Mint a kámfor (Out of Sight)

Hát igen, valahogy most újra a szemem elé került, és rögtön beugrott, hogy meg kéne nézni megint, meg írni is egy rendeset róla. Bevallom a Mint a kámfor nekem A Cool Film, így nagy betűkkel vastagon. De előbb lássuk a történetet röviden, hogy ne panaszkodjon senki.

George Clooney

Fooley (George Clooney) több mint 200 bankot kirabolt, most is azt tette épp, csak elkapták, így nem meglepő módon a börtön a következő állomás, ahonnan gyorsan meg is szökik (Scofield meg csak pislog..). Ezen szökés alatt közelebbi kapcsolatba kerül egy rendőrbíróval (Jennifer Lopez), konkrétan hozzányomódva utazgat kicsit. Dumálgatnak, és .. A másik szál pedig egy rablás, az utolsó nagy dobás, ami után Fooley visszavonul. Ne megy most nekem ez a tartalom összefoglalás, még annyira sem mint máskor. A lényeg, hogy egy rablós átverős filmről van szó.

A többi meg minden pozitívum. Egyrészt a szereplőgárda. Clooney a tökéletes rabló/szélhámos, ezt bebizonyította párszor. Aztán ott van Jennifer Lopez, aki meglepően jó (ezen kívül még egy hatalmas filmje van, azt sem ő emeli ki a szürke tömegből mondjuk, a többi bűnrossz). De említhetném Ving Rhames-t, vagy Dennis Farina-t (beépített feliratú pólótok is van), vagy Steve Zahn-t vagy amit Don Cheadle alakít. Hihetetlen csapat (azért Ocean’s-ra sem semmit szedtek össze pár évvel később). Amúgy mindig vicces sorozat színészbe botlani, pl a Grey’s-ből itt van Isaiah Washington és nem is rosszul tolja ő sem, na meg beugrik Samuel L. Jackson is egy cameo-ra.

A nagy felsorolás után inkább elmondom én miért imádom: stílus. Olyan ember a főszereplő (Clooney), aki bár bűnöző mégsem az erőszak az első gondolata a dolgok megoldására. Több mint 200 bankot rabolt ki fegyver nélkül. Ő az aki visszamegy az áldozat nőért, hogy ne erőszakolják meg, és inkább elhullik az elveiért. Ezt megdobják a fantasztikus rendezéssel (a kizoomolás mekkora már néhol, mindig csak bambulok rá) meg ugye David Holmes zenével, és kész is van a 90-es évek legjobb cool filmje. 9/10, csak hogy pontszám is legyen.

It’s like seeing someone for the first time, and you look at each other for a few seconds, and there’s this kind of recognition like you both know something. Next moment the person’s gone, and it’s too late to do anything about it.

22 hozzászólás a “Mint a kámfor (Out of Sight)” bejegyzéshez

  1. az időben ide oda flashelést bele sem próbáltam fűzni az írásba. de ciki h enyim az első komment. haha.

  2. Kétszer kezdtem el nézni a filmet.
    Mindkétszer 30 perc után úgy aludtam mint a bunda.
    Számomra egyszerűen érdektelen volt, de mindkétszer nagyon jót aludtam.
    Szóval ha egy kis pihenésre vágysz, akkor hajrá!

  3. Nekem nem jött be ez a film. Azt hiszem, egyszerűen ez nem az én stílusom.

  4. Az egyik legjobb bűnügyi (?) film. Vitának helye nincs : )
    Nekem az Ocean’s-ok a sztárparádé ellenére sem érhetnek a nyomába.
    Ha már a hétvégén úgyis volt róla szó, ne feledkezzünk meg az átmászkálós karakterről sem, aki a Jackie Brownban is feltűnt már. A nevére nem emlékszem, csak arra, hogy Michel Keaton alkítja.
    Ami viszont érdekelne, hogy melyik a másik hatalmas Lopez film? Akárhogy gondolkodom nem ugrik be semmi… Tényleg kíváncsi vagyok.

  5. Érdekes, én meg a Sejtet nem tudtam végignézni : )
    Az Unfinished Life-ot meg nem láttam.

  6. Hozé: Halálkanyar? – asszem az még nézhető Lopez film, bár nem elsősorban miatta.

  7. tényleg, u-turnt még pótolnom kell. nyilván a sejtre godnoltam, mert az a film kibaszott jó vizuál eyecandy

  8. a sejtnek a látványvilága nekem is nagyon-nagyon bejött. a kameramozágosk a díszletek nagyon el vannak találva. és a szereplők hangjai is persze (eredetiben)

  9. de ennyi, mostantól mint a kámfort lehet éltetni vagy szidni, elég az offból

  10. asszem volt benne egy ilyen beszólás:
    -ha mégegyszer meglátom rajtad azt a rohadt napszemüveget rátaposok. de előtte nem fogom levenni a fejedről… :)

  11. meg a másik, amikor lopez megagyalja a nagydarab manust a kis fenyítő eszközével:
    -mi volt ez?
    -bírkózni akartál. bírkóztunk.

  12. ha mégegyszer meglátom rajta (telefonon modnta a csajnak) a másik a hídról ledobós volt :)

  13. Má megin a Klúúúúni Győőrgy!
    Akárhogy is, szép felvezetés volt ez a film az Ocean’s 11-hő.

  14. ez egy nagyon kellemes kis film, egy szilveszteri buli másnapján néztük meg moziban, jó pár évvel ezelőtt. szétröhögtem magam rajta, zseniális volt az egész, egy igen fogyasztható egységet alkotott, rendezőstől, szereplőstől, forgatókönyvestől.

    óriási volt benne Fehérsrác Bob, az szerencsétlen (SPOILER), aki pofánlőtte magát egy pisztollyal, amikor megbotlott a lépcsőn. óriási volt a fater, az öreg rutinos nyomozó, akit Dennis Farina alakított, és megállás nélkül savazta a csaj (J-Lo) fbi-os haverját (pl. a már említett beépített pólótok is van?). az a faszi (M.Keaton) és király volt, pont azt a rágózós idióta szövetségis faszit hozta ebben a filmben, mint a Jackie Brown-ban… estig sorolhatnám a nüansznyi apróságokat, amitől jó a film, ami kiemeli az átlagból. bármikor örömmel nézem, vagy nézek bele. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.