A hazugsággyáros (Shattered Glass)

Van egy pár pótolni valóm írásilag, legalábbis magam felé. Például ez a film, láttam már egy ideje, úgyhogy elérkezett az írás pillanata. A magyar cím lényegbe vágása nagyon megragadó viszont, míg az eredeti a csávó neve (Glass) egyben azzal, hogy összetört üveg. Ehelyett a magyar teljesen lényegre tör.

Igaz történeten alapul, nee, még ne meneküljetek. Ez a Glass nevű fiatal újságíró összehazudott rengeteg cikket a The New Republican-ban, ami a leg.. nem is tudom hogy mondjam, nem ugrik be a szó. A lényeg, hogy befolyásos lap, az elnök is csak ezt olvassa az Airforce 1-en. Mármint Bush nem hiszem, de a régebbi, értelmesebbek. Na szóval egy tech sztorinál lebukik, elkapja egy internetes újság, aminek ez a kitörése.

Nagy színészt nem látunk a csapatban, viszont fiatalokkal és Huffal (bocs, de nekem már ez lesz a színész, Hank Azaria, neve) meg van tűzdelve a film. Szóval a fiataloké a terep, meg a kissebb színészeké. Oké, Rosario Dawsont a Clerks 2 melltáncoltatós jelenete miatt imádom, de a többiek is innen onnan ismerősek. Ott van a tech újságíró szerepében a csávó a Szaharából, ott van Peter “ejts ki a nevem pubi” Sarsgaard, aki kicsit uncsin játszik, de őt is ismeritek, például a Garden Stateből (Régi Környék) vagy Rose a Two And Half Men-ből. Oké, ennyi névdobálózás elég volt.

Ha röviden össze kéne foglani akkor azt mondanám, hogy olyan semmilyen a film. Ez az érzés rakódott le, mondjuk a 600 forintot amit kidobtam rá azt nem sajnálom, de most 10 évig nem nézem meg újra, azt hiszem.

Az értékelés egy 6/10, de a tempóval nem stimmelt valami. Az ilyenek amúgy miért nem fikciós regényt írnak? Oké, azt nem olvassa az elnök a gépen, de akkor is, fantázia stimmel, írási képesség stimmel. Na mindegy.

2 hozzászólás a “A hazugsággyáros (Shattered Glass)” bejegyzéshez

  1. Gyanúsan elhallgatod a főszereplőt alakító színészt… félsz hogy elijeszti az embereket a filmtől? :)
    Pedig nekem ebben győzőtt meg arról hogy nem csak egy mázlista aki egy szerepre képes.

  2. Peter Saarsgard alakítása minden, csak nem unalmas. Nekem tipikus “színész” film volt. Kivétel nélkül mindenkinek a játéka nagyon tetszett. A főszereplő talán azért volt ennyire hiteles, mert az életben is egy nyálas, behízelgő csúszómászó. Persze ez csak (rosszindulatú) feltételezés.
    És jó volt újra látni Melanie Linsky-t (remélem, jól írtam a nevét). A Mennyei Teremtmények óta nem volt hozzá szerencsém.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.