Véres gyémánt (Blood Diamond)

Épp a minap keseregtünk kicsit, hogy manapság már nem készülnek igazán jó kalandfilmek. Hát tessék, rögtön nézhetünk egy modernet, ahol bizony vérre megy a játék. És ott van a Szahara is 2005-ből, ami azért könnyedebb volt mint a most tárgyalt Véres gyémánt.

DiCaprio fut, Véres gyémánt

Mert bizony ez nem könnyed film, de mielőtt ebbe belemennék annyit had jegyezzek meg, hogy engem kiráz a hideg az Afrikai zenétől, meg a komolykodástól a kontinensen. A Vészhelyzet mélypontjának tartottam a hatásvadász Afrikai részeket, valahol ott hagytam abba a sorozat nézését, annyira nem tetszett. Szóval az, hogy erről a filmről pozitívat írok, pedig van benne tipikus agyonhasznált afrikakép, ez tőlem nagy szám, azaz a Véres gyémánt-nak sikerült valahogy elérnie engem a képernyő előtt.

Pedig még a tipikus húzásokon kívül is van mit szidni rajta. Egyrészt kicsit hosszú, és rossz helyen van vége. Azaz én előbb vágtam volna el, csak akkor nem lenne olyan mély, viszont szerintem sokkal jobban ütne. Na de ezek fölött szemet hunyunk. Az egész felépítése egyszerűen kell, még azok is amiket esetleg lehetne feszesebbre vágni. Szépen nyugisan behúz miket oda, hogy kezdünk aggódni a szereplőkért, és hát van okunk rá, mivel eléggé a közepén vannak egy háborúnak.

Ami miatt nem egy könnyed szórakozás az például az, hogy a bodycount nagyon magasra vág, az is akiket a főszerpelő DiCaprió segít át az árnyékvilág nem túl világos lejtőire. Meg hát ugye Afrika, és háború, meg gyerek harcosok. Szóval nyúlkálnak a szívünk felé egy két témával, de ezen kívül még van pár egész jól kivitelezett akció, meg némi feszültség is.

DiCaprio most egyhelyben áll, Véres gyémánt

Az alapsztori pedig nem nagy durranás: halász őslakos talál egy bazinagy gyémántot, és páran azt akarják magukénak. A háború miatt meg kicsit nehéz hozzájutni. Hát ennyi. Na jó, erre még ráraktak egy két réteget, de ez az egész alapja. Van itt cinikus kiégett kaland hős Leonardo DiCaprio által vászonra segítve. Meg van itt ugye az őslakos, akit Djimon Hounsou hoz közel hozzánk, és van itt újságíró is akit a baromi szép Jennifer Connelly játszik. Vele csak az a gond, hogy nagyon nem illik az egészbe, hiába yummie a nő. (na meg egy Jack Bauer ellenfele csávó is feltűnik, ismét csak nem a jófiúk oldalán)

Az egészet Edward Zwick vezényeli, akinek olyan egész jó filmet köszönhetünk mint például Az utolsó szamuráj, meg pár már rég elfeledettet is. Na meg a Glory-t.

Véres Gyémánt értékelés

Azt hiszem megadom rá a 8/10-et. Annak ellenére is, hogy Connelly nagyon nem illett a filmbe, akármilyen eyecandy, egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ő most nagyon mélyen belül a dolgokkal törődő női újságíró. Kilógott. Ellenben a többiek mind nagyon jók voltak. DiCaprio is.

Erről jut eszembe, a folyamatos cigizés és az, hogy nem túl izmos, meg az, ahogy bárhol el tudott aludni, erről valahogy az ugrott be, hogy talán ő lesz Gibson utódja? Oké, a keménykedős részeken még kell dolgoznia. Az is kár, hogy ő is csak a mélyebb filmekben szeret játszani. Mármint Leonardo, mert már túl sokat tett az asztalra így vagy úgy. Na de ez csak ilyen mellékvágány, DiCaprio Gibsonságáról inkább a régi helyen kéne dumálni, itt csak a Véres gyémánt-ról, meg esetleg arról, hogy milyen jó volt benne Caprio.

27 hozzászólás a “Véres gyémánt (Blood Diamond)” bejegyzéshez

  1. Kalandfilm? Jó? Remek…Indiana Jones már úgyse készül el belátható időn belül, hiába mondják. Harrison Ford meg már nem lenne jó abba a szerepbe. Esetleg úgy ha lenne egy fia és az nyomná, mögötte meg az apja, mint anno Ford meg Connery.
    Egyébként a Szahara nem tetszett, olvastam a könyvet, ami nagyon jó volt és ezután látva a filmet majdnem megszaggattam magam:)

  2. Szahara nekem sem jött be. Ezt a filmet nagyon várom. Bejött a trailere meg az értékelés is jó.

  3. jövőre forgatják Indy4-et. Ez azért nem olyna kalandfilm mint a régiek, ezt azért többször hangsúlyoztam. Azokra inkább a Szahara hasonlít.

