Golyózápor (Shoot’Em Up)

Na gyerekek, ez volt az a film, amivé a Smokin Aces akart lenni nemrég, de nem sikerült. Ez az az hülye agyatlan akciófilm amiért minden este lefekvés előtt imádkoztunk. Na jó, ennyire nem megváltó, egyszerűen csak fun akciófilm, olyan színésztrióval, hogy arra majd rögtön kitérek. Amit még ide a bevezetőbe szeretnék megemlíteni, hogy ez már majdnem a Max Payne film volt, azt hiszem tudom kire kéne bízni abban a főszerepet.

Clive Owen Golyózáporban (Shoot'Em Up Jelenet)

Miért pont a Max Payne, és egyáltalán ki vagy mi az? A Max Payne a játéktörténelem legjobb akciójátéka. Ők hozták be nekünk a rendes bullet time-ot (a Requiem-ben volt előtte képességként, de az nem volt az igazi), a film noirral nyakonöntött pesszimista akciót, aminek mi voltunk a középpontjában. Igen, egy videó játékhoz hasonlítom a filmet, ez sokak szemében nem jelenthet jót, pedig ők most tévednek. Legalábbis ha szeretik a non-stop akciófilmeket, mondjuk akkor a Max Paynet is. Na jó, ebből nem hozom ki jól magam, inkább a filmre térek.

Egy, azaz 1 perc sem telik el, és golyózápor közepén szül egy nő, miközben Clive Owen, majdnem térdig érő bőrkabátban, leosztja a rosszfiúknak a kaszást tartalmazó tarotlapokat. Aztán golyóval “vágja el” a köldokzsinórt. És akkor még képbe sem került az istennő Monica Bellucci. A történet egy nulla, azt hozzá kell tennem. Mr Smith (Clive) megment egy újszülöttet a rá vadászó gyilkosok elől. Az anyukát szerencsére nem sikerült, ez most lehet morbidul hangzott, de megmagyarázom. Anyuka halála miatt Monica Beluccihoz megy, aki nemrég szült, még van anyateje, és utána együtt menekülnek. Aztán átvágnak egy összeesküvés csomót is, de az szóra sem érdemes.

Inkább a Clive és Monica mellé befutó Paul Giamatti ami nagyon megemlítendő. Valami hihetetlen milyen dumákat, jeleneteket kapott, amikhez milyen gonoszkodó arcot tudott vágni. Egy pillanatra sem vehető komolyan, de nem is ez a lényeg, a fun lényege. És akkor ugye a nagy sikerfilmjéhez is kikacsintanak, amit nagyon lehet imádni. Nemrég egy független filmben lett oltári ismerős a neve (nem a Lány a vízben az!) erre ilyet szól a Golyózáporban, hogy “fuck me sideways“. És az ilyen apróságok, gegek teszik a 7 pontszámos akciófilmek fölé a Shoot’Em Up-ot. De még ez sem elég.

Giamatti Golyózáport oszt (Shoot'Em Up Jelenet)

Azt már mondanom sem kell, hogy miközben Clive-re lőnek 10-en gépfegyverrel, és nem találják el, addig ő egy pisztollyal arat. Erre jön a fricska az egyik tipikus akciófilmes klisének, amikor a jófiú Mr Smith értesíti a hirszolgáltatókat. Igen, többesszám, mert olyat szól, hogy utálja amikor a jófiú egy híradósban bízik meg, aki aztán elárulja. Na ezért szól rengetegnek. Nem írtam le teljesen jól a helyzetet, de azért remélem így is beugrott a húzás.

