A 23-as szám (The Number 23)

Szép lassan kezd apadni a feltorlódott filmek kupac. A Number 23-nál elég negatívak voltak a kritikák, de valahogy mégis kíváncsi maradtam rá. Nem azért mert Jim Carrey-nek már nem is szabadna soha vígjátékban játszani (Dick and Jane..), annyira keni-vágja a komolyabb szerepeket, hanem mert olyan baljóslatúnak tűnt az egész. Azt ígérte, hogy megmozgatja picit a rejtélyekre vágyó agyat egy izgalmas sztorival. So-so sikerült.

A 23-as szám (The Number 23) - Jim Carrey komoly

És ez utóbbi, a baljóslatúság dolog be is jött. Na jó, annyira nem bonyolult film, és én kicsit komolyabb véget vártam, de akkor is jó kis popkorn szórakozás volt. Ami leginkább tetszett amúgy az az volt, ahogy a könyvet vizionálta Carrey. Erre visszatérek a tartalom után, pill.

Na szóval a tartalom. Walter Sparrow (Jim Carrey) a feleségétől (Virginia Madsen) kap egy nyugis bűnügyi regényt éjszakai olvasásra. Na persze nem ilyen egyszerű, mert Walter villámgyorsan a furcsa könyv rabja lesz, amint felfedezi, hogy van benne valóságtartalom, meg rendszer. És mindent behálóz a 23-as szám. Majd meglátjátok miért írtam ilyen ködösen.

Tehát a könyv vizionálása – hiszen a film nagy részét a könyvben foglalt bűnügyi történet teszi ki, ahogy végül csatlakozik a való világgal – full pesszimista noiros volt. Narrálás, domináns nő meg minden, és még ártatlan szőke is akadt. Mint említettem a bevezetőben, Carrey szerintem baromi jól hozta a folyamatosan egyre megszállottabb sintér figurát. Ja igen, ami még nagyon bejött, az a film beli 23-as könyv designja. Ilyen kiadást valami krimiből meg is vennék.

A 23-as szám értékelés

6/10, mert hát a világot nem váltja meg, de a beleült percek nem kidobottak. Viszont a soundtrack kell.

42 hozzászólás a “A 23-as szám (The Number 23)” bejegyzéshez

 1. Jim Carry ebben is nagyot domborít szerintem. Sajnos a film attól még nem érdemelte ki a polcom egy helyét,de azért érdemes megtekinteni!

 2. carrey egy állat, nagyon erős a filmben. sajnos a film maga gyenge (4/10-re értékeltem anno, talán felülértékeltem), tipikusan olyan, amiről az írója azt hitte, hogy mennyire okosat ír, de olyan tátongó plothole-okat nem vett észre, hogy csak na.

 3. Én úgy voltam vele,mint jim carrey,ahogy előre haladt a film,egyre jobban kezdtem becsavarodni,hogy lehet ennyire szar… 4/10,ebből kettő a kreatív operatőri munka miatt…

 4. Egy 6/10-et nálam is megér. Bár a történet nem váltja meg a világot, az ötletes képi megoldások, a remek filmzene és Carrey erős alakítása miatt érdemes megnézni, de másodszor biztos nem fogod előszedni.

 5. szerintem sem ér 4-nél többet 10-ből. winnie-vel értek egyet. a film amúgy próbálja meglovagolni a misztikus-csavartnarratívás amúgy fasza vonalat, de sajnos csak a klisék ötlettelen katyvaszáig jutott el. jobbra számítottam, de ez egy kaka. ne nézzétek meg, de persze tudom, hogy megnézitek:)

 6. Nekem teccett 7/10. A könyvet haluzos részek nagyon jok voltak. Télleg nem vágom hogy a kritikusok miért huztákle ennyire, meg hogy ti is? Milyern plot hole-ok?

 7. Márcsak, hogy legyen egy nagyon fan, én imádom a filmet! De lehet, hogy csak Carrey játéka fogott meg benne, nem tudom, de én nagyon szeretem (és nincs szar izlésem:D)

 8. az is 6/0-es lett nálad, az ilyen filmeket időpazarlás nézni:)

  ha utólag vissza tudnám nyerni az időket vagy, ha lenne valaki, aki 7-8-tól fölfele tömne filmekkel, akkor én lennék a világ legboldogabb embere, de sajnos nekem is sok törmeléken kell átevickélni:)

  de a válaszom, csak az ilyen “meg lehet nézni” dumák kifigurázására ment.

