The Nice Guys: na végre!

Amikor kicsit félve mész be egy filmre, nehogy csalódást okozotton. Így voltam a Nice Guy-szal, hiszen a tipikus blockbusterek közül kilógott, két kedvelt színész volt benne, és az egyik kedvenc forgatókönyvíróm írta és rendezte. Szerencsére nem estem pofára, csak majdnem ki a moziszékből.

TNG_Day#48_02022015-325.dng

A történet noiros alapokra építkezik, hiszen Black odavan azokért. Egy halott pornósztárral indít, és egy fiatal nővel, akit páran el akarnak tenni láb alól. A nyomozó és majdnem nyomozó karakterekből álló párosunk pedig igyekszik kibogozni az ügyet, hogy közben megmentsék a veszélyben levő nőt.

Abszolút nem tökéletes film, sőt, voltak részek ahol leült, és néhol talán feszesebbre kellett volna írni, de basszus, mégis működik. A nyilvánvaló hasonlítás a Kiss Kiss Bang Bang lenne, a rendező előző műve, de nekem kicsit az Ocean’s 11 remake hangulata is beugrott. Ez alatt azt értem, hogy a színészek lubickolnak a szerepben, és örömmel csinálhatták, ami átjön a vásznon. Nyilván a noir stílus alapjaira építve mindketten elkúrt emberek jó pár sötét démonnal és hibával. De minden cinizmus alatt van bennük valami jó, még ha morálisan szürke is a cselekedeteik többsége. És mint említettem, remek alakítással kelnek életre Ryan Gosling és Russell Crowe keze alatt. Az előbbi a viccesebb, főleg a fizikai humorban remekelve szállítja a legnagyobb poénokat, míg Crowe inkább a szívet, hiába verőember. Az várható volt, hogy ők jók lesznek, de a Gosling karakterének lányát alakító Angourie Rice simán bírta velük a tempót.

TNG_DAY_#03_10282014-193.dng

Ami pedig végképp meglepett, hogy a finálé hiába volt kicsit durrbele, bár összeértek azért a szálak, mégis rengeteg kockázatot vállalt pár fordulatával. Mindezt a tippelt 50 milliós költségvetése mellett merte tenni. A humor lehet nem vitte volna el a 2 órás játékidőt, de a meglepetések felrázták az utolsó fél órát is.

Egyszerűen tényleg csak azzal tudom zárni, hogy több ilyet a moziba, és több munkát Shane Blacknek, bár esetleg egy másik vágóval és őszi dátummal. Az biztos, hogy az Iron Man 3-mal szemben itt szabadabb kézzel hatalmasat alkotott.

32 hozzászólás a “The Nice Guys: na végre!” bejegyzéshez

  1. Most néztem meg, nagyon tetszett. Adta a hangulat rendesen. A ksicsaj meg nagyon jó gyerekszínész. Az ilyen nyomozós filmek jöhetnek bátran, kár hogy oly kevés van belőlük.

  2. Borzaszto volt. Kiss, Kiss, Bang, Bang elvarasokkal ultem be, azt 10eniksz eve lattam, egyetlenegyszer, tisztan emlekszem jelenetekre, amiken szakadtam.

    SPOILER
    Ebbol a filmbol Nixonra emlekszem, pedig par oraja lattam. Kerdesek, azok vannak.
    Most akkor hogyan is halt meg a MM pornosztar az elejen?
    Mi az, hogy elmennek a reter melletti hotelba nyomozni, aztan… Elmennek?
    Mi az, hogy a zavarodott csaj elmeseli, hogy az anyja meg akarja oletni, ezert a titkarnonek elmondjak izibe, hogy naluk van?
    Mi az, hogy felhivjak oket, hogy el kell vinni 100.000 dollart A-bol B-be es… Honnan az Istenbol jtt az a 100.000 dollar?
    Gosling jo szinesz? Tenyleg?

