Parfüm: Egy gyilkos története (Perfume: The Story of a Murderer)

Ismét a pótolni való kupacból választottam egy filmet estére. A többi jó kritikák voltak róla, de valamiért kimaradt moziban cím közül. A Parfümöt dvd-n megnézve, nem is tudom, hogy ez nem volt-e jobb itthon egyedül a sötétben. Merthogy a film hangulata zseniális, 10 perc alatt beszippantott, és egészen a végéig nem tudtam szabadulni, annyira lekötött. Pedig sokan azzal jöttek, hogy unalmas a film.

Parfüm: Egy gyilkos története amint épp vörös hajút néz

Pedig nem unalmas. A film a 18. századi Franciaországban játszódik, és egy fantasztikus szaglási érzékkel megáldott sorozatgyilkosról szól. Röviden annyi, hogy frissen meghalt nők illatát akarja konzerválni. Emellett parfümkészítő. Tudom, ezt a rövid leírást nagyon összecsaptam, de még ennél is rövidebben annyi lenne, hogy egy 18. századi parfümkészítő sorozatgyilkosról szól. Ez a lényeg.

Azt a folyamatot láthatjuk, amint a csecsemőből borzasztó gyerekkor során felnőtt lesz, és mégsem a gyilkolás élvezetéért lesz sorozatgyilkos. Szerintem lenyűgöző volt a folyamat, gondolom a könyvnek köszönheti, amiből a film készült. Részletes, de mégis lényegre törő betekintés Jean-Baptiste Grenouille nem túl bonyolult elméjébe. Na meg a kosztümos szuperhősösségbe, mivel néha elég fiction volt a szaglás bemutatása, olyan Daredeviles. Milyen lehet ez az érzék?

A film megvalósítása meg szintén említést érdemel. A legelején a mocskos város.. szinte éreztem a bűzt ami párizsban a halpiacon volt. Erre a nő odaszülte a gyermekét a mocskos földre. Komoly, már az ottani narráció is garantálta, hogy a film végégig maradunk. Egyszerűen brutálisan lényegretörő és zsigerbe vágó volt. Ez baromi nehéz lehet, illatokat filmmel bemutatni, érzékeltetni, de itt bizony sikerült. Mint mondtam, Párizs bűze szinte az orrunkban volt a film közben, mint ahogy a pacsuli, valószínűleg rossz parfümé is, amikor feltűnt a filmben.

Parfüm: Egy gyilkos története amint épp vvirágot lapátol

Amúgy az egészet egy bizonyos fokú realizmus lengi be. Azaz hiába kosztümös cucc, bizony itt minden olyan valósnak látszódik, nem művi díszletnek. Nem tudom most jobban leírni, de olyan Shield-es, nem pedig Dartagnan meg a haverjai hangulatú. Ezt alátámasztja az is, hogy nem szende kislányként pont minden hulla úgy feküdt, hogy ne látszódjon semmi. Nem arra gondolok, hogy azta mellek, hanem elég természetellenes, szemben például a CSI-okkal, amikor mindenki kvázi méltóságteljesen halhat meg, pont úgy letakarva, hogy nem látszódik semmi. Lehet még mindig nem fogalmaztam tisztán de mindegy.

Ez a bekezdés spoileres lesz, ha még nem láttad a filmet ne olvasd el, hanem ugorj az értékelésre! Szóval bennem is felmerült, hogy miért kellett megölnie a nőket. Mármint miután rájött a módszerre. Aztán arra jutottam, hogy ez akár valami szimbólum is lehet, az eltávozó lélekről. Persze lehet, hogy hülyeséget mondok, de kell valami jelentése legyen, mert különben az élőkről is levehette volna a mintát. Az odáig oké, hogy neki ők nem élőlények voltak, hanem illatok, összetevők a mesterműhöz, viszont valami magyarázat kell legyen miért pont az épp meghaltak illatából a legjobb a parfüm. Én maradok a lélek teóriánál, a könyvben biztos jobban ki van fejtve. Ja még annyit, hogy a mennyország elszabadulása orgia szerintem egyáltalán nem volt túlzás, vagy oda nem illő.

