Apocalypto — You’re so going down

Ilyen az, amikor a Lost háromszor jobban ábrázolja a dzsungelt, mint a Mel Gibson keze által kikerült apró szösszenet egy birodalom bukásáról. Annak ellenére is, hogy a technika amivel rögzítenek hasonló lehet. Egyetlen egy dolog ahol valamit is elér az Apocalypto szerintem, az az állati énünkhöz való nyúlás.

Apocalypto - srác a vízesésnél

Na nem a maják, meg a hosszú menetelés, csak azért hogy aztán feláldozzák a jónépet, hanem a film utolsó harmada, ami még a gyengén rángatott kamera, meg a néha furcsa szögekből vett jelenetek ellenére is végig izgalmas. Na jó, nem vagyok operatőr, de mint az elején a vaddisznós jelenetnél, így az utolsó harmadban is zavart néha, hogy hova teszik azt a kamerát.

Ó igen, azt hiszem nekem csak a film utolsó harmada tetszett nagyon, addig néha az órámra pillantottam, hogy “úúristen 140 perces és még csak 50 telt el?” Na persze az alapozással nincs semmi baj, némi balsejtelem a csontjaiba mászik a nézőnek amint áthaladást kérnek a menekülők, és hát a kommandós jelbeszédet könnyedén alkalmazó ellenség fel is tűnik nem sokkal utánuk, de azért előtte még 1-2 poént ellőnek, már-már Amerikai Pite kaliberűt.

Sokan kiemelték a brutalitást, hát gyerekek, vad-emberekről van szó, annyi a különbség a hasonló filmekkel szemben, azokban amikben kvázi emberáldoznak meg ilyesmi, hogy a kamera nem fordul el diszkréten. Az akciónál meg főleg jó, szintén a már emlegetett utolsó harmadban. Az örök lecke amúgy ott lebeg, ne basztass egy jaguárt sem, mert letépi az arcod.

Amit furcsának éreztem az a szöveg. Mármint oké, hogy eredeti nyelv meg minden, de ilyeneket szólt hogy “satz ge dartkh” azaz i’m walking here, meg ilyet hogy “ikijétoppo” azaz he is fucked. Mindezt a maja harcos nyögi ki az erdőben. Téényleg?

Apocalypto értékelés.

Azt hitted most ponszámilag is lehúzom a filmet itt a kritika végén, mi? Pedig az óranézegetés mellett is adok neki egy 7/10-et végül, azaz a nem bántam meg a megtekintést kategória. Ha egy korhű díszletek közé tolt akciófilmet akarsz látni, akkor valószínűleg meg fogod nézni ezt a filmet. Akkor is, ha beszívod a hypeot “ultraerőszakos” “maják kihalása” “nagy mondanivaló” bla bla. Ha viszont allergiás vagy az időhúzásra, akkor kerüld.

human
írta
2007. 01. 09. 02:14
megjelenés
15
hozzászolás


15 hozzászólás a “Apocalypto — You’re so going down” bejegyzéshez

 1. Én tekertem a közepét. Az akció részek tetszettek, a töbi meg nm érdekes. Az idétlen húdevéresmegnagyonkegyetlen kritikáknak meg szerintem nem sok alapjuk van. És még félelmetes gonoszkislány is van benne :).

 2. Nekem nagyon bejött 8/10. És sztem közel sem volt olyan brutális, meg véres ahogy a kritikákban írták (hányni fogsz meg ijenek, pff).
  Nagy mondanivaló télleg nincs, de amit az elején kitűz az idézettel azt jól bemutatja, bár a vége “csattanó” kiszámítható.

 3. A kivitelezés profi, egyébként az első fele unalom, a második fele meg Rambo 10:)
  Max 4/10

 4. Hát én mindenképp megnézem majd valamilyen formában, annak ellenére hogy a kritikák nem túlzottan magasztalók, de egyelőre elsőbbséget élvez a The Prestige (meg talán a Deja Vu is :)

 5. A kritikákban pont az a pláne hogy nem magasztalók:)

  Ja hát egy 10évesnek lehet félelmetes!De aki ettöl fél,az maradjon a Tom és Jerrynél szerintem!Amugy egész jó lett a fim!Persze a történelmi hitelességtöl ezis nagyon messze van mint az összes!