    Ugy vittem el a felesegem moziba, mint anno a KKBB-re, nem mondtam meg, mit nezunk, meglepetes. Azt imadta. Ezen egett a pfam, hogy elraboltam 1-2 orat az eletebol. Meg a sajatombol. Ideznem a felesegem: Ha otthon nezem, fel ora utan kikapcsolom.

  3. Óriási csalódás volt a film. Gyakorlatilag a trailer ellőtte az összes poént, szinte semmi plusz nem volt a filmben. Gosling és Crowe gyenge és motiválatlan játékánán mondjuk a borzasztó rossz szinkron sem segített. A moziban komolyan mondom a film alatt egyszer sem hangzott fel nevetés, igaz csak kb huszan ültünk a teremben. Ez a film egy betli. A kasszáknál is gyengélkedik, senki nem nézi, a gyártási költségeket sem hozza be. 6/10 jó esetben, egynek éppen elmegy…

  4. Egyetértek a kritikával, nagyon szórakoztató film, annak ellenére hogy vannak hiábai. Sajnos az egész teremben ketten voltunk haverommal (csütörtök kora délután)… Azért remélem hogy a jó híre miatt talán elmennek rá valamennyien, és nem lesz teljes bukta.

    Nightstalker:

    SPOILER

    Szerintem az első kérdéseden kívül meg volt magyarázva a filmben.

    1) Konkrétan nem lett előadva, hogyan halt meg a csaj, de a végére kiderül kik a felelősek érte. A hogyan szerintem részletkérdés itt.

    2) A hotelből azután mennek el, miután látják, hogy itt elég erős esély a halálukra (mielőtt kilépnének a liftből, már két ember halálának tanúi). Mivel egyikük se vérprofi, és nem erre számítottak, ezért jóhogy beparáznak, és inkább elmennek, amíg megtehetik. Egyébként még lennt a bárban is erről beszéltek, hogy őrültség felmenni, de végül ott nem döntöttek ésszerűen, és felmentek.

    3) A zavarodott csaj dumájával azért nem törődtek, mert már az anyja is mondta nekik, hogy a lány meg van zavarodva, és azt hiszi, hogy az anyja egy kíméletlen gyilkos. Természetes, hogy a racionálisan előadott anya sztoriját hiszik el, és nem veszik komolyan amit a lány ad elő. Nem mellesleg a lány tényleg úgy adta elő az egészet, mintha be lenne csavarodva, és egy őrült összeesküvéselmélet a rögeszméje.

    4) A pénz valóban furán jön a képbe ezt elismerem. De el van magyarázva, hogy miért kell elvinniük valahogy (mert a megbízójuk valami bajba került, és szüksége van gyorsan a pénzre), még ha az eléggé légből kapott. De igazából lehet úgy is venni, hogy azért légbőlkapott az egész dolog, mert eleve csak el akarják csalni őket a házból ezzel, és ez az indok elég hozzá.

    5) Gosling jó színész, bár lehet nem kedvelni :) Ez már egyéni nézőpont kérdése.

  5. Év eddigi legjobb filmje. Elképesztő volt.

    Aki meg szinkronnal nézi, az ne panaszkodjon a színészi játék miatt…a hangjáték 50%át adja ennek, ezt elveszteni és így leszólni a színészeket minimum ökörség.

  6. SPOILER

    1: Reszletkerdes… Hat ezzel barmit el lehet intezni akkor. :)

    2: Jahh, ez eddig OK, nyilvan azert mentek el, de dramaturgiai szempontbol mi szukseg volt ra? Nem lehetett volna esszerubben megoldani, hogy a nyakukba pottyanjon a lany? Az ott egy otvarnagy uresjarat volt, en ereztem magam zavarban miatta.

    3: “Természetes, hogy a racionálisan előadott anya sztoriját hiszik el..”, aki meg ugyanabban a jelenetben megkeri oket a titkarnoje altal, hogy a semmibol elotermett penzt fuvarozzak mar el. Tudod mi van a racionalis szonal az ertelmezo szotarban? En sem, de tuti nem hivatkozas erre a filmre.

