Kétszáz éves ember

Balra Robin Williams meg robotformaban, kozepen pedig Oliver Platt
A kétszázéves ember eredetileg egy Asimov regény, a robotika híres három törvényével. Ugyanezzel a címmel volt tegnap film az RTL Klub műsorán, és nem véletlen, hogy nem került bele, mely könyv alapján készült.

A történet egy robot életéről szól, aki NDR tipusú háztartásigépként kezdi működését a Martin családnál, ahol hamar kiderül, hogy nem egy egyszerü gépezetről van szó. Tulajdonosa mindent megtesz, hogy képességeit kibontakoztassa. A család legifjabb sarjában nagyon jó bárátra és védelmezőre talál. Több generáción át segíti őket, s ezalatt rengeteg változáson megy keresztül külsőleg és belsőleg is. Végső célja, hogy emberré válhasson továbbá, hogy el is ismerjék embernek.

Habár a könyvnek csak feléig sikerült eljutnom a film sugárzásának időpontjáig, az biztos, hogy a két történet másodunokatestvéri kapcsolatban állnak. A filmben van minden, ami a könyvben nincs, mert unalmas lenne, és a könyvben pedig benne van mindaz, ami a filmből kimaradt. Az könyv kihangsúlyozza, hogy a Martin család és a leszármazottak mennyire gazdagok és befolyásosak, és Andrew csak ennek köszönheti kiváltságos sorsát, míg a filmben véletlenek sorozatával kerül késöbbi szerelője karjaiba.

Ennek ellenére nagyon jó volt Oliver Plattet újra látni filmben, s a film is teljesen élvezhető volt, habár a könyvnek csak komplementere. Éppen ezért tudom javasolni, hogy olvassátok is el, mert nem lelőtt poénok elött álltok. Sok olyan morális kérdést feszeget a könyv, ami a tegnapi produkcióban nem kapott helyet, néhol hiányérezetet okozva. (Pld: a szabadság kiharcolása hosszabb rész, itt egy vágással el lett intézve)

ezagyerek
írta
2005. 03. 26. 19:15
megjelenés
Ide te kellesz!
hozzászolás


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.