Golyózápor értékelés

Hát részemről erre repül a 8/10, annyira fasza kikapcsolódás. Lehet, hogy nem tértem ki rá, de az akciót ilyen 3-4 perces jelenetek szakítják meg csak, röviden, hogy valami történetet is odahazudjanak, de az érzés non-stop. Megy a Bourne mellé az év akciófilmje kupacba, bár más módon, de ez is nyaktekerően jó. Ez mustbuy lesz.

human
írta
2007. 11. 07. 23:28
megjelenés
30
hozzászolás


30 hozzászólás a “Golyózápor (Shoot’Em Up)” bejegyzéshez

 1. És basszus a világ segglyukában is megy már szinte, nálunk meg még a premier sincs kitűzve.
  Amúgy azt sose értettem, hogy akkor a fulmbuzi vagy:) mégis képes vagy mozi előtt megnézni ilyen filmeket. Bár ütős házimozival, talán még jobb is; min tolod?

 2. Én csalódtam benne, pedig nagyon vártam.
  Mind a nyitó-, mind a zárójelenet zseniális volt – ami méltó keretbe zárta a középszert. :(
  A fegyvergyáras “madzagos” harcot a film mélypontjának tartom…
  Clive Owent pedig simán lejátsszák a vászonról a répák.
  Csak Paul Giamatti remek alakításának köszönhető, hogy felpontozom 7/10-re.

 3. Vártam mint a messiást, de qrva egyetem miatt bizonytalan időre elhalasztódott. :@
  Legalább Bourne szintet várok tőle, márpedig azis 10/10-es nálam :) Igaz, hogy nekem Owen és Giamatti is nagy kedvencem (utóbbitól a Rob Zombie-féle The Haunted World of El Superbeasto rajzfilmet is nagyon várom, de sehol nem akarják forgalmazni…)

 4. Én meg nem győzöm hangoztatni, hogy mennyire szeretem a Smokin’ Aces-t erre meg mad meglátjuk. Mindenesetre a hármasból számomra Clive Owen utoljára BMW sofőrkéntnyújtott valami élvezhetőt, Giamatti meg az egyetlen jó volt abban a Russel Crowe-es boyolós izében.

 5. Valóban eszméletlen COOL és király film.Azt adja,ami kell egy akciófilmbe:AKCIÓ.POÉNOK.VÉGIG.

 6. régen volt, hogy hangosan ordibáltam film közben. ilyen élményben már nagyon régen volt részem. nekem is a COOL szó forgott végig a fejemben. (azért az nem semmi, mikor végigcsúszik az olajos kabátjában a földön…)

 7. Ebben a pillanatban fejeztem be!
  Oltári, hihetetlen…és nevetsges. De üt. Év popcornakciója. nekem. olyan hétköznapi közhely-tanulságokkal, hogy be lehet szarni a gyönyörűségtől (indexelős jelenet, gyerek elverése, esti mese, répa segíti a látást.)!!!
  A forgatókönyv véleményem szerint az egyik legjobb közelstávol! Nincs benne lyuk! Nem akar több lenni mint egy agyatlan lövöldözős-film. És úgy is kell kezelni!

  A végén meg megkapjuk a kötelező ne adjunk mindenkinek fegyvert usában (meg úgy anblokk) részt is.

  Fenomenális! :)

  Must have!

  Egyébként dec 27…

 8. hát…én épp moziba néztem a nesönel trezsör kettőt, aztán hazaértem és unoktesóm ezt nézte, szal az első öt percet nem láttam..és nem is úgy kezdtem nézni hogy megnézem…hát de bassszus!!!!!! odabasz ez a film..ez egy akció film..és ennyi…kurvajó…több mint egy sima akció film szar sztorival, egyk ét poénnal, kevesebb mint egy elgondolkodtatós bármi…pont a közepébe..ez kurvajóóó!!!!