Parfüm: Egy gyilkos értékelése

Szerintem ennek most jár a 8/10 részemről. Az egyedüli furcsa nekem az volt, amikor Dustin Hoffman-t a tartásáról felismertem már messziről, de amikor közelről mutatták akkor meg kételkedtem. Grat az öltöztető/kosztümösnek. Na.

42 hozzászólás a “Parfüm: Egy gyilkos története (Perfume: The Story of a Murderer)” bejegyzéshez

 1. Na, azért ez többet érdemel,mint rongyos 8 pontot… :-)
  Egyébként Bergmanra is sokan mondják,hogy unalmas,az egész érettség kérdése.

 2. Beéeszeret a lány illatába, akit így megöl.. ezután ezt az illatot szeretné megalkotni, így kezd el gyilkolni. A könyvben sokkal jobban le van írva, olvasás közben szintén lehet érezni az illatokat… Egyik kedvenc könyvem, és filmem!!!

 3. Bármennyireis jónak tűnik, a könyv ezerszer jobb. Én elolvastam még a film előtt és szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle.
  Pl: a “barlangos rész”, és a végkifejlet is merészebb lehetett volna -a látvány mindenesetre faszányos ez tény

 4. JB: akkor asszem holnap megyek, és megveszem, nem várok tovább, mer szerintem a film tökéletes, gyönyörű, katarktikus, és nagyon kíváncsi vagyok a könyvre is. Ja, és a filmmel kapcsolatban: az egész stábot dicséret illeti, mert valami hihetetlen, mennyire jól össze lett rakva a film.

 5. Szájbakúrták a zseniális regényt. Év legszarabbja. A zene jó, szépen van fényképezve a mocsok, de a film egy felszínes, buta, gyáva adaptáció ripacskodó színészekkel (Hoffman botrány).

 6. megnéztem és hiába isteníti mindenki, nekem csak a zene maradt meg meg a csajok a csúcson lányka mesterséges hajszíne.

  3/10.

  szörnyen vontatott, nagyon untam magam, pedig döbbenetes siker, ugyebár.

 7. Nagyjából egyetértek Humannal. Már korábban leírtam itt a véleményemet a filmről. Nagyszerű film, nekem egyedül a vége nem tetszett.

 8. De fura, azt hittem, már írtál róla, nálam alap volt, h megnézzem, amint lehetett (év közepén asszem).
  Ehhez a filmhez orr kell, akinek nincs, annak úgy sem tetszik… mert undorítóan finom.

 9. A spoileres részhez
  Aki olvasta a könyvet, az pontosan átérzi, hogy miről van szó – csak ajánlani tudom (noha a film előtt sokkal hatásosabb…) Lényeg mi lényeg, nem a gyilkolás öröméért ölt, nem is azért, mert az stílusos. Nem. Kedvenc parfümkészítőnk, mint az a filmben is látszott, próbált humánus lenni, és élő emberről mintát venni – de képzeld csak el! Még a szajha sem hagyta, hogy végigkenje és lehúzza az illatával terhes zsírt… Te hagynád? Most képzeld el abban a korban… Képzeld el, hogy beállít Laura elé, és megkérdi: Figyi, baba, nem akarsz idefeküdni, hogy elraktározzam az illatod…? Nanee..

  Másrészről: A zenéje _zsneiális_. Eszméletlen, hogyan is tudjuk átérezni a tiszta gyönyörűséget (Meeting Laura), a bigottságot, Richis fájdalmát, és a mesteri cselt… Egyszerűen… nagyszerű…

 10. SPOILERhez

  Anony-al értek egyet. És minden lélekfájdalom nélkül választotta az ölést, mert nem kell annyit pepecselni és semmi empátia nincs benne.

