Almost Famous (Majdnem Híres)


Életstílus karbantartás. Cameron Crowe. Van olyan őrült, aki nem vette meg a kétlemezes kiadást ugye az Untitled Bootleg Cuttal kb 1700 forintért? Jól olvasod, ennyiért vesztegette nemrég az xpress. Egyszerűen nem hagyhattam ki, mint ahogy az újranézést sem a minap, egy gatyarohasztó délután a teljesen elsötétített szobában egy hideg itallal.

Szerintem ez Cameon Crowe legjobb filmje. Pont. És az a film amit minden zenebuzinak látni kell, akkor is ha nincs oda a rock and rollért. Ha meg odavan akkor méginkább. Egyszerűen cool.

A kicsit furcsa anyával rendelkező William, aki egy kissebb lapba ír kritikákat és mellesleg 15 évesen épp érettségizik nemsokára, felkérést kap a Rolling Stone magazintól, hogy írjon nekik cikket a Stillwater zenekarról. A film pedig arról szól, ahogy velük tart a turnéjukon, és összebarátkozik a bandával, meg Penny Lane-nel, akinek senki nem tudja az igazi nevés, és mellesleg szerintem gyönyörű.

A soundtrack mellett (ami ugye Crowe filmről lévén szó megszokottan fantasztikus) a filmhez összehozott színészcsapat is remek. Ugye Kate Hudson a múzsa szerepében elvarázsolja az embert valahogy, pedig annyira nem földöntúli. Az eleinte tök ártatlan William szerepében Patrick Fugit is kurvajó, mellesleg a The Mogulsban is szerepel. A gitáros Russell Hammond szerepében az azóta sem láttam máshol igazán nagyon Billy Crudup is bejött.

Aztán itt van még Philip Seymour Hoffman, aki szinte mindenhol jó, meg ismertebb színésznek Jason Lee. Én mondom nektek, hogy Jason Lee marhajó volt az énekes szerepében. Őt mostanában mindenki az Earlból ismeri, de azt hiszem az a színészet, ha nekem egyáltalán nem earl karaktere jut róla eszembe a film alatt, pedig egy évadon át bámultam azt a sorozatot. Nem világklasszis, egyszerűen csak jó.

Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor ott van a 70-es évek hangulat, az egészet átható coolság és feelgood érzés, meg dráma is akad a koktélban. Most akkor berakom a soundtracket és üldögélek kicsit. A képen amúgy filóztam, hogy melyik legyen. Ugye két híresebb kép kering, az egyik amikor először találkzoik a bandával, és azok ott állnak az ajtóban, a másik meg ez a repülőgépes. Nekem ez tetszik jobban és amúgy is mindkettő agyon van használva.

Az imdb fórumon felvetett pletyka meg vicc, Brad Pitt a gitáros szerepében? Egy kacagásra futotta.

Lester Bangs: Aw, man. You made friends with them. See, friendship is the booze they feed you. They want you to get drunk on feeling like you belong.
William Miller: Well, it was fun.
Lester Bangs: They make you feel cool. And hey. I met you. You are not cool.
William Miller: I know. Even when I thought I was, I knew I wasn’t.

human
írta
2006. 07. 14. 17:19
megjelenés
7
hozzászolás


7 hozzászólás a “Almost Famous (Majdnem Híres)” bejegyzéshez

  1. Ez a film nekem is rohadtul tetszik. Tökjó nézni, feldobja a hangulatom. Cameron Crowetól nekem az Elizabethtown is bejött, bármennyire is szapulja mindenki. Sőt én Orlando Bloommal is megvagyok.

  2. big fishbe meg mi3ba is volt russel, egyébként tényleg semmibe. ja a film kurvanagy alap. legjobb.

  3. Jah, Cameron Crowe filmek télleg jók. Én nagyon szeretem a Singles-t is, bár főleg a Pearl Jam miatt asszem.

    Az Almost Famous soundtrack-jén meg a Waiting for the man Bowie-féle változata nagyon ott van.

    Meg abban a jelenetben, amiből a fenti kép származik tökéletes a Voodoo Child.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.