Equilibrium

a pisztoly-kata több ellenfél ellen is hatékony

Nem tudom, hogy milyen fegyverekkel vívjuk majd a III. Világháborút, de a negyediket botokkal és kövekkel

Albert Einstein

Equilibrium: A III-ik Világháború után az emberek rájönnek, hogy minden gonoszság forrása abból a tulajdonságunkból ered, hogy érzünk. Ebben az új totalitárius rendszerben az Atya vezeti Libriát, ahol az emberek önként elnyomják érzéseiket. Természetesen mindig akadnak ellenzői egy ilyen fajta diktatúrának, az érzésvétők, akik kiírtására létrehozzák a Grammaton tisztelendők csoportját (mint az ÁVO), akik különleges kiképzésüknek köszönhetően meglehetősen kemény ellenfelek. Ennek a kiképzésnek alapja a film egyik eredeti ötlete (a nem túl sokból) a pisztoly-kata. Eszerint a fegyverharcban a golyók eloszlása statisztikailag megjósolható, és az ennek fényében tanított mozgássorozat a támadó számára maximális sebzést biztosít a legnagyobb számú ellenfélnek, miközben a statisztikailag megállapított ellenséges golyók pályáitól távoltartja őt.

Az emberek hajlandók lemondani a szerelemről, örömről hogy ne legyenek háborúk, gonoszág, gyilkosságok, irigység. Egyesek szerint azonban ez mégiscsak túl nagy ár, és a falak repedezni kezdenek, érzésvétőkké válnak magas rangú Grammaton tisztelendők, és ha a rendszer utolsó védelmi vonalában gond van, az egész érdekes kérdéseket vethet fel, és egész látványos akciófilmet eredményezhet. És pont ezt tette! A pisztoly-kata nagyon jó jeleneteket teremtett, bár maga a történet érezhetően Orwell – 1984 és Huxley – Szép új világa nyomán készült, de a Mátrixnak is elnéztük, hogy Bibliai vonalakat követett fő vonalaiban. Nekem mindenesetre nagyon, nagyon tetszett.

ezagyerek
írta
2005. 03. 16. 22:25
megjelenés
2
hozzászolás


2 hozzászólás a “Equilibrium” bejegyzéshez

  1. Abszolút egyetértek, mármint, valóban látványos akció-sci-fi-vel van dolgunk. Christian Bale egyébként is megkoronázza a filmeket. (ld. Amerikai pszichó )
    A történet valóban nem igazán eredeti, de a mai ötlettelen filmdömpingben kifejezetten üdítő. És van hangulata. A színészi alakítások nálam csillagos ötös. Megkockáztatom, az utóbbi 7 év legjobb sci-fi-je. (Az alkotókkal ellentétben én nem állítom párhuzamba a Mátrixxal.) Mindkettő kiemelkedő filmélmény. Mivel ez kritika lenne, illő negatívumot is felhozni, de egyszerűen nem tudok. A kisfiú még az Ómenben is megállná a helyét, olyan rideg, a Marie-t alakító Emily Watson pedig örömteljesen nem egy bugyuta cicababa főhősnő.
    Taye Diggs is frankó kis “gonosz segéd”.:) A látványvilág pedig perfekt. Sorry, lehet, hogy elfogult vagyok.
    Egyvalami nem fér a fejembe. Ilyet nem, de pl. a Holló 2. című borzalmat játszották a hazai mozik. Bravó! Fő az “igényesség.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.