Mr. Brooks

Na ezt sem gondoltam volna, hogy Kevin Costner hozza el azt a sorozatgyilkos a mozikba és a képernyőre, ami tényleg legnyűgöző lesz. Nem azért, mert Costnerrel bármi bajom van, csak egyszerűen nem illik hozzá. Legalábbis ezt hittem én, meg lehet hogy közületek is páran, de megnyugtató, hogy ez nem így van. Vagyis megnyugtató, hogy egy szociopatát, aki teljesen hidegvérrel öl, jól játszik? Az van, hogy baromi jó lenne spoilerekbe bonyolódni, kitárgyalni úgy a filmet, meg könnyű is, de akkor elrontanám a szórakozást, úgyhogy igyekszem elkerülni a spoilereket szokás szerint.

Mr. Brooks - Kevin Costner

Mr. Brooks súlyos függő. Méghozzá nem alkohol, vagy szex vagy hasonló “könnyed” élvezet rabja, hanem a gyilkolásé. Ott izzik benne a vágy, hogy öljön. Már nem élvezetből teszi, hiszen (tippre) több száz gyilkosság után, ez már nem lehet mozgató erő. Hanem egyszerűen azért, mert nem ereszti a függőség. Éjszakánként, kocsijából szemeli ki az áldozatot, akinek a halálát utána módszeresen kiterveli. Amúgy a nem élvezi dologhoz még azzal jönnék, hogy amikor el próbálják tulajdonítani tőle a “dicsőséget” az eddigi tetteiért, akkor nyugodtan hagyja. Nem vágyik az elismerésre.

Egy nagyon morbid poén volt a filmben, amikor egyszerűen én is csatlakoztam a gonosz nevetéshez, annyira ütött. Amúgy pedig egy székbe szegező thriller. Nem azért, mert pörögnek a történések, hanem a hangulata miatt. Ennyi film után az egyszerű sorozatgyilkosság, és az utána való nyomozás már nem izgalmas, ezért a készítők igyekeztek ezt megkerülni. Nincs macska egér játék a gyilkos (KevinCostner) és az utána nyomozó Demi Moore között, de mégis leköti a figyelmet a film, amint több szálon mozog a cselekmény. Nem mondom, hogy gyakorlott nézők nem jönnek rá egy idő után a végére, hiszen rá lehet, de mégis ütős.

Magáról a gyilkolásról nem nagyon írnék, nekem tetszett, hogy minden az utolsó részletig pedánsan ki volt tervelve. Pontosan úgy ahogy azt az ember egy okos gyilkostól elvárná. Nem azon fog az ilyen lebukni, hogy hátrahagy valami nyomot. Mr.Brooks szinte nulla indulattal végzi a dolgát, ami egy hangyányit szerintem félelmetes volt. Nem fog hirtelen felindulásból megölni senkit, egyszerűen nem olyan. Mint ahogy vérengzős jelenetből is kevés van, így rögtön még több hangsúlyt is kap az a pár, ami viszont nem spórol a vérrel. Nem akartam a realizmus szót hozni, de olyasmi.

Mr. Brooks - Dane Cook és Demi Moore

Moore és Costner mellé főleg sorozatsztárok csatlakoztak. Csi főszereplő bige, és Shark lánya. Ez utóbbi a végefelé szerintem remekelt. Na meg Dane Cook is szerepel, aki ugye egy stand-up komikus, akinek idén van pár filmje. Nem nagy színész a csávó, a sorozatgyilkos film közepén is azt a figurát hozta, amit a Vicious Circle közepén, azaz magát. Ő az, akit először meglát a néző, és felszisszen, hogy miképp kerül ide, de aztán beletörődve, bizony könnyen elfelejthető, hogy nem megy neki a színészet, hiszen a karakterhez illik Dane figurája.

Tegnap éjjel láttam, de még mindig itt van a szemeim előtt az utolsó előtti jelenet. Akit érdekel, a dalt a The Veils adja elő, és a címe Vicious Traditions, ami találó cím. A film során olyan semmilyen volt a zene, így talán még jobban ütött amikor felhangzott a fight your way out of this one refrén az utolsó előtti jelenetben.. Damn

Mr Brooks értékelés

Először hét pontot akartam adni, de most betettem a Veils számot ezen poszt megírásához, és azt hiszem áthajlok inkább 8/10-re. Hatalmas meglepetés, a teljesen unalmas trailer után. Egy esős estére javaslom nyugodt szívvel.

human
írta
2007. 09. 04. 01:58
megjelenés
45
hozzászolás


45 hozzászólás a “Mr. Brooks” bejegyzéshez

 1. és ez a film az ékes bizonyítéka annak, amit tegnapelőtt mondtam neked.

  ki a francnak éri meg ilyesmit csinálni? sorozat kell a népnek (karib3), adaptáció, animáció és vígjáték. a mr. brooks a kutyát nem érdekelte és 28M-t hozott csak. ehh.