 9. 6/10, damn.

  vannak rossz filmek és vannak nézhető, de felelslegesek, amivel nem veszít semmit az ember. ez a kettő ilyen volt, így belegondolva semmit, de semmit nem veszítette volna, ha nem látom valamelyiket.

 10. de a Hairspray remake-vel vesztesz, mi? Mert azt meg ajánlgatod. A filmnézésnek nem midnig a világváltó gondolatoka lényege, így a 23-as számmal elütött másfél óra szórakozással semmi gond nincs. Akkor lenne csak, ha azt érezném, hogy ez szar volt.

 11. hat ha az kell, hogy kimondjam, ime: szar volt. nekem. neked meg nem. es ez igy jo. viszont vannak olyan filmek, amikre mindketten azt mondjuk, hogy nem szarok. es ez informativ kulonbseg azok szamara, akik meg nem lattak az adott filmeket, es ne adj isten megveszik a mozijegyet olyan filmre, ami szar (vagy nem) :)))

 12. A filmmel nekem csak az volt a bajom, hogy túl szájbarágósan ad el mindent, nem is kell gondolkodnod, semmi “azta rohadt” megdöbbenést nem kelt és még a végkifejlet sem vág a padlóhoz. Az elején felcsigáz a könyv megjelenése, aztán a hangulat folyamatosan gurul lefelé. Számomra Jim Carrey sem tudta megmenteni, viszont eszembe jutott a Gépész c. film, amiben hasonló begyógyizást mutatnak be, csak sokkal jobban…

  Pár éve fogtam kezemben pontosan olyan kötésű és színű könyvet, mint ami a filmben is van, csak az nem krimi volt, hanem egy ma is játszó banda történetéről szóló könyv, mellesleg egy rajongó magánkiadása…

  A film nálam 3/10, többször nem nézném meg, de láttam már szarabbat.

 13. Szerintem yo film.Többször is meglehet nézni és meg is kell nézni!!!!
  Amúgy 23.-án a 23-as kórteremben születtem.

 14. szerintem.. kurvajó film volt, nem tom miért kell fikázni, ha ez szar, akkor nézzétek meg a kaptár 3-at

 15. Azér a kettő nem ugyanaz a kategória..

  Szerintem egy filmet úgy kell nézni, hogy mennyire érte el azt, ami lenni akart. Snakes on a Plane szar akart lenni, szar lett, épp ezér jó. Grindhouse-filmek dettó. Resident Evil 3 egy agyatlan akciófilm akart lenni, tipikus olyan, amit nézel, elrágsz rá egy zacskó popcornt, és utána nem emlékszel sokra, csak annyira, hogy azt kaptad, amit vártál – látványt, vért, akciót. A 23-as szám viszont sem ahhoz képest nem egy jó film, ami lenni akart, sem pedig kategóriájában nem egy említésre érdemes darab. Jim Carrey-nek viszont jól állnak a nem vígjátéki szerepek is (bár azér Ace 3-at még megcsinálhatna (bár erre egy IMDB szörcs után rájön az ember hogy nincs sok esély)), csak most nem nézte meg a szkriptet, mikor elvállalta. De mondjuk egy thrillerben háborzongató villain tudna lenni a képességeit ismerve.

  Pype: én meg 06.06.-án születtem, a 6-os kórteremben, 3 kiló 66 dekával, utóbbi 3 sulis vizsgámon mindannyiszor hatodiknak hívtak be, és a 6-os tételt húztam, mégis elaludtam az Ómen alatt :P

 16. A Filmet kiválóan alakítja Jim Carrey és maga a story sem rossz! Nálam 9/10-ből! Kár hogy végleg visszavonult Jim a filiparból!!!Üdv mindenkinek

 17. Belenéztem, majd holnap nézem tovább, amit eddig láttam, az fel keltette az érdeklődésemet, de nem lesz a kedvenc filmem, végig nézem, mert nem bírok semmit félbehagyni X)de tényleg…lehetett volna jobb is, az alap elgondolás nem lett volna rossz és Jim Carrey is dob rajta, a többit meg fedje jótékony homály és no comment…
  így megér: 5/10

 18. nekem non tetszet ez a film mert érdekes volt és téleg egy csomo dolog vissza vezethetörá. nekem enyire tetszet 10/8, de nekem sem ez a kedvenc filmem

 19. Eltartott egy darabig mire nem úgy néztem mint egy paródiát, viszont – Találjátok ki, hány Árpád-Házi királyunk van – 23

 20. nagyon szeretem Jim Carreyt, szerintem iszonyú jófej! Még jó, hogy nem vonul vissza.

