Melinda és Melinda

Újabb film Allen Stewart Konigsbergtől, ismertebb nevén Woody Allentől. Az Exit kritikája kicsit elszontyolított, és valahol jogosan szólta le a filmet. A cikk írója állítása szerint nem rajon Woody-ért, és a Woody-szkeptikusokat valószinüleg tényleg nem ez a film fogja a jó oldalra billenteni. De az sem igaz, hogy semmi eredeti nincs benne, sőt, a cikk a leírás alapján, mintha egy másik filmről szólt volna.

A történet lényege, hogy egy asztaltársaság azon vitatkozik, hogy az élet tragikus vagy komikus-e. A komikus darabokat író szerint az élet tragikus, ezért menekülnek a komédiába az emberek, míg a tragikus darabokat szerző férfi szerint ellenkezőleg, mert az élet abszurd, és végül semmi más nem marad, csak a nevetés, és ha az élet valóban tragikus lenne, akkor az ő művei többet érnének, mert az életet mutatja be, míg a komédiás szerint… és a kört megtörendő megszólal a harmadik férfi is.

A harmadik férfi elmesél egy történetet, hogy szerintük az tragikus vagy komikus-e, majd mindketten elmondják úgy, ahogy ők látják, illetve a saját nézeteik szerint fűzik a történetet. Igazából nem ugyanazon eseménysorozatok más megvilágításba helyezéséről van szó, sokkal inkább az alaptörténetet kezdik kétféleképp továbbmesélni, pár metszésponttal persze.

Ami nagyon tetszett, az az, hogy nem végigszaladunk az egyik történeten, majd újranézzük az egészet a másik elgondolás szerint, hanem a két szálat párhuzamosan látjuk, egymást váltogatják, ahogy a dolgok mögött az egyikük tragikus összejátszásokat, a másik komikus elemeket képzel.

A főszereplő Melinda (Radha Mitchell [22 évente sötétség]), akinek nagyon örültem, hogy újra főszerepben láthattam, és fogok örülni amikor a Silent Hill horrorjáték filmváltozata elkészül. Melinda pár napjáról szól a film. Woody Allen ugyan nem játszott szerepet, de Hobie (Will Ferrel [Zoolander, Jay és Silent Bob visszavág]) szövegeiből erősen érződik a hangja, s aki természetesen a komikus epizódok szereplője.

Végül a cikknek már azért sem lehet igaza, mert pont a tragikus szálban volt szép frizurája a főszereplőnek, nem pedig a komikusban. :-) Szerintem egy jó hangulatú Woody film, bár valóban nem feszes történetről van szó, de hirtelen nem tudok ilyen filmet mondani tőle. Furcsán kusza film, kusza érzésekkel, és azt nem árulom el, hogy az utolsó jelenet a komikus vagy a tragikus szálé-e, úgyhogy irány a mozi srácok!

ezagyerek
írta
2005. 07. 10. 15:20
megjelenés
Ide te kellesz!
hozzászolás


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.