    4: “De igazából lehet úgy is venni, hogy azért légbőlkapott az egész dolog, mert eleve csak el akarják csalni őket a házból ezzel, és ez az indok elég hozzá.” Lasd a 2-es pontot: Nem lehetett volna esszerubben megoldani? Ez az indok eleg hozza… Miert? Mert ez volt a forgatokoyvben.

    5: Emlekeim szerint ez volt az elso talalkozasom Gosling-gal/gel. Keresni nem fogom a tovabbiakat. Az elso benyomas fontos.

    Ki vagyok akadva erre a filmre, jora szamitottam, erre jott ez amire nemhogy a penzt, de a savszelesseget is sajnalnam.

  7. Botrány gyenge film.Az utolsó cserkész az egyik kedvenc akciófilmem,annyira szeretem,hogy mindent megnézek miatta,ami Shane Black,de a figura rendre a nagyobbnál nagyobb csalódásokat okozza.A Kiss Kiss-t negyedszerre néztem meg a héten,hogy hangolódjak erre,de jól emlékeztem,az a film is nagyon nyögvenyelős,pedig minden alkalommal meg akarom érteni,hogy miért kultikus komédia,mindig szeretni akarom.

    A Nice Guys viszont egyszerűen csak pocsék.A színészek és a kivitelezés rendben voltak,de semmi másban nem tudott elégedettséget okozni.Imádom a noirokat,szóval reméltem itt is látok valami izgalmasat,hiánypótlót,de ez mint krimi…Egy Linda epizód rafkósságát tudta hozni.Egyik cetli elvezet a másikhoz,de ha éppen mégsem,akkor még mindig ott vannak a jól bevált véletlenek,csak hogy haladjon a történet.Már komolyan nem hittem néha el,hogy minden nyom az ölükbe hullik,egyszerűen nevetséges volt.
    Fordulatoknál meg igazából én nem értem teljesen,hogy milyen kockázatokat vállaltak,mert most egyetlen egy fordulat sem ugrik be,amelyik ne lett volna egyértelmű már az elejétől.Meglepetést okozni igazából egyszer sem tudott a film,pedig sosem úgy nézek egy krimit,hogy le akarom körözni a nyomozókat,mert mindig érdekesebb,ahogy ők gondolkodnak,mint ahogy én.Na itt nem éreztem,hogy érdekesek lennének.

    A humor pedig csak a két főszereplő között volt szerintem jó,de ott is a dinamikával néha komoly bajok voltak.Még a durvább,bevállalósabb,fekete vicceket is sikerült végig valahogy elbaltázni,vagy úgy felépíteni,hogy nem tudtak igazán nagyot ütni.

    A kislány pedig olyan felesleges,cselekmény kötőfék volt,hogy nem bírtam elhinni-bár itt legalább kezdett vele valamit Black,nem úgy mint a KKBB-ben Downey Jr. elfelejtett gyerekével.Az összes vicce bugyuta,cukiskodó és jópofizó volt.A film helyzeteinek a hitelét kezdte ki számomra csomószor a kötelező jelenléte.A teljesítményét nem vitatom,mert amit ezzel a karakterrel lehetett kezdeni,azt rendesen hozta a kislány.

    A sötét démonokat meg olyan nagyvonalúan és elengedően kezelte a film,hogy egyik backstory súlytalanabb volt a másiknál.

    Nagy csalódás volt,mert lelkesen ültem be rá,többnyire jó kritikákat láttam,és nagyon akartam,hogy Shane Black végre megint adjon valami jót.Még csak szidni sem akarom igazán,mert olyan érzésem van ezzel a filmmel kapcsolatban,hogy még foglalkozni is kár vele.

  8. Előre lehetett tudni a trailer alapján hogy gyenge lesz. Nekem a kiss kiss b.. Is Egy gyene 90’s évekbeli Tarantino utánzat volt.

