The TV Set kritika

Azzal kezdeném, hogy minden sorozatnézőnek kötelező ezt a filmet megnézni. Nem azért, mert rengeteg sorozatkedvencünk szerepel benne, nem. Na jó, ez is indok lehet. A fő ok, ami miatt nem hagyható ki, az lenne, hogy egy sitcom vagyis eredetileg dramedy pilot elkészültét és berendelését láthatjuk, upfronts-ostúl. Azaz kulliszák mögé nézés, méghozzá szórakoztatóan. Sorozatokat nem kedvelő filmrajongóknak előre szólok, számukra nem nagyon ajánlott.

The TV Set főszereplő David Duchovny

Kezdjük ott, hogy David Duchovny a sitcom creator-ja. Jó szakállasan, mint a kép is mutatja. A folyamatba ott kapcsolódunk be, hogy a pilot forgatókönyvét már megírta, jöhet az elkészítés, és a szívás. A legjobb, hogy teljesen hihető az egész, vagyis inkább úgy mondom, hogy a “network agyak többsége fasz” elméletet alátámasztják ebben a szatírában. Azért nem kell aggódni, rengeteg olyan író bólogat helyeslően, aki valaha is írtnetwork tévének.

Tehát kezdődik a cast és a forgatás, és a network-nek – akik amellett hogy “nagyon jó az egész, de..” igen, bejön a DE – Van pár megjegyzésük. Például a sitcom alapja az, hogy az ügyvéd visszatér a szülővárosába, mert a bátyja megölte magát. Nos a megjegyzés az, hogy mi lenne ha a bátty nem ölné meg magát, mert az öngyilkosság az olyan downer. És ilyen az egész, folyamatosan ölik ki a produkcióból az a hangyányi egyediséget, ami érdekessé tenné. Erre jön a talán legjobb jelenet a filmben, amikor Sigourney Weaver, az egyik network executive, megjegyzi, hogy az eredetiség megrémiszti. Tehát nem akar kísérletezni, maradjon a bevált formula.

És akkor lássuk, kik állnak a network oldalán. Először is ott van a már említett Sigourney Weaver, aki utálható, de mivel ez a szerepe, baromira jól hozza. Jobban, mint az Ördög pradát viselben Meryl Streep. Sokkal jobban. Van egy jelenet, amikor a halálközeli élményéről beszél.. Hát nem mondom, hogy nem röhögtem fel. Van egy jófiú is, Richard (Ioan Gruffudd), aki támogatja a kreatív Mike-ot (David Duchovny), hogy maradjon egy pici egyediség is a sorozatban.

Aztán ott van a gagyi médiára a folyamatos utalás, a sok szenny műsorra. Pl a csatorna legnépszerűbb, leghypeosabb új műsora úgy tűnik, hogy a Slut Wars lesz, amit Seth Green vezet. Mekkora már? Mindig vigyorogtam amikor a főnetworkslut Sigourney Weaver felhozta. Ez olyan, vigyorgós. Meg amúgy még rengeteg TV-s utalás van, fel sem sorolható.

The Tv Set értékelés

Lehet a szokásosnál is összefüggéstelenebb lett az írás, de ez ilyen érdekes film. Mint a bevezetően említettem, nem üt, de szórakoztat. Olyanoknak érdemes megnézni, akik sorozatokat néznek, mert bepillanathatunk a kulisszák (vagy álkulisszák mögé). Pontszámnak rásütök egy 7/10-et, szatíra, nem hangosan röhögés, de azért volt pár durva vigyorgós rész.

human
írta
2007. 08. 29. 02:01
megjelenés
5
hozzászolás


5 hozzászólás a “The TV Set kritika” bejegyzéshez

  1. Hmmm… hogy a régi reklámot idézzem a kiszkínaival: “Nékem tecccet!” Duchovny kezd kikerülni a szememben a Mulder ügynök skatulyából. Már az új sorozata a Californication is nagyon üt, és ezzel a filmmel csak rákontrázott. Sigourney pedig úgy utálatos, ahogy van, pont ezért lehet szeretni a karaktert :D Nagyon jól szórakoztam a filmen, és el sem tudom képzelni mennyi poénról maradtam le azzal, hogy egy csomó utalást nem fogtam.

    De egy biztos, ha ez live is így működik, és nem csak a film kedvéért túloztak el dolgokat, akkor a fene sem akar TV sorozat készítés közelébe kerülni… :)

  2. Tényleg jo kis film, legnagyobb jelenet mikor van a próbavetités és az előadó magyaráz a buta amerikaiaknak ennél jobb társadalomkritikát még nemis láttam:D
    Érdekes volt, hogy hogy nyalta mindenki egymás seggét egész nap jópofizni mindenkivel ha ez tényleg így van akkor én se szívesen lennék részese

  3. Nekem csak sürü mély sötétség jött le, meg amit amúgy is tudtam, hogy network showt nézni nem érdemes.

  4. SPOILERES

    Hát érdekes volt az biztos. Volt egy pár jelenet ahol azt gondolta volna az ember, főleg a végén, hogy kiborul a bili és valaki végre beszól a főslutnak meg mindenkinek,de nem. Ilyen az élet, és ettől tényleg csak roszabb lehet a dolga egy kreatív embernek ebben a környezetben. Végülis Duchovny minden feláldozott amiért annyit dolgozott, hogy “nyugodtan” élhessen a családjával, az angol fickó pedig el is vesztette ezért a munkáért az övét. Nekem sima 8/10.

  5. Az egész filmben az a leggyönyörűbb, hogy egyensújoznak a szereplőkkel azon a határon, ahol még nem nagyon gáz a karakterek eltúlzása, de még belefér. Így a néző mégjobban belekerül abba a szemszögbe, amiben a főszereplő van egyedül.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.