 9. Én moziban néztem ma, kérem vissza a jegy árát!!!
  SZAR, nagy betűkkel. Agyatlan akció film? Máskor meg azt kérjük számon, hogy irreális dolgok vannak? Legyünk már következetesek!
  És még a poénok is gyengék… A Die Hard 4 keménykedős beszólásai is jobbak voltak ezeknél. Kb 3 vagy 4 felnevetős jelenet volt. De úgy érzem nem voltam egyedül, az egész nézőtér kb kussban ült.
  Gyászos ez sajnos, Clive Owen-t eddig se rajongtam, eztán sem fogom.
  A zenék egész jók voltak, csak ezért 3/10.
  (Mélypont a már említett zsinóros/raktáros és az “ejtőernyős” jelenet… meg úgy az egész vazz, hát nincs idegesítőbb, mint mikor a főhöst senki sem találja el, pedig tiszta célpont…)

 10. A zenék lehet, hogy jók, de szerintem nem illetek bizonyos jelenetekhez. A kamerát meg lehetne egyenesebben tartani attól még hogy mozgatják, bár ez főleg csak az első felében volt zavaróan jellemző nekem. Stílusparódiának elmegy, de valamiért mindenhol túlértékelik, szerintem egynek jó és kész, de szarnak nem nevezném. Bár a Tapsi Hapsis utalások nagyot dobtak a filmen. :D

  De ez a film nem vette komolyan magát szóval a realitást tényleg felesleges számon kérni. Paródia! De ennek ellenére a humora szerintem se volt nagy szám. Én a leírások alapján többre, jobbra számítottam, de rájöttem hogy velem lehet a gond, egyszerűen nem fogott meg… Cliwe nálam vegyes, alapján járaton én sem csípem a fejét (fogalmam sincs hogy miért), de a filmekben nem zavar annyira, sőt az ember gyermekében nem zavart, a sin cityben elmegy, és itt is azt mondom hogy elmegy, nézhető.

 11. “De ez a film nem vette komolyan magát szóval a realitást tényleg felesleges számon kérni. Paródia!”

  nem nevezném paródiának, erre más szó van, de a film, utálok 10/10-ezni, de ez tényleg 9.75/10 volt.

  eszement jó.

 12. nem bírtam végignézni.
  ez übergagyi :(

  vszínű haverekkel menne, meg egypár sör társaságában, de egyedül kizárt :-|

 13. Ez igen!
  Nem is kell más egy hosszú nap után! Akciós, szórakoztatós, laza. 10/10

 14. Ez a film fenomenális!
  Aki komolyan veszi azt lelövöm! :D
  De most komolyan annyira látszik hogy nem szabad komolyan venni! Szinte süt róla!
  Clive Owen szerintem faszájos! A hentes menekülős szerepek meg különösen jól állnak neki! (Az ember gyermeke best of)
  Ez a film vitán felül 10/10!
  A zenék jók bár néha nem a legjobban eltaláltak (XD) !
  Mindenkinek ajánlom!

 15. Sokkal-sokkal jobb zene kellett volna, és akkor meglett volna a 10/10. De így csak 9/10, mert maga a film oltári fun!!!

  Csak a jegyzőkönyv kedvéért: a bullet-time először az UT99-ben volt benne.

 16. Erős 8 és fél pontos.Ha nem lettem volna fáradt amikor megnéztem,akkor lehetne 9 is.
  Én tényleg nem értem meg azt,akinek nem tetszett.
  Filthy and mindless fun.period.

 17. Jó kis kikapcsolódás. A répás poénok, meg az indexelős, üdítő szürcsölős rész kurva jó. A kocsis menekülés az teljesen BMW reklám. Monica Bellucci gyönyörű. Én bírom Owent.

 18. Sajnos a poénokon kívül minden más értékelhetetlen volt a számomra, a filmet inkább kreálták volna vígjátékra vagy paródiára mintsem se ez se amaz. 1/10.

 19. Eddig az első CD-t bírtam nagy kínkeservesen megnézni, ami 40 percet jelent. Nem biztos, hogy fogom folytatni, ez a film borzalmas.
  8/10??? Ford Fairlanehez meg a Bourne-trilógiához hasonlítani?! Hahahaha!

  Attól, hogy egy film paródiának készül, és nem kell komolyan venni, még lehet pocsék, és írhatnak hozzá szar szöveget humortalan, Sas József-szintű akcióbeszólásokkal. Én is csak haverokkal tudom elképzelni némi tudatmódosító társaságában.

  Egyelőre 3/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.