  9. Nightstalker:

    Elismerem ilyen szempontból igazad van. Tényleg sok a dramaturgiailag érdekes megoldás, illetve véletlen esemény. Nem is állítom, hogy ilyen szempontból hibátlan a film. Nekem ezek nem voltak zavaróak (egyedül a pénzfutár dolog lógott ki nálam). Más jellegűnek gondoltam a kérdéseidet :)

  10. Bocsánat nem is tarantino film utánzat, hanem tiszta románc koppintás volt a kiss kiss bang bang

  11. Nagyon jó! :) Tegnap sikerült megnézni és nagyon tetszett.
    @Nightstalker: Egyébként nem kötelező bent maradni a moziban, ha ennyire nyílvánvalóan nem tetszik, akkor miért néztétek végig? Talán csak fél órát áldoztatok volna az életetekből.

    Én az összes trailert láttam hozzá+promóciós anyagokat és még így működtek a poénok.Nagyon jó volt a kémia a színészek között. Szerintem egyértelműen a Ryan Gosling volt az aki a legjobban lubickolt a szerepében és persze a lányát játszó Angourie Rice.
    Bevallom, nekem jobban tetszett mint a KKBB. Mindenképpen ajánlanám, hogy eredeti hangon nézzétek meg mert csak úgy jön át az egyes karakterek egyénisége amire alapoz az egész film.

    Off: A film előtt vetítettek a Ghost Buster trailerjét magyar szinkronnal…Ha eddig azt hittétek, hogy az a film nem vicces nézzétek meg magyar hanggal…Jééézusom! Senki sem nevetett a moziban :O

  12. Teljesen korrekt volt. Én tudtam rajta nevetni és egyszer sem unatkoztam a teremben és szerintem itt ez volt a lényeg. Nem kell fikázni a sztorit, tényleg harmatgyenge volt, de nem is akart a film több lenni mint egy kétórás ökörködés. Valóban nem tökéletes, de inkább ülök be erre még ötvenszer minthogy valamelyik Marvel okádást vagy az új StarWarst kelljen még egyszer végigszenvednem. :)

  13. Datsyuk: Mert remenykedtem? Mert nem egy random filmre estem be, hanem egy Shane Blackre es nem akartam elhinni, hogy ekkora… Ize… Nem lufi, mert abban legalabb levego van, de ez ures?

  14. Én könnyesre röhögtem magam rajta. Gosling még sosem volt ennyire szórakoztató (főleg az a bizonyos pornós party).

  15. tökéletes 70-es évekbeli + buddy homage, a történet tipikus akkori ponyva, rengeteg utalással, minden tökéletesen a helyén van. Black nem csak Kiss Kiss Bang Bang – ott pont az volt a fricska, hogy mennyire túlkavarták a sztorit.

    aki ugyanazt várta, mert hogy Black így, meg úgy, az nincs igazán tisztában a fickó életművével.

    a Nice Guys eszméletlenül profi munka, minden képkocka, zörej, gesztus a helyén van, érdekes azt olvasni, hogy üres, mert gyenge a sztori.

  16. A jó filmek megosztják a nézőket. :)

    Meg kéne most már néznem a kiss kiss bang banget, pláne, ha tényleg tiszta románcra hajaz, az régi nagy kedvenc, bár igaz, ebben a szereplőgárdának is bőven volt része.

  17. ja az lemaradt, hogy akik a sztorit kérik számon – Gosling lányát nem öncélú poénforrásnak használja, hanem következetesen beemeli a történetbe, anélkül, hogy idegesítő, vagy felesleges lenne, sőt az egyik legerősebb pont, pedig a fő páros sem semmi. totál nonszensz az írást kikezdeni :)

  18. abelh:

    Nem szoktam előítéletes lenni a gyerek karakterekkel,ráadásul ez a lány tényleg ügyes volt,szimpatikus és kedvesen vidám benyomást keltett.A karakter viszont nem értem,hogy miért lenne szerves része a történetnek.Komolyan érdekelne,hogy ki mit látott meg a figurában,mert ezek szerint nagyon benéztem valamit.(:

    SPOILEREK:

