A kulcsfigura (The Lookout)

Ezt a filmet nem azért várta az ember, mert a rendezője akkora ász, hiszen Scott Frank írt már pár jó forgatókönyvet, de ez az első rendezése. Nem is azért várta az ember, mert a trailer padlóhoz csapta, hiszen semmi extra nincs benne, plusz elég spoileres is. Szerencsére már nem emlékeztem rá, csak most így a film után néztem és állapítottam meg ez utóbbit. A kulcsfigura egész egyszerűen azért került a megnézendő kupacba (Blu-Ray-en kijött a hazai premier előtt, hehh), mert a tavalyi meglepetés ütős moziból, a Brickből ugrott át ide ez a Joseph Gordon-Levitt kölök. Szóval elég magas alap pontszámról indult a film.

A Kulcsfigura (The Lookout) - Joseph Gordon-Levitt kanapén ül és hosszú a kaja

A történet a beígért bankrablás helyett inkább Chris Pratt (Joseph Gordon-Levitt) körül forog. Chris egy balesetben annyira megsérült, hogy az emlékezete majdnem semmire nem jó, mindent egy kis noteszba kell leírnia és Carla Gugino a rá felügyelő szociális munkás. Állj! Szóval inkább azt mondom, hogy Chris gazdag családból származik, de még a családja is alig tudja elfogadni, hogy a baleset következtében az élsportoló, világra érett gyerekükből ez a korlátozott ember maradt. Chris mellesleg egy bankban éjszakai karbantartó. Felmos, ilyesmi. És itt jön be a képbe a bankrablást tervezgető Matthew Goode, aki egy bárban kvázi felszedi Chris-t (nem úgy), és teljesen feléleszti benne újra a vágyakozást a régi élete után, ami pedig sosem térhet vissza.

Na, erről szólna a film. Nem csavargatják ide-oda a sztorit, egyenesen halandnak végig, és szerencsére nem néznek komplett idiótánknak minket közben. Mint mondtam, a bankrablás szinte csak a kötelező plusz a komolyabb karakterdráma mellé. A fiatal, meg nem annyira fiatal színészek pedig teljes természetességgel hozzák a szerepüket. Kíváncsi vagyok, Levitt hova fog még jutni, mert eddig két filmben láttam, és mindkét alkalommal remekelt. Na jó, a Brick vagánysága kicsit jobban illett hozzá. Természeteen a fiatal gárdát kvázi kiegészítő Jeff Daniels is belead apait-anyait a sokat látott vak szerepébe. Direkt képzavar, de ha nem tetszik akkor látott helyett legyen inkább tapasztalt.

Amit mindeképp külön meg kell említenem, hogy az ultimate badass, érzéketlen Bone szerepét egyszerűen Greg Dunham-ra öntötték. Persze klisé maga a karakter, nem mondom hogy nem az. Ami durva, hogy a csávó imdb adatlapján semmi nem szerepel. Mellesleg a nemsokára játékpiacra kerülő Kane & Lynch elmebetegére tökre hasonlít a figura.

A kulcsfigura értékelés

Mint kivehettétek, a film nem akarta megváltani a világot, inkább maradt teljesen zsánerdarab, annak viszont kiváló. Pontszámnak szerintem egy 7/10 jár neki részemről, kár hogy az a kevés akciórész kidolgozására nem jutott pénz, vagy nem sikerült jól a rendezőnek. Igazából nem tudom eldönteni.

9 hozzászólás a “A kulcsfigura (The Lookout)” bejegyzéshez

 1. Nagyjából egyetértek, de volt pár perc, amikor látszott, mennyivel jobb is lehetett volna ez a film. A narrátoros jelenetek (I wake up…) például. Így egy kicsit dráma-akció hibrid lett a dologból, a középszerűnél mindenképp jobb, de nem emlékezetes mozi.
  Btw én is a főszereolő srác miatt vártam nagyon, nézd meg a Mysterious Skin című filmjét is, abban is odatesz. Nagyon.

 2. Még nem sikerült megnéznem, de kiváncsivá tett. Forgatókönyvíróként mindenképp bizalmat szavazok Scott Franknek (Szóljatok a Köpcösnek, Mint a Kámfor, Különvélemény) hatalmas tehetség a pasas. Kiváncsi vagyok rendezőként hogy boldogul…

 3. ez a srác még nem nagyon nyúlt mellé ha főszerepet kellett választania )pl: nekem nagyon bejött a Manic meg igen a Mysterious Skin is nagyon bejött! Kíváncsi leszek, hogy megmarad-e az ilyen “független filmes” státusznál vagy azért be-be kacsint-e majd egy egy nagyobb volumenű projekt… Aaron Eckhart volt ilyen “fiatal” korában de most ugye a Thank You For Smoking után belecsapott egy Ízlések és pofonok c. filmbe…

 4. Magam mondjuk kissé noirosabbá forgattam volna – már csak a narrátor karaktere miatt is -, de nem volt így sem csalódás. Sőt.

 5. Tényleg nagyon jó kis film, és én még a zenét emelném ki, ami nagyszerű lett szvsz.
  És én is a srác miatt néztem meg :)

 6. Nekem a Brick kimaradt (most bepótolom), de ezt a filmet azért néztem meg, mert láttam a csávót a Mysterious Skinben… Az a film sem egy brátnővel beülős. :)

 7. csatlakozva az előzőekhez, nem rossz, de semmi extra, a zene nagyon jó, és Bone karakterén is mosolyogtam párszor:D

 8. szerintem meg csak azért pontozzuk le egy kicsit mert már a brick a viszonyítási alap, bár egyetértek az első hozzászólóval tényleg volt az a pár jelenet amikor azt hittem én is hogy több lesz belőle de azért így sem rossz csak hát ugye…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.