A tizennégy karátos láthatatlan helyőrség

Igen, Rejtőt olvasok. Kényelmesen elfér a kabátzsebben, és néha hülyének néznek, amint felkacagok egy két beszóláson, ami bizony könyveknél ritkán fordul elő velem. Ha már Karate Kid nosztalgia, a könyvekkel általában úgy vagyok, hogy így felnőve a gyermekkori kedvenceim nyelvezete bizony eléggé egyszerűvé vált. Például Karl May, a minap bevittem klotyóra Medveölőt, hogy majd jól ott olvasom, de nem csak hogy a mondatok faék szerűek (Odament a fához. Elővette a kését. A bokorból két kiváncsi szempár figyelte.), hanem nyálasan hősiesen csöpögős.

Na most, valahogy a Rejtő művek is öregedtek a szememben, de mégis le tud írni olyan hülyeségeket, meg van pár olyan ötlete, hogy egyszerűen nem tudtam letenni például a 14 karátos autót, hiába nehéz az arany, főleg Vanek urastól. Meg a Láthatatlan légiót sem, hiszen hogy lehetne, amikor egy fél szekeret felkap valaki verekedéshez, mert az esik kézre, és a nő folyékonyan mondja a hazugságokat, mégis a lord keveredik ki butaként.

– Ön kitűnő ember! Két támadó ellen segítségére sietett a tábornoknak…
– Két ember? Nem létszám. A sanghai Vi-Shung téren egyszer tizenkét sofőrt inzultáltam.
– És a saját lábán távozott?
– Kénytelen voltam vele, mert fuvarképes autóvezető nem maradt a környéken.

Ez a 14 karátosból volt. Ennyi az olvastam rovatból most.

human
írta
2007. 03. 05. 21:28
megjelenés
15
hozzászolás


15 hozzászólás a “A tizennégy karátos láthatatlan helyőrség” bejegyzéshez

 1. Oh a Rejtő regények…A Piszkod Fred kezdődik még nagyon jól, asszem vhogy így:
  – A Késemért jöttem.
  – Hol hagyta?
  – Valami matrózban…

 2. Szerintem is a piszkos fred üt a legjobban, azt olvastam először, és azt maradt meg favoritnak is Rejtőtöl.
  Szarásig röhögtem magam néhány poénon. Ha hazaérek lehet én is előveszem megint. Kiváncsi vagyok hogy fog hatni ezután.
  Igaz ezt a 14 karátost nem olvastam, lehet be is pótolom.

  btw. Wilbur Smith könyveket olvasott valaki? (A tigris szeme, A folyó istene, A hetedik tekercs, és a Mágus örökké megmaradnak. aki szereti a kalandot és az ilyen “kincskeresősdit” annak csak ajánlani tudom.. :)

 3. ” – Közlegény! -szólt ismét a titkárhoz. – Most mondja meg, hogy ki
  vagyok én?
  – Izé… ‘Oroszlán!’
  – Ez már jobb, mint a kabóca. Hogy nevezne engem más szóval?
  – Ön az állatok királya!
  – Barom! Az állatok királya maga! Érti?!
  – Igenis. Én Petrovics vagyok, az Oroszlán…”

  Régi, rongyosra olvasott Albatrosz könyvek, apámé volt, 1947-es kiadású is van köztük. És véletlenül épp most kezdtem el a Néma revolverek városát.

 4. Pizsama: ezek is albatroszok, bár a tizennégy karátos az 87es kiadás, de albatrosz. 21,50ft :)

 5. Nekem megvannak az ezeréves Rejtő-képregények is (amikből az unicum-reklámokat összeollózták báj dö véj). csak kiskoromban kiszíneztem a csókolózós kockákat… :-\
  viszont mai napig azokat az arcokat látom, ha rejtőt olvasok. asszemmár nem él a rajzoló, sajnos.

 6. Karl may még hagyján, J.F. Cooper indiánregényei az igazán csöpögősek. Karl May a Winnetouban ki is cikizte őt, úgy emlékszem.

  Szerintem is a piszkos fredes, fülig jimmys könyvek a nyerők, de a többi is baró. Westernjei se olyan rosszak.

 7. Rejtő Jenőtől – szégyellem – de csak a Piszkos Fredet olvastam még 14 évesen. Most meg már valahogy nem akaródzik Rejtőt olvasni…lehet, hogy ő már kimarad.
  Karl May :) – jesszus totál nosztalgia, nagyon szerettem…
  és Jack London megvan? Fehér Agyar, yess:D

 8. Rejtő Jenő alap!! Egy délután egy könyv. Így haladtam vele és szétmosolyogtam magam rajtuk:)

 9. Én a csak a Néma revolverek városát olvastam gyerekkoromban. Meg megpróbáltam az Elveszett cirkálót, de a falusi könyvtári példányból, amit beszereztem valami állat kitépte a legjobb részeket. Ja, meg olvastam még a Tigrisvért is, de az bűn rossz. De szar gyerekkorom volt.

 10. Biza, rejtő rulez. Róla mindig a josephheller 22es csapdája jut eszembe, s viszont. Olvasd, ha még nem tetted, tecceni fog. Btw, a Medveölő az j. f. cooper, karlmay a winnetous fiú.

 11. Jajj de hülye vagyok, az a Vadölő, amiről jártatom a szám. Boccs. Viszont a catch 22 tényleg jó.

 12. Én is Rejtőn nőttem fel, nincs is más kedvenc magyar íróm. Közben a nyelvtudással növekedésével párhuzamosan átnyergeltem DA-ra majd Pratchettre, igaz a magyar fordítások is fergetegesek, de angolul még jobb – de alig fordítanak már Pratchettet :( Fogtam, aztán amazonról berendeltem az összest eredeti nyelven tavaly :D De Rejtő örök. A polcon mindig ott lesz a háromkötetes gyűjtemény.

 13. Olvassatok Laurie-t :) The Gun Seller.
  Csak az első fejezetét tudtam megszerezni, de én azon is fetrengtem. Egyébkéknt én anno angolul olvastam a 14 karátos autót és úgy is nagyon fun volt… viszont piszkos fred sztorik vhogy sosem jöttek be. Winnetou-t meg utáltam. Fiatal korom nagy olvasmányai a öreg halász és a tenger, egerek és emberek (mai napig ez a legjobb :D), meg a bűn és bűnhődés… az ilyen hülye kötelezőket mint az aranyember, meg egricsillagok nagyon rühelltem :D Első könyv amit olvastam a Dűne volt Frank Herberttől. Sajnos ma már csak tankönyvekre jut időm, meg időnként vmi jó kis girsham vagy brown-nra. (clancey-től már minden jót elolvastam :D) Persze szigorúan angolul. Legutolsó igazi könyvélményen Ellis American Psycho-ja volt. Ha vki tud valami tényleg jót, akkor jöhet egy jó tipp! (persze nem az ilyen wc-re ülős Grisham kategóriában :D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.