Mondd, testvér! (Talk to Me)

Ez azt hiszem nem a mi világunk. Hiába Don Cheadle újabb próbálkozása az Oscarért, meg valós személyen alapuló sztori, ez nem a mi világunk. Egy dolgot viszont már most kijelenthetek, a soundtrack-re olyan minőségi zenét szedtek össze, főleg a film első felében elhangzókra gondolok most, hogy a néző mind a két fülét megnyalja utána (már ha nagyon hosszú nyelve van).

Mondd testvér - Don Cheadle épp fura hajjal virít

És a film első fele nem csak a zenében emelkedik ki, mivel a hangulat is erőteljesen a skála vigyorgós részébe hajlik. Nem azt mondom, hogy rég láttam ilyet, de a komoly történésig, ami ugye a fordulópont volt a filmben, ez bizony egy remek… na jó, nem kerülgetem a jelzőt, feelgood hangulatot áraszt. De komolyan, nézzétek meg a frizurát a képen, és akkor utána vegyük komolyan. Aztán persze beborul a jó hangulat, de ezt nem hibaként említem, csak tényként.

A film Washingtonban játszódik, és egy börtönből szabadult afro-amerikai rádiós disk jockeyről szól , Ralph “Petey” Greene-ről. Ő az, aki a nép nyelvén beszélt, meg nagyjából az igazat, és ezért pillanatok alatt megszerették. A film fordulópontja meg egy nagyszerű ember halála, amikor kitört a forradalmi hangulat Amerika fővárosában, és Petey segített megnyugtatni a dühös színesbőrű tömegeket. És itt bejön, hogy ez valahol nem a mi világunk (már harmadszor mondom, tudom), mert nem éltünk ebben a lőporos hordó közegben. Viszont talán pont ezért is érdekes nézni, bár ezt most nagyon rosszul fogalmaztam meg talán. Persze nem csak a világról szól, hanem két férfi barátságáról, és hogy mit meg nem tesznek azért.

Mondd, testvér! értékelés

Jól összerakott életrajzi film, de ez most tőlem egy 6/10 lett, mert a második felében előjött a panelekből komoly épületet építkezés érzése számomra, amit valahogy nem tudtam tolerálni,mégha az is volt a valóság. Bemutató most csütörtökön.

7 hozzászólás a “Mondd, testvér! (Talk to Me)” bejegyzéshez

  1. Don Cheadle nagy kedvencem, mindent kihozott a szerepből, nem rajta múlt, hogy a film nem kapott (és fog kapni) jobb értékelést.

  2. Általában véve nincs bajom az életrajzi filmekkel, meg true storykkal sőt szeretem őket, de lassan észrevehetnék már hogy ilyen témában érdemes igazán érdekes embert/témát előhúzni a kalapból. Ez a feka rádiós is elég közhelyes téma. Fekete aki próbálja megállni a helyét “fehér területen”. Volt már vígjáték meg sok minden ebben a témában. American Gangster is hiába lesz jobb film mint mondjuk a Blow, akkor is fölöslegesnek érzem.

  3. nem igazán az volt, nem úgy küzdött a rasszizmus ellen. a büntetett előélete több gondot okozott neki, mint a bőrszíne :) legalábbis az elején

  4. igaz, de ebbe mondjuk bele lehet azt is látni hogy ha nem fekete lenne akkor börtönbe sem került volna, mer feketéket könnyebben elitélték, olyan környezetben nőtt fel ami a börtönbe vezet, stb.

  5. “észrevehetnék már hogy ilyen témában érdemes igazán érdekes embert/témát előhúzni a kalapból”
    Azokból már kifogytak :)

  6. háttö sztem elég érdekes fazon volt, pedig soha életembe nem hallottam róla. Lehet nem volt elképesztő a sztorija, de sztem tök megérte megnézni a filmet, nagyon odavagyok minden szereplőért, a barátnő csájjé meg rettentő faja volt ;)

    lehet h túl régen láttam kommersz filmeket, mer nekem nem volt erőltetett a vége, nem tűnt fel, h klisékupac, vagy mit mondtok…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.