 6. aszittem vérben tocsogás lesz de egyaltalan nem, ok spriccel a fejéből a végén de olyan is már midnen filmben van. a templom tetejen a kis dagi kölök a kedvencem. nekem tetszett nagyon, ami kicsit gazvolt csak az h mar ezer filmben volt kb ilyen vizesesrol leugras meg farol vercsopoges es ugy észrevevődés meg még pár ilyen.
  az eredeti nyelvnel meg, hogy valamikor ott az elejen mondja h fear es az ugy hangzik mintha aztmondana hogy suck aztan belenez a kameraba komolyan es aztmondja cocksucker. (valami deep akarmi fear) azon azert jot kacarasztunk.D

 7. sztem jóa film, úgy ahogy van, én nem tekertem bele sehol, végignéztem….és az a mindenki által unalmasnak mondott rész, az elején, meg a közepe fele is teccett, mert vhogy végülis csak be kell mutatni úgy általában a közösséget, h értsük a filmet, meg h legyen vmi értelme:D:D…de nálam a film a maga kategóriájában 9/10

 8. Hát nekem annyira nem nyerte el a teccésem persze van benne jo sok véér meg jajj majául bezélnek de nem volt nagoyn ott a toopon a befejezés mondjuk jol el lett találva de egyébként nem nagy szám a film.. Meg mégiscsak Mel Gibson rendezte…

 9. Hát nem tudom ki írta ezt a cikket de némelyik rész olvasása közben kitört belőlem az oltári nagy röhögés :D:D:D:D …nagy nagy grat a cikk írójának!!!egyébként a film szerintem is elég jó,sőt mondhatni tetszett persze a már említett “időhúzástól” eltekintve.

 10. Nem igazán értem, hogy lehetett beletekerni. Mielőtt megnéztem, már kaptam pár intelmet, miszerint az eleje durván unalmas meg elalszom meg satöbbi, de vagy én néztem meg gecisok művészfilmet (fogalmam sincs, miért), és megedződtem rajtuk, vagy buták vagytok:) (és nem, nemazért tetszett, mert azt mondták, h nem fog, blabla) .Millió érdekes dolog van benne, akár villanásszerűen is feltüntetve, és egy percig sem unatkoztam. volt benne pár hálivúdinak ható elem, de a környezet, a nyelv, a “történelem” mind valóságossá tette a filmet, éppen ezért rázott ki a hideg akár egy maja harcos láttán is. szerintem kurvajó, na.

 11. Nekem nagyon tetszett annak ellenére, hogy a vaddisznós jelenetnél végig a falikárpitot bámultam a moziban. A szívkitépkedés nem zavar, de szegény ártatlan állatok..
  Ezt a filmet muszáj moziban megnézni mert tv-n annyira nem adja vissza azt az érzést.
  Mondjuk úgy ültem be a moziba, hogy úristen csak ne ezt nézzük meg és ahhoz képest leesett az állam hogy milyen jó volt (a szexi ronaldinnyós főszereplőről nem is beszélve)..
  Na akkor mégegyszer: érdemes megnézni és lehetőleg moziban!

 12. Miért kritizáltok valami olyant, amiről ennyire felületes ismereteitek vannak?? Rengeteg szakirodalmat olvastam/néztem a maja kultúráról és a film tökéletesen hűséges a ma ismert és feltárt adatokhoz és azokból nagyon sokat be is mutat, ha csak villanásszerűen is. De még azt is megkockáztatom, hogy új szemszöget is megmutat a témában. Itt-ott néha tényleg hollywood-i, de ha nem lenne, akkor vsz. nem hozott volna elég pénzt ahhoz, hogy megérje leforgatni. Nagy mondanivaló pedig van, csak fogékonynak kell lenni rá. Szerintem hatalmas kritika a mai társadalomról, nekem fájdalmas felismerés is volt…
  (Cövek, te vagy az én emberem :)! )

 13. Sztem nagyon ott volt! Nem pörgős, de a dzsungel kárpótolt engem érte. Kis spoiler: a hajók mikor megjelentek, az odabaszott. De nagyon.

 14. Jaguáros beszólás az 10/10es. A film talán 9/10es. De újranézős. És ez nálam nagy szó. Még egy filmet sem néztem újra olyan 5-6 éven belül, csak a diszkópatkányokat. És a dzsungel !! Nem tekertem, sőt leállítani sem tudtam…

 15. Egzotikus környezet.
  Alap történet.
  Magávalragadó, hideg bosszú, édes egymásratalálás, Mel Gibson nem csinál laposat.
  Az Isten éltesse őt!!
  10/10, mert szeretem!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.