Rettenthetetlen

Gibson bá véresen és harci színekben
A Rettenthetetlen elejen meg kicsit asitoztam, de aztan hatalmas beindulas, es cgi nelkuli brutal tomegjelenetek (persze nem ernek fel a sok10ezres GYU seregekkel, de ez meg azon korszak elott keszult), kellemes naturalizmus es nem olyan finomkodas (persze némi azert itt is, hogy ne 18+ legyen) mint mondjuk a fos kingdom of heaven-ben, na es Mel Gibson, akinek kurvara nincs olyan izomszerkezete, hogy azzal a hatalmas karddal hihetoen gyilkoljon, de legalabb jo foszereplo (a szinkron szar volt, az teny).

A sztori roviden osszefoglalva William Wallace-rol szol, aki nagy szabadsagharcos (felségáruló) es eloszor szerelmes, aztan gyaszol es kozben harcol a szabadsag eszmeert nyakiglab Edward es a gonosz Anglia ellen. Na persze valoszinuleg lattatok mar a filmet, en is anno, csak hat az erosen meg volt vagva az egyik kereskedelmi adon.

Aztan pontszamnak asszem egy 8/10, es hihetetlen jo tajakon forgattak a mozit (azok a hegycsucsok, akarok olyanra menni, sehol egy fa). A zene meg olyan, hogy minden kezdo soundtrack rajongo erre kattan (aztan persze felfedezi, hogy vannak sokkal jobbak) es tokeletesen mukodik a filmmel James Horner zeneje.

human
írta
2005. 08. 09. 21:27
megjelenés
1
hozzászolás


Egy hozzászólás a(z) “Rettenthetetlen” bejegyzéshez

  1. Azért a Rettenthetetlen máig minden idők egyik legjobb középkori háborús epikus(nem is tudom minek nevezzem) történelmi filmje. Említetted hogy itt még nem volt CGI. Nem bizony és én személy szerimt a mai napig bámulok is rendesen, mikor meglátom az angol sereget a domboldalon. Iszonyat, el sem tudom képzelni, milyen hihetetlen logisztikát, szervezést igényelt. Ne feledjük, hogy a gyűrűk Urának a közeli élőszereplős jeleneteinél is max 2-300 statiszta futott nyilazott lovagolt szemben az ellennel. Itt több ezer. Nekem mai napig fantasztikus élmény a film. Azon kevesek egyike, amit nem tudok megunni. Bár nem készült teljes történelmi hűséggel, nagyon mélyen együttérez a 13. századi skótokkal az emberfia. Nem akciófilm, nem szuperhőst mutat be, nem akarja megmenteni a világot, csupán szabad ember akar lenni, számomra az igazi hőst testesíti meg a filmvilágban. Sok erénye van a filmnek, biztos, hogy vannak gyengéi is, de a legtöbb filmet messze leiskolázza történelmi hűségben is a fegyverek és a mindennapi élet bemutatásának terén. Nagyon tetszik, hogy az emberek, a gyerekek retkesek, kilépnek a kunyhójukból és térdig gázolnak a sárban, szakadt a ruhájuk stb.

    Human írtad, hogy nincs olyan izomszerkezete. Már elnézést, de hogy a picsába ne lenne?:) Tökéletesen eltalálták a két kezes kardot, ami valóban az egyik legelterjettebb fegyver volt észak európában abban a korban. A legtöbb akkori nemes, lovag, vagy egyszerű paraszt talán még akkora sem volt, mint Gibson. Megfogta, meglendítette, azt jól elkaszabolta lóval együtt az ellent. Pont attól kapok hülyét, mikor a filmekben (lásd Arthur király) két kezes kardot meg valami vadásztőr szerű Rambokést adnak a parszt kezébe, hadd kaszaboljon, mint Riddick. Az ilyen filmeknél, mint a Rettenthetetlen sokat vet a latba, hogy hihető legyen.

    Ez benne lesz abban a 20 filmben, amit biztos, hogy még az unokáimnak is megőrzök, mert gyönyörű, hősies és van mondanivalója, mégha az a mondanivaló el is veszett a mai “fejlett” társadalmakban.

    Human, még annyit szeretnék kérdezni, ha esetleg ezt elolvasod, hogy nem e lehetne néha írni egy egy régi nagyobb filmről, esetleg egy szavazást tartani, hogy kiket mi érdekelne. Mert én személy szerint azt gondolom, hogy max 10 film jön ki(sajnos) évente ami egyáltalán megközelít néhány régi klasszikust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.