  4. Szerintem az Indy filmek mindegyike alap kategória, olyat mégegyszer nem tudnak letenni az asztalra. Kreativitás elmegy a fenébe és helyette a pénz fog dominálni.

  5. Nagyon jó kis film, tegnap láttam, mindenkinek csak ajánlani tudom. Tényleg egy kicsit hosszúnak tűnik, de amúgy minden nagyon rendben van. Én nem szeretem Caprio-t de most tényleg jó volt.

  6. Volt egy idő mikor elvárt volt utálni DiCapriót (kb a Titanic környékén:), de én a Kapj El Ha Tudsz óta minden filmjére felkapom a fejem és nem mondhatnám hogy csalódnom kellett egyszer is… Ezt a filmet meg határozottan meg fogom nézni.

  7. Az Indy filmekkel úgy vagyok, mint Burton Batmanjeivel, tudom hogy alapmű, de akkor is szar, mert amikor láttam őket, még nem tudtam ezt.

  8. etiop: Csak kiváncsiságból. Hány éves vagy?

    Egyébként sztem is nagyon, nagyon jó film LEHETNE.
    A gondjaim:
    1. Nulla karakterfejlődés
    2. Idióta néger.
    3. Egyáltalán nem meggyőző agymosás.
    4. A vége SPOILER ON: Az első perctől tudtam, hogy meghal. Rohadtul nem is lepődtem meg. Régen mindenki megúszott mindent. A főhős nem halhatott meg. Túlzás. Most meg minden filmben állandóan megdöglik. Há már télleg rohadt unalmas :D Mondjuk a változatosság kedvéért, mi lenne, ha most életben maradna a főhős? SPOILER OFF

    Mindennek ellenére nézzétek meg, Leo kinőtte kisfiúságát. Egész jó, élvehető film.
    Mondjuk 7/10 (többször tuti nem nézem meg)

  9. szerintem nem mindenben, még mindig ütős. De ott keleltt volna inkább abbafejezni, elrepül a repülő.

  10. Nekem tetszett nagyon:-)))

    Mx:-) Mi lett volna, ha a végén DiCaprio átmegy pedoba, és jól megerőszakolja Diát, majd végez az apjával???:-))) 50-50% a vége:-))) Ezt lássuk be:-)

  11. Igazán jó film. Mindenkinek ajánlom. Némi hozzászólás az előzőekhez:
    -Egyetértek azzal hogy bár JC nagyon szép és imádom nézegetni, de nem illet a filmbe.
    -Caprio viszont zseniális volt, pedig régen én is utálom, de az utóbbi két filmje után kezdem megkedvelni. A végén még keményfiú lesz belőle? Egyébként szerintem úgy volt jó, hogy meghalt a végén. A filmet itt kellett volna befejezni, a maradék 5 perc már teljesen felesleges volt.
    -A csatajelenetek nagyon jók, a Black Hawk Down-t idézik, nagyon bejöttek.
    -A zene magávalragadó.
    -Hounsou viszont tényleg idegesítő egy kicsit.
    -Mindent összevetve 7/10-ből, DVD-n még megnézem egyszer, szerintem nagyon jó lesz a térhatású hangja.

  12. A szereplőkről annyit, hogy szerintem Jennifer Connelly jó volt. Viszont úgy érzem, Djimon Hounsou csak mellékszereplő volt. DiCaprio kicsit megszélesedett… :-)

    A filmmel az a baj, hogy nem tudom eldönteni, mi akart lenni: háborús film? akció? dokumentumfilm? Mindenből van benne, és így keveréknek sikerült. A mondanivalója kicsit szájbarágós. Valóban ott kellett volna befejezni, amikor elmegy a repülő és van egy panorámakép.

    Miért hal meg Caprio a végén? Ha nem hal meg, akkor nincs dráma… Éppen ez mutatja a jellemfejlődést (amit itt valaki hiányolt).

  13. Szerintem is jó volt JC és DiCaprio is. Nem értem, hogy Mx miért nem lát jellemfejlődést, pedig pont ezt bizonyítja a dramatikus befejezés…ha nem éreznéd, hogy fejlődik, akkor nem számítana semmit a halála..egy rossz ember halálát senkisem siratja. A néger karakternek pedig pont “idiótán” kellet viselkednie, mert alapjáraton ő a családjáért és az életéért küzdött, ösztönlényként. A filmet pedig háborús dokumentumfilmnek mondanám, mert valós problémát mutat be, háborús környezetben. Az akció a “jó témaválsztás” része.

    A sok cigizés nekem is feltűnt, de nekem a Thank You For Smoking jutott eszembe, a Hollywood-i tárgyalós rész.

