Eragon az egyszerű sárkánylovas

Azt hiszem, mint azon kevesek egyike akik várták a filmet, kötelességem szólni, hogy kerüljétek el. Kivéve ha 10 év körüli lurkókat viszitek el moziba. Fájdalmasan érződött a nem túl erős írás rajta. Legalábbis számomra.

Eragon és a sárkánya

Meg is kaptam amikor kimentünk, hogy a gyermeki énem már nagyon elnyomtam, vagy valami ilyesmit. Szóval ezt úgy kellett volna néznem. És igen, lehet, hiszen a mese alapanyaga kiváló. Van benne egyszerű parasztfiúból a gonosz elnyomás hősévé válás, meg hercegnő(?) megmentés (mellesleg egy szép darabot sikerült választaniuk). Csak a főszereplő csávó, Eragon, színészi játéka..

Az egyedüli akinek néha értelmes beszéd és gondolkozó szerep jutott az yoda.. erm Brom, azaz Jeremy Irons. Malkovich ennyire le van égve? Nem tudom mennyit kapott ezért, a neve a poszteren, de keveset láthattuk, akkor is ilyet eresztett el, hogy szenvedek a kövem nélkül, nem akarok szenvedni. Nem pontos idézet, de hasonlót. Meg amúgy is tele volt ilyenekkel. Szó mi szó, érződik, hogy egy 16 éves írta. Lelkesedés rendben van, a többi már nem annyira.

A sárkány jé tényleg meg hm hm gondolkozós arca azért mosolyogtató volt. Meg a kissárkány is. Az ilyen apróságok miatt nem húzom le a béka segge alá.

Eragon értékelés

Végeredményben nagyon jó szívvel kiosztok neki egy 5/10-et, de lehet csak 4 járna. Azért a trisztán + izoldát könnyedén ütötte. Amúgy a hegygerincen meg mezőkön lovaglások baromi szépek voltak, akkor is ha az időjárás különbséggel próbálták érzékeltetni, hogy sokat lovagoltak. Azaz esett az eső az egyik pillanatban aztán meg kicsit arréb már nem. Na, ide még egy nagy hiba eszembe jutott, de már hagyom. Ennyi.

human
írta
2006. 12. 19. 13:03
megjelenés
22
hozzászolás


22 hozzászólás a “Eragon az egyszerű sárkánylovas” bejegyzéshez

  1. Na akkor nem sietek a megnézésével, pedig nagy sárkány rajongó vagyok. Majd ha egyszer az utmba kerül akkor!

  2. Szerintem ne kerüljétek, de kellő alázattal üljetek be rá. Nem egy 40 éves nyelvészprofesszor legnagyobb trilógiáját kell várni, csupán egy 15 éves fiú fantáziáját, amely nyilván nem a 15 éven felüliek igényeit kielégítendő íródott.

    Túl kell lépni azon, amikor a nyilvánvalóra döbbennek rá. Túl kell lépni azon, hogy egy vizuális effekteket irányító ember rendezte, így sok problémát effektekkel is oldott meg. És el kell fogadni, hogy ez nem egy 180 perces Gyűrük Ura epizód, hanem mozifilm hosszúság.

    Najó, nem kell túllépni rajta. Akkor tényleg nem kell elmenni, ha az ember erre számít. Ez egy mese, gyerekeknek, ahogy a Narnia is az volt. Nem kell megütközni azon, hogy röhejes élményt kaptok, ha a Totally Spies-t nézitek.

    Én az első cikisebb jelenetnél eldöntöttem, hogy nem adom fel. Human Insect szűnni nemakaró kuncogása nem könnyítette meg a dolgom, és mégis nekem tetszett. És várom a következő két epizódot is.

  3. “Szó mi szó, érződik, hogy egy 16 éves írta”

    Azért a könyvet nehogymár a film alapján ítéld meg :S

  4. Az Eragont én is végigszenvedtem, de nem a film miatt – hanem azért, mert az első sorban ülve – mit ülve, feküdve – nyakamat elgémberesztve néztem végig.

    Jeremy Irons neve már összefügg a sárkányos-filmekével (lásd Sárkányok Háborúja /Dungeons&Dragons/ gonosz varázslója), szóval nem csodálkoztam, hogy most is őt látom. Ám a hogyan készültben mennyire ajnározták a filmet – hogy Oscar-díjas színészekkel együtt dolgozhattak. Oda ne rohanjak…

    Nem igazán értem, hogy ez a trilógia miért lett sikeresebb a Harry Potternél amerikában. Sejtem, hogy a Wall-Mart keze lehet ebben is – vagy valami hasonló. Főleg, ha az egész egy 15 éves gyerek műve. Pedig az így készültben még ezt is ajnározták – egy olyan könyv, melyet minden korosztály számára élvezetes olvasmány. Na, kerüljön csak egyszer a kezembe… Úgy el fogom olvasni, és úgy meg fogom kritizálni, ha xar…

    Amúgy voltak jó jelenetek is a filmben. Volt olyan részek, melyben legszivesebben én lettem volna a főszereplő helyében – leginkább akkor, amikor a sárkányreptetés volt. A kissárkányon én is nevettem, de csak azért, mert valóban nagyon aranyosra sikerült. Nekem magával a történettel volt bajom. Olyan pár-mondatban-elmesélhető volt.

