Az utolsó skót király

Forest “little bush” Whitaker. Ez kellett hozzá, és kézben vihette haza az Oszkárt, amit én cseppet sem irigyelnék el tőle. Hihetetlen jó játék, nagyszerű film. Muszáj megnézni!

Forest Whitaker Az utolsó skót király

Frissen diplomázott orvosfiú rábök Ugandára a gömbön, s így odautazik “baszni és elvenni”. Odaérkeztekor veszi át a hatalmat Idi Amin, a későbbi diktátor, aki a való életben olyan címeket adományozott magának, mint: “Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Sea” és “Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular”.

Megértem azokat, akik szerint a film története unalmas. A folyamatos durrogáson edzett idegszálak biztos nem jönnek izgalomba egy ilyen félig valósághű történet kapcsán, számomra mégis az elmúlt évek legnagyobb élményét nyújtotta ezt a film. Talán annyi előnyöm megint volt, hogy orosz-rulett szerűen, ismeretlenül ültünk be a filmre, így nem volt minek megfelelni, de annak önmagát többször lekörözve sikerült.

A film az orvos srác és Amin kapcsolatát mutatja be. Míg Amin tettei a valóságot jól visszaadják, addig az orvos srác szerepe legalább két emberből gyúródik össze, s azt sem tökéletesen, így aztán érdemes utána nézni egy kicsit a hátterének, hogy az ember ne azzal a hittel hajtsa álomra a fejét, hogy minden eszerint történt.

Javaslom, hogy unalmas napotokon nézzétek meg. A Kossuth moziban szerdánként olcsóért üres teremben! És, hogy miért ez a címe? Mert az úriember a fent említetteken túl még Skócia királyává is koronáztatta magát Ugandában.

9 hozzászólás a “Az utolsó skót király” bejegyzéshez

  1. Szerintem nem túl jó, színészi játék oké, de ettől függetlenül unhatom rajta magam rendesen.

  2. Nem rossz film, sőt mondhatni korrekt. Igazi gondom nekem inkább csak a befejezéssel volt. Aki látta az szerintem tudja mire gondolok, aki nem, nos az nézze meg.

    Aki mégsem érti – bár látta -, annak csak annyit, kérdezni lehet.

  3. Végre, lealább láthatunk egy igazi kezes-lábast… Amikor a lábak a kezek helyén vannak és fordítva…

  4. Nem pontoztad. Nálam 10/10 lett… :D Kötelező darab. Agy nélkül le sem érdemes elé ülni.

  5. Én egy ilyen csakisapörgősfilmek fan vagyok, de amit ebben Forest Whitaker nyújtott…
    Nah ezért tényleg kell oscart adni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.