The Chronicles of Narnia

Peter, Susan és az oroszlán

Volt egy álmom amiben egy régi, várszerü építmény egyik termének falában lévő hasadékot megtalálom, majd belemászva átjutok egy alternatív világba. Késöbb többször kerestem, és találtam meg ezt a hasadékot álmaimban, sőt más bejáratot is. Jó érzés a visszatérő álom, de fel kell tennem a kérdést, mert sokszor már gyanus a helyzet, hogy az újra álmodás érzését nem csak álmodom-e. Talán volt már olyan aki érzett ilyen kétséget. De most az álom filmben is elért hozzánk, s ez a Narnia krónikái. Nem is annyira új dolog, mint elsőre hinnénk. Amerikában kötelező olvasmány.

A WWII alatt játszódik, amikor a németek lebombázzák Londont, s a térségből a gyerekeket biztonságos messzeségbe küldik. A főszereplő négy gyerek is így kerül a háború elől egy professzor házába. A testvéri harc magától értetődik: a legnagyobb fiú, mint apa-játékos, a középső fiú, aki utálja, hogy csak középső, és a két lány. Erre a négy szerepre pedig sikerült Anglia alighanem legidegesítőbb arcú szinészjelöltjeit összeszedni, úgyhogy nem is kellett olyan óriási munka ahhoz, hogy az ember valóban átérezze, mennyire idegesítő ez az apáskodó srác, anyáskodó csaj, duzzogó kisfiú és hisztis kiscsaj. Ez volt az első benyomás, de a film végére azért egészen megbarátkoztam velük.

A történet pedig akkor indul el, amikor a legkisebb gyerkőc a szekrénybe bújik a bujócskázásnál, és egy havas erdőben találja magát. Persze ezt senki nem hiszi el neki. Legalábbis egy darabig.

Susan Pevensie: Are you saying we should believe her story?
Professor Kirke: Why not?
Susan Pevensie: Well, it can’t be real, logically.
Professor Kirke: Logic? What are they teaching them at these school?

Narnia elnyomás alatt áll, a boszorkánynak köszönhetően már 100 éve csak tél van. A gyerekek érkezése azonban furcsa reményt ébreszt Narnia lakóiban, és amikor az egyik testvér eltünik, hárman utána erednek, hogy így kezdetét vegye Narnia felszabadítása.

Nagyon tetszett, hogy az embereket “Son of Adam” ill. “Daughter of Eve”-ként emelgetik, s valóban van egy kis Bibliai beütés a Földön uralkodó gonosszal, a megváltó oroszlánnal, aki a világ teremtésénél is jelen volt, de ennél nem több. Kétségkívül a legjobbfej szereplője a történetnek Hódpapa (Mr. Beaver), a legnagyszerübb pedig az oroszlán. A látvány egész egyszerüen lenyügöző, nagyon jól sikerült szerintem, sehol nem éreztem magam átverve a faunok, kentaúrok, óriások, minotauruszok, griffinek, törpök, trollok, Mikulás…. láttán, talán csak a róka volt kicsit fundamentás. Ez gondolom köszönhető annak, hogy a látvány elemek egy részét a Lucas Arts csinálta.

Megtettem az utat a MOM Parkig, csak hogy feliratosan láthassam, és a mellettem ülő 4 éves svéd kissrác ellenére is megérte. Mind a 140 perc a vászonhoz tudott kötni, és nem jutott közben eszembe, hogy jó-e a szék, vagy mért ilyen a közönség… Mindenképp látni kell, és – bár ritkán érzek ilyet – mindenképp vásznon, közelről és angolul.

ezagyerek
írta
2006. 01. 04. 20:44
megjelenés
Ide te kellesz!
hozzászolás


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.