  SPOILER vége. könyv nélkül 9/10, de könyvvel is szoktam tudni különálló filmként értelmezni a műveket…

 11. Na, winnie megint idehányta a nagyszerű “kritikáját”. Értjük winnie, különálló vagy, neked csak a nem kommersz dolgok jönnek be filmek terén, nem kell bizonygatni. Eddm eg a 3/10-edet.

 12. nem akarom védeni winniet, de most marhára nicns igazad, csomó kommerz filmet imád. Pl nagy Saw rajongó (igen, az kommerznek számít), ilyesmi.

 13. Miért van az, hogy a filmbuzin winnie olyan agresszív és irritáló megmondóember , miközben Human-t kenyérre lehet kenni, a Junkie-n pedig winnie smiley-jaitól úsznak a post-ok, miközben Human osztja a népet? Ezen sokat filóztam már, de nem vágom.

 14. Nekem nem jött be tulságosan, de lehet, hogy csak az aktuális hangulatom miatt nem.

  Emlékszem, hogy a radiocafe mozimusorában Gyárfás Dorka mennyire dicsérte, lehet hogy csak a tul nagy elvárás miatt nem tetszett annyira.

 15. Hú de régen láttam (akkor egyből háromszor, mint a brazilt), csak sajnos franciául. Most beszereztem angolul, lehet hogy újranézem, de előb el kéne olvasni. A múltkor egy házibulin elkértem valakitől, de elfelejtettem elhozni :(

 16. Látványvilágban meseszép, hangulatában szintén nagyszerű.

  De szerintem az utolsó ~20 perc (a téren a nagyjelenttől) nagyon hazavágja. De addig 9-10/10. Összességében 7/10…
  Meg akarom nézni mégegyszer, de a vége nélkül.

 17. “Értjük winnie, különálló vagy, neked csak a nem kommersz dolgok jönnek be filmek terén, nem kell bizonygatni.”

  hehe, micsoda luft, micsoda luft, kérem szépen!

  mikor tetszett utoljára nekem nem kommersz film? ami kommersz, az jöhet. a parfüm spec nem kommersz – nem is jött be.

  “Eddm eg a 3/10-edet.”

  mindig is imádtam, a hasonló hozzáállást:) csak egy vélemény létezik, aki mást mond, az megkapja a magáét. (ez sajnos régi rendszerreflex, de szerencsére más korban élünk. idővel lefog kopni az efféle magatartás)

  de valahol persze szánalmas a “ha nem tetszik, kussolj, ha tetszik, szórd a 10/10-et” hozzáállást.

 18. mivel szerkeszteni nem tudok: sosem értettem a mimózákat, akiknek felforr az agyvizük egy nem szájuk íze szerinti pontszámtól. (he nem én lennék én, az tuti, hogy magasról tennák arra, hogy mit gondolok)

  a lényeg úgyis az, hogy a többség, a csorda merre mozdul és a parfümnél tök nyilvánvaló, hiszen nem gyakori, hogy a nézői pozitív kritikák és a kasszasiker is egy irányba mutat:)

 19. “Miért van az, hogy a filmbuzin winnie olyan agresszív és irritáló megmondóember , miközben Human-t kenyérre lehet kenni, a Junkie-n pedig winnie smiley-jaitól úsznak a post-ok, miközben Human osztja a népet?”

  mer’ az az övé, a másik az “enyém”?:) píár, vagy mi.

  amúgy nem erről van szó. a másik blogon általában pozitívak a kritikák, hiszen az ember olyanról ír, amit néz (az a néhány pilot kivétel) és amit néz, azt kedveli.

