A.I.

David, Joe és Teddy

Azok számára kik nem látták még: az A.I. Spielberg egyik alkotása. A jövőben az emberek robotokat építenek szórakoztatásukra, életük megkönnyítésére, majd egy tudós (William Hurt [Örök kaland]) felvetésére megépítik az első szeretni képes robotot, egy gyerek képében. Nem nő meg, nem hisztizik, nem kell etetni. Ha egy családhoz elkerül, és megnyeri a tetszésüket, állandósíthatják a szerepeiket a tudatában, és onnantól nincs visszaút. Ha meggondolják magukat a szülők, úgy a gyereket szét kell szerelni.

Az első példány egy családhoz kerül, akiknek a gyereke (Martin) évek óta kómában van, és felébredésére nincs esély. A férj viszi haza, hogy a feleségével új életet kezdhessenek, és túllépjenek az előző gyerek tragédiáján. A kezdeti nehézségek után, a nő úgy dönt, hogy megtartják a robotot, Davidet (Haley Joel Osment [Hatodik érzék], és szerepét állandósítja a gyerek tudatában. Ekkor jön a hívás, hogy Martin felébredt. Tipikus.

Ami nagyon-nagyon tetszett, az Teddy volt. Egy mesterséges intelligenciával ellátott plüss maci, ami tudott beszélni, járni. A megszólaltatója a 75 éves Jack Angel, aki rengeteg animációs filmhez adta már hangját (pld. Toy Story, Lilo&Stich, Szörny Rt, Egy bogár élete). Nagyon-nagyon jól eltalált és picit torzított hang volt. Egész egyszerüen beleszerettem a maciba.

David pár baklövése után, amelyek nem az ő hibájából következtek be, és miután Martin élete is veszélybe kerül miatta, a szülők úgy döntenek, hogy mennie kell. A gyárba vezető úton a nő megsajnálja, és a közeli erdőben haggya Davidet és Teddy-t. A film elsőként itt hibádzik. Ha olyan nagy az anyai ösztön, hogy nem a gyárba viszi megsemmisítésre, akkor mivel győzte meg magát, hogy az erdőben hagyni egy gyereket szimuláló robotot, ahol úgyis elfogják és elpusztítják, helyes döntés?

Ezután kezdődik David kalandos útja, hogy megtalálja a Kék Tündért, aki Pinocciot már igazi gyerekké varázsolta. Az útján segítségére siet egy felnött robot Gigolo Joe (Jude Law [Alfie]). Ezután számos híres szinész szólatat meg különböző gépeket: Robin Williams, Meryl Streep, Ben Kingsley [Gandhi], Chris Rock.

A film egész szépen bemutatja, hogy milyen emberi fogadtatásra várhatnak a gépek, ha erkölcsileg és szellemileg nem fejlődünk a technikával. A minden rosszért a gépeket okoló alsó népréteg robotkínzó programokat szervez. A showért felelős ember még a 11évesnek látszó Davidet is fel akarja használni.

Azt hallottam, hogy a film végén sírni szoktak. Engem nem nagyon hatott meg. Ahol viszont rendesen küzdöttem, az az volt, amikor Davidet elviszi egy repülő eszköz, és Teddy kiesik a kezéből, majd mindent megtesz, hogy újra megtalálja a fiút. Megmagyarázni nem tudom, de ott hirtelen mindenkit nagyon tudtam sajnálni.

Végül persze nem Spielberg lenne, ha kihagyta volna legkedvesebb barátait a film végéről. Azok miatt, akik még nem látták és nem is hallották, nem mondok többet. Azok számára akik látták annyit mondok, hogy szerintem baromi szépen meg voltak csinálva.

Az Imdb-n azt írta a kommentátor, hogy az embereknek nincs türelmük végig ülni a 146percet, és ezért nem tetszik nekik az egész. Valóban hosszú, de nem unalmas. Érdemes végignézni, mégha két részletben is.

ezagyerek
írta
2005. 07. 02. 00:27
megjelenés
1
hozzászolás


Egy hozzászólás a(z) “A.I.” bejegyzéshez

  1. Most néztem meg a Speilberg on Spielberget, amiben kicsit más megvilágításba helyezte a végkifejletet a Mester (legalábbis is másknak hittem őket): Tehát azok nem UFOk, hanem szupergépek, akik végülis túlélték az embert…na mondom ez igen, szép.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.