    Összesítve szerintem jó film. 8/10

  14. Tegnap láttam a filmet és megkell h mondjam h nagyon jól sikerült. Azt kaptam amit vártam. Végre egy jó film!Már hiányzott!

  15. Sziasztok!Rám hatással volt a film,még így másodszori nézésre is.Köszönöm hogy láthattam! A női szereplő valóban nagyon nem illett a képbe,nem tudtam belehelyezni a karakterét.Hideg maradt végig.Ellenben a többiek elött le a kalappal!

  16. T.I.A.
    Aki nem érti mit jelent ez, annak télleg nem tetszhetett. De erről szólt a film. This Is Africa. Férfiak harcolnak a hatolomért és, pénzért. Fekete, fehér, sárga afrikaiak. A végzetük Afrika. Mi a nézők idegenek vagyunk, mint a (szerintem nem túl) szép újságíró buksza, úgysem érthetük meg. A nők ezt úgysem értik. T.I.A.

  17. Na ez a film is nagyon jó volt, csak a vége nem tetszett annyira.
    Érdekesség, hogy a szélben lobogó ámerikai zászlót nem lehetett látni a főszereplő háta mögött, mikor okét mutat, pedig ez sosem hiányozhat egy ilyen filmből -de lehet hogy csak nem figyeltem eléggé.
    A csajnak túl szőrös volt a szemöldöke, caprio viszont jól játszott.
    Meg kell nézni aki még nem látta!

  18. SPOILER!!! ON

    Amúgy így második megnézésre, tényleg jobb lett volna a repülős résznél befejezni.

    SPOILER!!! OFF

    Én is a Cath me if you can-nél gondolkoztam el a DiCaprio-hoz való hozzáállásomon. Az Aviátorban is jól játszott, a Tégla valahogy kimaradt eddig, de ennek a filmnek az alapján végre ki tudom mondani: Leonardo Di Caprio Jó színész!
    Nagyon sajnálom, hogy a filmet nem moziban néztem meg, igazi vászonos kalandfilm-hangulata van. Ezenkívül új kedvenc filmzeném van a Karib-tg. kalózai után:)
    Bocs a dupla kommentért.

  19. SPOILER (edited by filmbuzi – ha már spoilerezésrt anyázod le akkor talán neked nem kéne..)

    Ha azt mondod Dicaprio meghal a végén, tedd oda hogy SPOILER, ba!+%meg, lehet még valaki nem látta. Thx

  20. Csak mellesleg jegyzem meg, érdemes figyelni Dicaprio dél afrikai akcentusára, nagyon a topon a van (tényleg igy beszélnek az ottani fehérek).
    Mondjuk már az aviatorban is külön élvezet volt hallgatni a suttyó texasi beszédét, de itt mégjobban kitett magáért, amúgy a film is jó.

  21. Ma néztem a filmet, és nagyon jó kis film. Di Caprio hatalmas szinész, nélküle ez a film sem érne annyit, amennyit ér! Jó a történet, ami a legjobban tetszett, hogy nem volt gagyi amerikai-nyálas ágyjelenet a riporter és Di Caprio között, igy a hollywoodi hatás is gyengült a filmben (hálistennek!). Jennifer Connelly valóban nem alakitott nagyot, szerintem nem adta jól vissza a figurát, a fekete főszereplő meg talán túl sokat kiabált,és túl sokszor vágta ki a magas c-t, egy egy könyörgésénél, vagy sirógörcsénél.

    Di Caprio mind a Titanic-ban, mind az Egy kosaras naplójában, mind a Part-ban, és a Téglában, valamint a Vasálarcosban és a Kapj el ha tudsz!-ban fergetegeset alakit, akárki akármit is mondjon, szerintem ő a leghitelesebb mai amerikai szinész (a korosztályában, klasszisokkal jobb, mint Adam Sandler,Eric Bana,Matt Damon, meg a többi idióta). Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok buzi, szimplán megitéelm, hogy a Di Caprio-s filmeken mindig jól szórakozom, elérzékenyülök,és kész…
    Nem kell ezt túlmagyarázni.

    A film 9/10, bár tény, hogy azon én is meglepődtem, mikor Connely benyögte, hogy Amerikában senki sem venne gyémántot, ha tudnák, hogy egy gyerek kezét vágták le érte..Na, ez tényleg baromság !!!

  22. Mondjon akarki akármit is, ez a film tényleg nagyon ott volt.A szinészek kitűnőek, di Caprót eddig sem kedvelem, és ezután sem fogom, de a karaktere nagyon ütős volt.Sztem van karakterfejlődés bőven, és az újságirónő is odavaló. Tetszett, h reálisan mutatja be Afrikát és valós problémákról van szó benne.Nálam, 10/10 ez a film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.