 2. Mellesleg Costnert visszarakta a filmtérképre annyi reménytelen próbálkozás után. Ki hitte volna, hogy a másik oldal megy neki?

 3. @gecco: végülis csak két díjat kapott a filmakadémiátol mert a másik oldalon állt, szal tényleg reménytelen volt :DDD

  @winnie: honnan tudod hogy nem e hozott így is +pénzt

 4. @bukta: mintha kést forgatnál a gyomromban, abban az évben a valaha volt legjobb filmtől (igen, szubjektív, de ez van), a Goodfellas-tól egészen egyszerűen ellopták a díjakat.
  Costnerről meg ne feledjük: Robin Hood, Bodyguard, Postman, jááááj.

 5. Dane Cook miatt nem merem megnézni a filmet. Rühellem a csávót. Vicces, mint egy agysorvadás.

  (winnie, kihagytad a rimékeket. az kell mindenkinek.)

 6. Már ott tartunk h moziba se mennek el…és nem biztos h a a jegyárak és a letöltések miatt..Sorozatok és évadok határozzák meg emberek napjait…elképzelem a jövő plakátjait:sex and the city:the movie..24 movie…na jó talán a sopranos movie-t megnézném :)

 7. Nem tudom mi baja van annyi embernek Costnerrel, szerintem minden filmjében kíválóan alakított, ebben is, de Hurt azért lejátszotta a vászonról.:))

 8. egyetértek Totoval, nekem még a Postman is tetszett, de az Open Range az meg hajaj, maximális alapvetés, bár ott azért a látvány igen sokat dobott az összképen.

 9. hát egen…kvajó film…nálam is megér egy 9/10et…Hurt alias Marshall figurája hatalmas…
  a Vicious Traditions meg…WOW!…

 10. Az év egyik legjobbja. Csak a végét elcseszték…a legutolsó jelenet nem kellett volna, jobb lett volna az a befejezés.

 11. 9/10? 8/10? Phleease szerintem ez a film annyira rossz, hogy végignézni sem érdemes. Nyilvánvaló a vége, Costner hozza a szokásos formáját, vagyis egy szavát sem hiszem el. És hogy ki a bénább, Demi Moore, Costner, vagy mondjuk Erik az angolna, azon komolyan el kéne gondolkodnom. Szal nekem csalódás.

 12. Costnert imádom bárki bármit mond. Azért ne feledjük az ‘A Perfect World’ című munkáját sem, hogy az egyik kedvenc nosztalgikus road múvimat ne is említsem – Fandango

 13. Jungle W., a szálak elvarrása közül melyiket tartod nyilvánvalónak? …és miért nézted végig, ha nem tartod végignézésre érdemesnek? :) Szerintem ez egy barmi jó hangulatú kis film, Costner-Hurt páros egészen kíváló, így a film legalább 8/10 nekem.

 14. Hát Costner sohasem tartozott a kedvenceim közé. Sajna sikerült megnéznem néhány filmét, ami még tovább rontotta szerintem a szinészethez való értését. Viszont, ha ennyien dícséritek ez a filmet, akkor lehet fejlődött, és azért is megnézem.

 15. MuChy47, nem fejlődött, csak itt a film annyira viszi a nézőt, hogy nem akadsz fenn rajt’. Nomeg ez egyszerű szerep, bár a Costner fan klub valószínűleg ezt is vitatja :)

 16. Nem sorolnám magam a hatalmas Costner-fanok közé, de azért azt el kell ismerni, hogy az embernek volt jópár igen kiválló filmje. A Mr Brooks pedig színészi pályafutásának csúcsa és szerintem teljesen felesleges olyanokat írni, hogy a film van olyan jó, hogy ne akadj fel Costner játékán. Én azt mondom, hogy az idei filmes évből (amerikai időszámítás szerint) eddig a főszereplők között ő a befutó, érzékeny és hihetetlenül profi alakításával mindenkit lemos a vászonról (na jó, William Hurt azért tudja a tempót tartani vele) és még a Tökéletes Világtól is ütősebb alakítást tesz le az asztalra.
  A cselekmény csavaros, rendkívül fordulatos, a Costner/Hurt duó minden képzeletet felülmúl és a Parfüm után újból egy olyan film, ahol szurkolsz a rosszfiúnak (kevesen képesek ezt elérni). A zene, az operatőri munka, a rendezés, mind kifogástalan munka, az összképen csak Demi Moore karaktere és színészi játéka ront egy kicsikét, így csak egy brutálisan erős 9/10-et érdemel a film. Az év egyik legkellemesebb meglepetése, remélem a díjszezonban a két főszereplő nevével még minél többször találkozunk.

