Anything Else

Kisgambó koromban láttam talán egy Woody Allen filmet, és hosszú időre meggyőzött arról, hogy a pasas soha nem fog székhez ragasztani két órára. Már nem emlékszem, mily módon sikerült megtörni a jeget, de teljesen oda vagyok érte. A “Csitt! Egy fehér lovat hallok közeledni” tipusú idézetes könyvek legtöbbet emlegetett alakja, és azt hiszem egyszerüen utánozhatatlan.

Amivel ma masszíroztam az agyam az Anything Else (2003), amiben egy komikus zsenit játszik, Dobel-t, aki a világnézetével, paranoiájával manipulálja, vagy éppen segíti fiatal barátját Jerry-t (aki nem más, mint az Amerikai Pite főszereplője). Jerry szintén komikus, 3éve jár pszichiáterhez, de az sose válaszol a kérdéseire. 3 éve fizeti a menedzserét (Danny deVito), aki 25%ot elvisz, és nem szerez semmi munkát. Barátnője pár hónap alatt közömbössé válik iránta, majd más férfiakkal teszteli, hogy vele van-e a baj. Persze kettejük érdekében.

A Dobelről szóló alapvicc egy régi klasszikus egysoros: a törött óra is pontos kétszer napjában.

Dobel zsidó származású ateista, aki minden szobájában töltött fegyvert tart, és túlélőkészletet állít magának össze, ha esetleg egy reggel a dzsungelben ébredne, vagy a nácizmus feltámadna. A paranoiás elméletei önmagukban nevetségesnek tünnek, de az életben sajnos az ő hozzáállása a jól alkalmazható.

A történetet ecsetelgethetem, de a film teljesen más módon hat. Mindenképp érdemes megnézni. S ha már belekezdtünk, akkor a Jade Skorpió átkával rögtön lehet folytatni.

ezagyerek
írta
2005. 04. 18. 00:03
megjelenés
Ide te kellesz!
hozzászolás


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.