A székbe szegező Running Scared

A főszereplő, Paul Walker, pisztollyal
Na ez az amit el sem hiszek. Pár nappal a 16 blocks full izgalmas, realtime 100 perce után egy olyan két órás, egy éjszaka alatt játszódó filmet néztem ami csak pillanatokra lassít, a kanyarokban. Az év egyik legjobb akciófilmje?

Pedig a trailerét látva esélyt nem akartam ám neki adni. Aztán páran ajánlották, és miért is ne? A 20. perc után már tudtam, hogy ezt bizony egy pillanatra sem fogom megbánni. Egyrészt ugye egy rohadt jó akciójelenettel kezdődik, ami kellően véres, de mégsem túlzottan, másrészt meg elkezdődött a rohangálás, és amúgy is, bár mostanában divat flashbackel kezdeni filmet, de nagyon bejön még mindig.

Persze a történet nem egy nagy dolog, nincs is agyoncsavarva, és nem is ez a film érdeme, azért lássuk: Joey Gazelle, a kisstíllű maffiózó melója többek között a forró fegyverek eltüntetése (amikkel valami nagyon durvát követtek el), de az egyik ilyen fegyver eltűnik tőle, és használja is valaki. Joey meg utánaered, hogy előkerítse, mielőtt a rendőrség kezébe kerül vagy a társai megtudják. Azért ennyire nem egyszerű, de ismertetőnek elég lesz. Mondtam, hogy nem a történet miatt kell megnézni, hanem mert végig pörög, de komolyan. A lelkizés 2 perc, Joey meg keresztbe kasul kutatja a környéket, hogy épp kihez került a fegyver, az információt Jack Bauerként veri/üvölti ki az emberekből, ja és akad még pár nagyon véres jelenet is a későbbiekben.

A film amúgy a csak felnőtteknek korhatárba esik, egyrészt mert a lövöldözéskben bizony a találó golyók roncsolják az embereket, másrészt a nyelvezet. Bár a percenként elhangzó fuckban lehet, hogy nem ez a legelső, de azért valahol a közelében lehet, ami egy ilyen filmnek bizony jót tesz. Még ilyen filmeket a népnek, egyszerűen odavagyunk a rated R akcióért, ez a helyzet. A régi időket idézi.

Megnéztem a rendező meg író adatlapját, és a Mindhuters mellett, ami nekem nem jött be, ott szerepelt a The Cooler is, ami viszont igen. Amúgy a Fast and Furious Paul Walker-je kicsit fejlődött, és bár vannak szar filmjei is bőven, de ebben bizony megfelelt a szerepre. A többiek is. Így kell A-listás sztárok nélkül jó filmet csinálni.

Amit még így külön kiemelnék, az a kamerakezelés és a lassítások. Azt hittem lehidalok, bár az oldalra döntése nem jön be a kamerának, viszont amikor repkednek a golyók, aztán visszatekerés, aztán más irány, aztán golyótalálat. Nme igazán tudom szavakkal érzékeltetni.

Azt nem merték tudatni a nagyvilággal, hogy mennyiből készült, de a bevétele (februárban mutatták be) eddig 8 milla, ami bizony kevés. Erről talán a full gyenge trailere is tehet, ami max a film után élvezhető. Ehhez képest imdb-n 7.2-n áll most, 3600 szavazat után.

Az értékelésen gondolkoztam, de asszem 8/10 lesz, ha a 16 Blocks lehetett 7. Nyilván az akciófilm kategóriában kell ezt érteni, és pattogtassatok a ma megjelent dvd-hez popkornt. Tényleg kezd feltámadni a reményem az akciófilmek iránt. Egyrészt Bruce PG-13-al mégis izgalmasan osztotta, aztán most meg itt van ez, kevéssé ismert színészekkel, és Rated R, és odacsapós.

Magyarországi bemutatóról tud valaki? Egyelőre nicns beírva, és a Sentinelt is hátrább tolták, addigra már kijön dvd-n ez is.

23 hozzászólás a “A székbe szegező Running Scared” bejegyzéshez

  1. imdb kommentekkel már nem akartam telerakni, de ilyeneket írnak róla:

    “Yeah this movie is badass I had no idea it was this good.”

    “I just watched the film tonight with some friends of mine. I suggested it to them and so we all sat back and we’re completetly blown away by the whole thing.”

    “This film took me on a ride that I never expected, and for that, I’ll be forever grateful. It isn’t perfect, especially the ending, but it’s definitely one to OWN. It totally obliterates any other action/summer blockbuster flick that has come out this year.”

    “A non stop adventure thrill ride.”