  itt viszont filmek vannak, mindegyik egy külön sztori, vagyis lehet jó és rossz is egy film. (és sok negatív kritikával hamar kivívható a nemtetszés – legalábbis úgy tűnik, hiszen általában a többség elfogadja, de mindig van egy agyatlan verőember, aki ráugrik a kedvencét le 4/10-ezőre, hogy “te k*csög”, nem értesz hozzá, irány kukutyin”

  human a kritikákban szerintem elég gyakran soft, rengeteg a 6-7 pont a szerintem sokkal gyengébb filmekre, de gondolom nem azért, mert nem akar alacsony pontot adni, hanem mert más az ízlése (hoppá, ilyen is van!), mert megfontoltan választ filmet (én mindent megnézek kábé) vagy mert a sz*rokról eleve nincs kedve írni. (amit kell, azt meg lehúzza, volt valami alázás a nyáron, ami jó kis felbőszülést eredményezett:)

  részemről a többség mellett vagyok, vagyis hollywood 2007-ben újabb mélypontját érte el, rengeteg a közepest meg nem haladó film (3-4-esek rajzanak ezerrel) – idén valahogy csak az olyan “nem kommersz” filmek tudtak valamit javítani a helyzeten, mint a fűrész 4 (8/10), a transformers (6.75/10), a resident evil 3 (8/10) vagy a sunshine (7/10), esetleg a terrorbolygó (7.5/10). ja, a surf’s up című nem kommersz animáció is ász (8/10) volt. (tudom, a parfüm nem hollywood – tykwer pedig a lola és a herceg óta nagy kedvencem)

 20. ja, “tied” :D és ha látnák milyen kommenteim törlöd ki ott. amúgy szerintem is a téma különbség, én jobban szelektálok meg itt szerintem egy hangyányit magasabb korú az kommentelő tábor, vagy legalábbis jobban figyelnek a kevesebb bejegyzésre, és nem kérdezik meg azt mia 5 bejegyzéssel alatta van. Engem az idegesít a neten a legjobban, beismerem.

 21. tudod, hogy értem – mondjuk az nem tesz megmondó emberré, ha valamit lehúzok, csak véleményezővé:) (legalábbis eddig nem az a típus voltam, aki azt írja, hogy “sz*r. 1/10, szorul olykor belém némi kultúra:D (az más kérdés, hogy onnantól kezdve jön a “k*csög, hogyhogy nem tetszett, hogy képzeled?” ovizmus)

 22. human nem akarsz erröl az átlagéletkorrol egy szavazást kitenni ? tényleg érdekel hogy eléri e a 20at.

 23. “tedd hozzá, ami mozi :)”

  á, persze. ofkoz.

  viszont tegnap brahiból csekkoltam a p2 című horrorocskát. igaz, az is mozi, de inkább dvdalapanyag, pedig nem rossz és rachel hunter.

 24. jah, Human említette tegnap este p2-t, de hülye fejemmel inkább SFC-t néztem, majd vmikor kint lesz az eredménye is :)

 25. ez az a film amiről nem tudom eldönteni hogy tetszett vagy sem…lenyűgozött de undorodtam is tőle…moziban néztem még premier napján, ugy jöttem ki a moziból hogy ennél rosszabat még sosem láttam…majd pár nap mulva megnéztem megint mert izgatott a film…

  azóta sem tudom h imádom vagy utálom..nem közömbös az biztos..

 26. Előre elolvastam a könyvet, hogy ne a filmhez hasonlítsam. Lehet elég lett volna csak a filmet megnézni, mert a könyv nem tetszett így a filmig már el se jutottam. Én mást vártam egy sorozatgyilkosos sztoritól. Egy sorozatgyilkos pont az ölés élvezete miatt gyilkol. Ez a gyerek meg azért mert túl idióta ahoz, hogy leüsse vagy elrabolja a nőket. Emelett persze semmibe veszi az embereket. A vége felé vártam, hogy lesz valami komolyabb fogócska a csaj megmentésére, de semmi. Elmentek, hát máshol nyírta ki.

