The Good, the Bad and the Ugly avagy “When you have to shoot, shoot, don’t talk.”

A csúf és a jó nézi a háborút
Szerettem, vagyis szeretem a Volt egyszer egy vadnyugatot az utolsó percéig, de az valahol mégis a spagetti western temetése, szemben ezzel a mesterremekkel amit tegnap néztem újra és a kategóriája csúcsa, méghozzá a tíz per tíz abszolúlt néptelen csoportjából, A Jó A Rossz És A Csúf. (Nem, John Wayne-t nem szeretem, de az nem is spagetti, csak szólok)

You see, in this world there’s two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig.

Cling Eastwood a tökéletes westernhős, nade most komolyan. Érzéketlen arccal, összehúzott szemmel rántja elő a fegyvert a Dollár trilógia befejező részeben is, ahogy azt kell. Persze írhatom, hogy nihilista hős, meg semmi jellemfejlődés az egész mű során, és túlzottan játszania sem kell, csak mászkálni fel le és nagyon keményen max 2 mondatot beszélni egyszerre szivarral a szája szélében. Na nekem ettől zseniális. Egyszerűen nem fog rajta semmi, unott arccal viseli a szenvedéseit a sivatagban víz és mindenféle fejfedő nélkül kutyagolva. Az egész film során talán egy pillanat akad, amikor valamennyire meghatódik a Man With No Name.

Szóval ez a 160 perc hibátlan szórakozás. Drámával, humorral, háborúval, laza hősökkel és összekacsintásokkal (amikor a hídhoz érnek az mekkora király már). Tuco hatalmas arc, és Angel Eyes meg a filmtörténelem egyik legjobb gonosza. Ezt most bemondásra kell elhinnetek, ha még nem láttátok a filmet (amit persze most pótoltok, ha már egyszer annyira ajánlom hehe)

Oké, azt olvastam valahol, hogy amíg 4:3 arányban (sima tv adás) pad and scan módon láttátok addig nem is láttátok a filmet, ezzel eggyetértek (45% hiányzik jelen esetben emberek). Sőt, amíg azt a szar 1 cd-s rippet láttátok, na az sem a film volt. Dvd baby. Persze itthon nem sietik el a kiadást, de ez mostmár engem hidegen hagy.

human
írta
2005. 11. 03. 22:57
megjelenés
6
hozzászolás


6 hozzászólás a “The Good, the Bad and the Ugly avagy “When you have to shoot, shoot, don’t talk.”” bejegyzéshez

  1. Kevés filmre merem meggyőződéssel mondani, hogy 10/10, ez azon kevesek közé tartozik.

  2. ez a film megérdemli az biztos, de számomra nem olyan szűk az a 10/10-es csoport. fan vagyok de a Gyűrűk Urát máshova el sem tudom képzelni pl

  3. Egyértelműen 10/10.
    A western nekem nem John Wayne-el kezdődik hanem Sergio Leone-val,Ennio Moricone-vel,Clint Eastwood-al,Henry Fondá-val, Charles Bronsonnal és film a közismert filmek hallhatatlan alakjaival akiket ha itt végig sorolnék akkor nem egy filmbuzi látogató szemét olvasztanám ki! :D
    Ezek a westernek kötelezőek mindenkinek!
    Jó lenne moziban látni mindet de erre már nem hiszem hogy sor kerül!
    :(

  4. Bizony-bizony, ez tényleg 10/10-es. Most eszembe jutott újra, mert volt valamelyik csatornán, úgyhogy azt hiszem ezzel is kezdem az évet :)

  5. Egyszerűen zseniális.
    Hiába, lány vagyok, így mióta először láttam a filmet (kb 10 évesen) szerelmes vagyok Clint Eastwoodba.
    Lee van Cleef is legalább annyira westernhős, egyszerűen nem tudom kalap, pisztoly, sarkantyús csizma nélkül elképzelni (külső segítséggel sem sikerült, nem is találtam róla nem western képet:P)
    De Clint Eastwood szép szemei ide vagy oda, a legnagyobb arc a filmben akkoris Eli Wallach! Hogy még akkor sem tud komolyan vehető maradni, amikor ő van fölényben és Biondo a sivatagban kutyagol a napon, neki még akkor is az a rózsaszín esernyő ad árnyékot.. Na meg a legjobb, amikor a halott láttán vadul elkezd kerestet vetni, majd kizsebeli mindet… :)
    Egy pár napja jött rám (újra) a western mánia, mindennap megnézem a végén a párbajt és mindennap borsózik a hátam.
    Ennio Morricone egy isten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.