Holtpont (Point Break)

Lehet, hogy most megvető tekintetek vetülnek a soraimra, de csak a minap sikerült végre bepótolnom ezt a Holtpont című 1991-es klasszikust. Nyilván csak akcióbuziknak klasszikus, de nekik nagyon. Pure adrenalin vagy valami ilyesmi a jellemzése.

Szóval ez az adrenalin. Tökig a gázt, vagyis semmi ilyesmi, egyszerűen csak irány a part szörfözni. Aztán faarccal belökni, hogy megvolt az első Tube-od. Van erre valami magyar cool kifejezés? Nem vagyok otthon a szörfös szlengben. Sem.

Mindezt olyan arcok között mint Gary Busey aki itt jófiú tényleg, meg John C. McGinley (Dr Cox-ként ismerik talán többen) aki a szokásost hozza. Azaz pattog mint a nikkelbolha. Aztán persze ott vannak a főszereplők is. Keanu Reeves akinek az arcán remélem direkt nincs sokszor érzelem, és Patrick Swayze, aki viszont jó. Rendben, Keanu is.

22 years. Man, L.A. has changed a lot during that time. The air got dirty and the sex got clean.

Az egész úgy kezdődik, hogy John ‘Johnny’ Utah (fakin cool név, nemdebár?) az FBI kiképzése végén átkérvényezi magát Los Angelesbe, mert ott a legtöbb a bankrablás, neki meg minden vágya elkapni ezen tettek elkövetőit. Itt beosztják Pappas mellé, aki például ezen bekezdés fölötti idézetet is belökte, és azon banda után erednek, akik volt elnökök maszkjaiban rabolnak bankokat. És valószínüleg szörfösök. Szóval beépüléstime Johnny Utah részére, és hogy máshogy lehetne beépülni, mint egy jó nőn keresztül. De most tényleg? Ha filmhős lennék én se tenném máshogy.

Ami működik a filmben, az az egész. De hülye mondat viszont igaz. Az összesség, az elnökök mint rablók (és a beszólásaik!). A hihetetlen üldözési jelenet a házak között. De tényleg, lehet nem is pislogtam alatta! A többi adrenalinfokozó jelenet. A szabadság ami áthatja a szörfölést. Az, hogy ez egy kötelező akciófilm, mára már kult státusszal a mellkasán. Hihetetlenül élvezetes.

Oké oké. A zene mára ciki a nosztalgia hangulat nélkül. Ha láttam volna régen a filmet az azért biztos megédesítené a soundtracket is. Az is igaz, hogy kicsit túl van nyújtva, ezt 2006-ban másfél órára vágták volna. Na és Swayze borzasztó frizurája. De ezeket a negatívumokat direkt a végére hagytam, mert valójában könnyű túllépni rajtuk, és élvezni a szabadságot.

Holtpont értkelés:

Jó időben, jó helyen. Tőlem simán jár neki a 8/10 a maga kategóriájában.

14 hozzászólás a “Holtpont (Point Break)” bejegyzéshez

 1. Hja, jó kis film volt anno. VHS-en még megvan:)Érdekes egyébként, hogy egyedül Reeves neve számít valamit mostanság. Swayze eltünt valamerre a videotékák alsó polcai felé. Csak úgy, mint Gary Busey , aki termeli a filmeket ki magából, csak hát rosszak, mint a bűn. Régi szép idők, mikor még a Halálos fegyverben is nyomta.

 2. Geribuzi sosem volt éppen sztár, mindig is a b-filmek rosszarcújaként ismerhettük :D Néha tett egy-két tripet a nagyobb filmekbe (szintén rosszarcúként), de amúgy ősvideótékás :]

  Swayze meg már akkor is a leggusztustalanabb szinész volt, mikor még nyálszerepekben nyomta :DD

 3. én nem mondtam h nagy sztár volt, csak bírom. Entourageben magát alakította, hehe. Itt sme övé a show, ahnem a fiatal pubiké.

 4. ez a film teljesen oké. én aki idestova több, mint tizenX éve láttam először, még mindig leveszem hébe hóba a polcról…

 5. Nem neked ment human, hanem Peter “Gary Busey hogy eltűnt” felvetésére. Nem tűnhetett el a videótékákban, mert nem is igazán tűnt fel soha a vásznon :D

 6. Szerintem pedig minden nyálcucc mellett remekül hozta a Donnie Darko-ban játszott figurát Patrick barátunk.

 7. én is imádom a filmet, és nekem egy mondat a kedvencem belőle, ami nagyon jó reklámmondat lenne szinte bármihez:
  sex with gods!
  mikor kiugranak a repülőből…
  imádom! ez a film tényleg odatett.
  és lehet megnézem újra, pont a zene miatt, mert arra már nem emlékszem, de a 80as évek menő! :)

 8. OFF on:
  és hogy megemlékezzünk a RHCP-ről is:
  ha jól emléxem, ebben a filmben valami narkós bandafőnököt játszott a Chilli énekese…
  Meg talán Flea is feltűnt, de abban nem vagyok biztos…
  Ja, és emlékeztek még a Vissza a jövőbe 3 végére? Hehe.
  Meg volt még egy film, amiben egy böhöm nagy terepjáróval üldözték a főszereplőket a vérdíj reményében, de jól fejre álltak. Hehe.
  OFF off

 9. “ha jól emléxem, ebben a filmben valami narkós bandafőnököt játszott a Chilli énekese…
  Meg talán Flea is feltűnt, de abban nem vagyok biztos…”

  ott voltak mind a ketten… először csak megborította az egyik szörfözés közben Johny-t, mert az ő hullámján próbálkozott, aztán a parton elkezdték cipóra verni a fejét, de jött Swayze, és együtt leverték őket.

  aztán meg lecspatak rájuk valami kecóban… vicces volt, mert a beépített rendőrt meg Tom Sizemore játszotta, valami büdös punk kinézete volt. :P

 10. egyébként nem is Busey, meg nem is P. Swayze az igazán gáz “színész”… Patrick-nak van egy öccse, bizonyos Don Swayze, na az egy igazi senki. :)

 11. Jaj, de imádtam! Ha nem láttam 50x, akkor egyszer sem :) Óriási beszólások vannak benne, pl: “Ma reggel frankón csőbe siklottam… főnök…”, a totál pedált pedig a mai napig használom :D Swayze és Busy egyszerűen remek (Reeves annyira nem, de elmegy) és tele van eszméletlen feelgood jelenetekkel: az éjszakai szörfözés, az ejtőernyős ugrás, a házibuli… Lehet, újranézem :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.