 27. Nálam 9/10-es volt a film, nem éreztem egyik percében sem, h unatkoztam volna, vagy nem érdekelne ilyesmi. Jó volt, tetszett, csak kicsit érdekes volt…számomra :)

 28. a film nagyon tetszett, csak a vége nem annyira, ez miatt egy 7/10 …de engem is nagyon le tudott kötni

 29. Szerintem pocsek egy film, a legnagyobb joszandekkal is csak 5 pontot erdemel. A parfumos gagyinak semmi ertelme benne, a karakterek gyengek, ahogy a szineszek is akik jatszak oket. Unalom es muveszkedes…az egesz egy nagy hype…

 30. Hát szerintem 1O pontból 1OO-at érdemel =D.Egyszerűen imádom ezt a filmet.Kedvencem.Nyáron láttam először, azóta minimum 2OX megnéztem és még most sem unom.Most is pont azt nézem =D De hihetetlen jó.Könyvet karácsonyra kapom majd meg =)

 31. Most néztük meg, 10/10, simán katartikus. Jó a kritika róla, persze csak most olvastam el. Azért ölt mert a félelem elrontotta volna az illatot.

 32. Engem nagyon lenyűgőzött a film. Nem egy sablonos hollywoodi szenny. A színek, a zene és a történet egyszerűen fantasztikus. Kicsit elvont. Ezért is van az, hogy bukott is meg sikert is aratott egyszerre a film. Akik szeretik az elvont dolgokat azoknak abszolút nem unalmas a film, akiknek meg más az érdeklődési körük azoknak borzasztó.

 33. Ezt a filmet vagy utaljak vagy …
  IMÁDOM IMÁDOM és IMÁDOM!!!

  Régi rajongója vagyok Süskind művének és nagyon izgatottan ill. nem kevés félelemmel vártam a filmesítési törekvéseket, hiszen hogyan is lehetne egy elsősorban szagokról és illatokról szóló történetet hitelesen megfilmesíteni. Azt kell mondjam sikerült. Nem kicsit, nagyon. Tykwer egy zseni, mivel a szagos filmet meg nem találtak fel, ezert a szemnek és a fűlnek kell annyit adni hogy az úgy hasson az emberre mint az illat – és ebben rejlik a film zsenialitása, ugyanis ez sikerült is, a lelkéig le tud hatolni az embernek akar egy friss kenyér, vagy egy tavaszi mező, avagy egy csodalatos női test illata.
  Volt szerencsém ezt a filmet is a forgalmazóknak szánt vetítésen megtekinteni, HIBÁTLAN minőségben, tűéles fókusszal, tökéletes hangzással (ezeket azért hangsúlyozom ki, mert miután meg 3szor megnéztem moziban, hát nemegyszer láttam viszont homályosan, karcosan, szakadozó hanggal nem kis csalódást okozva úgyhogy kb. akkor lett elegem a pálesz multi mozikból)
  Gyönyörű, csodálatosak a képek az egyedi színvilág a makró részletességgel ábrázolt elemek legyen az mocsok avagy pompa, hiteles és korhű kosztümök (kivéve a tanga a tömegjelenetnél :D) és díszletek tájak.
  A zene telitalálat – nem véletlen hogy a rendező is reszt vett a komponálásban, tökéletes fő ill. mellékszereplője a filmnek, teljesen keretbe foglalja.
  Nem utolsó sorban a színészi teljesítmény, noha ha valaki olvasta a regényt biztos vagyok benne hogy meg csak véletlenül sem egy ilyen Ben Whishaw féle szimpatikus arcot képzelt volna el magának Grenouille-ként(jómagam inkább egy Gollam karaktert vizionáltam), de mégis ha a könyvtől el tudunk vonatkoztatni, teljesen meggyőző a fiú alakítása: egy olyan meg nem értett ember-lényé akinek nincs köze az emberi társadalomhoz, normákhoz. Az ő világa az illatok világa és mindent ehhez mér és tesz és kész. Ha meg akarjuk érteni akkor le kell mondanunk a saját normáinkról és az övéit kell magunkévá tenni. Groteszk elborzasztó de egyben nagyon egyedi és csodálatra méltó. Természetesen a “nagyok” hozzák a tőlük elvárható minőséget és színvonalat és nekem nagyon megfelelt a szereposztás.
  Végül pedig nagy nagy gratula a rendezőnek, hogy ilyen jól megtudta valósítani a regényt és egy olyan filmet adott ami olyan élménnyel töltött el, hogy az teljesen ki tudott ragadni a valóságból pár napra ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.