  5. Hali!

    Én is láttam az Eragont (és olvastam is) de nekem nem a film szinészi játékal ill. annak hiányávál volt bajom! A könyvhez képest rengeteg mindent ki hagytak a filmböl “a srácból nem 5 perc alatt lett lovas mint a filmbe”.
    De hogy jobban érzékeltesem a könyvbe egy sivatagon is átkeltek.. meg millió egy más dolog is történt!!
    Én aki olvastam könyvbe iszonyatos hiány érzetel és csalódásal keltem ki a mozi székböl, a b. nöm aki velem volt nem olvasta könyvbe .és oda volt érte (föleg a kis -sárkányért) ezt mondjuk megtudom érteni!
    A könyvet mindenkinek nagyon szivesen ajánlom a filmet azt nem!!

    Gery

  6. A gyerek által írt könyv is eléggé Star Wars-sztori volt Gyűrűk Ura környezetben, de a profi (! Nem 16 éves!) forgatókönyvírók sikeresen még közelebb vitték a Star Warshoz. De legalább lettek volna benne jó párbeszédek, vagy vezetett színészek! A helyszíneket meg nem csak addéle vágóképeken mutatták volna meg, mint amilyeneket egy átlagos tévésorozatban is látunk… Sajnálatos film, nézhető, de ezerszer jobb lehetett volna.
    Ja, a Narnia meg szvsz jó, csak figyelembe kell venni, hogy bő fél évszázados gyerek(!)irodalomból készült, korrekt adaptáció volt. Azon nem látszott, hogy spóroltak volna; az Eragonon a sárkány kivételével mindenen ez látszott.

  7. Kurva xar film.Már párdon.Gyűrűk Ura szintet meg se közelíti.Beharangozták,hogy ilyen gép film lesz, olyan korszakalkotó film lesz..Lehet,hogy egy kicsit(nagyon)MINDENKI csalódott benne.Nem huzom le nagyon,várom a másik két részt,de ha azok is ilyenek lesznek,akkor nem lesz jobb,a Harry Potter részeitől.Speckó, könyvbe mind a kettő elmegy.

  8. Sztem összeségben jó kis film, de a történet egyszerűsége miatt kevésnek tűnik és hiányzik a folytatás. Nem sokat kell tőle várni hanem kikapcsolódni rajta. Arra simán jó.

  9. a LOTR-ot és a Narniát az angol nyelv- és irodalom professzorai írták, ezért zsírok.
    a herripótert 1 újságíró, ezért gyengus.
    ezt meg egy amerikai tini. kifejezetten örülök a lelkesedésének, szeretem a fantasyt, és jó, hogy van utánpótlás.
    az adaptáció meg olyan-amilyen, nem kell nagy elvárásokkal beülni, és akkor jó lesz. kardok és sárkányok, még jó csaj is van, mi kell még?

  10. A könyv nagyon jó a film pedig egyenesen pocsék.. Ha a könyv alapján csinálják meg a filmet akkor súrolná a Gyürük Ura határát. A Harry P. sem rossz csak az más stilus képvisel(Hájfej-nek)

  11. na csáo
    hmmm nem is tom mit írjak a könyv kurva jooo!!! Eragon és Shaspira rendesen játszotta a szerepét ugyanugy mint köztük minden szereplö! ne a film alapján ítéld meg öket!!
    ha kérhetem ! elöbb olvasd ki a könyvet!!! a könyv nagyon jo !a srác aki írta nagyon ötletes volt!!! nekem nagyon tetszett !!! aki a filmet rendezte az 1 nagy szar ember volt! pl.: mikor elindult Eragon a sárkányával és Brom-mal akkor tél volt…nem nyár! az urgallok egész máshogy néztek ki a könyv szerint mint a filmben !ugyanugy mint a Raz’zac-ok !
    Brom nem is ott és nem is akkor halt meg mikor kellett volna ! Ariának tudtommal fekete haja volt!!!!! még sorolhatnék rengeteg minden!!!!!! Én nagyon szeretem a sárkányokat ! sőtt imádom öket ! :D aki ugyan igy van vele olvassa ki a könyvet mert nagyon jo hamarosan megjelenik a 3.-rész… igaz lassan 1 éve várok rá…de már nem birok magammal szoval !!!!!! megéri :D:D:D

  12. már bocs (Hájfej) de szerintem nem érdekes kik írják a könyvet hogy hány éves vagy milyen magasan áll a világban!!!
    mert pl.: én a Harry Potter minden részét láttam és olvastam is … de visztont a LORT-rol vagy miröl nem is hallottam még ..mondjuk a Narniárol hallottam de … szerintem az nem olyan nagy cucc … kinek mi az izlése…
    bárki is írta hozzám még nem jutott el :P

  13. White91 Na nem azért mondom, de nem szorult beléd valami sok kultúra(igaz belém sem)…
    De a amit a LOTR-rol mondtál….LORD OF THE RING’S!!!!!!!!
    Na de tényleg.
    A könyv k* jó volt, a film szar.
    Tényleg rengeteg részt hagytak ki, és sokat is egyszerüsitettek rajta.