 21. sztem nagyon jó film…és egyben félelmetes. nekem több személyes dátumomra is kijött a 23as szám. pl.:1992.02.23-án születtem=1+9+9+2+2=23, a névnapom 05.18.=18+5=23, akkor a nevem 14 betűből áll és a betűk összege 70. 70/14=5 5=2+3=23. jah és a párommal 02.21én jöttünk össze.21+2=23. na röviden ennyi!

 22. Én nem értem mit kell fikázni, ez egy nagyon jó film én már kétszer láttam és még most sem unom. Jó igaz Jim nek nem ez áll jól a legjobban, de elkell ismerni hogy a maxot hozta ki magából. Egyébként sztem azért vállál már ilyen filmeket mer hát valljuk be szegény már kezd öregedni.

 23. Sok minden után utánna néztem a filmet követve!A 23-as szám mítikus szám….mielőtt még nem jött létre a film nálam akkor is gyakran előkerült ez a bizonyos…!
  Sokaknak a 23-as szám a kedvencük!kérdem én miért???
  Sok magyarázatot letudnék írni a 23-as számról,de nem teszem mert akinek nem jött be a film azt úgy se érdekli…engem viszont most elkezdett érdekelni a 23!Tudtátok h. egy emberi testbe 23 kromoszóma található?
  Jim Carrey és Virginai Madsen neve összesen 23 betű!
  A rendezőzől annyit h. az elején lehetett volna benne több logikus gondolatmenet!(ja és még annyit h. a rendezőnek ez volt a 23. filmje)
  Olvastam sok érdekességet a 23-ról!Tudom h. nem golyózok be és senki aki vmi összefüggést lát a saját számadataiban és a 23-ban,mert mi már csak érdekességből is de utánnajártunk ezeknek a dolgoknak!nekem a film 10ből 9-et simán megér…
  Az emberek többsége ezek sokk hatásáért vannak oda:)Jó film,és ajánlom azoknak akik eltudnak gondolkodni rajta:)

 24. Úhh gyerekek nekem a film nagyon bejött…régóta meg akartam nézni és vártam a pillanatot és már kétszer is láttam.
  (nekem iszonyatosan teccik a tetkója abal vállán és hátán :D)
  nem vagyok oda a misztikus filmekért de nekem ez nagyon teccett.
  a barátnőm is megnézte aki aztmondta h nem szeretni a misztikus filmeket mégis vele néztem és a vége már nagyon érdekelte a storynak.
  Jim Carrey-nek a legtöbb filmjét nagyon szeretem és szerintem ez is jól sikerült, ajánlom mindenkinek.
  Bye

 25. jah nem is kell mondanom h a film után a barátnőimmel elkezdtük keresni a 23-as számot és megtaláltunk a barátnőm születési hónapjában és napjában (08.15)
  nekem a születési évemben (1994)
  és a névnapomban (06.17.)

 26. Nah akkor én mit mondjak?2.hó 3.án születtem:D a húgom meg május 23.án…érdekes
  Láttama a filmet,szerintem egy átlagos produkció volt…se nem rossz se nem túlzottan jó.A végkifejlet meg előre látható volt..Nem kell lehúzni,hogy szar volt,de isteníteni sem kell,mert azt meg nem éri meg.Szerintem ez a 23as dolog elég erőltetett volt,maga a történet viszont eléggé izgalmas:)

 27. Na, ezen is túl vagyunk! Nem mondom, érdekes egy darab… meglepően jó ötlet, meglepően szép kivitel, meglepően gagyi végkifejlet. A szereposztás jó, a játék majdnem mindenhol korrekt, bár helyenként kicsit elcsúszik, dehát Hollywood, kell a csillogás. Nem kell tőle túl sokat várni és akkor teljesen a helyén van. (Fánfekt: Először a Számról az unokatesómtól hallottam kb 10 éves koromban, de azt hittem, ez az ő személyes dilije. Erre tessék… mondanom sem kell, beütött a 23-mánia, de szerencsére még senkit nem gyilkolt le a családból!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.