 17. Nagyszerű film, nagyszerű alakítások Costner és Hurt részéről. Az utolsó jelenet nem kellett volna, de amúgy oké.

  Ilyen minőségű mozikat. Még.

 18. Én nem mondanám jóknak a costner filmeket a tökéletes világ óta (az oepn range-t nem látam), de ez valóban egy kb travolta ponyvaregény visszatérés volt. costner nem volt rossz eddig, de szar filmeket választott.
  a vége tényleg nem így kellett volna, hgoy legyen, az ollós rész az valami nagyon jó volt, bár így még folytatni is lehet.

 19. TELJESEN SPOILERES KOMMENT (a szerk)

  Nagyon jó a film az elje kicsit erotikus majd a vége poénos (föleg mikor majd nem el üttöte a kocsi a komát az negyon jó volt)de vannak véres jelenetek is.Pl,:a temetőben a lapátos vagy utána a csaj az ollóval meg mikor fejbe löte a csajt meg saját magát az a bűnőző(akki láta tudja miről beszélek)
  De Mr.Brooks nagyon “művész lélek” ahogy ez az elején észre lehet veni . Nagyon jó a film de egy trilerhez képest túl sok a vér és a végén ráadtam volna azt hogy megöli a lány a szüleit.Én szerintem 9/10-re értékelem.

 20. Costnert annyira én se bírom, van 1-2 jó filmje oszt kalap….gondoltam. Így már eleve fenntartásokkal fogadtam az ő szereplését. De “sajnos” azt kell mondanom a film egyszerűen zseniális, mint ahogy W. Hurt, és Costner (élete legjobb alakítása) is az. Régóta vártam már, hogy végre újra olyan filmet nézhessek (nemsok ilyen van) ami az 1. perctől az utolsóig le tud kötni. Nemkicsit Oscar-gyanús. 9,5/10

 21. SPOILERES KOMMENT Lesz!

  Jó film. De tényleg. És moziban láttam, szóval duplán örülök, hogy nem ment kárba a lém.

  Hurt nagyon jó hogy “élt”. Nagyon jól odamondogatott Costnernek, na meg az ördögi poénjaik, zseniális. A balfasz Mr.Smith se volt annyira vészes, viszont Demi Moore, hát hagyjuk. Ott röhögtem, mikor ment a társával, Demi vezetett, és úgy magyarázott mint egy útszéli kurva, a rágó majd kiesett a szájából. Kemény Zsarunak maradjon meg Vic Mackey.

  A vége zseniális. Persze mindenki azt hitte, hogy kész, ennyi, a lány bevégezte. De a lényeg végülis az lett, hogy mr brooks úgy éli le az életét, hogy továbbadta a defektjét a lányának, aki pedig bármikor megölheti őt. Na így élj te is, és rájössz, hogy volt értelme a befejezésnek.

 22. a film nagyon jó, kellemesen csalódtam, mert bár szeretem Costnert, de nem voltam oda sokszor a színészi játékától, nameg néha nem a… legtökéletesebb filmeket választotta =)

  de ezzel sztem baromi nagyot alakított, és W. Hurttel együtt zseniális párost alakítottak. baromira jól felépített sztori volt, kellően vicces csavarokkal. és most akkor a végéről: az utolsó előtti jelenetnél, csak ültem, és mosolyogva bólogattam, h igen, ez így tökéletes… lett volna =) sajnos nem tudom, hogy miért kellett “elrontani”, így sajnos hagyott egy pici keserű szájízt, de csak minimálisat, hogy érezzem, és tudjam hogy ott van, de mégis attól ez még egy iszonyatjó film

 23. csatlakozom az “utolsó jelenet nem kellett volna” táborhoz, de ettől függetlenül 8,5

 24. spoiler

  nekem a vége így lett jó, hogy nem zárták le. túl egyszerű lett volna meghalnia, elvarrni a szálakat. így viszont ő is tovább gyilkol(hat) és a lánya is. talán alkot a csajszinak egy “Harry’s code”#2-t:)