    Már csak a 3. résznek kéne megjelennie könyvben, s a film meg le is van szrva nagyívben.(mer’ ugye kit érdekel a film többi része ha ilyen az 1.)

  14. Nem is tudom, nekem már a könyv sem jött be, azon is nagyon érződik, hogy egy személyiségében még fejlődő valaki írta, kissé összecsapott, nincs benne egy eredeti ötlet sem, minden szereplő, lény kísértetiesen emlékeztet egy másik, nagyobb mű lényeire, szereplőire. A nagy fordulatok is laposak benne, az egész olyan hatást kelt, mintha Paolini csak úgy, minden előzetes terv vagy vázlat nélkül ült volna neki, és a sztori végül olyan ahogy esik, úgy puffan lett. Szóval a könyvet én olyan 14 éves korig ajánlanám, mert a kisebbeknek még nem tűnnek fel ezek az alapvető hibák, de lehet, hogy a könyv segítségével rászoknak a fantasyra… :D
    A film pedig egyszerűen kritikán aluli volt. Már megint csak a látvány, a látvány, színészi játék szinte semmi, összecsapott jelenetek, óriási eltérések a könyvhöz képest… Nem is tudom, én hatalmasat csalódtam benne, és nagyon sajnáltam még azt az ezrest is a mozijegyre. Még mesének is rossz volt a film, de komolyan. A Végtelen történet, na, az mese. Vagy a Narnia, habár azt kicsit gyerekesnek éreztem, viszont gyerekeknek is íródott.
    A lényeg, hogy tuti nem fogom mégegyszer megnézni az Eragont, először és utoljára bőven elég volt… :(

  15. A könyvet olvastam, és nagyon jó, le a kalappal Paolini előtt! Tényleg jót alkotott. De ha a filmet nézzük akkor az messze kritikán aluli… én komolyan sokkal többet vártam az egésztől. Nézzük pl. az urgalokat: azok nem is emberek, (lol!) hanem szörnyetegek. Itt meg pár böhöm férfit láttam jelmezben.

    Annyit mondok, hogy hiába öltek bele sok pénzt, nem lett tőle jó! Esetleg ha az író fiúnak is lett volna beleszólása akkor biztosan többre vitték volna… Ráadásul mit akarnak a Jurassic Parkkal egy fantasy filmben?

    Ne nézzétek, vagy csak akkor ha a könyvet még nem olvastátok!

  16. Hello!
    Sztem itt az Idő ho tiszta vízet öntsünk a pohárba!
    Sztem ahoz képes ho egy 16 éves fiú irta és abból csináltak filmeg kíváló lett!Nem mondom,lehetett volna belerakni még pár dolgot nem kéne lefikázni! Egyáltalán aki lefikáza a filmet elolvasta könyben? mert sztem nem sokan vannak!Én például elolvastam és ahoz képest jó lett! És aki szereti a sárkányokat az ne azon rágodjon ho hogy? miért? miért pont ilyen lett a film! Akinek nem teccik annak nem kell megnéznie!Senki sem fogja kötelezni! Ezen gondolkodjon el mindenki! Ne úgy néz a filmre mint egy mesére! Probáld átélni és probáld meg élvezni is! Akkor nem fogsz elaludni a moziban! Ezt ne feledd!

  17. csakhogy ez film, ha nem tetszett, nem tetszett, leszarom a konyvet, nem viszonyitok semmihez egyszeruen szerintem erossen bena film…

  18. Szerintem a könyvek NAGYON JÓK!!
    Elismerésem az írónak!Alig várom, hogy a harmadik könyvet is kiadják!
    Afilm a könyvhöz képet extra, extra GYENGE!!!Az aki nem olvasta a könyvet lehet,hogy azt mondja, hogy jó, de aki olvasta az azt mondja , hogy rossz!!És én osztom a véleményem Csigával!De a tünde se egészen így néz ki!Meríthetek vollna A gyűrűk urábol.Ott úgy néznek ki a tündék ahogy kel!Nem pedig eg vörös csitri!

  19. A film nem hasonlít a könyvhöz én elolvastam a könyvet és láttam a filmet a film vacak a könyv érdekes. A kettőben a neveken kívül szinte semmi nem azonos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.