  2. ja és a vészhelyzet kedvenc pszichológus dokinénije (a leszbikus) milyen szerepet kapott hehe, ezt sem írtam bele

  3. szerintem ilyen bevétellel nem sok esély van hazai bemutatóra, pedig ez nagyot üthet moziban, még így, ismerve is…

    a dokinéni jelenete meg mennyire durva volt már o_O
    a lezárása meg külön plusz pont, valami ilyesmi reakcióra számítottam, de mégis meglepő volt azért.

  4. hát a bevétel is, meg a szöveg is gondolom, itthon ahol a teremburáját az elfogadott.

  5. nekem az a szöveg tetszett, amikor megszólal a Chazz Palminteri, valami ilyesmit, hogy: “I have the strongest mob in the world: the law” :-)

  6. Ajánlásodra megnéztem, és tényleg jó film, az egyik legjobb amit idén láttam.

  7. szerintem annyira nem nagy show, ahogy Ti itt beharangoztatok

    a vegerol nem is beszelve

  8. Na ez tényleg húz ! Végig pörög. És mindenki jól megkapja. Az a hokis rész is állat volt. Sztem 9/10et megérdemel a mostani szarok mellett. Simán újranézős szerintem. Köszi, hogy megemlítettétek.

  9. Nekem is nagyon bejött ez a film, de talán nem spoilerezek, ha azt mondom, hogy a vége kicsit túl “hollywoodi” szerintem.

  10. kicsit megkésve, de törve nem: április 26-tól mozikban a Running Scared, Halálos hajsza címmel…
    üdv

  11. Megnéztem, és meg kell mondjam, nem bántam meg. Pedig Paul Walkertől jó filmet nem láttam még, de ez bejött. Az meg külön jó pont, hogy gyerekeket is mertek belevenni a buliba :)

  12. Nagyot nyom a film, és valóban a régi (szép) időket idézi elénk, mert már sajna a régi kemény arcok helyét átvették “puhapöcsüek”. Szóval gratula az alkotóknak! Remélem az akció műfaj is visszatér a gyökerekhez, mert már elég unalmas. A horrornak sikerült visszatérni olyan filmekkel az alapokhoz, mint a Barlang, A Fűrész, Motel, stb. a sok szellemes, japános, kisgyermekes ijesztgetős film után. Így tovább Hollywood!!!

  13. Kiindulva az itteni kritikáról, illetve az imdb osztályzatról mentem el a filmre, és én is teljesen elégedetten távoztam a moziból. Minden tiszteletem a készítőké, hogy nagy nevek nélkül, “Rated” besorolással, de nem az aktuális horrorhullámot meglovagolva küldték moziba a filmet. Kőkemény pörgés, különleges hangulat, egyedi megoldások. A pedofilos szál nagyon hatásos volt. És még a vége-főcím megoldás is egész eredetire sikerült. Erősen ajánlott.

  14. Minden szempontból igaz az értékelés. A film marha jó, végig pörög.
    Rég láttam ilyen jót, de tényleg.

  15. Nem kéne ideírnom azt, hogy ez egy szenzációs akciófilm, de ideírom, mert megnéztem utána szegény Pistol Whipped-et.

    Egy hártyányira van a zseniálistól, az pediglen az OKOSSÁG.

    Marad szenzációs, de az nagyon.:-)

  16. uhh bazmeg, nem is tudom mit írják, de ez kibaszott jó akciofilm volt… nagyon nem számítottam erre hogy egy ilyen végig pörgős, durva sok akcioval teli R kat. filmet kapok, 2 órás volt de komolyan olyan volt mintha egy óra alatt lement volna, nagyon odabaszott ez a múvi, végig élveztem, egyszerűen mimden benne volt ami egy tökös akcio filmben benne kell lennie, már már a régi akciofilmeket idézte fel bennem, nem ezeket a mostani pg-13-as semmire való filmeket (tisztelet a kivételnek: Dark Knight stb…) régóta vágytam egy ilyen filmre, ez nálam simán 10/10, nem gondoltam volna hogy most ezt megkapom.

    (human! bocs ha néhol kicsit trágárul fogalmazok, de még mindig a film hatása alatt vagyok…)

  17. tegnap este megnéztem…csak pislogtam mint miskolci kocsonyában a béka… :)
    …a kameramozgások nagyon tetszettek (Fincher jut eszembe ilyenkor)…
    köszönöm hogy láthattam

  18. Human, jövök neked eggyel! :) Filmbuzi előtt soha nem is hallottam a filmről, de mivel ilyen jókat írtál róla, gondoltam teszek egy próbát és hát megérte. Köszönöm :O)
    9/10

  19. Most jutottam el oda hogy megnézzem. Huh, mit is mondjak…egy percet nem unatkoztam! Vesztettül pörgős, izgalmas, fordulatos hihetetlenül jó akciófilm! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Ritkán látok ilyen jó filmet.
    Nem tudom eldönteni: 8-9/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.