 25. Nekem hosszú idő után ez a legelső film, amire azt mondom, eeez odab@sz…
  A téma is kimeríthetetlen -szerteágazó neurotikus problémákból kiindulva- a színészek jók, a firdulatok jók…És csak sznobizmusból nem fogok neki 9-et adni…10/10

 26. SPOILER INCLUDED

  Az én értelmezésem szerint a lány nem gyilkos, csak Brooks úr képzeli be magának. Az utolsó jelenetben pedig azért imádkozik, hogy legyen ereje leküzdeni a lánya meggyilkolására irányuló ingert, amit ugyebár a beteg elméje által kreált üldözési mániája szül, miszerint a lány meg akarja őt ölni, hogy a helyébe léphessen.
  Ja, és aki elhiszi Mr. Brooksnak, hogy már nem élvezi a gyilkolást, az nézze meg újra a kufircoló párocska likvidálása utáni reakcióját!
  Tipikusan az a film, amit 10-20 év múlva is le fogok venni a polcról!

 27. Én pont hogy örültem az utolsó jelenetnek (ízlések és pofonok, ugye):
  a, megkedveltem Mr. Brooksot, szomorú lettem volna, ha kinyúl
  b, miért ölné már meg a lánya az apját????
  c, Mr. Brooks vagy Marshall tuti kiszúrta volna azt az ollót.
  d, az tett volna be nekem, ha a lány átveszi apja szerepét, a folytatás meg Miss Brooks lett volna (huh)

  Remek film, remek alakítások. Több ilyen kéne..

 28. A befejezés nekem sem tetszett, kellett volna valami igazán ütős a végére és akkor bomba film lenne. Viszont az utolsó elötti jelenettel sem végződhetne, mert ahhoz túl okos Mr. Brooks, hogy így végezze. Remélem nem akarnak folytatást, bár mondjuk megnézném tutira.

 29. Szerintem is jóó-király film.Kevin Costner megint megcsinálta,de most felülmulta önmagát

 30. Én 10/10 adok neki. Olyan fordulatok voltak benne, hogy nem győztem pislogni. Úgy ültem le a film el, hogy ez biztos valami jól megszokott utánzat lesz, hisz annyi sorozat gyilkosos, vérengzős, elmebeteges film van már, hogy újat mutatni ebben a műfejban tényleg csoda lenne…aztán mikor végetért a film még legalább 10 percig ülve maradt és azzal a mondattal álltam fel, hogy “húúúúú az anyjááááát!!!!!” Nekem nagyon tetszett :)

 31. Nagyon tetszett a film! A legjobb, hogy előbb megnéztem, utána olvastam el az értékelést. Minden egyet értek. Kétszer is elmosolyogtam magam. Az első akkor volt, mikor az értékelést olvatam, én is 7-et adtam, mint Te elöszor. A második, amikor a javasolt “felhasználási lehetőséget” írtad. Pont szakadt ma az eső. Tényleg passzolt hozzá
  Az tetszett igazán a filmben, hogy a hidegvérű soratgyilkos csak kétszert gyilkolt a kamerák előtt. Nagyon nem volt véletlen a “baltás” gyilkolás NEM mutatása.

 32. Nem vártam semmi különöset a megszokott skizo regények és filmek hatására, nem hozott újat maximum lazább volt az egész, nem paráztunk a film alatt…(Azonosság sokkal jobb volt). Egyedül ami miatt 5/10-et adtam volna az a végén az ollós jelenet, ami után le kellett volna zárni a filmet, de nem történt meg… így max 4/10.

 33. SPOILERES

  Hát nagyon kellemes csalódás volt a film. Nagyon hangulatos kis mozi. A Coster-Hurt páros remekel. Az utóbbitól nem is vártam volna mást, de Costner is jót alakít. A Mr Smith-es vonal vége mondjuk előre sejthető, a kulcslenyomatos jelenet után. Én egy percig se vártam, hogy megússza. A vége is tetszett így ahogy volt. Sokkal jobb így, hogy azt sugallja, hogy még ki tudja mennyi Mr. Brooks szaladgálhat kint aki túl okos ahhoz, hogy elkapják, minthogy egy béna kiscsaj kinyírja.

 34. A film nagyon ütős, korábban el nem tudtam volna képzelni, hogy Costner el tudna játszani egy ilyen karaktert.
  Demi Moore sajnos gyengécskén alakít, és nem hiteles…
  Kedvenc jelenetem, amikor Costner megöli a fiatal párt.

 35. Szerintem isteni film, minden részletében kiváló. Nekem Demi Moore kemény rendőrcsaja is tetszett. 9/10, mert semmi sem tökéletes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.