Harry Potter és a valami

Weird Al Yankovich-tól a The Jedi Song jutott eszembe a filmről, amiben kiválóan kiparodizálja a Star Wars I. nevetségesen gyors és bugyuta lezárását, de aztán rájöttem, hogy Caesar már kimondta azt, ami a film mottója lehetne:

Veni, vidi, vici

Azokhoz szólnék, akik olvasták a könyvet. Pusztán azért, mert én olvastam – imádtam, és csak ezzel az élménnyel magam mögött tudom értékelni a filmet. Összefoglalva nincs másról szó, mint a könyv nem létező tartalomjegyzékének megfilmesítéséről. A történés vázlatos bemutatása az összefüggések mellőzésével. A filmből minden olyan tényező kimaradt, ami a könyvet izgalmassá tette, az összes gyanakvó gondolat, az összes feszültséggel teli pillanat mind ment a konyhamalacba a vágógépről. A könyv jelentős részének kulcsfeszültségét adó gondolatsor egy 4 (!) másodperces epizóddal lett lerendezve.

A történet persze valósághű, csak épp értelmét vesztette, és mindvégig az volt a benyomásom, hogy csak azért látok némi logikát az események sorrendjében, mert emlékszem arra, amit olvastam. A könyv elején kb. 100 oldalt kitevő Quiddich kupa egy (viccen kívül) 3 perces epizód, majd a gonosz megjelenése – ami szintén lehetett egy 20-40 oldal – le lett zavarva 2 (!) perc alatt. Az aggodalmak, a gyanakvások, a spekulációk pedig mind mentek a levesbe, minthogy hőseink a 6percben már a Trimágus kupa részleteit hallgatják az iskolában, ahova már többi csapat is megérkezett addigra.

Ami bámulatos, hogy a könyv lefejezése is két és fél órás produkciót tett az asztalra. Be kell valljam, hirtelen nem tudnám meg mondani, hogy mit kellett volna átcsoportosítani, sőt azt hiszem ebből a könyvből muszáj lett volna hosszabb filmet készíteni. Persze megjegyzem, a Quiddich kupa valóban vágásra érdemes bevezető, ám ez így túlzás volt. Kérdés: miért nem lehetünk kicsit innovatívabbak? Csináljunk 4 órás filmet és vágjuk ketté, majd egy mozijeggyel lehessen megnézni mind két felet. Valami apró ötlettel biztos minőségi ételt lehetett volna elénk teríteni ehelyett a szánalmas vizuális felsorolás helyett.

Akiknek tetszett a film, azoknak javaslom, hogy már ma kérjék kölcsön a könyvet, mert nem fogják megbánni! Akiknek tetszett a film, és most utálkoznak felettem, azért megjegyzem, hogy akiknek a beszélgetését elkaptam a moziból kifelé jövet abban az éjfél közeli órában, azok vagy szörnyülködtek, hogy ez mi volt, vagy bocsánatot kértek épp azoktól, akiket elvittek magukkal. A magam részéről jó volt látni a két kedvenc szereplőm: Snape és Mad-Eye Moody, s ez utóbbi nagyon jól megvalósított karakter lett.

ezagyerek
írta
2005. 12. 05. 20:05
megjelenés
Ide te kellesz!
hozzászolás


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.