    A fölöslegesség érzetét a saját jelenetei kliséssége és a főcselekményhez mért eltúlzott játékideje okozták.A lány viccesnek szánt szituációi,mint a kisgyerek a pornósok között-haha,kisgyerek a csomagtartóba bújik,hogy kövesse az apját(ezt a fordulatot valami némafilmes utalásként kellene értelmeznem vagy tényleg nem jutott Black eszébe elcsépeltebb jelenet?),a két kislány iszonyatosan túltolt,feszültséget megölő beszélgetése a bérgyilkossal,az éttermes jelenet,ahol a verőembert megkéri a tűzrőlpattant lányka,hogy ruházza meg gonosz osztálytársát(komolyan,mi ez,ha nem fölösleges,közhelyes cukiskodás?) vagy éppen a kisujjrázós szintén túlhasznált apja-lánya ígéret tétel mind mind olyan jelenetek voltak,amik sokkal jobban passzoltak volna a vágószoba padlószőnyegéhez,mint a végleges filmhez.

    Mint a történet szerves része,úgy meg igazából nem tudom értelmezni a karaktert.Egy cselekvése ugrik be,ami hatással volt az eseményekre,amikor a limunzinban kibabrál a kék arcú gonosszal.De az összes futkározása,lázadása és nyom találása olyan kalapból előrángatottnak hatott,hogy teljesen megtörték nekem az amúgy is döcögős tempót.És persze aktív volt a figura,de olyan mellékesen,mint pl Lois Lane a legutóbb.Ez a lány is mintha csak azért ment volna oda mindenhova,hogy utána tétként lehessen használni.Azért ez slendrián írás technika,akárhonnan is nézzük.

    Ha viszont úgy értelmezem a karaktert,mint egy jobb életre biztató lehetőséget Gosling karaktere számára és tisztán csak a jót látó szemként,lelkiismereti útmutatóként Crowe számára,akkor meg pont a karakter felszínessége az,ami miatt nem működik.És ha valami nem működik,akkor az fölösleges alkotóelem.

    SPOILER VÉGE.

    Amúgy nem ekézni akarom,csak nálam tényleg nagyon sok úszott el ennél a mozinál ezen a karakteren és a rászánt játékidőn.Pedig milyen jó az apja-lánya szál a már említett Az utolsó cserkészben…

  19. Akkora kalapszar után mint az Iron Man 3, nem tudom milyen elvárásaim legyenek Shanetől… stúdió elvárásai ide vagy oda. Goslingtól meg pláne félek, tipikusa jól induló, de unalomba fulladó filmek alapkaraktere. Meglátjuk.

  20. Öööö…. ez egy paródia. A 70-es 80-as évek detektívfilmjeinek paródiája. Ehhez mérten a sztori is azokat parodizálja, tehát “gyenge”, ad hoc fordulatokkal (lásd csaj a kocsi tetejére pottyan és túléli…stb) Paródia az is, hogy a pornó az összeesküvés elleni legjobb fegyver. Egy geg.
    Igen, időnként leült, nem hibátlan, de azért nagyon jó valami újat látni Hollywoodból. Russel Crowe játéka szuper volt – mondom úgy, hogy nem nagyon kedvelem őt. Viszont Gosling nem jó.

    Gosling az utóbbi 5 évben, kb a Drive óta nem jó, és ez a tendencia itt is folytatódik. A blue valentine-ben, Plasztik szerelemben, A hitetlenben sokkal jobban játszott kölyökként.

  21. emese
    Mondjuk szerintem a Driveban se. De ott talán a filmmel vagy a szereppel volt a gond. A Törésben viszont jól játszott.

  22. @Matthew: az atmoszférafestés miatt imádom a Drive-ot, és ahhoz szerintem pont passzolt az a fapofa. :)

  23. emese
    Én az első 10-15 percét szerettem a filmnek, aztán valami teljesen más irányba ment el mint gondoltam. Talán ha nem ér váratlanul, hogy egy lassabb, néhol kissé vontatott (bár valóban egyedi atmoszférával bíró) film lesz… akkor jobban tetszett volna.

