. Sajnálom, hogy viszonylag jobban esik vissza a vártnál a film, de ez ennek a számlájára írható. pedig brutál a film, végre nem az agyatlan csihi-puhi, és igen, az Ultron kora nagyon rosszat tett a Marvel filmek megítélésének, kb. mélypont volt így utólag belegondolva. Az új önálló filmek nagyot fognak szólni (Black Panther és Dr. Strange is fog hozni 200-at otthon), a Guardians 2. nem áll meg 500 alatt. Egyedül a Thor 3. sötét ló, nem tudom, mennyire fognak befizetni rá az emberek az első két rész után. Az Avengers 3 pt1-pt2. rongyosra fogja kaszálni magát, aztán majd el lehet gondolkodni, hogy merre tovább. De eddig már annyi pénz befolyt ezekből a filmekből a merhantile termékekkel együtt, hogy mindegy is. Minden idők egyik legsikeresebb filmes vállalkozása, ahol már arra húzzuk a szánkat, hogy csak 430 millió lesz a végeredmény. Közben meg egy Függetlenség napja 2. örül majd a 200 milliónak is. Na ez a nem mindegy. :)

  11. Guardians 2 otthon 500 millió? Szerintem ott kb 350 lesz a cél másodjára, de már ahhoz is elég jól kell sikerülnie, vagy kicsit mixelni már az univerzumot más karakterekkel.

    Thor 3-ra is menni fog a nép, mert hótziher, hogy a Hulkra lesz kihegyezve a marketing és vele tud érdekes lenni az a világ (pláne, hogy ott is epic pusztítás várható).

  12. Ha minden szuperhősfilm csak annyira lenne xar mint az ultron kora fejem se fájna :D

  13. A bevételeket h számolják? Minden mozinak ugyanannyiért adják el a jegyet?

  14. A Civil War szinte pont annyit fog hozni mint az Iron Man 3 (1,215 milliard +-35millio).

  15. “Hiába a kollektív ájuldozás és libabőrözés”

    úristen! Ezen legfeljebb csak a 10 évesek ájuldoznak.

    @Abu: “az am kap 3-ban nem csak püfölték egymást, elég mély erkölcsi és morális kérdéseket feszegettek.”

    Ha neked ez film feszegeti az erkölcsi és morális kérdéseket, akkor elég alacsonyra tetted a lécet ebben a kérdésben. Kb. egy barátok közt rész is tartalmaz ennyi mondanivalót, mint az amikapi 3.

    “pedig brutál a film, végre nem az agyatlan csihi-puhi,”
    :) Akkor a repteres jelenetet minek neveznéd, ha nem “agyatlan csihi-puhinak”?
    Mert ha az jelenet nem agyatlan csihi-puhi, akkor szerintem ezt a kifejezést nem nagyon lehetne egy filmre sem alkalmazni, beleértve a Transormers filmeket is.

  16. BvS szar volt. Kb Green Lantern-szint. A fanboyok meg tanulják meg más véleményét tiszteletben tartani, vagy ne kommenteljenek.

  17. Dancylinch: oké, a repteres jelenet kilógott, de azt leszámítva teljesen korrekt, feszült akciókat kaptunk. És igen, a film a szuperhősfilmek kánonján belül igenis komoly morális kérdéseket feszeget. Műfaján belül kell kezelni mindent.

  18. messze az még, átpakolhatják simán. amikor a Kapitány 3-nak még nem volt alcíme, akkor a BvS-sel egy dátumon voltak és végül a Warner futamodott meg.

  19. 59%? Az azért sok egy kicsit nem? Nekem a film nagyon nem tetszett, de még én is meglepődtem ezen. Azt hittem hogy a nép jobban kajálja majd. Nem lennék ezek után meglepve ha hamarosan valami változásról kapnánk hírt a stúdió és, vagy a készülő projekteket illetően.

    OFF
    Master Tom@
    Igazad van. Komoly morális kérdéseket feszeget. Vagy is inkább csak próbálta, de nem sikerült neki. Ezt nem lehet műfaján belül kezelni, ez a téma nem egy kizárólag szuperhősökre jellemző téma. Én magam nem is szorítanám ezt be pg13-ba. Gondolom ez miatt nem is mentek, vagy nem is akartak komolyabban belemenni a dologba.

    Bocsánat a rajongóktól. Light lett az egész. Ez a téma meg szerintem nem a limonádé kategória. A témát meg ők választották, csak mellélőttek, szerintem nem kicsit. Ha az lett volna a címe és a témája hogy America Cap. és egy csoportterápiás bunyó a haverokkal tök mindegy hogy miért, akkor semmi bajom nem lenne ezzel a filmel. Így viszont teljesen elvette a kedvem ezektől a figuráktól. A bevételi adatokból meg úgy látom hogy nem egyedül vagyok ezzel. De biztosan van egyéb magyarázat is a nagyobb esésre.

  20. Nem hiszem,h gyökeres vàltozàsok lennènek otthoni 430 ès worlwide 1,3 milliàrd miatt :D

  21. Kal-El:

    Ezek a 430, és 1,3, valós adatok, ez a pillanatnyi állás? A %-a lényeg. De ki fog derülni. Nyilván nem gyökeres, de én számítok némi változásra.

  22. “oké, a repteres jelenet kilógott” – Mégis miért? Szerintem az egyik legjobb dolog volt, amit mostanában moziban láttam. Most akkor mihez hasonlítsam, ha senkinek se jó?

    Spoileres:

    A morális dilemma “félresikerült”: A BvS azt ígérte, hogy két képregény titán a két általuk képviselt filozófián fog összebunyózni. Erre a filmben gyakorlatilag egymásnak ugrassza őket egy félreértés miatt a taknyos Luthor Jr. Már nem is emlékszem, hogy miért…

    A Civil Warban azért ennél jóval többről volt szó: 2 teljesen érthető vélemény feszül egymásnak először elméleti, majd fizikai valóságban. Mind a két véleménynek van értelme és buktatója is. Majd amikor a végén már azt hisszük klisével zárul a dolog és kibékülnek a felek, a film behoz egy újabb csavart, amit nagyon ügyesen , de szinte észrevétlenül épített addig. Az azt követő reakciók szintén teljesen érthetőek. Kb úgy dobogott a szívem tőle mint decemberben a SW7 Han Solo halálakkor. (Mielőtt elküldenétek kardiológushoz legalább egy olyan jelenetet mondjatok, ami hasonló hatást ért el mostanában nálatok!)

  23. Kisaame nekem meg Clark miatt dobogott! :) szàmomra az is mentette meg! az elsö fele elèg unalmas volt!ja meg hàt az akció jelenetek.. Föleg a 60 kilós Scarlet kisasszonyè :D vicc ! De ott abban a 10 percben olyan feszültsèg volt amit marvel film alatt nagyitóval sem talàlunk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.