Batman Begins

Na ez bejött, a Batman: Kezdődik mármint. Simán a nyár filmje _eddig_ , mert ez most amúgy viszonylag jó nyárnak tűnik, és szégyen, hogy a halál unalmas Smithékre valószínüleg többen mentek (azért remélem nem). Bizonyos szempontból persze jó, hogy kevesen voltunk, nem csámcsogtak meg telefonáltak mellettem (egy csaj az utolsó sorok egyikéből visszaszólt a szerintemes reklámban levő hátul is hallani kérdésre, hogy “igen”, jajj), bizonyos szempontból pedig rossz, mert nehogymár itthon buktázzon a film a sok idióta miatt akik egy napra tették a bemutatót a Kovácsékkal. Na de elég is ennyi a körülményekből és jöjjön a film.

És az bizony jön, méghozzá teljes sebességgel. Az elején kicsit megijedtem, hogy túl sok gyerekkoros bevezető lesz amikor stipstopozott a két kisgyerek, de nem telt el 5 perc sem (nem tudom pontosan) és már bunyó volt (aztán voltak még visszaemlékezések de belefért). Igen, szerettem a Tim Burton féle változatokat, de ez a tulajdonképpen tényleg reálisnak tűnő Gothamban játszódó film valami eszméletlenül bejött, mint ahogy a humor nem túlzott erőltetése is. Az egész folyamat tetszett ami során tulajdonképpen megszületik Batman, ahogy símaszkban megy első bevetésre köpeny nélkül, mert azok még vagy nincsenek kész (maszk) vagy még nincsenek a birtokában (köpeny). Mint ahogy ez a Batmobil is sokkal durvább mint az a 2 centivel az aszfalt fölött sikló ami eddig volt.

A történetet gondolom nem kell túlzottan ismertetnem, éldegél a Wayne család és a kisfiuk Bruce, aztán egy utcai rablás során a szülőket lelövik itt pont pont pont, sok évvel később meg a korrupt Gothamot tisztítja meg lassú lépésekben. És akkor most kicsit éltessük Bale-t aki manapság az egyik legjobb színész és amit a testével művel az kegyetlen, nem sokkal a machnist után kigyúrva vírít Bruce Wayne szerepében (az American Psycho is csak miatta nézhető). A mellékszerepekre is jó csapatot kerítettek és csak a Katie Holmes által játszott ügyésznőt éreztem feleslegesnek nagyon (annak ellenére, hogy ugye Katiet kedveljük), a többiek viszont pont odaillettek a szerepükbe.

A moziról még annyit, hogy kb az első pozitív HMP Óbuda élményem, nem spóróltak a hangerővel és a néha életlen felirat meg nem zavart annyira mivel többnyire simán érthető a film. Amúgy ezúttal elnéztem volna ha picit ferdítenek a címen, mert angolul cool a cím, de magyarul ez a kezdődik annyira túlzottan nem.

A végére már csak a pontszám maradt és mivel nagyon jól nyúltak a témához egy 9/10-et adok neki, és mindenképp nagyvásznon valami jobb moziban ahol nem kímélik a hangrendszert, mert élmény a sima verekedés közbeni hangokat a gyomrunkban érezni, aztán amikor erre rátesznek a batmobillal az meg egyszerűen fantasztikus. Még a soundtracket akartam éltetni, de csak a film után hallgassátok majd szigorúan.

7 hozzászólás a “Batman Begins” bejegyzéshez

  1. A Denevér főnix-mutatványa maximálisan sikerült: annyira komplex, összehangolt, hangulatos és akciódús film, ami manapság ritka, mint a piros hó. Folytatása, A Sötét Lovag (The Dark Knight) 2008 legjobban várt filmje, a pergős reklámkampány önmagában díjat érdemelne. Kíváncsi vagyok, Joel Schumacher vajon mennyit dünnyöghetett, ha látta a filmet.

  2. Mea Culpa. Megmondom öszintén első nézésre nagyon nem tetszett a Begins. Azóta kerültem az újboli megtekintését, de most hogy jön a TDK, gondoltam nem árt feleleveníteni. És milyen jól tettem! Nagyon fasza, remekül összerakott élvezetes alkotás. Nem is tudom elsőre miért nem tetszett (talűn rossz hangulatban néztem).
    És most jöttem rá, hogy a TDK előzetesében is szereplő rendőr nem Harvey Keitel, hanem a jóöreg Oldman (messziről hasonlítanak :>)

  3. Nu hát most találtam rá erre a cíkkedre – jobb később mint soha, óde. – és meg kell mondjam örömködtem egy sort, mert nekem is hatalmas élmény a begins, nagyon szeretem. Jó szereposztás – Bale nagy színész, szeressüknemkicsit, itt is agreed – , a realista ábrázolást harapni lehet az előző mesefilmekhez képest. Bízom benne hogy a TDK nem jut itthon a begins sorsára, bár úgy néz ki eléggé összeszedett kis várakozást mutatunk feléje :) Mindjárt premier. Mindjártmindjárt. jee.

  4. Láttam a folytatást és ünnepeltem! Nolan a világ legjobb képregényfilmjét alkotta meg! A The Dark Knight elsőrangú moziélmény, még tüzetesebb vizsgálatra sem fedeztem fel benne gyenge pontot. Végig dinamikus, de úgy, hogy minden összetevője összhangban marad, mint egy óra fogaskerekei.

    Bevételi tekintetben az összfilmes kategóriában is hódít. A Warner vezetőinek biztos tátva maradt a szája, hogy az új filmjüktől úgy hullanak a rekordok, mint a muslincák. Mert ez a helyzet: a Titanicon kívül már mindegyik filmet lekörözte a profit terén, bár a közvélemény kezd ráunni.

    A denevér-projekt tehát most körülbelül olyan magasan áll, amilyen mélyen 11 évvel ezelőtt volt, az utolsó próbafilm idején.

  5. látom nem csak én gondoltam arra, hogy jó lenne megnézni még1x. :)
    Akkor jó egy film, ha az ember többször akarja megnézni.
    Most, a TDK után még jobban ütött mint először.
    A végét el is felejtettem, wow.
    Még jó hogy nem kezdtem el gyűjteni a DVDket, ezt szigoruan csak blurayen, HDben legközelebb.. :)

  6. Nekem ez a film amolyan lényegtelen, súlytalan.
    Pláne összehasonlítva a TDK-val
    Sokkal jobban is el lehetett volna kezdeni a dolgot.
    Itt még Bale stílusa is idegesített egy kicsit. Katie Holmes szintelen szagtalan, Michael Cain szinte már unalmasan jó. A denevér akciók vágása és koreográfiája kifejezetten irritált.
    Aztán jött a 2. rész és ott már Bale is fenom, meg minden 1000-szer jobb.

  7. elég későn írok ehhez a témához, most vettem elő – már nem tudom hanyadjára – a filmet, de még mindig rohadtul bejön,
    mikor anno megnéztem én se rajongtam érte mondjuk nem is figyeltem annyira oda csak a dirr durr érdekelt meg hol a batmobil jutott eszembe, de azután gyökeresen megváltoztak a filmezési szokásaim és nem éppen a tdk miatt, én ugyanúgy szeretem mindakettőt, de talán a begins-et jobban…de csak egy kicsivel; szal ‘bocs’ h ide firkálok, csak gondoltam le írom én is a véleményemet a filmmel kapcsolatban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.