  24. @Matthew
    Valószínűleg kell hozzá egy alap lelkiállapot, amiben épp betalál, úgy, ahogy van. Én 2012-ben láttam, elég egyedi és nem reprodukálható (nem épp pozitív) körülmények között. Akkor nagyon elkapott, de talán nem véletlen, hogy azóta sem tettem be nézni…félek, hogy csalódnék, hogy másodszor nem ütne akkorát.

  25. nyilván ha egy filmről tudsz mindent és már láttad, akkor nem fog akkorát ütni.

  26. Kicsit elmentünk OFF irányába :) Szóval a filmhez hozzászólva Crowe nekem nagyobb húzóerő. Az idei év a buddycop filmeké lesz. Pont :D

  27. Már múlt szerdán láttam a filmet.
    Az utóbbi 10 év legjobb vígjátéka a wall street farkasa mellett.
    Alig vártam a kritikát, és azt kell mondanom, h minden szavával egyetértek. Akik szerint ez a film szar, egyszerűen nincs humorérzékük. Ami nem gáz, csak ne mondják el ezt másoknak:D

  28. Végre!

    Ma néztem csak meg és rendkívül jól szórakoztam, mondjuk a Kiss Kisset nem sikerült felülmúlnia, de így is az utóbbi idők legjobb moziélménye volt és legalább színészek, nem valami gyökketeseknek való szuperhős szennyezte a vásznat.

  29. Fructie “az utóbbi 10 év legjobb vígjátéka” Na ezen pl jót röhögtem. :D mégis van ezek szerint humorérzékem…

  30. Most ertem haza. A felesegemmel neztuk feliratosan.

    Az egesz mozi rohogott mindenki elvezte.

    SPOILERS

    A sztorit szidjatok meg a felesleges gyerek karaktert.

    Mondjuk a kislany pajtija eleg hulye latja hogy meg van ijedve a baratja es mondja hogy van valami suti a konyhaban a hulye mondja hogy nem is en ellenoriztem. Aztan lefagy es ec pec kimehetszezik a fejeban hogy hallgasson a whot collar bergyilkos palira vagy barinore.

    Aztan ott van Amellia aki elmenekul a vedelmezoi elol aztan az elso ismeretlenhez oda rohan hogy segits aztan meg is oli.

    Bizalmatlan vagyok a segitoimnel szemben de radom pasihoz odamegyek.

    Ezeken kivul nem volt bajom.

    8/10

  31. Ma sikerült megnéznem, big up a Puskinnak, hogy játsszák felirattal emberi időben.
    Szerintem nagyon jó volt, volt mit jóvá tennie Shane Black-nek a Vasember után. Végig humoros, minden mozzanatán tud az ember mosolyogni, vagy éppen irdatlanul röhögni.
    SPOILER
    A negatívumok:
    -A színészek jók, ugyanakkor a karakterek nekem túl egyszerűek voltak. Kaptunk egy háttérsztorit mindegyikhez 2 mondatban, de kb. ennyi. A jelenlegi és a volt alkoholista, két összetört házasság. A “karakterfejlődések” is erőltetettek voltak, pl. Crowe gyilkolt már embert, de az egyik legveszélyesebb, leggonoszabb embert nem öli meg, mert egy kislány akit 5 napja ismer látja, és kéri hogy ne tegye.
    Van a vicces meg a kemény, legyen elég ennyi. Komolyan azt éreztem, hogy talán a kislány a legösszetettebb karakter. A szerencse, hogy alapjában véve jól működnek.
    -Krimi létére eléggé kiszámítható, plusz az ölbe pottyant megoldások is elég zavaróak voltak, mikor már nem először fordultak elő.

    Annak nagyon örültem, hogy mindössze az első trailert láttam mikor kijött, mert most a film után megnézve őket elég sok dolgot ellőttek volna, szóval a moziban kb. feleannyira sem ütött volna a film szerintem.

    A negatívumok ellenére viszont még így is az egyik legjobb film amit idén láttam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.